Jak działają probiotyki?
Niezależnie od masy – 2 kilogramy czy 200 g – to jednak stan Twojej mikroflory ma ogromne znaczenie dla Twojego zdrowia i samopoczucia. Nie bez powodu mówi się, że jelita to drugi mózg.
Z tego artykułu dowiesz się...
Probiotyki - co to jest?
Probiotyk (z gr. pro bios – dla życia) to kultury bakterii lub drożdży, których głównym zadaniem jest zachowanie prawidłowej flory fizjologicznej w przewodzie pokarmowym. To więc żywe drobnoustroje, dostarczane z zewnątrz wraz z pożywieniem, dzięki którym możemy się cieszyć zdrowiem.
Od składu naszej flory bakteryjnej w jelitach zależy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Od tego ile mamy bakterii probiotycznych, a ile chorobotwórczych zależy więc nasze zdrowie. Dlatego obecność bakterii probiotycznych w organizmie jest niezwykle ważna – hamują one rozwój bakterii chorobotwórczych, a nawet potrafią je zabijać.
Prebiotyki a probiotyki
Uwaga, nie należy mylić probiotyków z prebiotykami! Prebiotyki również mają pozytywny wpływ na florę jelitową. Nie są to jednak żywe organizmy, jak w przypadku probiotyków, a jedynie składniki innych pokarmów np. błonnik, które stanowią podłoże dla rozwoju dobroczynnych mikroorganizmów i stymulują ich rozwój.
Prebiotyki to na przykład inulina, skrobia oporna i galaktooligosacharydy. Połączenie składników probiotycznych i prebiotycznych tworzy synbiotyk.
Jak probiotyki działają na organizm?
Probiotyki mają szerokie spektrum oddziaływania na nasz organizm. Ich głównym zadaniem jest wzmocnienie odporności i poprawa stanu przewodu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ mikroorganizmy produkują naturalne przeciwciała, a także stanowią swoistą barierę ochronną, która nie dopuszcza do naszego jelita czynników sprzyjających zakażeniu.
Probiotyk na jelita
Probiotyki działają pozytywnie przede wszystkim na florę jelitową. Przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol (LDL). Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy. Usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom.
Zwiększają też wartość odżywczą produktów- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych takich jak magnez i żelazo oraz witamin z grupy B i K.
Dodatkowo probiotyki wzmacniają odporność i chronią nas przed infekcjami spowodowanymi bakteriami chorobotwórczymi. Dlatego bardzo ważne jest, by przyjmować jak najwięcej probiotyków w trakcie i po kuracji antybiotykowej. Zregenerują one wtedy nadszarpniętą przez antybiotykoterapię florę jelitową i zredukują stany zapalne.
Układ kostny a probiotyki
Probiotyki ułatwiają przyswajanie ważnego dla naszych kości wapnia, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie i innych schorzeniom kośćca. Powinny je przyjmować szczególnie osoby starsze i z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. Jest on niezbędny w procesie przyswajania wapnia i takie osoby są zagrożone występowaniem niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Najkorzystniej jest przyjmować probiotyki wraz z jogurtem, maślanką lub kefirem, jednak chorzy cierpiący na nietolerancję laktozy mogą stosować jedynie preparaty doustne.
Probiotyki są niezwykle ważne. Jeśli chcesz zachować zdrowie na dłużej, zwróć na nie szczególną uwagę. Najnowsze badania wykazują, że probiotyki nie tylko wpływają zbawiennie na nasz układ immunologiczny, ale także zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci i osób ze skłonnością do niej. Naukowcy twierdzą również, że regularna dawka probiotyków zapobiega powstawaniu nowotworów. Dzieje się tak, ponieważ bakterie degradują i rozkładają związki rakotwórcze.
Naturalny probiotyk
Naturalne probiotyki, najczęściej Bifidobacterium i Lactobacillus, występują w takich pokarmach jak jogurty naturalne, kefiry, fermentowane produkty mleczne, masło, maślanki, zasiadłe mleko.
Znajdziesz je również w kiszonych produktach, na przykład w kapuście kiszonej, kiszonych ogórkach lub w kiszonych burakach. Probiotyki mogą być też dostarczane naszemu organizmowi w postaci suplementów diety, których jest na rynku farmaceutycznym coraz więcej. Ich stosowanie jest szczególnie zalecane podczas terapii antybiotykowej.
Lactobacillus Rhamnosus GG
Mówi się, że to idealny szczep probiotyczny, a z pewnością jest najlepiej rozpoznawalny. W 1983 roku bakteria ta została wyizolowana prosto z organizmu ludzkiego. Główną cechą tych bakterii jest zdolność do kolonizacji jelit. Dzięki temu bakterie Lactobacillus Rhamnosus przywracają równowagę mikroflory jelitowej. Dlatego uważa się, że to najodpowiedniejszy probiotyk na jelita.
Biegunka poantybiotykowa
Z badań, które przeprowadzono wynika, iż ponad 1/3 pacjentów przyjmujących antybiotyki może cierpieć na biegunkę poantybiotykową. Kuracja antybiotykowa prowadzi do dysbiozy mikloflory jelit. Dzięki próbom klinicznym wykazano, że stosowanie tego szczepu powoduje zmniejszenie występowania biegunek.
Ponadto potwierdzono pozytywny wpływ bakterii Lactobacillus Rhamnosus GG w przypadku:
- biegunek podróżnych czy infekcyjnych;
- IBS – zespołu jelita nadwrażliwego;
- atopowego zapalenia skóry;
- zmniejszonej odporności;
- chorób alergicznych.
Pamiętaj, że zwykłe bakterie w jogurcie nie przetrwają w twoim przewodzie pokarmowym, ponieważ są na bieżąco trawione. Aby zapewnić odpowiednią ilość żywych szczepów bakterii w organizmie, zaleca się regularne, codzienne spożywanie produktów probiotycznych. Aby je znaleźć musisz sprawdzać etykiety, na których powinno być napisane, jaki szczep bakterii zawiera dany produkt.
Kupując np. jogurt dokładnie sprawdzaj skład, ponieważ istnieje wiele produktów które uchodzą za probiotyczne, mimo iż w swoim składzie nie zawierają żywych szczepów bakterii. Aby probiotyki spełniały swoje funkcje, w danym produkcie musi ich być co najmniej 10 milionów. By cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem zadbaj o to, by taka ilość żywych szczepów bakterii wpływała regularnie do twojego organizmu.
Jaki probiotyk kupić?
Dobry probiotyk na jelita powinien zawierać szczegółowe informacje o składzie suplementu diety:
- rodzaj bakterii (np. Lactobacillus),
- gatunek (np. rhamnosus),
- szczep (np. ATCC 53103).
Zobacz też:
- Żródła
- Kochan P.,Probiotyki w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wybranych schorzeń proktologicznych – aktualny stan wiedzy, Nowa Medycyna 2015, 1: s. 33-39.
- Wysocka M., Probiotyki – nowe, obiecujące zastosowania w terapii, Nowa Pediatria 2001, 3: s. 19-24.
- Kędzia A., Działanie probiotyków na organizm człowieka. Cz. I. Rola flory fizjologicznej przewodu pokarmowego, Postępy Fitoterapii 2008,4: s. 247-251.
od 119 zł
klientów
bezpieczeństwa