Prosto dla zdrowia

Leksykon Aura Herbals

Probiotyki

Probiotyki

Probiotyki

Najważniejsze główne informacje

Mówiąc o probiotykach, które znane są chyba wszystkim, warto zacząć od zapoznania się z kilkoma definicjami. Przede wszystkim na uwagę zasługują różnice pomiędzy probiotykiem a prebiotykiem. Probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach, obdarzają gospodarza korzyściami zdrowotnymi (FAO/WHO 2001). Prebiotyki stanowią nietrawione składniki pokarmowe, które korzystnie wpływają na gospodarza poprzez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego lub określonej liczby mikroorganizmów w jelitach. Połączenie probiotyku i prebiotyku nazywane jest synbiotykiem. W organizmie ludzkim można znaleźć wiele rodzajów bakterii. Występują zarówno te wywierające korzystny wpływ na zdrowie, jak i tych patogennych, czyli szkodliwych. Naturalnie w ludzkiej florze można znaleźć między innymi:

  • Pseudomonas,
  • Staphylococcus,
  • Proteus,
  • Bifidobacterium,
  • Lactobacillus.

Warto tutaj wspomnieć o szczepie szczególnie często wykorzystywanym do sporządzania probiotyków. Mowa tutaj o Lactobacillus rhamnosus. Jest probiotyczna bakteria uważana dawniej za podgatunek L. casei. Bakterie te hamuje rozwój większości szkodliwych bakterii w jelicie. Należy do bakterii Gram dodatnich. Jest używany jako naturalny środek konserwujący w jogurtach i innych produktach mlecznych przedłużający ich okres przydatności do spożycia. Probiotyki wykorzystywane są do walki z mikroorganizmami patogennymi i chorobami przez nie powodowanymi, a także do zapobiegania chorobom infekcyjnym i dysfunkcjom systemu immunologicznego. W czasie antybiotykoterapii zaleca się stosowanie probiotyków w celu zapobiegania wyjaławiania flory organizmu.

Określenie przynależności do rodzaju, gatunku i szczepu

Kluczowa jest identyfikacja taksonomiczna drobnoustrojów. Każdy szczep probiotyczny powinien być identyfikowany nie tylko na podstawie rodzaju, gatunku, ale również szczepu. Oznaczenia literowo-cyfrowe obok nazwy drobnoustroju wskazują na zbiór drobnoustrojów, w którym przechowywany jest szczep wzorcowy. Na przykład oznaczenie ATCC 55103 wskazuje, że dany szczep jest przechowywany w American Type Culture Collection pod numerem 55103. 

Szczepozależność

Właściwości poszczególnych preparatów probiotycznych są w dużej mierze zależne od szczepu. Każdy ze szczepów wymaga oddzielnych badań w celu określenia jego właściwości probiotycznych i skuteczności w ściśle określonej sytuacji klinicznej.

Postaci probiotyków

Większość probiotyków występuje jako suplement diety. Tylko nieliczne są zarejestrowane jako produkty lecznicze. Kolejną postacią może być dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Probiotyki bywają też dodawane do produktów fermentowanych takich jak jogurt lub kefir.

Znaczenie dawki

Nie są ustalone zasady dotyczące ogólnego stosowania probiotyków. Uzasadnione wydaje się stosowanie takiej dawki, która w badaniu przeprowadzonym u ludzi, z określonym szczepem probiotycznym, wykazała korzystny efekt.

Preparaty

Preparaty możemy podzielić na jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe. Oczywista różnica wynika z ilości szczepów obecnych w danym probiotyku. W momencie obecności pojedynczego szczepu mamy do czynienia z opcją jednoskładnikową. Obok preparatów jednoskładnikowych dostępne są też preparaty wieloskładnikowe. Badania wykazują, że stosowania preparatów wieloskładnikowych jest korzystniejsze.

Czynniki wpływające na żywotność probiotyków

Jest wiele czynników, które mogą obniżyć jakość preparatów probiotycznych. Warunki przechowywania mają ogromny wpływ na żywotność baterii. Do czynników mogących pogorszyć jakość należą:

  • temperatura,
  • wilgotność,
  • utlenianie.

Wysoka temperatura, zbyt niskie lub zbyt wysokie pH, ale także duża wilgotność wywierają niekorzystny wpływ na działanie bakterii. Dodatkowo, po spożyciu, probiotyki są poddawane działaniu soków, zwłaszcza soku żołądkowego, i enzymów trawiennych. Niskie pH w żołądku ma znaczenie ochronne i jest jednym z mechanizmów walki ustroju z patogenami. W przypadku przyjmowania probiotyków działanie niskiego pH może być jednak niekorzystne. Warto również pamiętać, że stosowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii ma sens tylko w momencie kiedy są przyjmowane mniej więcej trzy godziny przed lub po antybiotyku.

Jedną z najlepszych metod ochrony probiotyków przed działaniem czynników środowiskowych, a zwłaszcza zapewnienia ich żywotności w przewodzie pokarmowym, jest mikroenkapsulacja. W praktyce oznacza to, że są one umieszczone w otoczkach. Mają one za zadanie ochronę w czasie magazynowania oraz transportu.

Bibliografia

  1. Probiotic Microbes: The Scientific Basis. A report from The American Academy Of Microbiology (http://www.asm.org/)
  2. Hanna Kunachowicz, Wojciech Kłys: Functional food. Impact of prebiotics and probiotics on nutritive value of food.
  3. Witryna internetowa usprobiotics.org (http://www.usprobiotics.org/) 4.Witryna internetowa International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (http://www.isapp.net/)

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie i książkach. Materiał nie jaest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementu diety pamiętaj, żeby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Pamiętaj, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl