Kolagen a kawa – czy kawa wypłukuje kolagen?
Z artykułu dowiesz się, czy warto dodawać kolagen do ulubionej kawy, jaki kolagen wybrać oraz jakie korzyści w organizmie przynosi regularna suplementacja.

Z tego artykułu dowiesz się...

Czy można dodawać kolagen do kawy?
Tak, można dodawać kolagen do kawy. Dodawanie kolagenu do ulubionego napoju ułatwia wyrobienie nawyku regularnego przyjmowania suplementu i niweluje jego smak. To smaczny sposób na urozmaicenie suplementacji i czerpanie zdrowotnych korzyści 2 w 1 z dwóch związków: kolagenu i kawy.


Wrzątek a struktura białka kolagenowego
Czy wysoka temperatura kawy ma wpływ na białko? Nie, gdyż cząsteczki kolagenu są na nią odporne: wykazano, że do degradacji kolagenu dochodzi w temperaturze powyżej 150°C. Ogólnie białka ulegają denaturacji, która powoduje zmianę ich właściwości i struktury, jednak denaturacja na etapie przygotowywania suplementów z kolagenem (proces zachodzący w ok. 90°C) sprawia, że białka kolagenowe stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu.
Wpływ temperatury a dodatek witaminy C i kwasu hialuronowego
Wysoka temperatura może jednak mieć wpływ na inne składniki aktywne, które mogą być dodawane do produktu. Suplementy kolagenowe często zawierają w składzie witaminę C: do jej częściowego rozkładu, szczególnie w roztworach wodnych, może dochodzić już w temperaturze 40°C. Suplementy diety z kolagenem nierzadko dostarczają również kwasu hialuronowego: jest on termicznie stabilniejszy niż witamina C, jednak nie aż tak odporny na degradację jak kolagen.
Inne dodatki, które często wzbogacają suplement diety z kolagenem to witaminy (np. biotyna) i składniki mineralne (np. magnez) i również należy mieć na uwadze, że wrzątek może wpływać na ich właściwości.


Czy picie kawy wpływa na kolagen w organizmie?
Co prawda można znaleźć nieliczne publikacje potwierdzające hamujący wpływ kofeiny na produkcję kolagenu przez fibroblasty. Doniesienia te pochodziły jednak z badań in vitro – nie potwierdzono ich w badaniach z udziałem ludzi, brak więc wystarczających dowodów, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski.
Kawa ze względu na działanie moczopędne może także potencjalnie sprzyjać utracie substancji niezbędnych w procesie produkcji kolagenu, takich jak witamina C czy niektóre minerały. Przy rozsądnym spożyciu kawy są to jednak ilości śladowe i pomijalne.
Suplementacja kolagenu do kawy – wskazówki
Jak zatem suplementować kolagen, aby organizm doświadczył jego korzystnego działania, jednocześnie nie rezygnując z kawy?
Praktyczne wskazówki:
- Chcąc łączyć białko z ulubionym napojem, warto dodawać kolagen do przestudzonej kawy (ok. 80°C) – choć wrzątek nie powoduje degradacji kolagenu, w ten sposób zmniejsza się ryzyko utraty korzystnego działania innych substancji.
- Jak dodawać kolagen do kawy? Na pierwszym etapie przygotowywania zaparzamy ulubioną kawę. Następnie, po przestudzeniu, należy dodawać kolagen (w pożądanej ilości) z suplementu diety i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Aby odnieść najwięcej korzyści z działania kolagenu, napój należy wypić zaraz po przyrządzeniu.
- Zarówno kawa, jak i kolagen, mają dobroczynne właściwości. Nie należy jednak przekraczać zalecanych ilości. Rekomenduje się dawkę kolagenu równą 2,5–10 g dziennie, do codziennej diety warto włączyć nie więcej niż 3–4 filiżanki kawy (maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę).
- Mówiąc o kawie, często boimy się wypłukiwania magnezu czy wapnia (niepotrzebnie), tymczasem prawdziwym zagrożeniem mogą być interakcje kofeiny z żelazem, która znacząco zmniejsza jego wchłanianie. Popijanie posiłków kawą czy herbatą stwarza ryzyko rozwoju niedokrwistości, a u pacjentów przyjmujących preparaty żelaza – braku skuteczności suplementacji. Dlatego zaleca się picie kawy pomiędzy posiłkami, ok. 2 godzin przed i po posiłku.
- Kolagen można dodawać nie tylko do kawy, ale również do innych napojów, koktajli, smoothie, owsianek, dressingów. Kolagen w proszku z kolagenu rybiego czy wołowego dobrze się rozpuszcza i nie pozostawia grudek w masie. Smaczny proszek kolagenowy może fajnie „podkręcić” smak posiłku.
Co daje picie kolagenu?
Dlaczego w ostatnich latach picie kolagenu stało się tak modne? Po pierwsze, produkcja tego białka w organizmie człowieka maleje po 25. roku życia. Po drugie, dzięki badaniom naukowym wiemy coraz więcej o korzystnym działaniu kolagenu na różne obszary zdrowia i urody.
- Białko to (obok elastyny) ma dobroczynny wpływ na stan skóry oraz jej kondycję: osoby przyjmujące kolagen mają lepszą elastyczność skóry i mniej zmarszczek, przebarwień i niedoskonałości na skórze, a także mocniejsze paznokcie. Może także wpływać na poziom nawilżenia skalpu i kondycję włosów.
- Funkcje kolagenu obejmują również wpływ na zdrowie stawów, kości i chrząstek (kolagen np. zmniejsza ból stawów u pacjentów chorobą zwyrodnieniową w młodszym, jaki starszym wieku).
- Niedobór kolagenu w organizmie wpływa na funkcjonowanie układu ruchu. Szczególnie w starszym wieku zbyt mała ilość tego białka budulcowego stwarza ryzyko złamań kości, a u sportowców zwiększa podatność na kontuzje i urazy stawów. Kolagen warunkuje również prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, m.in. wpływa na proces gojenia i regeneracji tkanek.
Tak więc skutki niedoboru nie ograniczają się do mniej atrakcyjnego wyglądu skóry – dotyczą zdrowia i kondycji całego organizmu.
Wciąż nie ma jasnych zaleceń co do rekomendowanej ilości kolagenu. W badaniach klinicznych stosowano szeroki zakres dawek (od 2,5 do 10, a nawet 15 g dziennie), czas stosowania produktu także był różny (od kilku do kilkunastu tygodni). Aby działanie kolagenu było skuteczne, kluczowe są przede wszystkim regularność stosowania i wybór preparatu dobrej jakości.
Jaki kolagen wybrać?
Jakie suplementy diety z kolagenem wybrać? Na rynku dostępnych jest kilka opcji, które różnią się pochodzeniem oraz formą stosowania.
Jeśli chodzi o pochodzenie, do wyboru są kolagen morski (kolagen rybi, marine collagen) oraz kolagen wołowy (kolagen bydlęcy, bovine collagen). Różnią się składem (kolagen morski to przede wszystkim kolagen typu I, a wołowy zawiera kolagen typu I i III). Suplementy kolagenowe pochodzenia rybiego w znaczącym stopniu przyczyniają się więc do lepszego wyglądu skóry i włosów oraz zdrowia stawów i chrząstek, z kolei kolagen bydlęcy ma większy wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych.
Obie formy kolagenu różnią się również biodostępnością – ze względu na mniejszy rozmiar cząsteczki kolagen rybi jest trochę lepiej przyswajalny.


Kolagen rybi jest jak dobrze dopasowany „zamiennik” kolagenu ludzkiego, gdyż są strukturalnie podobne.
Preparaty z kolagenem dostępne są w postaci proszku, kapsułek bądź płynu. Wybór proszku to rozwiązanie praktyczne – w tej formie można dodawać kolagen do napojów, smoothie czy jogurtów. Kluczowy jest wybór preparatu wysokiej jakości – z dobrym, czystym składem (clean label) i aktualnymi badaniami.
-
Źródła
- Barrea L, Pugliese G, Frias-Toral E, El Ghoch M, Castellucci B, Chapela SP, Carignano MLA, Laudisio D, Savastano S, Colao A, Muscogiuri G. Coffee consumption, health benefits and side effects: a narrative review and update for dietitians and nutritionists. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(9):1238-1261. doi: 10.1080/10408398.2021.1963207. Epub 2021 Aug 28. PMID: 34455881.
- Bozec L, Odlyha M. Thermal denaturation studies of colagen by microthermal analysis and atomic force microscopy. Biophys J. 2011 Jul 6;101(1):228-36. doi: 10.1016/j.bpj.2011.04.033. PMID: 21723833; PMCID: PMC3127184.
- Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oral Colagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019 Jan 1;18(1):9-16. PMID: 30681787.
- Donejko M, Przylipiak A, Rysiak E, Głuszuk K, Surażyński A. Influence of caffeine and hyaluronic acid on colagen biosynthesis in human skin fibroblasts. Drug Des Devel Ther. 2014 Oct 15;8:1923-8. doi: 10.2147/DDDT.S69791. PMID: 25342885; PMCID: PMC4206198.
- Khatri M, Naughton RJ, Clifford T, Harper LD, Corr L. The effects of colagen peptide supplementation on body composition, colagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino Acids. 2021 Oct;53(10):1493-1506. doi: 10.1007/s00726-021-03072-x. Epub 2021 Sep 7. PMID: 34491424; PMCID: PMC8521576.
- Mieszczakowska-Frąc M, Celejewska K, Płocharski W. Impact of Innovative Technologies on the Content of Vitamin C and Its Bioavailability from Processed Fruit and Vegetable Products. Antioxidants (Basel). 2021 Jan 5;10(1):54. doi: 10.3390/antiox10010054. PMID: 33466266; PMCID: PMC7824742.
- Mondek J, Kalina M, Simulescu V, Pekař M. Thermal degradation of high molar mass hyaluronan in solution and in powder; comparison with BSA. Polymer Degradation and Stability. 2015, 120, 107–113.
- Podolsky MJ, Yang CD, Valenzuela CL, Datta R, Huang SK, Nishimura SL, Dallas SL, Wolters PJ, Le Saux CJ, Atabai K. Age-dependent regulation of cell-mediated colagen turnover. JCI Insight. 2020 May 21;5(10):e137519. doi: 10.1172/jci.insight.137519. PMID: 32315288; PMCID: PMC7259530.
- Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, Nr 1058 CHEMIA SPOŻYWCZA I BIOTECHNOLOGIA, z. 73, s. 98-101
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa