Kolagen w diecie wegańskiej – jak go uzupełnić i jaki kolagen wybrać?

10.07.2024
Data aktualizacji: 20.08.2024
Ze względu na brak produktów odzwierzęcych w diecie, weganie muszą szczególnie dbać o dostarczanie organizmowi alternatywnych źródeł mikro- i makroelementów.

„Kolagen” dla wegan to od niedawna ciekawa nowość na rynku suplementów diety i ukłon w stronę osób na diecie roślinnej. Ale przecież kolagen to białko zwierzęce, więc – co to za czary? Wyjaśnię Ci w artykule.

Autor
Ilona Krzak
Magister farmacji i edukatorka

Kolagen wegański – co to jest?

Kolagen wegański, który znajdziemy w suplementach, to inaczej hydrolizat białka roślinnego, mieszanina peptydów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych potrzebnych do syntezy kolagenu.

Nie zawiera pełnej cząsteczki kolagenu, ponieważ kolagen to białko zwierzęce, należy zatem go traktować jako produkt kolagenopodobny. Inne nazwy dla kolagenu wegańskiego to booster kolagenu czy vegan collagen.

Aktualnie za pomocą bioinżynierii próbuje się pozyskać  pełne białko kolagenowe z roślin. Polega ono na modyfikacji genetycznej rośliny tak, aby produkowała ona nam dane białko. Podobnie w bioinżynierii możemy wykorzystać bakterie E.coli. Modyfikuje się materiał genetyczny drobnoustrojów tak, aby produkowały białko kolagenowe (jest to nic innego, jak zastąpienie konkretnego genu, który koduje wytwarzanie danego białka, innym).

Dzięki temu możemy “programować” bakterie, aby wytwarzały nam konkretne białka – zupełnie bezpiecznie i stosunkowo tanio. Następnie otrzymany produkt izolujemy i oczyszczamy. Jest to dobrze sprawdzona metoda – tym sposobem produkowano między innymi insulinę!

Kolagen w diecie wegańskiej – dlaczego jest ważny?

Dieta wegańska nie zapewnia dostatecznej podaży niezbędnych aminokwasów. Suplementacja substytutu białka młodości dla wegan dostarcza materiału do budowy endogennego kolagenu, a także czynników pobudzających jego produkcję. Składniki, ze względu na niewielkie rozmiary, łatwo się wchłaniają i przenikają barierę jelitową.

Weganie potrzebują kolagenu, który jest kluczowym białkiem budulcowym w organizmie i wpływa m.in. na utrzymanie strukturalnej integralności tkanek i narządów, stan skóry czy gęstość mineralną kości.

Z czego robi się kolagen wegański?

Kolagen wegański robi się z aminokwasów w 100%  otrzymanych z roślin – żelatyny z alg, babki płesznik, pestek dyni, nasion lnu, nasion soi, kukurydzy czy marchwi siewnej. Dobrym źródłem vege kolagenu może być białko roślin strączkowych, w tym fasoli zwyczajnej.

Aminokwasy ze strączków cechuje bardzo dobra biodostępność oraz zawartość witaminy C, miedzi i żelaza – kofaktorów niezbędnych do przekształcania lizyny w hydroksylizynę i proliny w hydroksyprolinę – głównych aminokwasów budujących białko kolagenowe w organizmie. Hydroksyprolina występuje naturalnie w algach, a także w postaci glikoproteiny – ekstenzyny, znajdującej się w korzeniu marchwi.

Obecnie trwają badania nad produkcją ludzkiego rekombinowanego kolagenu przy udziale takiej rośliny… jak tytoń. Uzyskane w ten sposób białko jest wysoce kompatybilne z ludzkim organizmem, nie wykazuje immunogenności, a także jest pozbawione ryzyka przenoszenia chorób odzwierzęcych.

Co zawiera kolagen wegański?

Kolagen wegański zawiera aminokwasy takie jak:

  • glicyna,
  • prolina,
  • kwas glutaminowy,
  • alanina,
  • arginina,
  • kwas asparaginowy,
  • lizyna,
  • seryna,
  • leucyna,
  • walina,
  • fenyloalanina,
  • treonina,
  • izoleucyna,
  • histydyna,
  • tyrozyna,
  • metionina.

Popularnym surowcem w kolagenach wegańskich jest Vollagen®. Skład aminokwasowy tego markowego surowca jest odwzorowany proporcjonalnie na przykładzie naturalnego kolagenu. Brak w nim jednak hydroksyproliny i hydroksylizyny, które muszą być wytworzone samodzielnie w organizmie. Dlatego też w składzie zwykle znajdujemy dodatkowo witaminę C, miedź, żelazo, witaminę E i kwas hialuronowy, które wspierają produkcję kolagenu w organizmie.

Vollagen® otrzymywany jest z kukurydzy wolnej od GMO w wieloetapowym procesie fermentacji, a następnie enkapsulacji. Pozwala to uzyskać odpowiedni skład aminokwasowy i dobrą rozpuszczalność w zimnej wodzie, dzięki czemu w prosty sposób przygotujemy sobie pełnowartościowy napój lub posiłek.

Czym się różni kolagen wegański od kolagenu ze zwierząt?

Kolagen zwierzęcy to białko natywne lub jego hydrolizat pochodzący z ekstrakcji części ciał różnych zwierząt. Natomiast kolagen wegański to mieszanina peptydów/aminokwasów pozyskanych z roślin, na wzór kolagenu zwierzęcego.

