Prosto dla zdrowia
colladrop-nowosc-baner-1280x200 colladrop-nowosc-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Kolagen – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Kolagen - co to jest? Najważniejsze informacje

Kolagen to główne białko tkanki łącznej stanowiące około 30% całkowitej masy białka ludzkiego organizmu. Charakteryzuje się on wysoką odpornością na rozciąganie. Włókna kolagenowe wraz z elastynowymi tworzą „rusztowanie” skóry, które odpowiada za jej jędrność i elastyczność. Kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki i jest także naturalnym składnikiem budulcowym stawów. Jego budowa jest zróżnicowana w zależności od miejsca występowania i funkcji. Rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów, z czego najważniejsze są 3 z nich, które tworzą:

  • I- ścięgna, tkankę łączną kości,
  • II- chrząstkę stawową,
  • III- szpik kostny.

Kolagen ma wiele zastosowań, od żywności do medycyny. Hydrolizowany jest powszechnie stosowany w postaci osłonki kolagenowej do kiełbas oraz procesie tworzenia żelatyny, która jest wykorzystywana w wielu produktach spożywczych. Poza żywnością, żelatyna została wykorzystana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Jednym z przykładów może być wykorzystanie go w zabiegach chirurgii plastycznej i chirurgii oparzeń. Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyspieszający regenerację skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości. W kosmetologii często stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry. Dodatkowo w ostatnich latach wzrosła jego popularność jako składnika ujędrniającego skórę. Niestety ze względu na dużą masę cząsteczkową kolagen obecny w kremie nie jest w stanie dotrzeć do skóry właściwej, gdzie tworzy „rusztowanie” odpowiedzialne za jędrność skóry. Dlatego jedyną funkcją jaką spełnia kolagen w kosmetykach jest funkcja nawilżająca.

Kolagen Morski odznacza się większą skutecznością niż kolageny, które wytwarzane są ze skór zwierząt hodowlanych, ponieważ jego cząsteczki charakteryzują się dużo mniejszą masą cząsteczkową. Na podstawie wyjątkowego RNA ryby dorsza i innych ryb oceanicznych stwierdzono pozytywny wpływ przy wspomaganiu leczenia atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Kolagen rybi stosowany jest nie tylko jako substancja spowalniająca starzenie się skóry czy włosów. Hydrolizat kolagenu z ryb morski może łagodzić bóle i przyspieszać regenerację stawów.

Możliwe zastosowania

  • Ochrona układu ruchu,
  • Medycyna estetyczna i kosmetologia.

Kolagen na stawy

Po 26 roku życia organizm ludzki traci zdolność regeneracji włókien kolagenowych. Prowadzi to do osłabienia „rusztowania” skóry, które zbudowane jest w dużej mierze z kolagenu i elastyny. Proces ten powoduje utratę jędrności skóry i powstawanie pierwszych zmarszczek. Kolagen znajduje się nie tylko w skórze, ale również buduje tkankę chrzęstną. Jego niedobory mogą mieć niekorzystny wpływ na kondycję kości i stawy. Dzięki suplementom z wysoką zawartością kolagenu możliwe jest wzmocnienie lub nawet odbudowa struktur stawowych. Uzupełnianie niedoborów sprawi, że chrząstka stawowa stanie się twardsza i bardziej elastyczna. Zwiększa też ilość mazi stawowej, która zmniejsza tarcie.

Kolagen a starzenie się skóry

Z wiekiem organizm traci zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych. W praktyce oznacza to, że więcej komórek kolagenu naturalnie obumiera, niż jest produkowanych. Na ten negatywny proces wpływ wywiera nie tylko wiek organizmu, ale również czynniki zewnętrzne. Tryb życia ma ogromny wpływ na kondycję włókien kolagenowych. Czynnikami, które potęgują proces degradacji kolagenu są:

  • Promieniowanie UV,
  • Palenie tytoniu.

Objawami tego procesu są pierwsze zmarszczki, rozstępy, cellulit, wysuszenie i utrata jędrności skóry. Niedobór białek kolagenowych powoduje także osłabienie i łamliwość włosów, u wielu osób może objawiać się ich wypadaniem oraz kruchością paznokci.

Objawy niedoboru kolagenu i zaburzeń jego regeneracji

  • ogólnoustrojowe osłabienie,
  • sztywność i bóle okołostawowe,
  • bóle mięśniowe,
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów,
  • krwawienia,
  • złamania o podstawie patologicznej,
  • stany depresyjne,
  • niedokrwistość typu hemolitycznego,
  • problemy z dziąsłami, paradontoza i wypadanie zębów.

Źródła pokarmowe

Kolagen jest obecny w różnych produktach spożywczych jednak ze względu na niską przyswajalność oraz niewielką zawartość w produktach spożywczych nawet prawidłowo zbilansowana dieta może być niewystarczająca w uzupełnieniu jego niedoborów. Wyjściem z sytuacji jest suplementacja kolagenu w postaci tabletek lub płynów. Oczywiście suplementacja kolagenem wpłynie korzystnie także na stawy, układ kostny i organy wewnętrzne. W czasie przyjmowania kolagenu wewnętrznie warto zadbać też o wysokie spożycie witaminy C, która przyspiesza produkcję włókien kolagenowych.

Źródłem kolagenu są

  • owoce,
  • warzywa,
  • produkty pełnoziarniste,
  • ryby,
  • zielone i liściaste warzywa,
  • buraki,
  • czarna porzeczka,
  • fasola,
  • galaretki, które zawierają wszystkie niezbędne składniki do syntezy endogennej kolagenu.

Bibliografia

  1. Wybór W., Zaborski M., Budowa i właściwości kolagenu oraz żelatyny, „Polimery” 2000, 1, 10.
  2. Banach M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, „Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia” 2009, 73, 93–103.
  3. Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
  4. Murry M.T. Encyklopedia of Nutritional Suplements, Prima Publishing, 1996;
  5. Davidson V. L., Sittman D. B. red.: Biochemia. Elsevier Urban & Partner, 2002;

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl