Żelatyna a kolagen – co jest lepsze w działaniu?
Które źródło kolagenu zapewnia lepszą przyswajalność i wyższą skuteczność? Jakie są różnice między żelatyną a kolagenem? Wyjaśnię Ci to w artykule.

Z tego artykułu dowiesz się...

Żelatyna a kolagen
Szukając odpowiedzi na często zadawane pytanie Jak odbudować kolagen w stawach można trafić na „dwa obozy”. Zwolenników hydrolizowanego kolagenu do picia lub w kapsułkach oraz „tradycjonalistów” preferujących picie żelatyny na stawy. Jednak czy fakt, że żelatyna składa się z tego białka nawet w 90%, sprawia, że wykazuje podobne działanie? Poznaj różnice pomiędzy różnymi formami kolagenu na stawy.
Czy kolagen i żelatyna to jest to samo?
Nazwy kolagen i żelatyna bywają używane jako synonimy, niekiedy można się nawet spotkać z określaniem żelatyny jako hydrolizowany kolagen. Chociaż technicznie nie jest to błędem – żelatyna stanowi formę kolagenu poddanego częściowej hydrolizacji, nie jest ona tym samym co popularny składnik suplementów diety i różni się od niego przyswajalnością i skutecznością. Właściwości kolagenu i żelatyny są nieco inne.
Kolagen
Kolagen jest najbardziej powszechnym białkiem występującym w ludzkim organizmie. Znajduje się w kościach, mięśniach, skórze i ścięgnach oraz jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Zbudowany jest z trzech łańcuchów zawierających różne sekwencje aminokwasów – glicyny, proliny i hydroksyproliny. Naturalna cząsteczka kolagenu charakteryzuje się jednak bardzo dużą masą cząsteczkową, rzutującą na jego niską przyswajalność przez organizm. W suplementach diety na stawy stosuje się więc hydrolizowany kolagen – cząsteczki poddane hydrolizie enzymatycznej są rozbijane na małe segmenty, które są łatwiej trawione i lepiej wchłaniane w przewodzie pokarmowym.
Żelatyna
Żelatyna, również stanowi pewną formę hydrolizowanego kolagenu. Powstaje z częściowej hydrolizy tego białka zachodzącej w wyniku poddania produktów bogatych w kolagen działaniu wysokiej temperatury (50-100°C). Można ją otrzymać m.in. z podrobów, kurzych łapek, ścięgien, skór i kości zwierzęcych. Nie jest to jednak proces równie skuteczny co hydroliza enzymatyczna i tworzące żelatynę cząsteczki kolagenu wciąż charakteryzują się stosunkowo wysoką masą cząsteczkową. Jej przyswajalność jest więc niższa i wolniejsza, a dodatkowo składnik ten może negatywnie wpływać na wchłanianie innych substancji odżywczych i leków.
Żelatyna a kolagen – różnice
Różnice pomiędzy żelatyną a kolagenem dotyczą nie tylko ich wielkości cząstek i przyswajalności, ale także ich rozpuszczalności, dominującego typu kolagenu i potencjalnych interakcji. Czym się między sobą różnią?
Ile kolagenu jest w żelatynie?
Zawartość kolagenu w żelatynie jest bardzo wysoka i może sięgać nawet 90%. Należy jednak zwrócić uwagę także na typ kolagenu. Żelatyna zawiera głównie kolagen typu 1, który przede wszystkim pomaga utrzymać w zdrowiu skórę, włosy i paznokcie. W kolagenie hydrolizowanym, stosowanym w suplementach diety, obok kolagenu typu 1 zazwyczaj wykorzystywany jest też kolagen typu 2, który znajduje się głównie w chrząstkach stawowych i skuteczniej wspiera ich elastyczność i regenerację. Kolagen typu 3 to także typ, jaki znajdziesz w suplementach diety – współdziała on z typem 1.
Czy żelki Haribo są dobre na stawy?
Choć żelki Haribo zawierają żelatynę, nie są efektywnym środkiem wspomagającym zdrowie stawów. Ilość żelatyny w takich produktach jest stosunkowo niska oraz dominuje w niej wpływający głównie na skórę kolagen typu 1. Uwagę zwraca także zawartość cukru, który sprzyja degradacji kolagenu w organizmie.
Co jest lepsze – kolagen czy żelatyna?
Żelatyna może stanowić dodatkowe źródło kolagenu w zbilansowanej diecie, nie należy się jednak nastawiać na jej znaczący wpływ na zdrowie stawów. Świetnie sprawdza się za to w kuchni, gdzie możemy skorzystać z jej właściwości żelujących, a obecny w niej kolagen typu 1, może pomóc w poprawie elastyczności i jędrności skóry oraz wzmocnić włosy i paznokcie. Należy także pamiętać, że żelatyna zaburzać wchłanianie składników odżywczych i leków. Kolagen hydrolizowany jest lepszym wyborem kiedy szukamy skutecznego suplementu na stawy oraz gdy zależy nam na wysokiej przyswajalności i wygodzie stosowania.
-
Źródła
- Gómez-Guillén MC, Giménez B,López-Caballero ME, Montero, P. Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids 2011; 25(8): 1813-1827.
- Kaziród K, Hunek A, Zapała M i wsp. Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści? Quality in Sport 2023; 13(1): 88-107.
- León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules 2019; 24(22): 4031.
- Wybór W, Zaborski M. Budowa i właściwości kolagenu oraz żelatyny. Polimery 2000; 45(1): 10-21.
- Zuchowski A, Nowicka-Zuchowska A. Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce 2019; 29(11): 6-10.
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa