Witamina C – silny antyoksydant: właściwości i zastosowanie

30.01.2025
Data aktualizacji: 26.06.2025
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy jest związkiem zaliczanym do witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz antyoksydantów, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmów żywych.

W ludzkim organizmie witamina C bierze udział w wielu ważnych reakcjach i przemianach metabolicznych. Witamina C cechuje się wysoką aktywnością biologiczną i wykazuje wielokierunkowe działanie prozdrowotne.

Autor
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna

Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C jest antyoksydantem, który stanowi kombinację kwasu L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. Termin kwas askorbinowy nawiązuje do choroby zwanej szkorbutem (scorbutus), której objawy wywołuje niedobór witaminy C. Witamina C określana bywa również jako kwas askorbowy. Przemysłowo wytwarzana witamina C to zawsze biologicznie aktywny kwas L-askorbinowy. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i musi być dostarczana na bieżąco wraz z pokarmem. Wynika to z faktu, iż witamina C nie jest wytwarzana w organizmie człowieka.

Witamina C lewoskrętna – co to jest?

Panuje powszechne przekonanie, że witamina C lewoskrętna jest najlepszą formą kwasu askorbinowego i tylko ona ma działanie prozdrowotne. W rzeczywistości lewoskrętna witamina C nie istnieje, stanowi tylko i wyłącznie wytwór marketingu. Wszystkie preparaty sprzedawane pod nazwą „witamina C lewoskrętna” zawierają kwas L-askorbinowy, który naturalnie występuje w różnokolorowych warzywach i owocach. Brakuje również przekonujących dowodów na to, że coraz bardziej popularna liposomalna witamina C jest lepsza w porównaniu z tradycyjnym kwasem L-askorbinowym.

Właściwości witaminy C

Kwas askorbinowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, które zostały potwierdzone w dotychczasowych badaniach naukowych.

Właściwości witaminy C:

  • antyoksydacyjne (zmiatające wolne rodniki),
  • przyspieszające gojenie się ran i oparzeń,
  • wspomagające odbudowę tkanek (zwiększona produkcja kolagenu),
  • regulujące ciśnienie tętnicze krwi,
  • skracające czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
  • wzmacniające układ odpornościowy,
  • zwiększające gęstość mineralną kości,
  • obniżające ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
  • zwiększające przyswajanie żelaza w jelicie cienkim,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwosteoporotyczne,
  • przeciwnowotworowe.

Większość kręgowców – oprócz świnek morskich, nietoperzy, kapibar, ptaków wróblowych oraz naczelnych – w tym ludzi, potrafi samodzielnie syntezować witaminę C.

Ilona Krzak
Magister farmacji i edukatorka

Rola witaminy C w organizmie

  • Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń. Z uwagi na działanie zmiatające wolne rodniki i udział w syntezie kolagenu, kwas askorbinowy wspomaga również regenerację tkanek po oparzeniach, ogranicza rozwój zmarszczek i spowalnia procesy starzenia się skóry. Oprócz tego witamina C chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (UV) i oparzeniami słonecznymi, jak również rozjaśnia skórę, poprawia jej koloryt i nawilżenie oraz zapobiega powstawaniu przebarwień.
  • Dobrze znane są także kardioprotekcyjne właściwości witaminy C. Kwas askorbinowy zmniejsza ryzyko rozwoju i śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zwłaszcza udaru niedokrwiennego mózgu, czy choroby wieńcowej serca). Przeprowadzone badania obserwacyjne wykazały, że spożywanie wysokich ilości witaminy C zmniejsza o 16-19% ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Kwas L-askorbinowy obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi, a także zmniejsza sztywność tętnic.
  • Ważne są również przeciwutleniające właściwości witaminy C, które wspomagają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym oraz pełnią rolę ochronną w chorobach serca i naczyń krwionośnych. Witamina C chroni przed osłabieniem naczyń krwionośnych w wyniku uszkodzeń spowodowanych stresem oksydacyjnym.
  • Badania wykazały, że witamina C wzmacnia układ odpornościowy i jest pomocna w leczeniu przeziębienia. Witamina C w wysokich dawkach (głównie leki i suplementy diety) może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych oraz złagodzić ich przebieg.
Ciekawe
Regularna suplementacja witaminy C (1000 mg) może w niewielkim stopniu skracać czas infekcji: 8% u dorosłych i 18% u dzieci (Hemilä, 2017). W praktyce to ok. 1 dzień krócej.

