Acerola (Malpighia glabra) to roślina występująca na Wyspach Kanaryjskich. Jej okrągłe, czerwone owoce bogate są w składniki odżywcze i dobroczynne substancje aktywne. Acerola wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C (34 mg w 100 gramach owoców).
Dzika róża (Rosa canina) to najbardziej znany gatunek róż występujący w Polsce. Roślina ta często wykorzystywana jest w przetwórstwie spożywczym oraz w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Owoce dzikiej róży są bogate w wartości odżywcze i zawierają cenne składniki biologicznie aktywne, dlatego wykonuje się z nich przetwory, preparaty ziołowe i kosmetyki.
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to owocowy krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Został sprowadzony do Europy w XVII wieku. Jego okrągłe, czarne owoce są bogatym źródłem substancji odżywczych. Produkuje się z nich przetwory spożywcze i ziołowe preparaty.