Prosto dla zdrowia
omega+-baner-1280x200 omega+-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Tryptofan

Tryptofan

Najważniejsze informacje

Tryptofan (l-tryptofan) to jeden z ważniejszych aminokwasów w ludzkim organizmie. Pełni w nim szereg istotnych funkcji,Zaliczany jest do grupy aminokwasów egzogennych, ponieważ organizm nie potrafi samodzielnie go wyprodukować. Dlatego musi być uzupełniany wraz z pożywieniem. Tryptofan z pokarmów dobrze się przyswaja i jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Szacuje się, że dorosła osoba powinna spożywać ok. 5 mg tryptofanu na każdy kilogram ciała.

Odpowiednia podaż tryptofanu w codziennej diecie jest niezwykle istotna dla dobrego samopoczucia. Badania wykazały, że niedobór powyższego aminokwasu może skutkować obniżeniem nastroju, a w skrajnych przypadkach nawet epizodem depresyjnym. Zwrócono uwagę, że niedobory tryptofanu występują szczególnie często u osób prowadzących intensywny, stresujący tryb życia. Związane jest to między innymi z dietą ubogą w cenne składniki odżywcze i negatywnym wpływem stresu na cały organizm.

Możliwe zastosowania

  • bierze udział w syntezie melatoniny
  • bierze udział w syntezie serotoniny
  • stosowany jest w leczeniu zespołu jelita drażliwego
  • pomaga w regulacji snu i w zwalczaniu bezsenności
  • reguluję apetyt i pomaga kontrolować masę ciała
  • wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego

Tryptofan a regulacja snu

Melatonina to hormon produkowany przez szyszynkę. Odpowiada za rytm dobowy i regulację snu. Ilość melatoniny w organizmie podlega dobowym i sezonowym wahaniom. Do syntezy tego hormonu niezbędny jest jej prekursor, czyli tryptofan.

Badania wykazały, że niski poziom l-tryptofanu w organizmie może powodować zaburzenia snu i pogorszyć jego jakość. Odpowiednia podaż tryptofanu pomaga w regulacji snu i w likwidacji problemu bezsenności. Badania wskazują także na poprawę jakości snu w poszczególnych jego fazach.

Tryptofan wpływa na dobre samopoczucie

L-tryptofan pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Jest szczególnie istotny dla dobrego samopoczucia. Odpowiednia ilość tryptofanu w codziennej diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju. Wiąże się to z faktem, że tryptofan jest prekursorem serotoniny, czyli substancji określanej jako hormon szczęścia

Tryptofan jest także skutecznym sposobem na zmniejszenie negatywnego wpływu stresu. Działa relaksująco i zwiększa odporność na oddziaływanie stresujących czynników.

Terapia tryptofanem w leczeniu zespołu jelita drażliwego

Tryptofan bierze udział w syntezie serotoniny, czyli substancji odpowiadającej także za regulację działania przewodu pokarmowego. Serotonina wspiera prawidłową motorykę układu trawiennego i wspomaga metabolizm zachodzący w jelitach.

Wykazano, że niedobór i nadmiar tryptofanu niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. W leczeniu chorób jelit często stosuje selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny. Z ich pomocą zwiększa się dostępność serotoniny w organizmie. Spożywanie produktów spożywczych bogatych w tryptofan zalecane jest szczególnie pacjentom z zaparciową formą jelita nadwrażliwego.

L-tryptofan a odchudzanie

Liczne badania nad serotoniną wykazały, że odpowiada ona także za regulację apetytu i za odczuwanie uczucia głodu. Efekt ten zaobserwowano szczególnie w przypadku produktów bogatych w węglowodany. Okazuje się, że przyjmowanie tryptofanu sprawia, że zmniejsza się apetyt na cukry proste.

Przeprowadzono badanie z udziałem osób zmagających się z nadwagą i otyłością, podczas którego podawano im codziennie określoną ilość tryptofanu. Spożycie tryptofanu niedługo przed posiłkiem powodowało obniżenie apetytu na produkty zawierające dużą ilość węglowodanów, dzięki czemu uczestnik badania w ramach posiłku przyjął znacznie mniej kalorii.

Źródła pokarmowe

Tryptofan jest niezbędny, aby w organizmie mogła zajść synteza neuroprzekaźników, takich jak serotonina. Ludzki organizm nie jest w stanie go sam wytworzyć, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać go wraz z pożywieniem.

Roślinne źródła pokarmowe l-tryptofanu

Najwięcej tryptofanu znajduje się w następujących roślinnych produktach:

  • spirulina (903 mg/100 g)
  • suche nasiona soi (608 mg/100 g)
  • nasiona lnu (395 mg /100 g)
  • pestki dyni (374 mg/100 g)
  • nasiona słonecznika (342 mg/100 g)
  • nasiona sezamu (325 mg/100 g)
  • migdały (310 mg/100 g)
  • orzechy włoskie (199 mg/100 g)

Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w tryptofan

Najwięcej l-tryptofanu zawiera:

  • mięso z piersi kurczaka (360 mg/100 g)
  • schab wieprzowy (320 mg/100 g)
  • pieczony łosoś (304 mg/100 g)
  • tuńczyk (286 mg/100 g)
  • twaróg chudy (272 mg/100 g)
  • wędzona makrela (264 mg/100 g)
  • żółtko jaja (232 mg/100 g)

Nadmiar tryptofanu w organizmie

Nadmiar tryptofanu w organizmie obserwowany jest stosunkowo rzadko. Do najczęstszych objawów nadmiaru l-tryptofanu zaliczamy:

  • bóle głowy,
  • nudności
  • dolegliwości ze strony wątroby
  • wymioty

Niedobór tryptofanu w organizmie

Badania pokazują, że niedobór tryptofanu może dotykać znaczną część społeczeństwa. Za mała ilość l-tryptofanu często daje niespecyficzne objawy, które mogą być mylnie interpretowane. Do najczęstszych objawów zalicza się:

  • trudności w zasypianiu
  • spadek jakości snu
  • obniżenie nastroju
  • apatia
  • zmienność nastroju
  • niedokrwistość
  • nadmierne wypadanie włosów

Bibliografia

  1. Muszyńska B., Jękot B., Mastalerz T., Sułkowska-Ziaja K.,Analiza zawartości pochodnych L-tryptofanu w wybranych algach i w produktach zawierających algi, Postępy Fitoterapii 2015, 3: s. 139-143.
  2. Goluch Z., Haraf G.,Teleszko M., Składniki diety i ich źródła pokarmowe niezbędne w syntezie wybranych neuroprzekaźników wpływających na stan zdrowia psychicznego, [w:] Psychika a dietetyka - nierozerwalne połączenie. Najnowsze doniesienia. red. Fichny J., Sienkiewicz M., Łódź 2019, s. 6.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl