Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
uOdpornij-sie-baner-1280x200 uOdpornij-sie-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Luteina – właściwości, zastosowanie i działanie

Luteina – co to jest? Najważniejsze informacje

Luteina jest barwnikiem z grupy karotenoidów. Jej najważniejszą cechą jest działanie antyoksydacyjne. Hamuje działanie wolnych rodników na komórki organizmu. Część luteiny ulega transformacji do witaminy A. Dzięki tej właściwości karotenoidy chronią organizm przed wieloma ciężkimi, przewlekłymi chorobami. Organizm ludzki nie posiada właściwości syntetyzowania tego barwnika. W związku z tym niezbędna jest jej suplementacja. Naturalnie wytwarzana jest jedynie przez komórki roślinne. Występuje w zielonych liściach warzyw oraz w samych warzywach o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu. Owoce również zawierają w swoim składzie luteinę. Luteina jest substancją bardzo dobrze rozpuszczalną w tłuszczach. W związku z tym najkorzystniejsze będzie uzupełnianie jej niedoborów podczas spożywania posiłków tłuszczowych. Dzięki temu znacznie zwiększa się jej biodostępność. Luteina ulega w organizmie podobnym przemianom jak tłuszcze. W wyniku procesów trawiennych w obecności kwasów żółciowych jest transportowana za pośrednictwem krwi do wątroby. Następnie krew transportuje ją z wątroby do tkanek w zależności od zapotrzebowania i jej roli w tkankach. Luteina i zeaksantyna najaktywniej gromadzą się w soczewce oka i centralnej części siatkówki – plamce żółtej.

Możliwe zastosowania

  • zapobiega powstaniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • zwiększa ochronę oczu i skóry przed działaniem promieni słonecznych,
  • wpływ na kondycję skóry,
  • zwiększa wydajność widzenia.

Wpływ na kondycję wzroku

Luteina stanowi podstawowy barwnik występujący w soczewce i centralnej części siatkówki, czyli plamce żółtej. Ma niepodważalne znaczenie dla oczu, gdyż odpowiada za widzenie centralne i zapewnia najwyższą ostrość wzroku. Stanowi silny przeciwutleniacz. Pełni dodatkowo funkcję ochronną przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Luteina selektywnie gromadzona w siatkówce oczu chroni przed związaną z wiekiem degeneracją dlatego szczególnie istotna będzie jej suplementacja u osób starszych.

Wpływ na kondycję skóry

Luteina jest związkiem, który gromadzi się w ludzkiej skórze. Zostały przeprowadzone badania pokazujące, że składnik ten ma kluczowy wpływ na kondycję skóry. Regularna suplementacja może wpłynąć na zwiększenie jej elastyczności i nawodnienia.

Choroby układu krążenia i udary

Jak wiadomo, są dwa rodzaje cholesterolu, HDL, zwany często „dobrym” cholesterolem oraz LDL, czyli „zły” cholesterol. LDL przyczynia się do powstania miażdżycy. Badania pokazują, że przyjmowanie suplementów zawierających luteinę znacznie obniża ryzyko wystąpienia tej choroby przez obniżenie poziomu LDL. Z tego względu badano karotenoidy pod kątem zmiatania wolnych rodników i hamowania peroksydacji tłuszczów w chorobach sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych.

Objawy/skutki niedoboru

Niedobory luteiny mogą objawiać się poprzez:

  • zmniejszenie ostrości widzenia,
  • szybsze męczenie się oczu,
  • zniekształcenia widzianego obrazu,
  • alergiczne zapalenie spojówek,
  • sucha skóra,
  • zmniejszenie elastyczności skóry.

Możliwe skutki uboczne przyjmowania luteiny

Jedynym obserwowanym działaniem niepożądanym, które może wystąpić przy spożywaniu zbyt wysokich dawek luteiny może być zabarwienie skóry na kolor pomarańczowo-brązowy. To karotenemia, czyli nadmierne stężenie karotenu we krwi. Podobny efekt można zaobserwować w przypadku jedzenia zbyt dużej ilości marchwi zawierającej ogromne ilości beta-karotenu.

Źródła pokarmowe

Bogactwem luteiny są przede wszystkim:

  • agrest,
  • awokado,
  • brokuły,
  • cukinia,
  • czarne porzeczki,
  • dynia,
  • jarmuż,
  • jeżyny,
  • kapusta,
  • kiwi,
  • maliny,
  • marchew,
  • natka pietruszki,
  • nektarynki,
  • papryka,
  • sałata,
  • szpinak.

Warto podkreślić, że największe pokłady luteiny znajdują się w skórce i zewnętrznej warstwie warzyw.

Bibliografia

  1. Hamułka J., Wawrzyniak A.: Karotenoidy w suplementach diety. „Probl Hig Epidemiol” 2011, nr 92;
  2. GryszczyńskaA., GryszczyńskaB., Opala B.: Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki. „Borgis – Postępy Fitoterapii” 2011, nr 2;
  3. Szostak W. B., Szostak- Węgierek D.: Żywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. „Przegląd Lekarski” 2008, nr 65;

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!