Witamina C – właściwości, skutki nadmiaru i niedoboru
Z tego artykułu dowiesz się...
- Witamina C - najważniejsze informacje
- Lewoskrętna i prawoskrętna witamina C
- Właściwości witaminy C
- Jest antyoksydantem
- Wspiera odporność
- Pomaga w syntezie kolagenu
- Poprawia przyswajanie składników
- Reguluje pracę niektórych hormonów
- Wspiera układ sercowo-naczyniowy
- Witamina C a nowotwory
- Niedobór witaminy C
- Nadmiar witaminy C
- Źródła pokarmowe
- Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Witamina C - najważniejsze informacje
Witamina C (kwas askorbinowy) to witamina rozpuszczalna w wodzie, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C to silny antyoksydant, który każdego dnia walczy ze stresem antyoksydacyjnym.
Jest niezastąpionym składnikiem w procesie powstawania tkanki łącznej i bierze udział w produkcji kolagenu w organizmie. Szczególne znaczenie witamina C odgrywa w metabolizmie lipidów oraz w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.
Powszechnie wiadomo, że witamina C wspomaga odporność, dzięki czemu infekcja ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Wspomaga prawidłowe wchłanianie w przewodzie pokarmowym ważnych składników mineralnych – żelaza i wapnia.
Ponadto pomaga zmniejszyć objawy chorób neurologicznych takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane lub choroba Parkinsona. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C może zmniejszać ryzyko powstania nowotworów, zwłaszcza raka żołądka i przełyku.
Jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem, dlatego ciężko ją przedawkować. Jednak osoby mające skłonność do kamieni nerkowych nie powinny spożywać z dietą ani zażywać z suplementami diety więcej niż 1000 mg witaminy C na dobę.
Lewoskrętna i prawoskrętna witamina C
Aktywnie biologiczna i naturalna witamina C to kwas L-askorbinowy. Litera L nie oznacza, że witamina ta jest lewoskrętna. Przed nazwą kwasu odnosi się do konfiguracji przestrzennej cząsteczki, a nie jej optycznej skrętności.
Witamina C prawoskrętna ma konfigurację L, dlatego nazywana jest kwasem L-askorbinowym. Lewoskrętny kwas D-askorbinowy (nazywany „lewoskrętną witaminą C)” poza działaniem przeciwutleniającym nie wykazuje aktywności biologicznej i nie wpływa na organizm.
Właściwości witaminy C
- ochrona przed wolnymi rodnikami,
- pobudzanie układu odpornościowego,
- działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
- profilaktyka nowotworów,
- ochrona układu sercowo-naczyniowego
- synteza kolagenu,
- wchłanianie żelaza.
Jest antyoksydantem
Witamina C to silny antyoksydant, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do występowania niektórych chorób czy szybszego starzenia się.
Wspiera odporność
Witamina C może skrócić czas przeziębienia i łagodzić niektóre objawy infekcji. Świetnie sprawdzi się w profilaktyce przeziębień.
Pomaga w syntezie kolagenu
Jedną z najważniejszych funkcji biologicznych witaminy C jest synteza kolagenu. Kolagen stanowi jedno z głównych białek budulcowych. Występuje niemalże wszędzie. Można go znaleźć między innymi w skórze, tkance łącznej, zębach, chrząstce i rogówce oka. Rola, jaką pełni kwas askorbinowy w syntezie kolagenu, polega na dostarczaniu elektronów enzymom uczestniczącym w wielu procesach biochemicznych, co skutkuje przekształceniem prokolagenu we właściwy kolagen.
Poprawia przyswajanie składników
Witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza w organizmie. To dlatego często preparaty z żelazem zawierają także witaminę C w składzie. Badania naukowe sugerują, że spożycie 100 mg witaminy C poprawia wchłanianie żelaza o nawet 67%. Dlatego też zaleca się jedzenie produktów bogatych w żelazo z tymi obfitującymi w witaminę C, np. wątróbkę z kiszoną kapustą czy koktajl ze szpinakiem i cytrusami. Witamina C lubi się także z wapniem.
Reguluje pracę niektórych hormonów
Witamina C reguluje pracę hormonów steroidowych. Obniża stężenie kortyzolu (hormonu stresu), adrenaliny i cytokin prozapalnych, czyli białek odpowiadających za stany zapalne w organizmie.
Wspiera układ sercowo-naczyniowy
Witamina C wykazuje właściwości wspomagające układ krążenia:
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- zwalcza zmiany miażdżycowe,
- zmniejsza nadciśnienie,
- redukuje ryzyko chorób serca.
Witamina C a nowotwory
To delikatna kwestia, ale warta zasygnalizowania. Badania wykazały, że przyjmowanie zastrzyków z witaminą C wraz z niektórymi lekami przeciwnowotworowymi może wpłynąć na zwalczanie komórek nowotworowych, ale również złagodzić skutki uboczne chemioterapii. Nie bez znaczenia pozostaje fakt stymulowania przez witaminę C aktywności limfocytów T i B. Zajmują się one eliminacją patogenów i zmienionych chorobowo komórek. Działanie witaminy C może przyczynić się do spowolnienia przerzutów. Pamiętaj jednak: witamina C nie leczy raka i nie należy nigdy rezygnować z konwencjonalnego leczenia.
Niedobór witaminy C
Objawy niedoboru witaminy C:
- szkorbut, choroba tkanki łącznej objawiająca się krwawieniem i owrzodzeniem dziąseł oraz wypadaniem zębów,
- osłabienie odporności,
- szorstka skóra i rogowacenie,
- kruchość i pękanie naczyń krwionośnych (powstają tak zwane „naczynka”),
- obrzmiałe i bolesne stawy,
- nieprawidłowe zrastanie się kości,
- powolne gojenie się ran,
- przewlekłe zmęczenie.
W dzisiejszych czasach w społeczeństwach zachodnich niedobór witaminy C jest rzadko stwierdzany. Dużo częściej na niedobór cierpią na niego palacze tytoniu, stąd charakterystyczne na ich skórze liczne drobne zmarszczki.
Nadmiar witaminy C
Objawy nadmiaru witaminy C:
- biegunka,
- wymioty,
- nudności,
- zgaga,
- bóle brzucha,
- wysypka skórna.
Nadmiar witaminy C może wystąpić gdy przyjmowane jest więcej niż 2000 mg ziennie. Długotrwałe stosowanie nadmiernych ilości witaminy C może prowadzić do rozwoju kamieni nerkowych u mężczyzn, a także problemów wątrobowych. U osób predysponowanych nadmiar może być czynnikiem inicjującym wytrącanie się kamieni szczawianowo-wapniowych w moczu, czego skutkiem tego może być kamica nerkowa.
Zwykle nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Ze względu na metaboliczny wpływ witaminy C zaleca się unikanie spożywania większych ilości w przypadku występowania kamieni nerkowych lub skłonności do ich powstawania.
Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy C w czasie ciąży może wywierać negatywny wpływ na rozwój płodu. Wysokie dawki tej witaminy, według klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii C. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach wykazano działanie niepożądane na płód, jednak jej wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.
Źródła pokarmowe
Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa:
- śliwka kakadu,
- czarna porzeczka,
- acerola,
- owoc dzikiej róży,
- cytryna,
- pomidor,
- grejpfrut,
- mandarynka,
- mango,
- biała kapusta,
- truskawki,
- kiwi,
- brokuły,
- pietruszka,
- brukselka,
- jarmuż,
- papaja,
- pomarańcza,
- papryka.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Zapotrzebowanie dzienne na witaminę C wynosi:
- u dorosłych mężczyzn 90 mg,
- u dorosłych kobiet 75 mg,
- kobiety w ciąży 80–85 mg ,
- kobiety karmiące piersią 115–120 mg,
- chłopcy 13-18 lat 75 mg,
- dziewczęta 13-18 lat 65 mg,
- dzieci 4-9 lat 50 mg,
- dzieci 1-3 lata 4- mg,
- małe dzieci do 12 miesięcy 20 mg.
Maksymalna dawka witaminy C to 2000 mg u dorosłych >19 roku życia.
- Źródła
- Kuhnlein HV, Receveur O, Soueida R, Egeland GM. Arctic indigenous peoples experience the nutrition transition with changing dietary patterns and obesity J Nutr 2002;134:1447-53.
- Jarosz M, Bułhak-Jachymczak B (red.). Normy żywienia człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2008.
- Gertig H, Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2008.
- Kleszczewska E. Biologiczne znaczenie witaminy C ze szczególnym z uwzględnieniem jej znaczenia w metabolizmie skóry. Pol Merk Lek 2007;23:462.
od 119 zł
klientów
bezpieczeństwa