Blog Aura Herbals
autor: Aura Herbals
Polecany produkt
Witamina D3 2000 IU, kapsułki 90 szt.
Naturalna witamina D z lanoliny - 2000 IU w 1 kapsułce
Najczęściej czytane
Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?
autor: Karina Wiśniowska
Suplementacja witaminy D. Którą witaminę D Aura Herbals wybrać?
autor: Karina Wiśniowska
Recepta na racjonalną i bezpieczną suplementację witamin i składników mineralnych
autor: Hanna Przerada
Czy wiesz, że 9 na 10 osób w Polsce cierpi z powodu niedoborów witaminy D? Deficyt witaminy D to problem, z którym zmaga się wiele osób w okresie jesienno-zimowym. Jeśli obserwujesz u siebie obniżenie odporności, chroniczne zmęczenie i pogorszenie nastroju, rozważ zbadanie poziomu witaminy D we krwi. Wyniki mogą być dużym zaskoczeniem – część osób dowiaduje się, że poziom witaminy D w ich organizmie jest krytycznie niski. Ważne jest, aby nie dopuścić do niedoboru “słonecznej witaminy”, ponieważ pełni ona szereg ważnych funkcji. Czy wiesz za co odpowiada?
Spis treści
„Hormon witaminowy” – to jedno z określeń witaminy D, stosowane ze względu na jej rozległy wpływ na organizm ludzki. Receptory, przez które jest ona wchłaniana, znajdują się w różnych tkankach naszego ciała – m.in. tych budujących serce, mięśnie czy jelita. Jej niedobory mogą być bezpośrednią przyczyną wielu chorób układowych.
Witamina D odgrywa bardzo istotną rolę w naszym organizmie:
Głównym naturalnym źródłem witaminy D jest promieniowanie ultrafioletowe, uruchamiające skórną syntezę. W pożywieniu występuje ona w ograniczonym zakresie, jej źródłem są m.in. śledzie, wątroba, jaja, makrela oraz tran i produkty mleczne. Wchłanianie z produktów spożywczych jest jednak zbyt niskie. W okresie od kwietnia do października witamina D wytwarzana jest przez skórę pod wpływem promieni słonecznych, o ile spędzamy czas na słońcu. Niekiedy jest to jednak dawka niewystarczająca, np. w przypadku konieczności stosowania filtrów przeciwsłonecznych na całej powierzchni ciała lub gdy lato jest deszczowe. Na syntezę witaminy D3 wpływają także czynniki środowiskowe, np. smog, oraz zawartość melaniny w skórze. W okresie jesienno-zimowym organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tej witaminy, ponieważ promieni słonecznych jest zbyt mało, a ich moc jest zbyt słaba. Dlatego zaleca się jej suplementowanie od października do marca. Jak podają źródła – w naszej szerokości geograficznej niedobór witaminy D stwierdza się u ponad 50% badanej populacji.
U dorosłego człowieka dobowe zapotrzebowanie na witaminę D3 wynosi co najmniej 1000 IU, przy założeniu, że osoba nie ma znacznych niedoborów. Przy stężeniu we krwi metabolitu witaminy D na poziomie poniżej 15 ng/ml konieczne jest zastosowanie leczniczej dawki – w Stanach Zjednoczonych stosuje się nawet preparaty zawierające 50 000 IU. Witaminę D3 należy suplementować u niemowląt od pierwszych dni życia – ma to duże znaczenie w profilaktyce krzywicy. Zgodnie z zaleceniami dobowa dawka wynosi 400 IU. Dzieci powyżej 1. r.ż. również powinny przyjmować witaminę D3 w podanej dawce, przynajmniej w okresie jesienno-zimowym. Seniorzy z kolei – ze względu na zdrowie naczyń krwionośnych i podniesienie odporności kości – powinni przyjmować witaminę D3 w postaci suplementu diety przez cały rok.
Aby poznać odpowiedź na to pytanie, należy wykonać badanie krwi. Znajdziesz je w wielu placówkach medycznych pod nazwą “Poziom witaminy D (25-OH)” lub po prostu “Witamina D (25-OH)”. Kosztuje około kilkadziesiąt złotych. Badanie można wykonać o dowolnej porze, więc nie musisz być na czczo.
Wynik badania krwi należy skonsultować z lekarzem, który pomoże dobrać odpowiednią dzienną dawkę witaminy D. Dla jednych będzie to 1000 IU, a dla innych nawet 4000 IU. Wysokość zalecanej porcji zależy od twojego wyjściowego poziomu witaminy D w krwi, płci, wieku, a nawet wagi.
Witamina D najlepiej się odnajduje w duecie z wapniem oraz witaminą K – obydwie są rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy te wspomagają produkcję i aktywację białka GLA Matrix (MGP), które zapobiega zwapnianiu i pękaniu naczyń krwionośnych. Z tego względu zestaw ten polecany jest przede wszystkim osobom w wieku senioralnym. Ale nie tylko – witaminy D i K poprawiają również wchłanianie wapnia i umożliwiają magazynowanie go w odpowiednim miejscu, co z kolei jest bardzo korzystne dla zdrowia kości.
Według badań największą przyswajalność mają suplementy diety zawierające witaminę D3 wyizolowaną z lanoliny – cholekalcyferol. Jest to forma o 87% lepiej wchłaniana przez organizm ludzki niż inne postaci. Lanolinę pozyskuje się z owczej wełny podczas jej oczyszczania – jest to wosk spełniający funkcje ochronne, wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Witamina D3 w lanolinie powstaje podobnie jak w naszej skórze – pod wpływem działania promieni słonecznych. Dlatego też jest to postać najlepiej przyswajalna przez ludzki organizm.
Weganie suplementujący witaminę D jeszcze do niedawna mogli stosować jedynie preparaty z witaminą D2, czyli ergokalcyferol. Cechuje się inną budową łańcucha i w przeciwieństwie do witaminy D3 jest ona w pełni roślinna – pozyskuje się ją m.in. z pieczarek uprawianych w świetle UV. Badania pokazują jednak, że witamina D2 jest mniej skuteczna od witaminy D3 pochodzenia odzwierzęcego. Oznacza to, że stosując taką samą dawkę witaminy D2 i D3, lepsze wyniki uzyskamy w przypadku witaminy D3. Naukowcy wykazali, że zwiększa ona stężenie witaminy D we krwi aż o 87% więcej niż witamina D2 pozyskiwana z pieczarek. Na dodatek suplementy diety z witaminą D2 szybciej tracą swoje dobroczynne właściwości. Są podatne na działanie temperatury i upływ czasu.
Na szczęście naukowcy odkryli źródło roślinnej witaminy D3, tym samym rozwiązując problem wielu wegan. Tym źródłem okazały się algi morskie, z których udało pozyskać się witaminę D3 o niemal identycznym składzie chemicznym jak witamina D3 z lanoliny. Badania wykazały, że witamina D3 z alg morskich jest tak samo skuteczna jak jej odzwierzęcy odpowiednik. Jest to dobra alternatywa dla wegan i wegetarian, a także dla wszystkich tych, którzy w trosce o środowisko ograniczają produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dbanie o odpowiedni poziom witaminy D w organizmie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zwłaszcza, że zjawisko jej niedoboru w naszych czasach osiąga już rozmiar pandemii, głównie wśród osób dorosłych. Warto także zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę oraz regularny ruch na świeżym powietrzu, dzięki czemu zwiększymy naszą ekspozycję na słońcu.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.