Blog Aura Herbals
autor: Karina Wiśniowska
Autor
Karina Wiśniowska
dietetyk, psycholog
Polecany produkt
Witamina D3 2000 IU FORTE, MCT, krople 50 ml
Naturalna witamina D na oleju MCT - 2000 IU w 1 kropli
Najczęściej czytane
Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?
autor: Karina Wiśniowska
Suplementacja witaminy D. Którą witaminę D Aura Herbals wybrać?
autor: Karina Wiśniowska
Recepta na racjonalną i bezpieczną suplementację witamin i składników mineralnych
autor: Hanna Przerada
W ostatnim czasie obserwuje się wzrost popularności olejów MCT. Na tę zagadkową nazwę możemy natknąć się w wielu miejscach – na stronach internetowych poświęconych aktywnemu stylowi życia, w publikacjach o zdrowym odżywianiu, a nawet na opakowaniach suplementów diety. Czy wiesz, czym są tłuszcze MCT i dlaczego to właśnie olej z kokosa jest ich najlepszym źródłem pokarmowym?
Spis treści
Tłuszcze stanowią ważny element codziennej diety każdego z nas. W naszej świadomości na dobre zagościł podział tłuszczów na zdrowe i na te, których powinniśmy unikać. Bez wahania potrafimy wymienić kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na nasze zdrowie i wskazać ich źródła pokarmowe. Lekarze nieustannie zachęcają do spożywania kwasów tłuszczowych takich jak Omega-3 i Omega-6, aby na co dzień cieszyć się dobrym samopoczuciem. Odpowiednia podaż tłuszczów jest niezwykle ważna, ponieważ wpływają one na prawidłowego funkcjonowanie całego organizmu.
Tłuszcze to związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć dietetycy nieustannie podkreślają, że ich nadmiar wpływa niekorzystnie na stan zdrowia, to mimo wszystko nie jesteśmy w stanie obejść się bez nich.
Kwasy tłuszczowe pełnią następujące istotne funkcje:
Żeby lepiej zrozumieć, czym są tłuszcze MCT i dlaczego wyróżniają się na tle innych kwasów tłuszczowych, dobrze jest przypomnieć sobie najważniejsze informacje o tłuszczach.
Kwasy tłuszczowe dzielimy na:
Kwasy tłuszczowe można podzielić także ze względu na długość ich łańcucha węglowego. Poszczególne kwasy tłuszczowe różnią się między sobą liczbą atomów węgla w cząsteczce. Na tej podstawie wyróżniamy:
Skrót MCT oznacza średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (z ang. medium chain triglycerides). Tłuszcze MCT wyróżniają się unikalnym procesem ich trawienia i wchłaniania. Są wchłaniane bezpośrednio z komórek nabłonka jelitowego, a następnie transportowane żyłą wrotną prosto do wątroby. Trawienie tłuszczów MCT nie wymaga obecności lipazy i żółci, dlatego cały proces przebiega szybciej.
Do głównych źródeł tłuszczów MCT zaliczamy nabiał, olej kokosowy oraz olej palmowy. Olej z kokosa uznawany jest za najlepsze źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz MCT stanowi ponad 60% jego wartości odżywczych. Nieco mniej (poniżej 50%) znajduje się w oleju palmowym. Olej z palmy oleistej jest jednak uznawany za gorsze źródło, ponieważ badania wskazują na niekorzystny wpływ tłuszczu palmowego na zdrowie. Natomiast w nabiale znajduje się stosunkowo niewiele tłuszczów MCT (około 10% procent).
Olej MCT z kokosa znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Stosują go osoby aktywne fizycznie, osoby dbające o linię, pracownicy umysłowi, a także pacjenci. Warto bliżej przyjrzeć się prozdrowotnym właściwościom oleju MCT z kokosa.
Posiłek z olejem MCT z kokosa przed treningiem jest dobrą alternatywą dla przekąski składającej się głównie z węglowodanów prostych. Wynika to z tego, że tłuszcze MCT znacznie podnoszą poziom energii w organizmie, ale po ich spożyciu nie występuje charakterystyczny jej spadek jak w przypadku węglowodanów. Osoby trenujące często podkreślają tę różnice – po węglowodanowym posiłku odczuwają przypływ energii, jednak po pewnym czasie następuję jej gwałtowny spadek. Pojawia się wtedy charakterystyczne uczucie znużenia, a nawet senność. Wpływa to niekorzystnie na przebieg treningu. Spożycie posiłku bogatego w olej MCT z kokosa nie powoduje takich gwałtownych wahań.
Unikalny proces trawienia i wchłaniania tłuszczów MCT sprawia, że są szybko przekształcane w energię i wykorzystywane przez organizm. Spożywane w rozsądnej ilości, nie powodują przyrostu tkanki tłuszczowej. Wyniki badań pokazują, że oleje MCT mogą mieć wręcz korzystny wpływ na proces redukcji masy ciała. Naukowcy z Japonii przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzenie wpływu tłuszczów MCT na wagę i ilość tkanki tłuszczowej. W badaniu wzięło udział 85 mężczyzn i 15 kobiet. Uczestników podzielono na dwie grupy – każda z nich przez 12 tygodni spożywała określoną ilość tłuszczów MCT i LCT (długołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Na podstawie pomiarów wagi i ilości tkanki tłuszczowej w organizmie badanych, naukowcy wykazali, że spożycie tłuszczów MCT nie spowodowało zwiększenia masy ciała. Co więcej, w obu grupach zaobserwowano spadek wagi, jednak był on istotnie większy w grupie przyjmującej tłuszcze MCT. Pomiary tkanki tłuszczowej wykazały, że u osób badanych zmniejszyła się także ilość tkanki tłuszczowej.
Posiłek na bazie oleju MCT z kokosa zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu organizm ma znacznie więcej siły na intensywny, długi trening. Badania pokazują, że spożycie śniadania zawierającego olej MCT zapewnia sytość jeszcze przez następne 3 godziny.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) znajdują zastosowanie także w przebiegu leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym. Są znacznie lepiej przyswajalne niż tłuszcze o długiej budowie łańcucha.
Oleje MCT często stosowane są w dietach przemysłowych jako składnik doustnych suplementów pokarmowych. Są bezpieczne nawet dla pacjentów z nieswoistymi zapalnymi chorobami jelit. Wynika to z tego, że tłuszcze MCT są wchłaniane do naczyń krwionośnych wątroby prosto z przewodu pokarmowego. Oznacza to, że trawienie tego rodzaju tłuszczów przebiega z wyłączeniem jelit, dzięki czemu posiłki zawierające tłuszcze MCT są bezpieczne dla pacjentów z wszelkiego rodzaju zaburzeniami trawienia i wchłaniania tłuszczów.
Tłuszcze MCT są bezpieczne dla dzieci, w tym także dla niemowląt. Preparaty wzbogacone o średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe stosuje się chociażby we wstępnej fazie leczenia alergii pokarmowych u niemowląt, w szczególności gdy przebiega ona wraz z zaburzeniem wchłaniania jelitowego.
Preparaty zawierające olej MCT są odpowiednie także dla pacjentów onkologicznych, szczególnie tych z nowotworami jelita grubego i cienkiego. Często są podawane osobom osłabionym i niedożywionym w formie doustnych suplementów pokarmowych.
Badania nad olejem MCT z kokosa przyniosły kolejne pozytywne wnioski. Naukowcy wykazali, że może on wspomagać walkę ze szkodliwymi dla zdrowia bakteriami i grzybami. W przeprowadzonych eksperymentach zaobserwowano, że olej kokosowy redukuje ilość grzybów Candida albicans aż o 25%, ogranicza również rozwój bakterii Clostridium difficile.
Za bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości oleju kokosowego odpowiadają zawarte w nim kwasy: kwas kaprylowy, dekanowy i kwas laurynowy.
Wnioski z przeprowadzonych analiz brzmią obiecująco i skłaniają naukowców do dalszych badań w tym kierunku.
Coraz częściej można dostrzec olej MCT z kokosa w składzie różnych preparatów witaminowych. Dlaczego producenci suplementów diety tak chętnie stosują go w swoich produktach? Wynika to z następujących kwestii:
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
, czyli witaminy A, D, E i K, są w pełni przyswajalne dopiero w obecności tłuszczu. Producenci suplementów diety często dodają tłuszcze takie jak olej z kokosa lub oliwa z oliwek, aby ich preparaty witaminowe mogły być spożywane niezależnie od posiłku.To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za smakiem innych tłuszczów stosowanych w witaminach w kroplach.
Dieta ketogeniczna to dieta, w której ogranicza się spożycie węglowodanów na rzecz tłuszczów. Osoby stosujące ją podkreślają, że ten sposób odżywiania dobrze działa na ich samopoczucie i wydajność. Olej MCT z kokosa jest często stosowany w diecie wysokotłuszczowej jako dodatek do wielu potraw i napojów. Bardzo popularna stała się tzw. kuloodporna kawa (bulletproof coffee), od której osoby na diecie ketogenicznej zaczynają każdy poranek. Jej miłośnicy cenią ją jako źródło energii i długotrwałej sytości – wielu z nich zjada pierwszy posiłek dopiero kilka godzin po wypiciu kuloodpornej kawy.
Bulletproof coffee z łatwością można przyrządzić w domowym zaciszu. Warto podkreślić, że nie jest to napój zarezerwowany jedynie dla osób na diecie ketogenicznej. Każdy może spróbować kuloodpornej kawy i przekonać się, jak ona wpłynie na poziom energii i koncentracji.
Oto prosty przepis:
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.