Prosto dla zdrowia
colladrop-nowosc-baner-1280x200 colladrop-nowosc-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Karczoch – zastosowanie, właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Karczoch - najważniejsze informacje

Karczoch zwyczajny jest byliną dorastającą do 1,5 metra wysokości. Wykształca na szczycie pędów duże głowiaste koszyczki kwiatowe. W miarę dojrzewania koszyczków – ich osadniki i łuski okrywy stopniowo znacznie mięśnieją tzn. zwiększają objętość i stają się bardziej miękką strukturą. Ta część rośliny nie zawiera związków goryczowych i jest od niepamiętnych czasów używana, jako smaczne posilne pożywienie. Natomiast liście łodygowe i odziomkowe zawierające gorycze są od wielu lat stosowane w celach leczniczych. Gorycze posiadają wiele zastosowań farmakologicznych. Stosowane są często w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Liście karczocha zawierają cztery grupy związków czynnych:

  • Frakcja fenolokwasów (ok. 2% ) – liczy sześć pochodnych kwasu kawoilochinowego, z głównym związkiem surowca – cynaryną, czyli kwasem dikawoilochinowym oraz kwasem chlorogenowym, czyli 3-kawoilchonowym.
  • Grupa flawonoidów ( 0,1-1,0%) – zawiera cztery glikozydy luteoliny, w tym cynarozyd, czyli luteolino-7-glukozyd oraz skolimozyd, czyli luteolino-7-rutynozyd;
  • Grupa laktonów seskwiterpenowych (0,5%-4,5%) – składa się z pochodnych guaianolidowych będących silnymi goryczami zawartymi w liściach i korzeniach karczocha. Wśród nich zidentyfikowano cynaropikrynę i cynarolid. Oznaczony indeks goryczy wynosi 1:11500 (gdy dla ziela centurii 3 500; dla bobrka trójlistnego 1 500; dla korzenia goryczki żółtej 20 000; dla piołunu ponad 10 000).
  • Grupa triterpenów (ok. 0,2%)- zawiera wyizolowane i zidentyfikowane dotychczas: taraxasterol, stigmasterol, beta-sitosterol.

Możliwe zastosowania:

Obfitość i różnorodność związków aktywnych występujących w karczochu włącza go do grupy roślin leczniczych o szerokim spektrum działań farmakologicznych. Zaliczyć do nich można:

  • Działanie żółciotwórcze,
  • Karczoch a miażdżyca,
  • Karczoch a cukrzyca,
  • Działanie antycholesterolowe,
  • Działanie żółciopędne,
  • Działanie antyutleniające ,
  • Działanie ochraniające wątrobę,
  • Działanie moczopędne.

Działanie żółciotwórcze

Działanie żółciotwórcze polega na pobudzeniu wątroby do zwiększenia wytwarzania cholesterolu. Następnym etapem tego procesu jest przekształcenie cholesterolu w kwasy żółciowe czyli w kwas cholowy i kwas dezoksycholowy. Prowadzi to do wytworzenia odpowiedniej ilości żółci zawierającej obok kwasów żółciowych:

  • cholesterol,
  • fosfolipidy,
  • bilirubinę
  • wodę.

Karczoch a miażdżyca

Karczoch zawiera witaminę PP inaczej nazywaną niacyną lub witaminą B3. Witamina ta nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Kolejną pozytywną konsekwencją tego procesu jest obniżenie nadciśnienia tętniczego ze względu na zapobieganie tworzenia się blaszki miażdżycowej. Właściwie dobrana dieta lub suplementy diety z wyciągiem z karczocha pozwalają zmniejszyć ilość złego cholesterolu aż o 60 procent. Jest to niezwykle istotne, zwłaszcza dla osób, które są w podwyższonej grupie ryzyka zawału lub miażdżycy, a także wielu chorób wieńcowych serca. Do grupy tej można zaliczyć osoby, których dieta bogata jest w tłuste pokarmy takie jak sery czy czerwone mięso.

Karczochy a cukrzyca

Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Karczochy mają niezwykle niski indeks glikemiczny, który wynosi 18, przez co zalecane są dla osób cierpiących na cukrzycę zarówno pierwszego jak i drugiego stopnia. Oprócz tego karczochy zwiększają tolerancję organizmu na glukozę co sprawia, że wywiera ona mniej szkodliwy wpływ. Do tego zawiera inulinę, bezpieczny dla cukrzyków cukier, który nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny i szybkiego wzrostu poziomu glukozy.

Działanie antycholesterolowe

Działanie antycholesterolowe wykazano u pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu. Oznaczenia analityczne dowiodły znacznego obniżenia cholesterolu ogólnego oraz LDL powszechnie zwanego „złym” cholesterolem.

Działanie żółciopędne

Działanie żółciopędne wiąże się z działaniem rozkurczowym na pęcherzyk żółciowy i na drogi żółciowe. Liczne badania potwierdziły wysoką efektywność żółciopędnego działania karczocha, ponieważ wykazały, że przepływ żółci zwiększał się nawet o 127%-153%.

Działanie antyutleniające

Działanie to wywierane jest przez grupę polifenolowych związków karczocha mających aktywne grupy hydroksylowe. Grupy te odpowiedzialne są za zwalczanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych atakujących różne struktury w organizmie. Wolne rodniki wywierają niekorzystny wpływ na organizm ludzki, powodują szybsze starzenie się komórek, a w skrajnych wypadkach mogą prowadzić do powstawania nowotworów. Podatne na to działanie są zwłaszcza śródbłonki naczyń krwionośnych w mięśniu sercowym i w tkance mózgowej oraz materiał genetyczny (DNA) w komórkach.

Działanie ochraniające wątrobę

Działanie to zbadano na hepatocytach zwierzęcych i ludzkich in vitro (w szkle) oraz in vivo (na organizmie żywym). Badania te potwierdziły skuteczne, ochronne działanie na komórki wątroby. W klinicznych testach nastąpiła znacząca poprawa wyników oraz zmniejszenie lub ustępowanie u pacjentów dolegliwości.

Działanie moczopędne

Działanie moczopędne obserwowano u pacjentów hospitalizowanych z różnymi dolegliwościami wątrobowymi. Pod wpływem terapii następowało umiarkowane zwiększenie ilości oddawanego moczu utrzymujące się przez cały czas podawania preparatu z karczocha.

Zakres zastosowania preparatów z karczocha:

  • Ogólna niewydolność wątroby oraz zaburzenia jej metabolizmu,
  • pomocniczo w skazie moczanowej,
  • żółtaczka,
  • stany zapalne pęcherzyka żółciowego oraz przewodów żółciowych,
  • Kamica żółciowa,
  • stany zapalne wątroby,
  • miażdżyca naczyń krwionośnych,
  • niewydolności nerek,
  • dolegliwości po usunięciu pęcherzyka żółciowego,
  • objawy zatrucia substancjami toksycznymi wydalanymi z żółcią w dolegliwościach trawiennych.

Źródła pokarmowe:

  • karczoch zwyczajny.

Bibliografia:

  1. Gawędzki J, Hryniewiecki L. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. 2. PWN. Warszawa 2000.
  2. Orłowski W: Nauka o chorobach wewnętrznych, wyd. II. PZWL, Warszawa 1989;
  3. Seńczuk W. Toksykologia. PZWL. Warszawa 1999;

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl