Witamina D3 – ważna witamina w okresie jesienno-zimowym
Wyniki mogą być dużym zaskoczeniem – część osób dowiaduje się, że poziom witaminy D w ich organizmie jest krytycznie niski. Ważne jest, aby nie dopuścić do niedoboru „słonecznej witaminy”, ponieważ pełni ona szereg ważnych funkcji, w tym – wspiera odporność.

Z tego artykułu dowiesz się...
- Właściwości witaminy D
- Dlaczego warto suplementować witaminę D?
- Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3
- Jakie jest twoje indywidualne zapotrzebowanie na witaminę D?
- Witamina D i K - duet dobry dla zdrowia
- Najbardziej skuteczne suplementy diety
- Witamina D3 z alg morskich - wegańska alternatywa dla witaminy D3
- Suplementacja to nie wszystko - zadbaj o zdrowy styl życia

Właściwości witaminy D
„Hormon witaminowy” – to jedno z określeń witaminy D, stosowane ze względu na jej rozległy wpływ na organizm ludzki. Receptory, przez które jest ona wchłaniana, znajdują się w różnych tkankach naszego ciała – m.in. tych budujących serce, mięśnie czy jelita. Jej niedobory mogą być bezpośrednią przyczyną wielu chorób układowych.
Witamina D odgrywa bardzo istotną rolę w naszym organizmie:
- zapobiega rozwojowi krzywicy u dzieci,
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- sprzyja utrzymaniu w dobrej kondycji mięśni i kości,
- korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.
Dlaczego warto suplementować witaminę D?
Głównym naturalnym źródłem witaminy D jest promieniowanie ultrafioletowe, uruchamiające skórną syntezę. W pożywieniu występuje ona w ograniczonym zakresie, jej źródłem są m.in. śledzie, wątroba, jaja, makrela oraz tran i produkty mleczne. Wchłanianie z produktów spożywczych jest jednak zbyt niskie.
W okresie od kwietnia do października witamina D wytwarzana jest przez skórę pod wpływem promieni słonecznych, o ile spędzamy czas na słońcu. Niekiedy jest to jednak dawka niewystarczająca, np. w przypadku konieczności stosowania filtrów przeciwsłonecznych na całej powierzchni ciała lub gdy lato jest deszczowe. Na syntezę witaminy D3 wpływają także czynniki środowiskowe, np. smog, oraz zawartość melaniny w skórze.
W okresie jesienno-zimowym organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tej witaminy, ponieważ promieni słonecznych jest zbyt mało, a ich moc jest zbyt słaba. Dlatego zaleca się jej suplementowanie od października do marca. Jak podają źródła – w naszej szerokości geograficznej niedobór witaminy D stwierdza się u ponad 50% badanej populacji.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3
U dorosłego człowieka dobowe zapotrzebowanie na witaminę D3 wynosi co najmniej 1000-2000 IU, przy założeniu, że osoba nie ma znacznych niedoborów. Przy stężeniu we krwi metabolitu witaminy D na poziomie poniżej 15 ng/ml konieczne jest zastosowanie leczniczej dawki – w Stanach Zjednoczonych stosuje się nawet preparaty zawierające 50 000 IU.
Witaminę D3 należy suplementować u niemowląt od pierwszych dni życia – ma to duże znaczenie w profilaktyce krzywicy. Zgodnie z zaleceniami dobowa dawka wynosi 400 IU. Dzieci powyżej 1. r.ż. również powinny przyjmować witaminę D3 w podanej dawce, przynajmniej w okresie jesienno-zimowym. Seniorzy z kolei – ze względu na zdrowie naczyń krwionośnych i podniesienie odporności kości – powinni przyjmować witaminę D3 w postaci suplementu diety przez cały rok.
Jakie jest twoje indywidualne zapotrzebowanie na witaminę D?
Aby poznać odpowiedź na to pytanie, należy wykonać badanie krwi. Znajdziesz je w wielu placówkach medycznych pod nazwą “Poziom witaminy D (25-OH)” lub po prostu “Witamina D (25-OH)”. Kosztuje około kilkadziesiąt złotych. Badanie można wykonać o dowolnej porze, więc nie musisz być na czczo.
Wynik badania krwi należy skonsultować z lekarzem, który pomoże dobrać odpowiednią dzienną dawkę witaminy D. Dla jednych będzie to 1000 IU, a dla innych nawet 4000 IU. Wysokość zalecanej porcji zależy od twojego wyjściowego poziomu witaminy D w krwi, płci, wieku, a nawet wagi.
Witamina D i K - duet dobry dla zdrowia
Witamina D najlepiej się odnajduje w duecie z wapniem oraz witaminą K – obydwie są rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy te wspomagają produkcję i aktywację białka GLA Matrix (MGP), które zapobiega zwapnianiu i pękaniu naczyń krwionośnych. Z tego względu zestaw ten polecany jest przede wszystkim osobom w wieku senioralnym. Ale nie tylko – witaminy D i K poprawiają również wchłanianie wapnia i umożliwiają magazynowanie go w odpowiednim miejscu, co z kolei jest bardzo korzystne dla zdrowia kości.
Najbardziej skuteczne suplementy diety
Według badań największą przyswajalność mają suplementy diety zawierające witaminę D3 wyizolowaną z lanoliny – cholekalcyferol. Jest to forma o 87% lepiej wchłaniana przez organizm ludzki niż inne postaci. Lanolinę pozyskuje się z owczej wełny podczas jej oczyszczania – jest to wosk spełniający funkcje ochronne, wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Witamina D3 w lanolinie powstaje podobnie jak w naszej skórze – pod wpływem działania promieni słonecznych. Dlatego też jest to postać najlepiej przyswajalna przez ludzki organizm.
Witamina D3 z alg morskich - wegańska alternatywa dla witaminy D3
Weganie suplementujący witaminę D jeszcze do niedawna mogli stosować jedynie preparaty z witaminą D2, czyli ergokalcyferol. Cechuje się inną budową łańcucha i w przeciwieństwie do witaminy D3 jest ona w pełni roślinna – pozyskuje się ją m.in. z pieczarek uprawianych w świetle UV. Badania pokazują jednak, że witamina D2 jest mniej skuteczna od witaminy D3 pochodzenia odzwierzęcego. Oznacza to, że stosując taką samą dawkę witaminy D2 i D3, lepsze wyniki uzyskamy w przypadku witaminy D3. Naukowcy wykazali, że zwiększa ona stężenie witaminy D we krwi aż o 87% więcej niż witamina D2 pozyskiwana z pieczarek. Na dodatek suplementy diety z witaminą D2 szybciej tracą swoje dobroczynne właściwości. Są podatne na działanie temperatury i upływ czasu.
Na szczęście naukowcy odkryli źródło roślinnej witaminy D3, tym samym rozwiązując problem wielu wegan. Tym źródłem okazały się algi morskie, z których udało pozyskać się witaminę D3 o niemal identycznym składzie chemicznym jak witamina D3 z lanoliny. Badania wykazały, że witamina D3 z alg morskich jest tak samo skuteczna jak jej odzwierzęcy odpowiednik. Jest to dobra alternatywa dla wegan i wegetarian, a także dla wszystkich tych, którzy w trosce o środowisko ograniczają produkty pochodzenia zwierzęcego.
Suplementacja to nie wszystko - zadbaj o zdrowy styl życia
Dbanie o odpowiedni poziom witaminy D w organizmie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zwłaszcza, że zjawisko jej niedoboru w naszych czasach osiąga już rozmiar pandemii, głównie wśród osób dorosłych. Warto także zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę oraz regularny ruch na świeżym powietrzu, dzięki czemu zwiększymy naszą ekspozycję na słońcu.
-
Źródła
- Freeman R., Witamina D – słoneczny hormon. Kiedy i jak leczyć jej niedobory?, Menopausal Medicine 2009, Vol. 17, s. 8-11.
- Holick M.F., The Role of Vitamin D for Bone Health and Fracture Prevention, Current Osteoporosis Reports 2006; 4: 96-102.
- Kennel K.A., Drake M.T., Hurley D.L., Niedobór witaminy D u dorosłych: kiedy badać i jak leczyć?, Endokrynologia 2011, [on-line:] https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/010/947/original/Strony_od_MpD_2011_05-9.pdf?1468409662 – 21 IX 2018.
- Marklowska-Dzierżak M., Witamina D: coraz więcej badań potwierdza jej wpływ na cały organizm, Puls Medycyny 2017, [on-line:] https://pulsmedycyny.pl/coraz-wiecej-badan-potwierdza-wplyw-witaminy-d-na-caly-organizm-886011 – 21 IX 2018.
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa