Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
colladrop-nowosc-baner-1280x200 colladrop-nowosc-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Kurkuma

Kurkuma – najważniejsze informacje

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Kurkuma kojarzona jest głównie z kuchnią indyjską. Znana była już w czasach starożytnych. Kurkuma zastosowanie znajduje jako dodatek do potraw warzywnych, jajek, czy ryżu. Wzbogaca również smak i zapach zup, sosów oraz sałatek. Stanowiła nie tyko składnik dań, ale też z powodu intensywnej, żółtej barwy stosowano ją do produkcji farb lub makijażu.

Kurkumę wyróżnia poza tym ostry smak oraz charakterystyczny mocny zapach. Jest składnikiem curry, może być również stosowana jako osobna przyprawa. Kurkuma to kłącze lub podziemna łodyga rośliny przypominającej wyglądem imbir. Najczęściej wykorzystuje się kurkumę w zmielonej postaci. Kłącze kurkumy posiada żółtawo-brązową barwę, w środku natomiast jest koloru pomarańczowego.

Swoje właściwości kurkuma może zachowywać przez dłuższy czas pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywana i nie wystawiona na działanie promieni słonecznych Ze względu na intensywne właściwości kurkumy, trzeba uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, w przeciwnym razie może popsuć końcowy efekt.

Kurkuma w proszku

Właściwości prozdrowotne

Kurkuma znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Wykazuje działanie lecznicze, ale ponad to, wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Ponadto kurkumina działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Obniża poziom cholesterolu i pobudza również wydzielanie żółci. Stosowana jest w celu zmniejszania kamieni żółciowych jak też redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych, z którymi boryka się nie jedna kobieta.

Kurkuma najkorzystniejsze działanie wykazuje w połączeniu z piperyną. Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów. Występujący we wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu. Ma ostro-gorzki smak i zwiększa działanie kurkuminy. Dzięki połączeniu tych dwóch substancji można osiągnąć dużo silniejsze działanie tych związków.

Możliwe zastosowania

  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwwirusowe
  • Przeciwbakteryjne
  • Antynowotworowe
  • Stosowany w chorobach układu krążenia
  • Stosowany podczas diet

Działanie antyoksydacyjne

Przeciwutleniacze działają korzystnie na nasze organizmy głównie dzięki temu że chronią nas przed wolnymi rodnikami. Stres oksydacyjny przyczynia się do szybszego starzenia się organizmu i odpowiada za wiele chorób. W jego wyniku powstają wolne rodniki, wysoce reaktywne cząsteczki tlenu, które przyspieszają proces starzenia się skóry oraz przyczyniają się do powstawania, między innymi, nowotworów. Wolne rodniki uszkadzają bądź niszczą wiele ważnych substancji organicznych, takich jak kwasy tłuszczowe, białka i DNA. Kurkumina wykazuje silne działanie przeciwutleniające, które możne zneutralizować wolne rodniki, ze względu na swoją strukturę chemiczną. Kurkumina również zwiększa aktywność enzymów przeciwutleniających naszego organizmu. Powstrzymuje je bezpośrednio i następnie pobudza organizm do uruchomienia mechanizmów przeciwutleniających.

Działanie przeciwzapalne

Kurkuma olej

Kurkuma słynie z silnego działania przeciwzapalnego. Stan zapalny możemy podzielić na ostry, trwający krótko, który jest prawidłowym procesem obronnym organizmu. Dzięki niemu organizm usuwa patogeny. Natomiast poważnym problemem może być zapalenie przewlekłe, które jest nieprawidłowym procesem obronnym organizmu polegającym na doborze nieskutecznych mechanizmów obronnych, lub powstałe na skutek braku możliwości usunięcia patogenu. W takiej sytuacji następuje utrwalenie nieprawidłowych mechanizmów obronnych, lub uruchomienie kolejnych reakcji układu odpornościowego, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Przykładami przewlekłego stanu zapalnego mogą być alergie lub reumatoidalne zapalenie stawów.

Kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu jak tak silne leki. Wpływa ona na łagodzenie bólu stawów. Zapalenie przewlekłe może trwać tygodnie, miesiące, a nawet lata. Obecnie uważa się, że przewlekłe stany zapalenie odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu praktycznie wszystkich przewlekłych chorób cywilizacyjnych, czyli chorób serca, nowotworów, zespołu metabolicznego, choroby Alzheimera i różnych chorób neurodegeneracyjnych.

Działanie przeciwnowotworowe

Kurkuma posiada właściwości przeciwnowotworowe. Badania opublikowane w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson) potwierdziły działanie antynowotworowe kurkuminy, która mówiąc w wielkim skrócie wyszukuje w organizmie złośliwe komórki rakowe i niszczy je. W przeciwieństwie do syntetycznych leków kurkuma jest w 100% naturalna i nie wywołuje szkodliwych efektów ubocznych. Badań i publikacji naukowych na temat właściwości kurkumy jest mnóstwo, to jedna z najbardziej zbadanych przypraw.

Działanie kardioprotekcyjne

Choroby serca są najczęstsza przyczyna zgonów na świecie. Kurkumina może pomóc zapobiegać uszkodzeniom wywołanym przez choroby serca. Główną właściwością kurkuminy pomagającą przy chorobach serca jest poprawa działania komórek śródbłonka – wysoce wyspecjalizowanych wyściółek naczyń krwionośnych i limfatycznych. Uszkodzenie tych komórek jest głównym powodem chorób serca i obejmuje niezdolność regulacji ciśnienia krwi przez śródbłonek, nieprawidłowości podczas krzepnięcia krwi oraz wielu innych czynników.

Źródła pokarmowe

Źródłem pokarmowym kurkumy jest ostryż długi zwany również ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim – gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym.

Bibliografia

  1. “Role of curcumin in systemic and oral health: An overview” Monika Nagpal i Shaveta Sood
  2. “Curcumin content of turmeric and curry powders.” Tayyem RF, Heath DD, Al-Delaimy WK, Rock CL.
  3. “Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.” Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS
  4. „Piperyna i jej działanie. Piperyna w suplementach.” Henryk Rozanski
  5. „Bioenhancers: Revolutionary concept to market.” Atal N, Bedi KL.
  6. “Inflammation in atherosclerosis.” Libby P
  7. “Inflammation and cancer.” Coussens LM, Werb Z.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!