Witamina A – właściwości, na co pomaga i gdzie występuje?

Z tego artykułu dowiesz się...
- Witamina A - najważniejsze informacje
- Witamina A – właściwości i rola w organizmie
- Na co pomaga witamina A?
- W czym jest witamina A?
- Witamina A w produktach pochodzenia zwierzęcego
- Witamina A w produktach pochodzenia roślinnego
- Niedobór witaminy A
- Objawy niedoboru witaminy A
- Skutki niedoboru witaminy A w organizmie
- Nadmiar witaminy A
- Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A
- Suplementacja witaminy A
- Witamina A w kosmetykach
- Na co pomagają kremy i maści z witaminą A?

Witamina A - najważniejsze informacje
Witamina A to określenie obejmujące all-trans retinol (inaczej retinol) i jego pochodne, a mianowicie:
- retinal,
- kwas retinolowy,
- octan, propionian i palmitynian retinolu (tzw. estry retinylu).
Aktywność biologiczną witaminy A w organizmie wykazują również określone substancje z grupy karotenoidów: alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna. Te bioaktywne związki z grupy karotenoidów określane są mianem prowitaminy A, ponieważ są prekursorami witaminy A. Najsilniejszym z nich jest beta-karoten, który dostarczony wraz z produktami spożywczymi ulega przekształceniu w jelicie cienkim do retinalu, a następnie zredukowaniu do retinolu. Witamina A utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, jak również jest niezbędna w procesie widzenia oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i rozrodczego.
Witamina A – właściwości i rola w organizmie
Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie widzenia. Wchodzi ona w skład rodopsyny (11-cis-retinal) – białka występującego w siatkówce oka, które odpowiada za percepcję wzrokową i przekazywanie sygnałów za pośrednictwem nerwu wzrokowego do mózgu. Witamina A wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, w tym błon śluzowych worka spojówkowego i rogówki oka. Suplementacja witaminy A może nawet przyczyniać się do spowolnienia postępu zwyrodnienia siatkówki oka, co podkreśla jej znaczenie w procesie widzenia.
Witamina A jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Bierze udział w procesie dojrzewania i różnicowania komórek układu immunologicznego, w tym limfocytów, monocytów i neutrofili. Witamina A sprawia, że komórki układu odpornościowego mają zdolność do rozpoznawania obecności różnego rodzaju obcych cząsteczek w organizmie, które następnie neutralizują i niszczą.
W organizmie witamina A wpływa również na produkcję komórek rozrodczych, embriogenezę (rozwój zarodka od momentu zapłodnienia do urodzenia) oraz harmonijny rozwój płodu. Witamina A ma ważne znaczenie dla rozwoju różnych tkanek i narządów, zwłaszcza oczu, uszu, płuc oraz serca.
Przeciwzapalne właściwości witaminy A są wykorzystywane w leczeniu trądziku pospolitego i innych zaburzeń skórnych. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry, regulując proces złuszczania się martwych komórek naskórka oraz przyspieszając wymianę jej zewnętrznych warstw. Wykazano, że miejscowe stosowanie witaminy A skutecznie redukuje zmarszczki, odpowiednio nawilża skórę i pomaga zachować młody wygląd skóry.
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina A, podobnie jak witamina C chroni komórki przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu i może zapobiegać rozwojowi nowotworów oraz innych chorób o podłożu wolnorodnikowym. Badania obserwacyjne przeprowadzone w Ameryce Północnej i Azji wykazały, że wysokie spożycie produktów bogatych w witaminę A lub suplementów diety zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, głównie raka piersi i raka jajnika u kobiet. Beta-karoten zmniejsza ponadto wrażliwość skóry na promieniowanie UV, zapobiegając w ten sposób uszkodzeniom i przebarwieniom skóry wynikającym z długotrwałego opalania na słońcu.
Witamina A bierze również udział w metabolizmie żelaza, zwiększa jego przyswajanie i może łagodzić objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Najbogatsze źródła witaminy A powinny być zatem regularnie włączane do diety pacjentów ze stwierdzoną anemią z niedoboru żelaza, aby wykorzystać te korzystne właściwości witaminy A.
Na co pomaga witamina A?
Suplementacja witaminy A jest najczęściej zalecana w sytuacji stwierdzenia niedoboru oraz w okresach zwiększonego zapotrzebowania komórek organizmu na tę witaminę o właściwościach antyoksydacyjnych. Witamina A może być zatem szczególnie przydatna w poniższych stanach i sytuacjach:
- przewlekłe choroby przewodu pokarmowego przebiegające z zespołem złego wchłaniania,
- długotrwały stres,
- infekcje (np. wirusem odry),
- przewlekłe choroby zapalne,
- trądzik pospolity,
- łuszczyca,
- mukowiscydoza,
- stosowanie diety zawierającej bardzo małe ilości tłuszczu.


W czym jest witamina A?
Najbogatsze źródła witaminy A (retinolu i jego pochodnych) to produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak podroby (szczególnie wątroba), masło, sery podpuszczkowe dojrzewające, jaja oraz niektóre ryby. Najlepsze źródła witaminy A w postaci beta-karotenu to głównie w produkty pochodzenia roślinnego, zwłaszcza ciemnozielone warzywa liściaste oraz żółto-pomarańczowe warzywa i owoce.
Witamina A w produktach pochodzenia zwierzęcego
Zawartość witaminy A (wyrażonej jako ekwiwalent retinolu) w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego w przeliczeniu na 100 g produktu:
- Tran – 30000 µg
- Wątroba cielęca – 21 926 µg,
- Wątroba wołowa – 14 400 µg,
- Wątroba wieprzowa – 13 000 µg,
- Masło – 814 µg,
- Margaryny – 600–900 µg,
- Ser Rokpol, pełnotłusty – 521 µg,
- Ser kozi twardy – 485 µg,
- Tuńczyk w wodzie – 370 µg,
- Ser Cheddar – 335 µg,
- Ser Gouda, tłusty – 276 µg,
- Jaja kurze całe – 272 µg,
- Ser Edamski, tłusty – 269 µg,
- Makrela – 252 µg
Witamina A w produktach pochodzenia roślinnego
Zawartość witaminy A (beta-karotenu) w żywności pochodzenia roślinnego (w przeliczeniu na 100 g części jadalnych produktu):
- Marchew – 9938 µg,
- Natka pietruszki – 5410 µg,
- Jarmuż – 5350 µg,
- Szpinak – 4243 µg,
- Burak liściowy (boćwina) – 4020 µg,
- Szczaw – 3848 µg,
- Szczypiorek – 3400 µg,
- Papryka czerwona – 3165 µg,
- Dynia – 2974 µg,
- Koper ogrodowy – 2100 µg,
- Cykoria – 1586 µg,
- Morele – 1523 µg.
Niedobór witaminy A
Niedobór witaminy A występuje głównie w krajach rozwijających się z uwagi na ograniczoną dostępność produktów spożywczych bogatych w witaminę A oraz beta-karoten. Jej niedobór najczęściej obserwuje się u dzieci w wieku przedszkolnym oraz kobiet w ciąży. Na niedobór witaminy A narażone są zwłaszcza dzieci urodzone przedwcześnie, które nie mają dostatecznych zapasów witaminy A po urodzeniu. Niedobór witaminy A stwierdza się również u pacjentów z mukowiscydozą oraz zaburzeniami czynności trzustki, u których dochodzi do jej niedoboru z powodu złego wchłaniania tłuszczu.


Objawy niedoboru witaminy A
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy A zalicza się:
- zaburzenia widzenia (np. ślepota zmierzchowa),
- zespół suchego oka,
- suchość spojówek,
- obniżenie odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe,
- nadmierne rogowacenie i łuszczenie naskórka,
- zahamowanie wzrostu i rozwoju młodego organizmu.
Ważne
Badanie przeprowadzone na ponad 1000 dzieci w Indonezji wykazało, że te z niedoborem witaminy A, które przyjmowały suplementy zawierające 10 3000 IUtej witaminy przez 4 miesiące urosły o 0,39 cm więcej niż dzieci, które przyjmowały placebo (Hadi et. al, 2000).
Skutki niedoboru witaminy A w organizmie
Przewlekły niedobór witaminy A powoduje zaburzenia widzenia, osłabienie układu odpornościowego oraz nadmierną suchość skóry i suchość spojówek. Jej niedobór u wcześniaków zwiększa ryzyko rozwoju chorób oczu, płuc i przewodu pokarmowego u wcześniaków. Inne skutki niedoboru witaminy A obejmują zahamowanie wzrostu i rozwoju młodego organizmu oraz zaburzenia budowy, funkcjonowania i wyglądu skóry. Niedobór witaminy A powoduje również zwiększone ryzyko wystąpienia trądziku pospolitego oraz nadwrażliwość skóry na promieniowanie UV.
Nadmiar witaminy A
Nadmiar witaminy A może mieć działanie toksyczne i teratogenne, czyli uszkadzające płód. Jej nadmiar jest wynikiem zbyt dużego spożycia retinolu i jego pochodnych (np. palmitynian retinolu), głównie poprzez nieodpowiednie stosowanie leków i/lub suplementów diety. Literatura fachowa donosi, iż nadmiar witaminy A może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (zwłaszcza raka prostaty).
Najczęstsze objawy przedawkowania witaminy A to:
- powiększenie wątroby,
- nadmierna pobudliwość,
- bóle głowy,
- osłabienie,
- zmiany skórne,
- wypadanie włosów,
- łamliwość włosów,
- obniżenie gęstości mineralnej kości.
Nadmiar witaminy A w postaci beta-karotenu zwykle nie wywiera szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Jej nadmiar w tej formie powoduje jedynie żółtopomarańczowe zabarwienie skóry, które które ustępuje po zaprzestaniu spożywania dużych ilości beta-karotenu. Sugeruje się jednak, że suplementacja beta-karotenu lub beta-karotenu i palmitynian retinolu w dawkach powyżej 20 mg na dobę może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (zwłaszcza raka płuc) oraz chorób sercowo-naczyniowych u byłych i obecnych palaczy papierosów.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A
Oto polskie normy żywienia na witaminę A (μg równoważnika retinolu) na poziomie średniego zalecanego dziennego spożycia (RDA):
- Dzieci w wieku 1–3 lat: 400 μg
- Dzieci w wieku 4–6 lat: 450 μg
- Dzieci w wieku 7–9 lat: 500 μg
- Dzieci w wieku 10-12 lat: 600 μg
- Dziewczęta w wieku 13-18 lat: 700 μg
- Dorośli mężczyźni: 900 µg
- Dorosłe kobiety: 700 µg
- Kobiet w ciąży < 19 lat: 750 μg
- Kobiety w ciąży ≥ 19 lat: 770 μg
- Chłopcy w wieku 13-18 lat oraz mężczyźni ≥ 19 lat: 900 μg
- Kobiety karmiące piersią < 19 lat: 1200 μg
- Kobiety karmiące piersią ≥ 19 lat: 1300 μg
Suplementacja witaminy A
Suplementację witaminy A najczęściej wprowadza się u:
- u dzieci urodzonych przedwcześnie,
- chorych na mukowiscydozę,
- pacjentów z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego (np. zewnątrzwydzielniczą niewydolnością trzustki, celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna),
- pacjentów z chorobami zakaźnymi,
- pacjentów z trądzikiem pospolitym, łuszczycą i innymi chorobami skóry,
- osób uzależnionych i nadużywających alkohol.
Aby ocenić poziom witaminy A w organizmie należy wykonać badanie stężenia retinolu we krwi. Niedobór witaminy A stwierdza się, gdy stężenie retinolu we krwi jest niższe niż 0,70 µmol/l lub 20 µg/dl. Nadmiar witaminy A jest magazynowany w wątrobie oraz tkance tłuszczowej.
Ważne
Symptomy toksycznego działania witaminy A są związane z długotrwałym przyjmowaniem bardzo wysokich dawek przekraczających 10-krotność zalecanych dziennych dawek, czyli 8000-10000 µg.
Witamina A w kosmetykach
Retinoidy, czyli pochodne witaminy A znajdują szerokie zastosowanie w kosmetologii. Pochodne witaminy A:
- regulują wzrost tkanki nabłonkowej,
- zmniejszają aktywność gruczołów łojowych,
- hamują wydzielanie sebum,
- przyspieszają złuszczanie martwych komórek naskórka,
- uelastyczniają skórę,
- skutecznie opóźniają procesy starzenia.
Z tego względu kremy zawierające pochodne witaminy A są wykorzystywane w leczeniu trądziku, łuszczycy i nadmiernej suchości skóry oraz innych chorobach skóry, włosów i paznokci.
Na co pomagają kremy i maści z witaminą A?
Kremy i maści z witaminą A pomagają w codziennej pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej oraz w łuszczycy, rogowacenia skóry i trądziku. Podczas stosowania kosmetyków zawierających retinoidy należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ wykazują one silne działanie na skórę i ich niewłaściwe stosowanie może powodować „wysyp”, zaczerwienienie i podrażnienie, świąd i suchość skóry oraz nadwrażliwość na promieniowanie słoneczne. Przed zastosowaniem retinolu na skórę warto skonsultować się z kosmetologiem.


-
Źródła
- Carazo A, Macáková K, Matoušová K, et al.: Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity. Nutrients. 2021 May 18;13(5):1703.
- Gholizadeh M, Basafa Roodi P, Abaj F, et al.: Influence of Vitamin A supplementation on inflammatory biomarkers in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Sci Rep. 2022 Dec 10;12(1):21384.
- Hadi H (et al.) Vitamin A supplementation selectively improves the linear growth of indonesian preschool children: results from a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2000 Feb;71(2):507-13. doi: 10.1093/ajcn/71.2.507.
- Han X, Zhao R, Wang Y, et al.: Dietary Vitamin A Intake and Circulating Vitamin A Concentrations and the Risk of Three Common Cancers in Women: A Meta-Analysis. Oxid Med Cell Longev. 2022 Nov 2:2022:7686405.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i wsp.: Normy żywienia dla populacji polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- Kaźmierska A, Bolesławska I, Przysławski J.: Wpływ retinoidów na skórę i zapobieganie ich skutkom ubocznym. Public Health 2019, 54(3): 165-172.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
- Loh WQ, Yin X, Kishida R, et al.: Association between Vitamin A and E Forms and Prostate Cancer Risk in the Singapore Prostate Cancer Study. Nutrients. 2023 Jun 8;15(12):2677.
- Sudfeld CR, Navar AM, Halsey NA.: Effectiveness of measles vaccination and vitamin A treatment. Int J Epidemiol. 2010 Apr;39 Suppl 1(Suppl 1):i48-55.
- Wang Q, He C.: Dietary vitamin A intake and the risk of ovarian cancer: a meta-analysis. Biosci Rep. 2020 Apr 30;40(4):BSR20193979.
- Zasada M, Adamczyk A.: Witamina A. Budowa i mechanizm działania. Kosmetologia Estetyczna, 2018; 5(7):517-521.
od 139 zł
klientów
bezpieczeństwa