Kolagen a kawa – czy kawa wypłukuje kolagen?

08.03.2025
Data aktualizacji: 05.03.2025
Kawa po przebudzeniu to dla wielu osób must have. Popularność zyskuje również suplementacja kolagenu. Coraz częściej łączy się te dwie rutyny o poranku, co rodzi pytania: czy kawa wypłukuje kolagen i czy można pić kawę z kolagenem?

Z artykułu dowiesz się, czy warto dodawać kolagen do ulubionej kawy, jaki kolagen wybrać oraz jakie korzyści w organizmie przynosi regularna suplementacja.

Tekst
Barbara Bukowska
Doktor nauk biologicznych
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna

Czy można dodawać kolagen do kawy?

Tak, można dodawać kolagen do kawy. Dodawanie kolagenu do ulubionego napoju ułatwia wyrobienie nawyku regularnego przyjmowania suplementu i niweluje jego smak. To smaczny sposób na urozmaicenie suplementacji i czerpanie zdrowotnych korzyści 2 w 1 z dwóch związków: kolagenu i kawy.

Wrzątek a struktura białka kolagenowego

Czy wysoka temperatura kawy ma wpływ na białko? Nie, gdyż cząsteczki kolagenu są na nią odporne: wykazano, że do degradacji kolagenu dochodzi w temperaturze powyżej 150°C. Ogólnie białka ulegają denaturacji, która powoduje zmianę ich właściwości i struktury, jednak denaturacja na etapie przygotowywania suplementów z kolagenem (proces zachodzący w ok. 90°C) sprawia, że białka kolagenowe stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu.

Wpływ temperatury a dodatek witaminy C i kwasu hialuronowego

Wysoka temperatura może jednak mieć wpływ na inne składniki aktywne, które mogą być dodawane do produktu. Suplementy kolagenowe często zawierają w składzie witaminę C: do jej częściowego rozkładu, szczególnie w roztworach wodnych, może dochodzić już w temperaturze 40°C. Suplementy diety z kolagenem nierzadko dostarczają również kwasu hialuronowego: jest on termicznie stabilniejszy niż witamina C, jednak nie aż tak odporny na degradację jak kolagen.

Inne dodatki, które często wzbogacają suplement diety z kolagenem to witaminy (np. biotyna) i składniki mineralne (np. magnez) i również należy mieć na uwadze, że wrzątek może wpływać na ich właściwości.

Czy picie kawy wpływa na kolagen w organizmie?

Co prawda można znaleźć nieliczne publikacje potwierdzające hamujący wpływ kofeiny na produkcję kolagenu przez fibroblasty. Doniesienia te pochodziły jednak z badań in vitro – nie potwierdzono ich w badaniach z udziałem ludzi, brak więc wystarczających dowodów, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski.

Kawa ze względu na działanie moczopędne może także potencjalnie sprzyjać utracie substancji niezbędnych w procesie produkcji kolagenu, takich jak witamina C czy niektóre minerały. Przy rozsądnym spożyciu kawy są to jednak ilości śladowe i pomijalne.

Suplementacja kolagenu do kawy – wskazówki

Jak zatem suplementować kolagen, aby organizm doświadczył jego korzystnego działania, jednocześnie nie rezygnując z kawy?

Praktyczne wskazówki:

  • Chcąc łączyć białko z ulubionym napojem, warto dodawać kolagen do przestudzonej kawy (ok. 80°C) – choć wrzątek nie powoduje degradacji kolagenu, w ten sposób zmniejsza się ryzyko utraty korzystnego działania innych substancji.
  • Jak dodawać kolagen do kawy? Na pierwszym etapie przygotowywania zaparzamy ulubioną kawę. Następnie, po przestudzeniu, należy dodawać kolagen (w pożądanej ilości) z suplementu diety i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Aby odnieść najwięcej korzyści z działania kolagenu, napój należy wypić zaraz po przyrządzeniu.
  • Zarówno kawa, jak i kolagen, mają dobroczynne właściwości. Nie należy jednak przekraczać zalecanych ilości. Rekomenduje się dawkę kolagenu równą 2,5–10 g dziennie, do codziennej diety warto włączyć nie więcej niż 3–4 filiżanki kawy (maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę).
  • Mówiąc o kawie, często boimy się wypłukiwania magnezu czy wapnia (niepotrzebnie), tymczasem prawdziwym zagrożeniem mogą być interakcje kofeiny z żelazem, która znacząco zmniejsza jego wchłanianie. Popijanie posiłków kawą czy herbatą stwarza ryzyko rozwoju niedokrwistości, a u pacjentów przyjmujących preparaty żelaza – braku skuteczności suplementacji. Dlatego zaleca się picie kawy pomiędzy posiłkami, ok. 2 godzin przed i po posiłku.
  • Kolagen można dodawać nie tylko do kawy, ale również do innych napojów, koktajli, smoothie, owsianek, dressingów. Kolagen w proszku z kolagenu rybiego czy wołowego dobrze się rozpuszcza i nie pozostawia grudek w masie. Smaczny proszek kolagenowy może fajnie „podkręcić” smak posiłku.

Co daje picie kolagenu?

Dlaczego w ostatnich latach picie kolagenu stało się tak modne? Po pierwsze, produkcja tego białka w organizmie człowieka maleje po 25. roku życia. Po drugie, dzięki badaniom naukowym wiemy coraz więcej o korzystnym działaniu kolagenu na różne obszary zdrowia i urody.

  • Białko to (obok elastyny) ma dobroczynny wpływ na stan skóry oraz jej kondycję: osoby przyjmujące kolagen mają lepszą elastyczność skóry i mniej zmarszczek, przebarwień i niedoskonałości na skórze, a także mocniejsze paznokcie. Może także wpływać na poziom nawilżenia skalpu i kondycję włosów.
  • Funkcje kolagenu obejmują również wpływ na zdrowie stawów, kości i chrząstek (kolagen np. zmniejsza ból stawów u pacjentów chorobą zwyrodnieniową w młodszym, jaki starszym wieku).
  • Niedobór kolagenu w organizmie wpływa na funkcjonowanie układu ruchu. Szczególnie w starszym wieku zbyt mała ilość tego białka budulcowego stwarza ryzyko złamań kości, a u sportowców zwiększa podatność na kontuzje i urazy stawów. Kolagen warunkuje również prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, m.in. wpływa na proces gojenia i regeneracji tkanek.

Tak więc skutki niedoboru nie ograniczają się do mniej atrakcyjnego wyglądu skóry – dotyczą zdrowia i kondycji całego organizmu.

Wciąż nie ma jasnych zaleceń co do rekomendowanej ilości kolagenu. W badaniach klinicznych stosowano szeroki zakres dawek (od 2,5 do 10, a nawet 15 g dziennie), czas stosowania produktu także był różny (od kilku do kilkunastu tygodni). Aby działanie kolagenu było skuteczne, kluczowe są przede wszystkim regularność stosowania i wybór preparatu dobrej jakości.

Jaki kolagen wybrać?

Jakie suplementy diety z kolagenem wybrać? Na rynku dostępnych jest kilka opcji, które różnią się pochodzeniem oraz formą stosowania.

Jeśli chodzi o pochodzenie, do wyboru są kolagen morski (kolagen rybi, marine collagen) oraz kolagen wołowy (kolagen bydlęcy, bovine collagen). Różnią się składem (kolagen morski to przede wszystkim kolagen typu I, a wołowy zawiera kolagen typu I i III). Suplementy kolagenowe pochodzenia rybiego w znaczącym stopniu przyczyniają się więc do lepszego wyglądu skóry i włosów oraz zdrowia stawów i chrząstek, z kolei kolagen bydlęcy ma większy wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Obie formy kolagenu różnią się również biodostępnością – ze względu na mniejszy rozmiar cząsteczki kolagen rybi jest trochę lepiej przyswajalny.

Kolagen rybi jest jak dobrze dopasowany „zamiennik” kolagenu ludzkiego, gdyż są strukturalnie podobne.

Ilona Krzak
Magister farmacji

Preparaty z kolagenem dostępne są w postaci proszku, kapsułek bądź płynu. Wybór proszku to rozwiązanie praktyczne – w tej formie można dodawać kolagen do napojów, smoothie czy jogurtów. Kluczowy jest wybór preparatu wysokiej jakości – z dobrym, czystym składem (clean label) i aktualnymi badaniami.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Barrea L, Pugliese G, Frias-Toral E, El Ghoch M, Castellucci B, Chapela SP, Carignano MLA, Laudisio D, Savastano S, Colao A, Muscogiuri G. Coffee consumption, health benefits and side effects: a narrative review and update for dietitians and nutritionists. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(9):1238-1261. doi: 10.1080/10408398.2021.1963207. Epub 2021 Aug 28. PMID: 34455881.
    2. Bozec L, Odlyha M. Thermal denaturation studies of colagen by microthermal analysis and atomic force microscopy. Biophys J. 2011 Jul 6;101(1):228-36. doi: 10.1016/j.bpj.2011.04.033. PMID: 21723833; PMCID: PMC3127184.
    3. Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oral Colagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019 Jan 1;18(1):9-16. PMID: 30681787.
    4. Donejko M, Przylipiak A, Rysiak E, Głuszuk K, Surażyński A. Influence of caffeine and hyaluronic acid on colagen biosynthesis in human skin fibroblasts. Drug Des Devel Ther. 2014 Oct 15;8:1923-8. doi: 10.2147/DDDT.S69791. PMID: 25342885; PMCID: PMC4206198.
    5. Khatri M, Naughton RJ, Clifford T, Harper LD, Corr L. The effects of colagen peptide supplementation on body composition, colagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino Acids. 2021 Oct;53(10):1493-1506. doi: 10.1007/s00726-021-03072-x. Epub 2021 Sep 7. PMID: 34491424; PMCID: PMC8521576.
    6. Mieszczakowska-Frąc M, Celejewska K, Płocharski W. Impact of Innovative Technologies on the Content of Vitamin C and Its Bioavailability from Processed Fruit and Vegetable Products. Antioxidants (Basel). 2021 Jan 5;10(1):54. doi: 10.3390/antiox10010054. PMID: 33466266; PMCID: PMC7824742.
    7. Mondek J, Kalina M, Simulescu V, Pekař M. Thermal degradation of high molar mass hyaluronan in solution and in powder; comparison with BSA. Polymer Degradation and Stability. 2015, 120, 107–113.
    8. Podolsky MJ, Yang CD, Valenzuela CL, Datta R, Huang SK, Nishimura SL, Dallas SL, Wolters PJ, Le Saux CJ, Atabai K. Age-dependent regulation of cell-mediated colagen turnover. JCI Insight. 2020 May 21;5(10):e137519. doi: 10.1172/jci.insight.137519. PMID: 32315288; PMCID: PMC7259530.
    9. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, Nr 1058 CHEMIA SPOŻYWCZA I BIOTECHNOLOGIA, z. 73, s. 98-101
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Barbara Bukowska
Absolwentka farmacji na Akademii Medycznej we Wrocławiu oraz ochrony środowiska na Uniwersytecie Łódzkim, na którym również ukończyła studia doktoranckie z zakresu biofizyki. Farmaceutka doświadczona w pracy za pierwszym stołem, na uczelni medycznej i w firmie farmaceutycznej. Od kilku lat zapalona copywriterka medyczna. Interesują ją tematy związane z praktycznymi aspektami zawodu farmaceuty, zdrowiem rodziny oraz nowoczesną farmakoterapią. Autorka kilkunastu publikacji naukowych, a także tłumaczka tekstów o tematyce medycznej. Prywatnie miłośniczka kotów i literatury medycznej (zarówno kryminałów, reportaży, jak i pozycji popularnonaukowych).
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa