Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
1280x200_baner-IZ_AH_cta-od 400x200_baner-IZ_AH_cta-od

Blog Aura Herbals

Zdrowie i suplementacja

Kwasy omega-3 – jakie wybrać? Poradnik

autor: Dominika Leśnikowska

Kwasy omega-3 są ważnym elementem diety, wpływającym na zdrowie człowieka. Niestety, często zdarza się tak, że nie dostarczamy ich wystarczająco dużo wraz z posiłkami. Dlatego właściwa suplementacja może być świetnym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.

Suplementacja może przynieść oczekiwane efekty wtedy, kiedy będzie świadoma i bezpieczna. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Przeczytaj nasz poradnik.

Zobacz też:

Kwasy omega-3 – jakie wybrać?

Najlepiej wybrać kwasy omega-3, które zawierają informację o źródłach kwasów omega-3, porcję dzienną minimum 250 mg DHA + EPA, a producent przedstawia wynik wskaźnika TOTOX oraz badania laboratoryjne potwierdzające skład preparatu i jego czystość.

Te składowe sprawiają, że świadomie wybierasz produkt, który jest wysokiej jakości, bezpieczny w stosowaniu i zawiera minimalną, zalecaną porcję dzienną. A o tym, jak dokładnie przyglądać się suplementom diety, przeczytaj poniżej.

Najlepsze omega-3, czyli jakie?

Na rynku istnieje wiele marek, które oferują produkty bogate w omega-3. Jak zatem dokonać właściwego zakupu? Wybierając najlepsze kwasy omega-3 warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Źródło kwasów omega-3

Źródłem kwasów omega-3 w suplementach diety najczęściej jest olej rybi, pozyskiwany z makreli atlantyckiej, sardeli, sardynek atlantyckich czy anchois, ponieważ są one zasobne w te cenne tłuszcze.

Na wyróżnienie zasługuje również kryl antarktyczny, który bogaty jest w składniki odżywcze i uznawany za ekologiczne źródło omega-3. Jako że kryl żywi się algami zasobnymi w astaksantynę to poza kwasami omega-3 zawiera także ten silny antyoksydant. Poza walorami zdrowotnymi ma na celu chronić kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Olej z kryla jest wolny od zanieczyszczeń i nie gromadzi metali ciężkich.

Zobacz też: Olej rybi a olej z kryla

TOTOX

Wybierając najlepsze kwasy omega-3 możesz spotkać się z pojęciem wskaźnika TOTOX. Wskaźnik ten ma na celu potwierdzić bezpieczeństwo i wysoką jakość zawartego w danym preparacie oleju, a także czy kwasy omega-3 nie uległy oksydacji.

Im niższa jego wartość, tym lepiej. Według EFSA zawartość TOTOX powinna być niższa niż 25. Wysoki poziom tego parametru wiąże się z dużą ilością wolnych rodników, których nadmiar może prowadzić do negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

Badania laboratoryjne

Oprócz wskaźnika TOTOX ważne są również badania na obecność metali ciężkich i zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Szukaj takiej informacji na opakowaniach preparatów lub zapytaj producenta o certyfikację.

Porcję dzienną

Aby zapewnić organizmowi optymalną porcję kwasów omega-3, powinno się spożywać 2 ryby tygodniowo (ok. 150 g). Jeżeli nie spożywamy takich ilości, należy uzupełniać poziom omega-3 za pomocą suplementacji.

Wybierając produkty bogate w omega-3 warto zwrócić uwagę na zawartość kwasów EPA i DHA. Zaleca się, żeby osoby dorosłe przyjmowały minimum 250 mg EPA + DHA na dobę. Wiele suplementów z kwasami omega-3 charakteryzuje się znacznie mniejszą ich zawartością, dlatego należy dokładnie czytać tabelę składników aktywnych.

Jakie kwasy omega-3 dla dzieci?

Przy zakupie dobrych kwasów omega-3 dla dzieci warto zwrócić uwagę na skład preparatu. Unikaj zbędnych wypełniaczy i sztucznych barwników, szukaj produktów, które zawierają tylko cenne składniki aktywne. Wybieraj suplementy od producentów, którzy zamieszczają na opakowaniach swoich produktów przejrzystą etykietę z wszystkimi ważnymi informacjami, np. o badaniach laboratoryjnych czy wskaźniku TOTOX.

Na dynamiczny rozwój dziecka wpływa wiele czynników, takich jak genetyka, środowisko, aktywność fizyczna czy dieta. Ogromną rolę w prawidłowym rozwoju najmłodszych pełnią kwasy tłuszczowe. Omega-3 są kluczowe dla prawidłowego rozwoju mózgu i siatkówki oka, dlatego suplementację kwasu DHA zaleca się u kobiet już na etapie ciąży.

Sprawdź artykuł: Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?

Przydatne tipy do zakupie omega-3

Kiedy już wybierzesz najlepszy produkt z kwasami omega-3 i dokonasz zakupu, musisz pamiętać o kilku kwestiach. Pomogą one zmaksymalizować korzystne efekty suplementacji:

  • Preparaty przechowuj w temperaturze maksymalnie 25°C. Omega-3 są wrażliwe na czynniki środowiskowe, takie jak wilgoć i światło słoneczne, dlatego trzeba je chronić przed słońcem i najlepiej przechowywać w ciemnych miejscach. Powinny być w ciemnym słoiku lub z dodatkiem antyoksydantu (np. astaksantyną), co daje maksimum ochrony przed niekorzystnymi procesami utleniania.
  • Stosuj suplement regularnie, zgodnie z ustaloną dzienną porcją.
  • Upewnij się (najlepiej podczas konsultacji z lekarzem), że produkt nie wchodzi w interakcje z lekami, które przyjmujesz.
  • Suplement popijaj wodą, nie kawą czy napojami gazowanymi.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 najlepiej spożywać podczas posiłku, np. śniadania lub obiadu.

Najlepsze omega-3 – ranking

Naszym zdaniem najlepsze kwasy omega-3 to produkty Aura Herbals. Produkujemy suplementy diety pod ścisłą kontrolą we własnym zakładzie produkcyjnym. Dbamy o czystość i prostotę składu. Do wyboru masz aż 10 produktów z kwasami omega-3 w różnych formach (płyn, krople, aerozol) dla dzieci i dorosłych.

Nasze suplementy z omega-3 pochodzą z bogatych źródeł kwasów DHA i EPA – makreli atlantyckiej, sardeli i sardynek atlantyckich, a nawet z kryla. Kwasy omega-3 (DHA i EPA) od Aura Herbals możesz kupić jako monoskładnik lub z witaminą D3 lub D3 K2. Na pewno znajdziesz preparat dopasowany do potrzeb Twojej rodziny.

Sprawdź produkty Aura Herbals.

Kwasy omega-3 – zdrowe tłuszcze w diecie

Kwasy omega-3 są niezbędnymi tłuszczami w diecie. Regularne spożywanie źródeł omega-3, takich jak tłuste ryby czy dobrej jakości suplementy, wpływa pozytywnie na kondycję mózgu, serca i ogólny stan zdrowia.

Kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka nie jest w stanie ich produkować, dlatego ważne jest, by dostarczać je z zewnątrz.

Kwasy omega-3 dzielą się na:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA) – obecny w orzechach włoskich, nasionach chia, oleju lnianym czy oleju rzepakowym;
  • kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – obecne w rybach i owocach morza.

Z kwasu ALA powstają EPA i DHA, ale ta konwersja jest mało efektywna. Dlatego jeśli w diecie jest mało ryb czy owoców morza, zaleca się suplementację kwasów omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są istotnym elementem codziennej diety, ponieważ odgrywają znaczącą rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu. Wykazują również działanie kardioprotekcyjne czy przeciwzapalne.

Dlaczego kwasy omega-3 są ważne?

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Są budulcem tkanki mózgowej i nerwowej, a także ważnym elementem błon komórkowych. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie serca, wspomagają również zdrowie oczu.

Ile kwasów omega-3 dziennie?

Według aktualnych zaleceń, profilaktyczna dzienna porcja kwasów DHA + EPA to 250 mg. W przypadku niektórych chorób przewlekłych lub zwiększonego zapotrzebowania na kwasy omega-3, stosuje się wyższe porcje.

Czy są jakieś skutki uboczne przyjmowania omega-3? Mgr farmacji Zofia Winczewska wyjaśnia:

Kwasy tłuszczowe omega-3 są powszechnie uznawane za bezpieczny składnik. Niektóre źródła wskazują, że niekiedy mogą występować objawy żołądkowo-jelitowe jednak dopiero przy wysokiej podaży tych tłuszczów (powyżej 3 g dziennie). Pomimo wysokiego profilu bezpieczeństwa warto zachować ostrożność przy włączaniu wyższych porcji omega-3 u osób stosujących leki przeciwpłytkowe ze względu na potencjalny efekt rozrzedzający krew. 

Dowiedz się więcej: Kwasy omega-3 – moc korzyści dla Twojego zdrowia

Kto powinien suplementować kwasy omega-3?

Suplementacja kwasów omega-3 może być korzystna dla wielu osób, szczególnie dla tych, którzy nie dostarczają wystarczającej ilości tych kwasów z diety. Do tej grupy zaliczają się:

  • osoby, które nie jedzą ryb,
  • osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • osoby starsze,
  • osoby z chorobami serca lub z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych,
  • dzieci.

Pamiętaj, że przed rozpoczęciem suplementacji zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, szczególnie jeśli masz istniejące problemy zdrowotne lub przyjmujesz inne leki. Pomoże to w dobraniu odpowiedniej porcji i formy suplementu, dostosowanej do Twoich indywidualnych potrzeb.

Podsumowanie

  • Kwasy omega-3 są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, których organizm nie produkuje samodzielnie. Dlatego istotne jest dostarczanie ich z zewnątrz poprzez dietę lub suplementację.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu oraz wykazuje działanie kardioprotekcyjne i przeciwzapalne.
  • Podczas zakupu produktów bogatych w omega-3 warto zwrócić uwagę na wartość wskaźnika TOTOX, badania suplementu pod kątem czystości mikrobiologicznej i braku zanieczyszczeń środowiskowych, tabelę składników aktywnych i zawartość kwasów EPA i DHA.

FAQ

Omega-3 na co pomaga?

Według badań klinicznych regularna konsumpcja 250 mg kwasów omega-3 (DHA i EPA) pomaga na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, prawidłowe funkcjonowanie serca, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, prawidłowe neuroprzekaźnictwo oraz właściwy rozwój i funkcjonowanie mózgu.

Czy jest omega-3 zarejestrowany jako lek?

Tak, omega-3 zarejestrowany jako lek to Omacor 1000 mg. To lek na receptę zawierający 1000 mg estrów etylowych kwasów omega-3 w tym 460 mg kwasu EPA i 380 mg kwasu DHA. Jest przepisywany przez lekarza przy szczególnych wskazaniach.

Kwasy omega 3 6 9 – jakie wybrać?

Przy wyborze kwasów omega 3-6-9 należy zwrócić uwagę na ich źródło, jakość i zawartość EPA i DHA. Suplementy z oleju rybnego lub oleju z alg są popularnymi wyborami ze względu na wysoką zawartość tych kwasów. Ważne jest wybieranie suplementów od producentów, przestrzegających standardów produkcyjnych.

Omega-3 w czym jest?

Źródłami pokarmowymi kwasów omega-3 są:

  • ryby,
  • owoce morza,
  • algi,
  • orzechy włoskie,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • nasiona chia.

Bibliografia

  1. Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, nr 2, s. 225-233.
  2. Pluta A., Budnik-Szymoniuk M., Korzystny wpływ kwasów omega-3 na rozwój dziecka, 2016, nr 6(7), s. 540-547.
  3. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3, Żywienie w POZ, 5/2020.
  4. Scientific Opinion on Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity, EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), EFSA Journal 2010;8(10):1874.
  5. Zimmer M., Sieroszewski P., Oszukowski P. i in., Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2020.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!