Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
1280x200_baner-IZ_AH_cta-obd 400x200_baner-IZ_AH_cta-obd

Blog Aura Herbals

Medycyna naturalna Zdrowie i suplementacja

Zioła na cholesterol – naturalne wspomaganie w obniżaniu złego cholesterolu

autor: Aura Herbals

Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego wiele osób poszukuje naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu, a zioła są jednym z potencjalnych rozwiązań. W tym artykule omówimy niektóre zioła, które są często wymieniane jako potencjalne środki na obniżenie cholesterolu.

Czy wysoki cholesterol można zbić samymi ziołami?

Przed użyciem jakichkolwiek ziół, które mogą mieć wpływ na obniżenie cholesterolu, pamiętajmy, że nie zastąpią one ani terapii farmakologicznej, jeśli taka jest konieczna, ani zdrowego stylu życia. Regularne spożywanie ziół, mających wpływ na trójglicerydy, może być jednym z elementów zdrowej diety, która obejmuje również ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, trans i cukru oraz regularną aktywność fizyczną. Żadna suplementacja, a nawet kuracja medyczna nie przyniesie efektu, jeśli będziemy spożywać wysoko przetworzoną żywność, obfitą w tłuszcze, czerwone mięso oraz cukier.

Jakie zioła i rośliny obniżają cholesterol?

Naukowcy od lat biorą pod lupę zioła, które mogą mieć wpływ na zbicie cholesterolu i przyczyniają się do utrzymania jego stabilnego poziomu. Wśród nich znajduje się poniższe rośliny.

Czosnek

Czosnek zawiera substancje, takie jak allicyna, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz podwyższeniu poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu). Badania sugerują, że regularne spożywanie czosnku może mieć korzystny wpływ na profil lipidowy.

Zielona herbata

Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze, dlatego znajduje się wśród roślin o potencjalnym wpływie na trójglicerydy. Składniki zawarte w zielonej herbacie, takie jak katechiny, mogą wpływać na metabolizm tłuszczu i zmniejszać wchłanianie cholesterolu. Badania sugerują, że regularne picie zielonej herbaty może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Cynamon

Niektóre badania sugerują, że spożywanie cynamonu może mieć korzystny wpływ na osoby zmagające się z chorobami metabolicznymi, tzn. takimi, które są związane z nieprawidłowym wchłanianiem określonych substancji z pożywienia, a także ich odkładaniem się w organizmie.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty jest stosowany tradycyjnie w celu ochrony wątroby. Badania sugerują, że może mieć korzystny wpływ na profil lipidowy poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL i triglicerydów. Wpływ ostropestu plamistego na poziom cholesterolu może być związany z jego działaniem ochronnym dla wątroby.

Reishi

To grzyby znane od wieków w medycynie chińskiej oraz ajurwedzie. Od kilku lat naukowcy badają, czy można je umieścić na liście roślin i ziół o korzystnym wpływie na cholesterol. Jak się okazuje, grzyby reishi zawierają składniki bioaktywne, takie jak polisacharydy, triterpenoidy i przeciwutleniacze, które mogą mieć potencjalne właściwości obniżające poziom cholesterolu. Polisacharydy z reishi mogą więc wpływać na regulację metabolizmu lipidów i wchłanianie cholesterolu w organizmie.

Balsamowiec indyjski

To kolejna roślina od wieków stosowana w ajurwedzie, m.in. jako zioło obniżające poziom cholesterolu. Zawarte w nim przeciwutleniacze, takie jak witamina C i polifenole, pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Ten z kolei może przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym związanych z wysokim poziomem cholesterolu. Niektóre badania sugerują, że balsamowiec indyjski może wpływać na metabolizm lipidów, obniżać poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. Balsamowiec indyjski może mieć korzystny wpływ na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, które są często związane z wysokim poziomem cholesterolu. To kolejny powód, dla którego roślina ta jest uznawana za zioło mające wpływ na cholesterol i trójglicerydy.

Karczoch

Karczochy są bogate w substancje roślinne, takie jak flawonoidy i fitosterole, które charakteryzują się właściwościami regulującymi poziom cholesterolu. Istotna jest również zawartość błonnika pokarmowego, który pomaga w usuwaniu cholesterolu z organizmu. Obecna w karczochach cynaryna wspomaga pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, ułatwiając trawienie tłustych pokarmów. Dzięki temu wpływa nie tylko na obniżenie tzw. złego cholesterolu, ale również pomaga w pozbywaniu się szkodliwych produktów przemiany materii.

Czerwony ryż

To wciąż mało znana w Polsce roślina, którą coraz częściej wymienia się wśród preparatów i ziół na obniżenie cholesterolu. Najważniejszym składnikiem czerwonego ryżu jest monakolina K, substancja podobną do statyn, czyli popularnych leków stosowanych do obniżania cholesterolu. Monakolina K działa poprzez hamowanie enzymu odpowiedzialnego za produkcję cholesterolu w organizmie.

Zioła w procesie obniżania cholesterolu

Wiele osób, poszukujących naturalnych leków na zbicie cholesterolu, sięga po zioła. Choć są one powszechnie uważane za bezpieczne, przed ich zastosowaniem należy zachować ostrożność.

Skonsultuj się z lekarzem

Zawarta w czerwonym ryżu monakolina K działa podobnie jak statyny, dlatego przed rozpoczęciem suplementacji czerwonym ryżem lub jakimikolwiek innymi produktami, ważne jest skonsultowanie się z lekarzem. Tylko specjalista może ocenić Twoją sytuację zdrowotną, wziąć pod uwagę inne leki, które przyjmujesz oraz zalecić odpowiednie dawkowanie. W interakcję z medykamentami mogą wchodzić także inne zioła obniżające cholesterol.

Dobierz odpowiednią dawkę

Dawkę ziół stosowanych na wysoki cholesterol pomoże nam ustalić lekarz rodzinny lub dietetyk. Należy także zapoznać się z ulotką dołączoną do określonego preparatu. Różne suplementy mogą zawierać różne ilości konkretnej substancji.

Pamiętaj o regularności

Jeśli stosujemy zioła w celu obniżenia poziomu cholesterolu i wyrównania trójglicerydów, musimy pamiętać o regularności. Żaden preparat, przyjmowany doraźnie, nie wpłynie znacząco na poprawę naszego zdrowia. Jeśli zastanawiamy się, jak naturalnie obniżyć cholesterol, możemy stosować roślinne preparaty w połączeniu ze zdrową dietą, najlepiej opracowaną przez dietetyka.

Obserwuj swój organizm

Wiele osób uważa, że jeśli stosuje zioła na zbicie cholesterolu, to nie powinny one mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Niektóre rośliny, również te bezpieczne, mogą jednak wywoływać reakcje alergiczne lub wchodzić w interakcje z innymi preparatami. Jeśli zaobserwujemy jakiekolwiek niepokojące objawy, przerwijmy stosowanie i skonsultujmy się z lekarzem.

Wątpliwości dotyczące ziół na cholesterol

Wszelkiego rodzaju naturalne leki na obniżenie cholesterolu cieszą się dużym zainteresowaniem. W przypadku ziół i suplementów pojawia się także wiele pytań i warto na nie odpowiedzieć:

W jakiej formie przyjmować zioła, aby skutecznie wpłynęły na poziom cholesterolu?

Takie rośliny, jak np. karczoch, można wprowadzić do codziennej diety w postaci surowej lub po ugotowaniu. Jest to jednak roślina sezonowa i nie tak łatwo dostępna w Polsce. Ekstrakt z karczocha znacznie łatwiej suplementować w kapsułkach. Podobnie jest w przypadku innych ziół wspomagających obniżenie cholesterolu.

Przyjmować pojedyncze zioła czy mieszankę?

Największą skutecznością odznacza się mieszanka skomponowana z dwóch lub kilku ziół mających wpływ na trójglicerydy i cholesterol. W przypadku długotrwałych kuracji można także stosować przez kilka tygodni preparat z pojedynczego zioła, a następnie wypróbować kolejny.

O jakiej porze przyjmować zioła na cholesterol?

Preparaty z ziołami obniżającymi cholesterol, podobnie jak inne suplementy oraz większość leków, najlepiej przyjmować po posiłku, niezależnie, czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja, popijając wodą.

Ile trzeba czekać, aby zauważyć pierwsze efekty ziół w walce z cholesterolem?

Suplementy z ziołami na cholesterol przeznaczone są do długotrwałych kuracji. Zioła działają w naturalny i delikatny sposób, który jest zauważalny po kilku tygodniach stosowania. Pamiętajmy, by zioła były uzupełnieniem zdrowej diety oraz aktywności fizycznej. Takie działanie, skoncentrowane na obniżaniu cholesterolu, przyniesie najszybsze efekty.

Bibliografia

  1. Englisch W., Beckers C., Unkauf M., Ruepp M.; Zinserling V., Efficacy of Artichoke dry extract in patients with hyperlipoproteinemia,  2000
  2. Thompson Coon J. S., Ernst E.; Herbs for serum cholesterol reduction: a systematic view, 2003
  3. Wnęk D.; Zielona herbata, 2018
  4. Wnęk D.; Cynamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania, 2022

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!