Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
colladrop-nowosc-baner-1280x200 colladrop-nowosc-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Głóg – właściwości zdrowotne i zastosowanie w leczeniu

Głóg - najważniejsze informacje

Głóg jest rośliną należącą do rodziny różowatych. Stanowi ciernisty krzew. W zależności od gatunku rośliny liście mogą być gładkie lub owłosione. Na świecie istnieje blisko trzysta gatunków głogu. Można go spotkać między innymi na terenie Europy, Ameryki Północnej oraz Azji. W Polsce występuje powszechnie. Od wielu lat w medycynie ludowej głóg był stosowany w leczeniu chorób. Stanowi on środek na leczenie przeziębień oraz grypy. Ponadto warto po niego sięgnąć w przypadku biegunek, astmy czy nawet niestrawności. Przeprowadzone badania pokazują, że wyciągi z głogu wykazują działanie kardioprotekcyjne. Sprawdza się również jako wsparcie terapii pacjentów z chorobą wieńcową. Procyjanidyny obecne w owocach oraz liściach głogu działają obniżająco ciśnienie krwi.

Głóg owoc

Skład głogu jest bardzo bogaty. Kwiaty są doskonałym źródłem

  • Witaminy C,
  • Witamin z grupy B,
  • Flawonoidy,
  • Błonnik,
  • Olejki eteryczne,
  • Soli mineralnych.

Rodzaje głogu

  • Dwuszyjkowy,
  • Jednoszyjkowy.

Obydwa gatunki powszechnie występują w Polsce. Obydwa gatunki charakteryzują się dość grubymi, ciernistymi gałęziami z ciemnozielonymi liśćmi. Cechą różniącą oba gatunki jest także wygląd owoców.

Możliwe zastosowania głogu

  • Obniżanie ciśnienia krwi.
  • Ma właściwości antyoksydacyjne,
  • Wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego,
  • Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • Działa rozkurczowo,
  • Poprawia krążenie,
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • Działa przeciwzapalnie,
  • Działa antybakteryjnie,
  • Zwiększa aktywność enzymów wątrobowych,
  • Wspomaga układ odpornościowy, ułatwiając pozbywanie się toksyn z organizmu,
  • Wykazuje działanie diuretyczne.

Działanie antyoksydacyjne i wspomagające odporność

Wyciąg z głogu bogaty jest w kwas askorbinowy. Jest to składnik odgrywający kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Witamina C jest powszechnie znana jako składnik przeciwdziałający rozwojowi grypy lub przeziębienia. Szczególnie w związku z tym suplementacja głogu polecana jest w okresie jesienno-zimowym, który niestety cechuje się wysoką zachorowalnością. Ponadto kwas askorbinowy jest antyoksydantem. Oznacza to, że zapobiega procesom utleniania przez hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników powodujących uszkodzenia w strukturze komórek organizmu.

Głóg kwiaty

Wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego

Niacyna, obecna w wyciągach z głogu wspomaga pracę układu trawiennego. Wysoka zawartość błonnika daje możliwość pozbycia się uporczywych zaparć i poprawia perystaltykę jelit. Witamina PP ułatwia trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Dodatkowo wpływa na kondycję skóry. Pomaga zwalczyć szorstkość oraz uporczywy trądzik. Zawartość olejków eterycznych w głogu działa uspokajająco i pomaga odprężyć się po stresującym dniu i dużym wysiłku.

Działanie rozkurczające oraz kardioprotekcyjne

Flawonoidy obecne w głogu działają rozkurczowo. Jest to szczególnie istotne dla kobiet w okresie menstruacji. Suplementacja preparatów z głogiem jest w stanie łagodzić skurcze towarzyszące kobietom w „te dni”. Najkorzystniejsze działanie związki te wykazują na układ sercowo-naczyniowy. Wykazują działanie rozkurczające naczynia krwionośne co pozwala na lepsze dotlenienie komórek.

Wspomaganie pracy mózgu

Działanie flawonoidów wykorzystywane jest również w usprawnieniu pracy mózgu. Właściwości zwiększające dotlenienie komórek mózgu wpływają korzystnie na koncentrację i pamięć.

Skutki uboczne stosowania wyciągów z głogu

Roślina ta jest rośliną bezpieczną i wykazuje łagodne działanie dlatego też nie obserwuje się skutków ubocznych jej stosowania, natomiast należy przestrzegać zalecanych dawek stosowania.

Przeciwwskazania do stosowania preparatów zawierających wyciąg z głogu

Osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego powinny ostrożnie stosować preparaty zawierające wyciąg z głogu. Warto w takim wypadku skonsultować z lekarzem taką suplementację. Głóg posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi w związku z tym nie powinny przyjmować ich osoby cierpiące na niedociśnienie.

Bibliografia

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website
  2. Ludowe nazwy głogów (Crataegus) i róż (Rosa) w Polsce od końca XIX w. do czasów obecnych. [dostęp 2013-05-21].
  3. Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
  4. Karczmarczuk R. 2011. Ponad tysiąc gatunków głogu?! Wszechświat, 112, 10-12, 305-307.
  5. Król D. 2011. Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii, 2, 122-126.
  6. Kulczyński B., Gramza – Michałowska A. 2016. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97, 1, 24-28.
  7. Różański H. 2008. Głóg – Crataegus w fitoterapii . Medycyna dawna i współczesna. Dr Henryk Różański; nauki medyczne i biologiczne; rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!