W przypadku pozyskania białka metodą bioinżynierii – kolagen roślinny to duże cząsteczki natywnego kolagenu.

Jeśli chodzi o wchłanianie i biodostępność, kolagen pochodzenia zwierzęcego jest zwykle łatwiej wchłaniany i ma wyższą biodostępność niż natywne alternatywy pochodzenia roślinnego. W suplementach znajdujemy głównie mieszaninę aminokwasów i minerały, które cechują się dobrą wchłanialnością. Ponadto kolagen wegański redukuje ryzyko przenoszenia chorób odzwierzęcych do zera.

Cecha
Kolagen odzwierzęcy
Kolagen wegański
Zawartość aminokwasów białkowych 
Tak
Tak
Pełny aminogram
Tak
Nie, brak hydroksyproliny I hydroksylizyny
Przyswajalność
W zależności od rodzaju kolagenu i pochodzenia:

Natywny rybi - bardzo dobry,
Hydrolizat rybi - bardzo dobry,
Natywny wołowy i wieprzowy - dobry,
Hydrolizat wołowy i wieprzowy - bardzo dobry,
W zależności od rodzaju kolagenu i pochodzenia:

Natywny otrzymany metodą bioinżynierii - dobry,
Produkt kolagenopodobny - bardzo dobry
Ekologia
Produkt pozyskiwany z odpadów zwierzęcych, pozwala zmniejszyć ilość zanieczyszczeń.
Kolagen natywny - niskie ryzyko zanieczyszczenia środowiska odpadami.
Reakcje alergiczne
Kolagen rybi: bardzo rzadko,

Kolagen wieprzowy: rzadko
Kolagen roślinny natywny: wcale

Produkt kolagenopodobny: wcale
Ryzyko chorób odzwierzęcych 
Kolagen rybi: bardzo rzadko,

Kolagen wołowy: rzadko,

Kolagen wieprzowy: bardzo rzadko,

Kolagen drobiowy: bardzo rzadko
Kolagen roślinny natywny: wcale,

Produkt kolagenopodobny: wcale
Efektywność
Bardzo dobra
Bardzo dobra, pod warunkiem dostarczenia odpowiednich kofaktorów, takich jak: witamina C, żelazo, miedź

Jak uzupełniać kolagen w diecie wegańskiej?

Weganie mogą zadbać o kolagen w organizmie poprzez spożywanie produktów bogatych w składniki wspierające naturalną produkcję kolagenu w organizmie (antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne) lub uzupełnienie diety suplementacją kolagenem wegańskim.

Jaki kolagen wegański wybrać?

Najlepiej wybrać kolagen wegański 100% roślinnego pochodzenia, z jak największą zawartością aminokwasów oraz cennymi składnikami dodatkowymi takimi jak witamina C, witamina E, cynk czy miedź, które wspierają produkcję kolagenu w organizmie.

Zwracaj uwagę, czy producent przedstawia badania laboratoryjne na brak zanieczyszczeń mikrobiologicznych i metalami ciężkimi. Warto wybierać preparaty wolne od konserwantów i sztucznych aromatów. Do wyboru masz różne formy kolagenu vege. Popularny jest kolagen wegański do picia, w formie proszku do rozpuszczenia w płynie lub dodania do posiłku.

Podsumowanie
  • Kolagen wegański to potoczne nazewnictwo preparatów zawierających mieszaninę peptydów, aminokwasów, witamin i minerałów potrzebnych do syntezy kolagenu.
  • Kolagen wegański to nie jest ten sam kolagen, jaki występuje u ludzi i zwierząt.
  • Kolagen wegański robi się z aminokwasów otrzymanych z roślin – żelatyny z alg, babki płesznik, pestek dyni, nasion lnu, nasion soi, marchwi siewnej, roślin strączkowych, kukurydzy.
Bibliografia
  • Źródła
    1. Añazco C, Ojeda PG, Guerrero-Wyss M. Common Beans as a Source of Amino Acids and Cofactors for Collagen Biosynthesis. Nutrients. 2023 Oct 27;15(21):4561. doi: 10.3390/nu15214561. PMID: 37960212; PMCID: PMC10649776.
    2. Brodsky B, Ramshaw JA. Bioengineered Collagens. Subcell Biochem. 2017;82:601-629. doi: 10.1007/978-3-319-49674-0_18. PMID: 28101874.
    3. Shoseyov O, Posen Y, Grynspan F. Human recombinant type I collagen produced in plants. Tissue Eng Part A. 2013 Jul;19(13-14):1527-33. doi: 10.1089/ten.TEA.2012.0347. Epub 2013 Feb 19. PMID: 23252967.
    4. Shoseyov O, Posen Y, Grynspan F. Human collagen produced in plants: more than just another molecule. Bioengineered. 2014 Jan-Feb;5(1):49-52. doi: 10.4161/bioe.26002. Epub 2013 Aug 9. PMID: 23941988; PMCID: PMC4008466.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Ilona Krzak
Absolwentka Uniwesytetu Medycznego we Wrocławiu. Farmaceuta z zamiłowania. Pracuje w aptece ogólnodostępnej, gdzie realizuje się w opiece farmaceutycznej, szczególnie pod kątem astmy i cukrzycy. Interesuje się wpływem mikrobiomu na stan zdrowia oraz znaczeniem suplementacji w przebiegu chorób przewlekłych. Edukuje w mediach społecznościowych jako @pani_z_apteki. Jej misją jest dbanie o dobro pacjenta.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 votes
Article Rating
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 139 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa