Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
ankieta-AH-1280x200 ankieta-AH-400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Astaksantyna jako silny antyoksydant – właściwości i zastosowanie

Astaksantyna - co to jest? Najważniejsze informacje

Astaksantyna jest ciemnoczerwonym barwnikiem znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Produkowana jest przez algi morskie w warunkach stresowych. Działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny dla roślin morskich. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne. Odgrywa istotną rolę we wspomaganiu układu immunologicznego. Substancje, które zawierają astaksantynę, stanowią pożywienie dla wielu organizmów morskich. To z tego powodu posiadają delikatnie różowy lub czerwony kolor. Powiązano jej obecność ze zdolnością do długiego wysiłku fizycznego, który powoduje silne natlenienie mięśni, co znacznie poprawia wydolność organizmu.

Przypisuje się jej zdolność do utrzymywania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, usprawnia układ ruchu przez zmniejszenie bólu w stawach, kontrolę stanów zapalnych, właściwości lecznicze w przebiegu chorób typu cukrzyca. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym ogranicza zjawisko stresu oksydacyjnego.

Możliwe zastosowania astaksantyny

  • Wzmocnienie systemu odpornościowego;
  • Zmniejszenie ryzyka wstąpienia nowotworów;
  • Zmniejszenie następstw cukrzycy osób otyłych;
  • Ochrona układu krążenia;
  • Ochrona skóry od wewnątrz;
  • Spowalnia starzenie się komórek mózgu;
  • Wpływ na zdrowie oczu.

Ochrona skóry od wewnątrz

Astaksantyna w kosmetyce znajduje zastosowanie jako składnik zapobiegający degradacji włókien kolagenowych. Struktury te odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry. Dzięki właściwościom zapobiegającym negatywnemu wpływowi promieni UV na skórę zapobiega ich degradacji, przez co zmniejsza się ryzyko pojawiania się zmarszczek. Substancja ma szczególne zdolności w połączeniu z retinolem, ponieważ obydwa związki skutecznie zmniejszają skutki fotostarzenia się skóry.

Wzmocnienie systemu odpornościowego

Układ odpornościowy chroni organizm przed infekcjami, ale kiedy jest nadmiernie aktywny może wywoływać reakcje alergiczne. Do reakcji tych można zaliczyć astmę i choroby autoimmunologiczne. Badania pokazują że astaksantyna pomaga zrównoważyć działanie układu odpornościowego poprzez stymulację w przypadku walki z infekcjami i komórkami nowotworów, a tłumiąc odpowiedź immunologiczną  w sytuacjach stwarzających niepotrzebne stany zapalne.

Zmniejszenie ryzyka wstąpienia nowotworów

Badania epidemiologiczne pokazują że spożycie astaksantyny oraz innych karotenoidów jest związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia wielu różnych rodzajów nowotworów. Zwiększone spożycie karotenoidów obniża ryzyko zachorowania na raka. Działanie to związane jest z ochroną DNA komórek przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem ultrafioletowym oraz wolnymi rodnikami.

Zmniejszenie następstw cukrzycy osób otyłych

Objawy cukrzycy i otyłość są ściśle ze sobą powiązane. Cukrzyca osób otyłych jest główną przyczyną występowania zespołu metabolicznego. Inaczej można go opisać jako zbiór wzajemnie powiązanych czynników zwiększających istotnie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz ich powikłań naczyniowych. Astaksantyna posiada wiele korzystnych właściwości, wynika to z jej wpływu na stres oksydacyjny, przewlekłe zapalenia, rozległe uszkodzenia tkanek.

Badania laboratoryjne pokazują że dodanie astaksantyny do diety zmniejsza poziomy glukozy we krwi, zwiększenia wrażliwość na insulinę, łagodzi stany zapalne i zmniejsza stres oksydacyjny. Ponadto astaksantyna pomaga zachować zdolność trzustki do wydzielania insuliny. Oprócz zapobiegania głównym następstwom cukrzycy osób otyłych, astaksantyna pomaga złagodzić objawy długoterminowych uszkodzeń spowodowane cukrzycą.

Ochrona układu krążenia

Astaksantyna ma silne działanie antyutleniające, które pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia. Astaksantyna także zmniejsza stan zapalny i produkcję niektórych enzymów, które destabilizują blaszkę miażdżycową i czynią ją podatną na pęknięcia i blokują przepływ krwi. Astaksantyna obniża ciśnienie krwi, poprawia czynność śródbłonka i opóźnia wystąpienie udarów wywołanych wysokim ciśnieniem. Działania te zmniejszają ryzyko zwężania się głównych naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie przydatne w przypadku zawału serca, ponieważ wydajność uszkodzonych obszarów serca jest bardzo mała i pracę przejmują nieuszkodzone obszary, które dzięki większej sile i efektywności są w stanie dostarczać krew do całego organizmu.

Spowalnia starzenie się komórek mózgu

Astaksantyna korzystnie wypływa także na układ nerwowy. W przeciwieństwie do wielu innych cząsteczek antyoksydacyjnych, astaksantyna przekracza barierę krew-mózg, co pozwala chronić tkanki mózgowe przed stresem oksydacyjnym.

Podczas badań wykazano, że astaksantyna zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru.

Wpływ na zdrowie oczu

Starzenie się społeczeństwa i choroby oczu związane z cukrzycą przyczyniają się do zaburzeń widzenia i ślepoty u milionów ludzi. Astaksantyna zapobiega lub spowalnia trzy z najczęściej występujących chorób oczu:

  • związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej;
  • zaćmy;
  • jaskry.

Badania pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem pokazują znaczące polepszenie przewodnictwa elektrycznego w siatkówce oka, następującego po włączeniu do diety astksantyny.

Jaskra jest chorobą prowadzącą do wzrostu ciśnienia płynu wewnątrz gałki ocznej. Następstwem tego może być śmierci komórek siatkówki z powodu utleniania i utraty przepływu krwi. Astaksantyna przywraca do normy parametry siatkówki w oczach z doświadczalnie wywołaną jaskrą.

Skutki uboczne nadmiaru astaksantyny

Astaksantyna znajduje się na liście bezpiecznych substancji, przygotowanej przez United States Code of Federal Regulations. Jednak jak każda substancja, mimo wielu zalet, może powodować skutki uboczne. Nie stwierdzono symptomów związanych z zatruciem się tą substancją ani jej przedawkowaniem. Jednak niektóre osoby zauważyły u siebie obniżone ciśnienie krwi i zaburzenia w gospodarce hormonalnej, a takie sytuacje mogą już wiązać się z poważnymi komplikacjami zdrowotnymi. Najczęstszymi niepożądanymi objawami są zmiany pigmentacyjne skóry, które przybierają lekko pomarańczową barwę. Znane efekty uboczne astaksantyny to:

  • redukcja poziomu wapnia w organizmie;
  • obniżenie poziomu libido;
  • zmiany pigmentacyjne;
  • obniżenie ciśnienia krwi.

Jako skutek uboczny wymienia się również nadmierny porost włosów. Preparaty z jej dodatkiem nie są wskazane dla alergików, zwłaszcza z nadwrażliwością na owoce morza.

Źródła pokarmowe astaksantyny

Astaksantynę można otrzymywać z dwóch źródeł:

Naturalne źródła astaksantyny

Na skalę przemysłową astaksantynę uzyskuje się z następujących organizmów:

  • kryl pacyficzny (Euphausia pacifica);
  • kryl antarktyczny (Euphausia superba);
  • Haematococcus pluvialis (zielenica);
  • krewetka północna (Pandalus borealis).

Syntetyczne źródła astaksantyny

Większość astaksantyny produkowana jest w laboratorium za pomocą syntezy chemicznej.

Bibliografia

  1. Astaksantyna (nr A3236) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski.
  2. Astaksantyna (CID: 5281224) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  3. Hashimoto, Hideki, Yoda, Takeshi, Kobayashi, Takayoshi, Young, Andrew J.. Molecular structures of carotenoids as predicted by MNDO-AM1 molecular orbital calculations. „Journal of Molecular Structure”. 604 (2-3), s. 125-146, 2002. DOI: 10.1016/S0022-2860(01)00648-2.
  4. Boussiba, S.V.; Avigad, C. et al. (2000) Procedure for large-scale production of astaxanthin from haematococcus. Patent US6022701].
  5. Barbara Kawecka, Pertti Vesa Eloranta: Zarys ekologii glonów wód słodkich i środowisk lądowych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1994, s. 65, 80. ISBN 83-01-11320-0. (pol.)
  6. GA. Spiller, A. Dewell. Safety of an astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis algal extract: a randomized clinical trial. „J Med Food”. 6 (1), s. 51-56, 2003. DOI: 10.1089/109662003765184741. PMID: 12804020.
  7. M. Katagiri, A. Satoh, S. Tsuji, T. Shirasawa. Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. „J Clin Biochem Nutr”. 51 (2), s. 102-107, 2012. DOI: 10.3164/jcbn.11-00017. PMID: 22962526.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!