Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
1280x200_baner-IZ_AH_cta-od 400x200_baner-IZ_AH_cta-od

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Chlorella – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Chlorella – co to jest? Najważniejsze informacje

Chlorella jest jednokomórkową algą zdolną do wykonywania funkcji metabolicznych, występującą głównie w zimnych słodkich wodach. Została zatwierdzona jako składnik spożywczy przez Komisję Europejską. Jej ściana komórkowa odgrywa bardzo istotną rolę, Jej zadaniem jest ochrona przed utlenianiem i działaniem temperatury. Ten niezwykły glon nie tylko dodaje energii i wspomaga utratę tłuszczu, ale też pomaga oczyszczać organizm z ciężkich metali, takich jak ołów i rtęć. Pochodząca z Japonii i Tajwanu roślina, określana jest mianem superfoods.

Chlorella uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze:

  • aminokwasy: glutamina, alanina, arginina, prolina, fenyloalanina, glicyna, izoleucyna, histydyna, leucyna, lizyna, metionina, ornityna, seryna, tyrozyna, treonina, walina,
  • polisacharydy: skrobia, glukoza,
  • barwniki: chlorofil, alfa-karoten, beta-karoten, luteina, zeaksantyna,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy,
  • witaminy: A, B, C, E,
  • minerały: wapń, żelazo, jod, fosfor, magnez, cynk, miedź.

Istnieje ponad 30 różnych gatunków tych alg, ale dwa rodzaje – Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa – są najczęściej wykorzystywane w badaniach.

Chlorella kapsułki

Chlorella może pełnić funkcje

  • przeciwutleniacza,
  • immunostymulatora,
  • źródła białka, witamin i minerałów,
  • środka oczyszczającego z substancji toksycznych.

Swój intensywny zielony kolor chlorella zawdzięcza wysokiemu stężeniu chlorofilu.

3 łyżki chlorelli zawierają:

  • białka 16 g,
  • witaminy A 287% zalecanego dziennego spożycia (ZDS),
  • witaminy B2 71% ZDS,
  • witaminy B3 33% ZDS,
  • żelaza 202% ZDS,
  • magnezu 22% ZDS,
  • cynku 133% ZDS.

Chlorella – właściwości

Chlorella posiada właściwości odżywcze, detoksykujące, antyoksydacyjne, wspierające układ odpornościowy, regulujące poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia krwi.

Chociaż wiele z badań klinicznych czy in vitro są obiecujące, są one wciąż wstępne.

Detoksykacja organizmu

W medycynie alternatywnej chlorellę uważa się za pierwszorzędną substancję detoksykującą. Współcześnie chlorella najczęściej stosowana jest przede wszystkim w celu oczyszczenia wątroby. Wątroba, jak powszechnie wiadomo, sama jest odpowiedzialna za detoksykację organizmu z alkoholu lub metali ciężkich. W 1973 roku japońscy naukowcy poinformowali, iż zażywanie 8 g chlorelli dziennie trzykrotnie zwiększa wydalanie kadmu z kałem i siedmiokrotnie z moczem.

Działanie antyoksydacyjne

Chlorella zawiera kilka związków uważanych za silne antyoksydanty, w tym chlorofil, witaminę C, beta-karoten, likopen i luteinę. Te przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z wieloma chorobami przewlekłymi, a niektóre z nich mogą zmniejszać produkcję końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE), które powodują wiele powikłań cukrzycy. Badanie przeprowadzone na ludziach wykazało, że suplementy chlorelli zwiększały poziom przeciwutleniaczy u przewlekłych palaczy papierosów, populacji o wyższym ryzyku uszkodzeń oksydacyjnych.

Regulacja ciśnienia krwi

Suplementy diety z chlorellą mogą pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia serca i nerek, co jest niezbędne dla prawidłowego ciśnienia krwi. W jednym z badań osoby z łagodnym nadciśnieniem przyjmowały cztery gramy chlorelli dziennie przez 12 tygodni. Pod koniec badania osoby te miały niższe odczyty ciśnienia krwi niż uczestnicy, którzy przyjmowali placebo. Jedną z teorii wyjaśniających to zjawisko jest to, że niektóre składniki odżywcze chlorelli, w tym arginina, potas, wapń i kwasy omega-3, pomagają chronić tętnice przed stwardnieniem.

Poprawa poziomu cukru

Jedno z badań klinicznych wykazało, że przyjmowanie chlorelli przez 12 tygodni obniżyło poziom cukru we krwi na czczo zarówno u zdrowych osób, jak i u osób z wysokim ryzykiem chorób związanych ze stylem życia. Inne badania wykazały, że suplementacja chlorellą poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę u pacjentów z NAFLD (niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby).

Nie ma jeszcze wystarczających badań, aby stwierdzić, że należy przyjmować chlorellę w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi, ale może ona pomóc w połączeniu z innymi terapiami.

Wzmacnia odporność

Chlorella wzmacnia układ odpornościowy. Z badań in vitro i przeprowadzonych na myszach wynika, że stymuluje produkcję leukocytów, czyli białych krwinek. Poza tym chlorella zawiera glikoproteiny o działaniu przeciwzapalnym, antybiotycznym, obniżającym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Poprawia poziom cholesterolu

Kilka badań sugeruje, że suplementy zawierające chlorellę mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Czytamy w nich, że przyjmowanie 5-10 gramów chlorelli dziennie obniżyło poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL oraz trójglicerydów u osób z wysokim ciśnieniem krwi i/lub nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu. Zawartość niektórych składników w chlorelli może pomóc poprawić poziom lipidów we krwi – np. błonnik, kartenoidy czy antyoksydanty.

Chlorella na kaca

Dietetycy twierdzą, że przyjęcie chlorelli do około dwóch godzin przed spożyciem alkoholu pozwala uniknąć jednego z najmniej przyjemnych aspektów picia, czyli kaca. Chlorella uzupełnia niedobór minerałów oraz składników odżywczych, które są wypłukiwane z organizmu podczas picia alkoholu.

Chlorella

Chlorella na trawienie i zaparcia

Chlorella jest prebiotykiem. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla probiotyków. Przyspiesza tempo rozwoju przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach. Skutkiem tego jest poprawa trawienia. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.

Alternatywa dla mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Chlorella odznacza się niespotykanie dużą zawartością białka. Warto wiedzieć, że na 100 g przypada aż 58 g tego cennego składnika odżywczego. Proporcja jest dużo korzystniejsza niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. W 100 g wołowiny zawarte jest 25-30 g białka, natomiast w kurczaku jedynie 24 g. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego.

Pomocna w zwalczaniu brzydkiego oddechu

Jednym z objawów „zanieczyszczenia” organizmu może być między innymi nieprzyjemny oddech, ale i zapach potu. Chlorella, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji, pomoże pozbyć się także tych problemów.

Skutki uboczne chlorelli

Chlorella może powodować u niektórych osób skutki uboczne:

  • obrzęk twarzy lub języka,
  • wrażliwość na światło słoneczne,
  • zaburzenia trawienia,
  • trądzik,
  • zmęczenie,
  • apatia,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • drżenie.

Zobacz też:

Bibliografia

  1. Bito T, Okumura E, Fujishima M, Watanabe F. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients. 2020 Aug 20;12(9):2524. doi: 10.3390/nu12092524. PMID: 32825362; PMCID: PMC7551956.
  2. Kwak JH, Baek SH, Woo Y, Han JK, Kim BG, Kim OY, Lee JH. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J. 2012 Jul 31;11:53. doi: 10.1186/1475-2891-11-53. PMID: 22849818; PMCID: PMC3511195.
  3. Rosenberg J., et al., Comparative Analyses of Three Chlorella Species in Response to Light and Sugar Reveal Distinctive Lipid Accumulation Patterns in the Microalga C. sorokiniana, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0092460
  4. Sears ME. Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification–a review. ScientificWorldJournal. 2013 Apr 18;2013:219840. doi: 10.1155/2013/219840. PMID: 23690738; PMCID: PMC3654245.
  5. Uchikawa T, Kumamoto Y, Maruyama I, Kumamoto S, Ando Y, Yasutake A. Enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice. J Toxicol Sci. 2011 Jan;36(1):121-6. doi: 10.2131/jts.36.121. PMID: 21297350.
  6. Queiroz ML, Rodrigues AP, Bincoletto C, Figueirêdo CA, Malacrida S. Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes. Int Immunopharmacol. 2003 Jun;3(6):889-900. doi: 10.1016/S1567-5769(03)00082-1. PMID: 12781705.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!