Kolagen a tycie – czy od kolagenu się tyje?
I tak, i nie… (werble) – to zależy. Wyjaśnię Ci to wspólnie z magister farmacji Zofią Winczewską.

Z tego artykułu dowiesz się...

Czy kolagen powoduje tycie?
Nie, kolagen jako suplement diety nie powoduje tycia oraz przyrostu tkanki tłuszczowej. Nie ma badań klinicznych, które sugerowałyby, że od suplementacji kolagenu wzrasta masa ciała i zmienia się kompozycja sylwetki.
Kolagen to białko, jeden z makroskładników w diecie i nie posiada właściwości zatrzymujących wodę czy kumulujących tłuszcz w organizmie. Natomiast jeśli często spożywasz produkty bogate w kolagen takie jak wołowina, golonka czy tłusty rosół (wiadomo, najsmaczniejszy) – możesz przytyć.
Dlaczego tak jest i skąd ta niesprawiedliwość?
Nie tyje się od konkretnych produktów, a od nadmiaru kilokalorii w diecie (dlatego zostawmy w spokoju węglowodany!). Wygląda to tak: każdy z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne. Jest ono zmienne każdego dnia i zależy m.in. od wieku, masy ciała, aktywności fizycznej czy stanu zdrowia. Dla jednej osoby będzie to 1900 kcal, dla innej 3200 kcal. Załóżmy, że Twoje średnie dzienne zapotrzebowanie wynosi 2000 kcal. Jeśli będziesz regularnie spożywać więcej (np. o 250 kcal dziennie), Twoja masa ciała zacznie wzrastać. Organizm odkłada nadmiar w postaci tkanki tłuszczowej lub tkanki mięśniowej (to zależy od tego, czy trenujesz siłowo – jeśli tak, przybędzie Ci więcej mięśni).
Kolagen a kalorie
Produkty bogate w kolagen takie jak wspomniany rosół czy wołowina potrafią być kaloryczne – szczególnie w towarzystwie innych składników, a suplementy kolagenowe zawierają niewielkie ilości kcal w porcji. Spójrz poniżej na przykładowe wartości odżywcze.
Produkty bogate w naturalny kolagen – kcal/porcję:
- rosół z makaronem – 450 kcal (300 g)
- filet z łososia – 402 kcal (200 g)
- udko z kurczaka ze skórą – 254 kcal (160 g)
- mielona wołowina 15% tłuszczu, smażona – 250 kcal (100 g)
- tatar wołowy z jajkiem – 231 kcal (165 g)
- pieczona golonka ze skórą – 209 kcal (100 g)
- śledź w galarecie – 152 kcal (200 g)
- wywar z kości – 150 kcal (300 g
- wątróbka drobiowa – 136 kcal (100 g)
- rosół – 98 kcal (200 g)
Kolageny Aura Herbals – kcal/porcję dzienną:
- Colladrop® Beauty kolagen 10000 mg, smak mojito – 41,84 kcal
- Colladrop® Skin kolagen 5000 mg – 31,06 kcal
- Colladrop® Sport kolagen 5000 mg – 27,57 kcal
- Colladrop® Vegan 2000 mg – 15,98 kcal
Często przechodzę takie ćwiczenie z klientami, gdy tłumaczę im proces odchudzania i jak się do tego mają wybory żywieniowe. Gdy siadamy i liczymy dzienne spożycie kcal vs zapotrzebowanie kaloryczne, okazuje się, że nadwaga nie wzięła się znikąd, a od regularnego, często nieświadomego spożywania nadmiaru kcal.
Czy kolagen powoduje wzrost wagi?
Kolagen-suplement nie powoduje wzrostu wagi, ponieważ zawiera niewiele kcal (średnio 30-40 kcal/porcję). Możesz go stosować bez obaw o sylwetkę.
Natomiast to istotne, z czym stosujesz kolagen – np. kolagen do picia możesz dodawać do wody (nie przybędzie kcal) lub koktajlu z mlekiem, masłem orzechowym i owocami (wtedy dojdą kcal z tych produktów).
Na przykład bardzo lubię dodawać kolagen Colladrop® Beauty 10000 mg o smaku mango (42 kcal) do mleka (110 kcal), mrożonego mango (69 kcal) i wiórków kokosowych (40 kcal), co daje mi 261 kcal w porcji. Pamiętaj, nawet jeśli nie liczysz kalorii, to kalorie się liczą.


Czy od kolagenu się chudnie?
Nie chudnie się od kolagenu, ponieważ stosowanie go nie wpływa na żaden proces, który wpływałby na metabolizm, spalanie tkanki tłuszczowej czy dodawanie energii i zwiększenie poziomu aktywności w ciągu dnia. Aby schudnąć, należy być na diecie opartej na ujemnym bilansie kalorycznym.
Kolagen jest białkiem, które spożyte do posiłku może zwiększyć sytość szczególnie w sytuacji, gdy podaż białka w diecie jest zbyt niska – poniżej 1,6 g białka na kilogram masy ciała.
Kaloryczność suplementów diety
Jeśli zależy Ci na trzymaniu w ryzach swojej sylwetki, zwracaj uwagę na kaloryczność suplementów diety. Kilokalorie znajdują się nie tylko w kolagenie, ale także w kwasach omega-3, aminokwasach (EAA, BCAA), oleju MCT czy tranie (oleju z wątroby dorsza).
- Stosowanie suplementów kolagenowych nie powoduje tycia. Porcja dzienna kolagenu to ok. 30-40 kcal.
- Kaloryczność kolagenu mogą zwiększać dodatki np. gdy dodajesz kolagen do smoothie czy koktajlu.
- Produkty bogate w naturalny kolagen (np. podroby, golonka, wołowina) bywają tłuste i kaloryczne, więc ich częste spożycie może powodować wzrost wagi.
-
Źródła
- Fargana, Musayeva., Saniye, Özcan., Mustafa, Sinan, Kaynak. (2022). A review on collagen as a food supplement. Pharmaceutical technology, doi: 10.37662/jpt.2022.1012432
- Hashim, P., Mohd Ridzwan, M. S., Bakar, J. and Mat Hashim, D., Collagen in food and beverage industries, International Food Research Journal 22(1): 1 – 8 (2015)
- Kim JY. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr. 2021 Mar 30;30(1):20-31. doi: 10.7570/jomes20065. PMID: 33107442; PMCID: PMC8017325.
- Renāte, Šukele. (2023). A qualitative assessment of the labeling information of collagen-containing food supplements. Sabiedrība, integrācija, izglītība, doi: 10.17770/sie2023vol2.7168
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa
Spożywałem po 1700-2000 kcal/dzień i byłem gruby. Dopiero jak ograniczyłem węglowodany przechodząc na niskowęglowodaniwy sposób odżywiania waga poszła w dół.
Węglowodany same w sobie, jako makroskładnik nie prowadzą do przyrostu masy ciała. To 1) jakość spożywanych węglowodanów i 2) całkowita liczba spożytych kcal są największymi wyznacznikami przyrostu masy ciała.
Systematyczny przegląd badań naukowych (2022, doi: 10.1002/14651858) nie wykazał, że diety redukcyjne o niskiej zawartości węglowodanów są skuteczniejsze od diet redukcyjnych o zrównoważonym spożyciu węglowodanów. Dane wskazują, że różnica w redukcji masy ciała i czynnikach ryzyka chorób serca była niewielka lub nie występowała wcale w perspektywie krótkoterminowej (od trzech do 8,5 miesięcy) lub długoterminowej (od roku do dwóch lat). W innym badaniu (2020, doi: 10.1001/jama.2018.0245) oceniano wpływ diety niskotłuszczowej w porównaniu z dietą niskowęglowodanową na utratę masy ciała u dorosłych z nadwagą lub otyłością. Naukowcy doszli do wniosku, że żadna dieta nie była lepsza w przypadku utraty wagi, o ile nie było różnicy w spożyciu kalorii i białka. Warto wspomnieć, że obcinając węglowodany w diecie obserwuje się początkową szybszą utratę masy ze względu na zmniejszenie stężenia glikogenu i insuliny, co powoduje większą utratę wody z organizmu, ale nie tłuszczu.
Człowiek się uczy całe życie… Nie myślałam że suplementy mają kalorie a jak policzyłam wg tego to wychodzi mi około sto kalorii,😄
Warto mieć świadomość, szczególnie na diecie redukcyjnej, gdzie każda kcal się liczy 🙂
Pozdrawiam!