Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Tryptofan (l-tryptofan) to jeden z ważniejszych aminokwasów w ludzkim organizmie. Pełni w nim szereg istotnych funkcji,Zaliczany jest do grupy aminokwasów egzogennych, ponieważ organizm nie potrafi samodzielnie go wyprodukować. Dlatego musi być uzupełniany wraz z pożywieniem. Tryptofan z pokarmów dobrze się przyswaja i jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Szacuje się, że dorosła osoba powinna spożywać ok. 5 mg tryptofanu na każdy kilogram ciała.
Odpowiednia podaż tryptofanu w codziennej diecie jest niezwykle istotna dla dobrego samopoczucia. Badania wykazały, że niedobór powyższego aminokwasu może skutkować obniżeniem nastroju, a w skrajnych przypadkach nawet epizodem depresyjnym. Zwrócono uwagę, że niedobory tryptofanu występują szczególnie często u osób prowadzących intensywny, stresujący tryb życia. Związane jest to między innymi z dietą ubogą w cenne składniki odżywcze i negatywnym wpływem stresu na cały organizm.
Melatonina to hormon produkowany przez szyszynkę. Odpowiada za rytm dobowy i regulację snu. Ilość melatoniny w organizmie podlega dobowym i sezonowym wahaniom. Do syntezy tego hormonu niezbędny jest jej prekursor, czyli tryptofan.
Badania wykazały, że niski poziom l-tryptofanu w organizmie może powodować zaburzenia snu i pogorszyć jego jakość. Odpowiednia podaż tryptofanu pomaga w regulacji snu i w likwidacji problemu bezsenności. Badania wskazują także na poprawę jakości snu w poszczególnych jego fazach.
L-tryptofan pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Jest szczególnie istotny dla dobrego samopoczucia. Odpowiednia ilość tryptofanu w codziennej diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju. Wiąże się to z faktem, że tryptofan jest prekursorem serotoniny, czyli substancji określanej jako hormon szczęścia
Tryptofan jest także skutecznym sposobem na zmniejszenie negatywnego wpływu stresu. Działa relaksująco i zwiększa odporność na oddziaływanie stresujących czynników.
Tryptofan bierze udział w syntezie serotoniny, czyli substancji odpowiadającej także za regulację działania przewodu pokarmowego. Serotonina wspiera prawidłową motorykę układu trawiennego i wspomaga metabolizm zachodzący w jelitach.
Wykazano, że niedobór i nadmiar tryptofanu niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. W leczeniu chorób jelit często stosuje selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny. Z ich pomocą zwiększa się dostępność serotoniny w organizmie. Spożywanie produktów spożywczych bogatych w tryptofan zalecane jest szczególnie pacjentom z zaparciową formą jelita nadwrażliwego.
Liczne badania nad serotoniną wykazały, że odpowiada ona także za regulację apetytu i za odczuwanie uczucia głodu. Efekt ten zaobserwowano szczególnie w przypadku produktów bogatych w węglowodany. Okazuje się, że przyjmowanie tryptofanu sprawia, że zmniejsza się apetyt na cukry proste.
Przeprowadzono badanie z udziałem osób zmagających się z nadwagą i otyłością, podczas którego podawano im codziennie określoną ilość tryptofanu. Spożycie tryptofanu niedługo przed posiłkiem powodowało obniżenie apetytu na produkty zawierające dużą ilość węglowodanów, dzięki czemu uczestnik badania w ramach posiłku przyjął znacznie mniej kalorii.
Tryptofan jest niezbędny, aby w organizmie mogła zajść synteza neuroprzekaźników, takich jak serotonina. Ludzki organizm nie jest w stanie go sam wytworzyć, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać go wraz z pożywieniem.
Najwięcej tryptofanu znajduje się w następujących roślinnych produktach:
Najwięcej l-tryptofanu zawiera:
Nadmiar tryptofanu w organizmie obserwowany jest stosunkowo rzadko. Do najczęstszych objawów nadmiaru l-tryptofanu zaliczamy:
Badania pokazują, że niedobór tryptofanu może dotykać znaczną część społeczeństwa. Za mała ilość l-tryptofanu często daje niespecyficzne objawy, które mogą być mylnie interpretowane. Do najczęstszych objawów zalicza się:
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.