Działanie przeciwnowotworowe witaminy C zostało udowodnione w wielu badaniach naukowych. Wyniki licznych badań obserwacyjnych wykazały, że witamina C może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka trzustki, raka płuc, raka prostaty, raka szyjki macicy oraz raka piersi. Działanie przeciwnowotworowe witaminy C nie jest jednak podstawą do samodzielnego stosowania jej w leczeniu zaawansowanych nowotworów zamiast chemioterapii.

Witamina C zwiększa wchłanianie jelitowe żelaza niehemowego, którego źródłem są produkty roślinne. Ważne jest, aby kwas askorbinowy i żelazo były spożywane jednocześnie w tym samym posiłku. Stąd zaleca się przygotowywanie surówek wielowarzywnych do dań obiadowych, które zawierają produkty bogate w żelazo, np. mięso lub ryby.

Stosowanie kwasu L-askorbinowego wpływa korzystnie na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz stężenia hemoglobiny glikowanej u pacjentów z cukrzycą typu 2. Sugeruje się również, że witamina C pomaga zapobiegać powstawaniu przewlekłych powikłań cukrzycowych, takich jak retinopatia (uszkodzenie siatkówki oka), czy nefropatia cukrzycowa (uszkodzenie nerek).

Kwas askorbinowy uczestniczy także w syntezie hormonów steroidowych i karnityny oraz bierze udział w produkcji noradrenaliny i serotoniny, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Rezultaty badań obserwacyjnych wykazały, że witamina C może obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.

Na co pomaga witamina C?

Większe ilości witaminy C w formie żywności lub suplementu diety są najczęściej zalecane w poniższych sytuacjach:

  • profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych,
  • leczeniu anemii z niedoboru żelaza,
  • leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych,
  • leczeniu trudno gojących się ran i oparzeń,
  • leczeniu cukrzycy wraz z powikłaniami,
  • profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera i Parkinsona),
  • prewencji niektórych rodzajów nowotworów (np. raka trzustki, raka płuc, raka szyjki macicy),
  • profilaktyce i leczeniu złamań kości,
  • wspomaganiu leczenia zaburzeń lękowych i depresji.

Źródła witaminy C

Witamina C znajduje się przede wszystkim w różnokolorowych warzywach i owocach.

Najlepsze źródła witaminy C (zawartość w przeliczeniu na 100 g produktu):

  • Śliwka kakadu (2907 mg),
  • Owoce dzikiej róży (250–800 mg),
  • Czarna porzeczka (150–300 mg),
  • Liście pietruszki (269 mg),
  • Papryka – różne rodzaje (125–200 mg),
  • Brokuły (65–150 mg),
  • Brukselka (65–145 mg),
  • Jarmuż (120 mg),
  • Kalarepa (70–100 mg),
  • Truskawki (46–90 mg),
  • Kiwi (84 mg),
  • Szpinak (40–84 mg),
  • Kalafior (37–70 mg),
  • Kapusta – różne rodzaje (35–70 mg),
  • Grejpfruty (30–70 mg),
  • Porzeczki białe i czerwone (26–63 mg),
  • Cytryny (40–60 mg),
  • Pomarańcze (30–50 mg),
  • Agrest (25–40 mg),
  • Maliny (19–37 mg).

Dzienne zapotrzebowanie ma witaminę C

Zalecane spożycie witaminy C dla osób dorosłych wynosi od 75 do 90 mg na dobę i bierze pod uwagę głównie potrzeby osób o niskim lub umiarkowanym poziomie aktywności fizycznej. Poniżej znajduje się tabela przedstawiająca dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy na poziomie RDA dla dzieci i dorosłych.

Grupa
Zalecane spożycie (RDA) w mg
Kobiety 19+
75
Mężczyźni 19+
90
Kobiety karmiące piersią ≥ 19 lat
120
Kobiety w ciąży ≥ 19 lat
85
Dziewczęta 13-18 lat
65
Chłopcy 13-18 lat
75
Dziewczęta 10-12 lat
50
Chłopcy 10-12 lat
50
Dzieci 4-9 lat
50
Dzieci 1-3 lat
40

Kto ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C?

Istnieje wiele różnych czynników, które zwiększają dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy obserwuje się najczęściej w następujących przypadkach:

  • osób palących papierosy,
  • osób nadużywających alkoholu,
  • kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią,
  • sportowców wyczynowych i amatorów (zwłaszcza dyscyplin wytrzymałościowych),
  • osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi,
  • pacjentów z przewlekłymi schorzeniami przewodu pokarmowego (np. celiakia, zespół złego wchłaniania, choroba Leśniowskiego-Crohna),
  • osób w podeszłym wieku,
  • chorych na nadciśnienie tętnicze krwi,
  • pacjentów z cukrzycą,
  • osób żyjących w przewlekłym stresie.

Palenie wpływa negatywnie na poziom witaminy C w osoczu i obniża go o 25-50%. Byli palacze również mogą borykać się z niższym poziomem kwasu askorbinowego w organizmie.

Ilona Krzak
Magister farmacji i edukatorka

Niedobór witaminy C

Niedobór kwasu askorbinowego najczęściej wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety, ubogiej w warzywa i owoce. Skutki niedoboru witaminy C w organizmie były powszechnie obserwowane wśród marynarzy i żeglarzy morskich aż do XIX wieku, gdy wprowadzono nakaz spożywania owoców cytrusowych przez załogę wypraw dalekomorskich. W dzisiejszych czasach bardzo rzadko obserwuje się skutki niedoboru kwasu askorbinowego, z uwagi na dużą i łatwą dostępność świeżych warzyw oraz owoców.

Obecnie najbardziej narażone na jej niedobór są osoby długotrwale stosujące restrykcyjne diety odchudzające (np. pacjenci z anoreksją), pacjenci z zespołem złego wchłaniania (np. osoby chore na celiakię, czy chorobę Leśniowskiego-Crohna), osoby nadużywające alkoholu, nałogowi palacze papierosów, sportowcy dyscyplin ultra-wytrzymałościowych oraz osoby przestrzegające niewłaściwie zbilansowanej diety (zwłaszcza w podeszłym wieku). Przewlekłe, niewystarczające spożycie witaminy C z dietą może doprowadzić do tego, że pojawią się objawy niedoboru kwasu askorbinowego w organizmie człowieka.

Główne objawy niedoboru witaminy C to:

  • osłabienie organizmu,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • zmęczenie,
  • spadek wydolności fizycznej organizmu,
  • trudniejsze gojenie się ran,
  • krwawienie dziąseł,
  • bóle mięśni, kości i stawów,
  • pogorszenie kondycji skóry,
  • zaburzenia w syntezie kolagenu,
  • obrzęki kończyn,
  • osłabienie naczyń włosowatych,
  • zaburzone przyswajanie żelaza.

Nadmiar witaminy C

Przedawkowanie witaminy C jest zjawiskiem rzadko dziś spotykanym, ponieważ nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu głównie przez nerki wraz z moczem. Wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą jednak prowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, wśród których można wymienić: biegunkę, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, a nawet zgagę, czyli charakterystyczne uczucie palenia w nadbrzuszu i/lub za mostkiem.

Bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą przyczyniać się również do powstawania kamieni nerkowych. Nadmiar witaminy C może być szczególnie niebezpieczny dla osób cierpiących na niedobór enzymu – dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G-6-PD), ponieważ może spowodować hemolizę, czyli rozpad krwinek czerwonych.

Biodostępność witaminy C maleje wraz ze wzrostem przyjętej dawki – 200 mg wchłania się w 100%, 500 mg w 73%, a 1250 mg już tylko w 50%. Warto mieć to na uwadze, kupując popularne prepataty z witaminą C w dawce 1000 mg.

Ilona Krzak
Magister farmacji i edukatorka
Bibliografia
  • Źródła
    1. Hemilä, H. Vitamin C and Infections. Nutrients 2017, 9, 339. https://doi.org/10.3390/nu9040339
    2. Janda K, Kasprzak M, Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
    3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
    4. Knypl K.: Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym. Medycyna i życie. 2020, 7, 1-2(18):5-9.
    5. Ran L, Zhao W, Wang J, et al.: Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2018 Jul 5;2018:1837634.
    6. Righi NC, Schuch FB, De Nardi AT, et al.: Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation, muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of randomized clinical trials. Eur J Nutr. 2020 Oct;59(7):2827-2839.
    7. Wójcik W., Śliż D.: Witamina C w codziennej praktyce lekarskiej – fakty i mity. Medycyna Faktów 2019; 4(45): 307-314.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Mateusz Durbas
Magister dietetyki o specjalności dietetyka kliniczna, szkoleniowiec, autor setek artykułów na temat żywienia i suplementacji w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych popularyzujących wiedzę opartą na faktach naukowych. Pasjonuje się szczególnie dietetyką kliniczną i sportową. Współpracuje na co dzień z pacjentami w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa