Witamina C – silny antyoksydant: właściwości i zastosowanie
W ludzkim organizmie witamina C bierze udział w wielu ważnych reakcjach i przemianach metabolicznych. Witamina C cechuje się wysoką aktywnością biologiczną i wykazuje wielokierunkowe działanie prozdrowotne.

Z tego artykułu dowiesz się...

Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C jest antyoksydantem, który stanowi kombinację kwasu L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. Termin kwas askorbinowy nawiązuje do choroby zwanej szkorbutem (scorbutus), której objawy wywołuje niedobór witaminy C. Witamina C określana bywa również jako kwas askorbowy. Przemysłowo wytwarzana witamina C to zawsze biologicznie aktywny kwas L-askorbinowy. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i musi być dostarczana na bieżąco wraz z pokarmem. Wynika to z faktu, iż witamina C nie jest wytwarzana w organizmie człowieka.
Witamina C lewoskrętna – co to jest?
Panuje powszechne przekonanie, że witamina C lewoskrętna jest najlepszą formą kwasu askorbinowego i tylko ona ma działanie prozdrowotne. W rzeczywistości lewoskrętna witamina C nie istnieje, stanowi tylko i wyłącznie wytwór marketingu. Wszystkie preparaty sprzedawane pod nazwą „witamina C lewoskrętna” zawierają kwas L-askorbinowy, który naturalnie występuje w różnokolorowych warzywach i owocach. Brakuje również przekonujących dowodów na to, że coraz bardziej popularna liposomalna witamina C jest lepsza w porównaniu z tradycyjnym kwasem L-askorbinowym.


Właściwości witaminy C
Kwas askorbinowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, które zostały potwierdzone w dotychczasowych badaniach naukowych.
Właściwości witaminy C:
- antyoksydacyjne (zmiatające wolne rodniki),
- przyspieszające gojenie się ran i oparzeń,
- wspomagające odbudowę tkanek (zwiększona produkcja kolagenu),
- regulujące ciśnienie tętnicze krwi,
- skracające czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych,
- wzmacniające układ odpornościowy,
- zwiększające gęstość mineralną kości,
- obniżające ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
- zwiększające przyswajanie żelaza w jelicie cienkim,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwosteoporotyczne,
- przeciwnowotworowe.
Większość kręgowców – oprócz świnek morskich, nietoperzy, kapibar, ptaków wróblowych oraz naczelnych – w tym ludzi, potrafi samodzielnie syntezować witaminę C.
Rola witaminy C w organizmie
- Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń. Z uwagi na działanie zmiatające wolne rodniki i udział w syntezie kolagenu, kwas askorbinowy wspomaga również regenerację tkanek po oparzeniach, ogranicza rozwój zmarszczek i spowalnia procesy starzenia się skóry. Oprócz tego witamina C chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (UV) i oparzeniami słonecznymi, jak również rozjaśnia skórę, poprawia jej koloryt i nawilżenie oraz zapobiega powstawaniu przebarwień.
- Dobrze znane są także kardioprotekcyjne właściwości witaminy C. Kwas askorbinowy zmniejsza ryzyko rozwoju i śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zwłaszcza udaru niedokrwiennego mózgu, czy choroby wieńcowej serca). Przeprowadzone badania obserwacyjne wykazały, że spożywanie wysokich ilości witaminy C zmniejsza o 16-19% ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Kwas L-askorbinowy obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi, a także zmniejsza sztywność tętnic.
- Ważne są również przeciwutleniające właściwości witaminy C, które wspomagają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym oraz pełnią rolę ochronną w chorobach serca i naczyń krwionośnych. Witamina C chroni przed osłabieniem naczyń krwionośnych w wyniku uszkodzeń spowodowanych stresem oksydacyjnym.
- Badania wykazały, że witamina C wzmacnia układ odpornościowy i jest pomocna w leczeniu przeziębienia. Witamina C w wysokich dawkach (głównie leki i suplementy diety) może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych oraz złagodzić ich przebieg.

Działanie przeciwnowotworowe witaminy C zostało udowodnione w wielu badaniach naukowych. Wyniki licznych badań obserwacyjnych wykazały, że witamina C może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka trzustki, raka płuc, raka prostaty, raka szyjki macicy oraz raka piersi. Działanie przeciwnowotworowe witaminy C nie jest jednak podstawą do samodzielnego stosowania jej w leczeniu zaawansowanych nowotworów zamiast chemioterapii.
Witamina C zwiększa wchłanianie jelitowe żelaza niehemowego, którego źródłem są produkty roślinne. Ważne jest, aby kwas askorbinowy i żelazo były spożywane jednocześnie w tym samym posiłku. Stąd zaleca się przygotowywanie surówek wielowarzywnych do dań obiadowych, które zawierają produkty bogate w żelazo, np. mięso lub ryby.
Stosowanie kwasu L-askorbinowego wpływa korzystnie na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz stężenia hemoglobiny glikowanej u pacjentów z cukrzycą typu 2. Sugeruje się również, że witamina C pomaga zapobiegać powstawaniu przewlekłych powikłań cukrzycowych, takich jak retinopatia (uszkodzenie siatkówki oka), czy nefropatia cukrzycowa (uszkodzenie nerek).
Kwas askorbinowy uczestniczy także w syntezie hormonów steroidowych i karnityny oraz bierze udział w produkcji noradrenaliny i serotoniny, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Rezultaty badań obserwacyjnych wykazały, że witamina C może obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.
Na co pomaga witamina C?
Większe ilości witaminy C w formie żywności lub suplementu diety są najczęściej zalecane w poniższych sytuacjach:
- profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych,
- leczeniu anemii z niedoboru żelaza,
- leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych,
- leczeniu trudno gojących się ran i oparzeń,
- leczeniu cukrzycy wraz z powikłaniami,
- profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera i Parkinsona),
- prewencji niektórych rodzajów nowotworów (np. raka trzustki, raka płuc, raka szyjki macicy),
- profilaktyce i leczeniu złamań kości,
- wspomaganiu leczenia zaburzeń lękowych i depresji.
Źródła witaminy C
Witamina C znajduje się przede wszystkim w różnokolorowych warzywach i owocach.
Najlepsze źródła witaminy C (zawartość w przeliczeniu na 100 g produktu):
- Śliwka kakadu (2907 mg),
- Owoce dzikiej róży (250–800 mg),
- Czarna porzeczka (150–300 mg),
- Liście pietruszki (269 mg),
- Papryka – różne rodzaje (125–200 mg),
- Brokuły (65–150 mg),
- Brukselka (65–145 mg),
- Jarmuż (120 mg),
- Kalarepa (70–100 mg),
- Truskawki (46–90 mg),
- Kiwi (84 mg),
- Szpinak (40–84 mg),
- Kalafior (37–70 mg),
- Kapusta – różne rodzaje (35–70 mg),
- Grejpfruty (30–70 mg),
- Porzeczki białe i czerwone (26–63 mg),
- Cytryny (40–60 mg),
- Pomarańcze (30–50 mg),
- Agrest (25–40 mg),
- Maliny (19–37 mg).


Dzienne zapotrzebowanie ma witaminę C
Zalecane spożycie witaminy C dla osób dorosłych wynosi od 75 do 90 mg na dobę i bierze pod uwagę głównie potrzeby osób o niskim lub umiarkowanym poziomie aktywności fizycznej. Poniżej znajduje się tabela przedstawiająca dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy na poziomie RDA dla dzieci i dorosłych.
Kto ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C?
Istnieje wiele różnych czynników, które zwiększają dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy obserwuje się najczęściej w następujących przypadkach:
- osób palących papierosy,
- osób nadużywających alkoholu,
- kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią,
- sportowców wyczynowych i amatorów (zwłaszcza dyscyplin wytrzymałościowych),
- osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi,
- pacjentów z przewlekłymi schorzeniami przewodu pokarmowego (np. celiakia, zespół złego wchłaniania, choroba Leśniowskiego-Crohna),
- osób w podeszłym wieku,
- chorych na nadciśnienie tętnicze krwi,
- pacjentów z cukrzycą,
- osób żyjących w przewlekłym stresie.
Palenie wpływa negatywnie na poziom witaminy C w osoczu i obniża go o 25-50%. Byli palacze również mogą borykać się z niższym poziomem kwasu askorbinowego w organizmie.
Niedobór witaminy C
Niedobór kwasu askorbinowego najczęściej wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety, ubogiej w warzywa i owoce. Skutki niedoboru witaminy C w organizmie były powszechnie obserwowane wśród marynarzy i żeglarzy morskich aż do XIX wieku, gdy wprowadzono nakaz spożywania owoców cytrusowych przez załogę wypraw dalekomorskich. W dzisiejszych czasach bardzo rzadko obserwuje się skutki niedoboru kwasu askorbinowego, z uwagi na dużą i łatwą dostępność świeżych warzyw oraz owoców.
Obecnie najbardziej narażone na jej niedobór są osoby długotrwale stosujące restrykcyjne diety odchudzające (np. pacjenci z anoreksją), pacjenci z zespołem złego wchłaniania (np. osoby chore na celiakię, czy chorobę Leśniowskiego-Crohna), osoby nadużywające alkoholu, nałogowi palacze papierosów, sportowcy dyscyplin ultra-wytrzymałościowych oraz osoby przestrzegające niewłaściwie zbilansowanej diety (zwłaszcza w podeszłym wieku). Przewlekłe, niewystarczające spożycie witaminy C z dietą może doprowadzić do tego, że pojawią się objawy niedoboru kwasu askorbinowego w organizmie człowieka.
Główne objawy niedoboru witaminy C to:
- osłabienie organizmu,
- zwiększona podatność na infekcje,
- zmęczenie,
- spadek wydolności fizycznej organizmu,
- trudniejsze gojenie się ran,
- krwawienie dziąseł,
- bóle mięśni, kości i stawów,
- pogorszenie kondycji skóry,
- zaburzenia w syntezie kolagenu,
- obrzęki kończyn,
- osłabienie naczyń włosowatych,
- zaburzone przyswajanie żelaza.


Nadmiar witaminy C
Przedawkowanie witaminy C jest zjawiskiem rzadko dziś spotykanym, ponieważ nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu głównie przez nerki wraz z moczem. Wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą jednak prowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, wśród których można wymienić: biegunkę, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, a nawet zgagę, czyli charakterystyczne uczucie palenia w nadbrzuszu i/lub za mostkiem.
Bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą przyczyniać się również do powstawania kamieni nerkowych. Nadmiar witaminy C może być szczególnie niebezpieczny dla osób cierpiących na niedobór enzymu – dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G-6-PD), ponieważ może spowodować hemolizę, czyli rozpad krwinek czerwonych.
Biodostępność witaminy C maleje wraz ze wzrostem przyjętej dawki – 200 mg wchłania się w 100%, 500 mg w 73%, a 1250 mg już tylko w 50%. Warto mieć to na uwadze, kupując popularne prepataty z witaminą C w dawce 1000 mg.
-
Źródła
- Hemilä, H. Vitamin C and Infections. Nutrients 2017, 9, 339. https://doi.org/10.3390/nu9040339
- Janda K, Kasprzak M, Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
- Knypl K.: Witamina C jako istotny element prewencyjny w sezonie infekcyjnym. Medycyna i życie. 2020, 7, 1-2(18):5-9.
- Ran L, Zhao W, Wang J, et al.: Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2018 Jul 5;2018:1837634.
- Righi NC, Schuch FB, De Nardi AT, et al.: Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation, muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of randomized clinical trials. Eur J Nutr. 2020 Oct;59(7):2827-2839.
- Wójcik W., Śliż D.: Witamina C w codziennej praktyce lekarskiej – fakty i mity. Medycyna Faktów 2019; 4(45): 307-314.
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa