Wapń – nie tylko dla kości! Dietetyk wskazuje właściwości i najlepsze źródła
Wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych w ostatnich latach w Polsce wykazały, że aż 80% Polaków nie po pokrywało zapotrzebowania na wapń na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR). Poznaj właściwości wapnia, objawy niedoboru i jego najlepsze źródła w diecie.

Z tego artykułu dowiesz się...
- Wapń w organizmie człowieka
- Dzienne zapotrzebowanie na wapń (Normy żywienia)
- Zwiększone zapotrzebowanie na wapń
- Biodostępność i wchłanianie wapnia
- Wapń – właściwości
- Wapń na alergię
- Niedobór wapnia
- Niedobór wapnia – objawy
- Nadmiar wapnia
- W czym jest wapń?
- Jak uzupełnić wapń w diecie bezmlecznej?
- Suplementacja wapnia
- Z czym nie łączyć wapnia?
- Jaki wapń jest najlepiej przyswajalny?
- Przeciwwskazania do stosowania wapnia

Wapń w organizmie człowieka
Wapń jest składnikiem mineralnym, który jest niezwykle ważny w diecie dzieci. Dlatego całkowite wchłanianie wapnia z diety wynosi aż 60% u niemowląt i małych dzieci, ponieważ potrzebują one znacznych jego ilości do budowy kości, następnie spada ono do około 25% w wieku dorosłym.
Ponad 99% wapnia w ludzkim organizmie jest zmagazynowana w kościach i zębach, a jedynie niespełna 1% znajduje się w płynach ustrojowych. Zawartość wapnia u noworodków wynosi 26-30 g, natomiast u osób dorosłych osiąga poziom 1200-1400 g, przy czym jest on wyższy u mężczyzn niż u kobiet.
Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka jest dobrze poznane. Wapń jest niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych, kurczliwości mięśni, krzepnięciu krwi, regulacji hormonalnej oraz aktywacji niektórych enzymów.
Natomiast wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych w ostatnich latach w Polsce wykazały, że aż 80% Polaków nie po pokrywało zapotrzebowania na wapń na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR). Średnia podaż wapnia w zwyczajowej diecie Polaków w wieku 19–64 lat wynosiła 615 mg wapnia na dobę, podczas gdy dzienne zalecane spożycie (RDA) dla tej grupy wynosi 1000-1200 mg.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń (Normy żywienia)
Jak może wyglądać ok. 550 mg wapnia „w praktyce”?
Np. możesz zacząć od śniadania:
- szklanka mleka 250 g (295 mg)
- skyr 100 g (100 mg)
- łyżka maku 10 g (126 mg)
- łyżka migdałów (15 g (34 mg)
- płatki owsiane 40 g (21,6 mg)
- ulubiony owoc


Zwiększone zapotrzebowanie na wapń
Zapotrzebowanie na wapń zależy głównie od wieku, ale o zwiększoną podaż wapnia szczególnie powinny zadbać:
- Dzieci w wieku 10-18 lat: ze względu na okres intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu.
- Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią (zwłaszcza do 19. roku życia): wapń jest niezbędny dla rozwijającego się płodu.
- Kobiety po menopauzie: menopauza prowadzi do utraty masy kostnej, ponieważ spadek jajnikowej produkcji estrogenów zmniejsza wchłanianie wapnia i jednocześnie nasila utratę wapnia z moczem oraz uwalnianie wapnia z kości
- Osoby starsze: wraz z wiekiem zmniejsza się wchłanianie wapnia w jelitach, dlatego tak ważne jest odpowiednie spożycie wapnia u seniorów.


Biodostępność i wchłanianie wapnia
Średnia przyswajalność wapnia z produktów znajdujących się w zbilansowanej diecie wynosi około 25%.
Dla przykładu przyswajanie wapnia:
- z produktów mlecznych o wysokiej zawartości wapnia wynosi 25-30%,
- wody mineralnej 25-35%,
- jarmużu niespełna 50%,
- brokułów nawet 61,5%.
Do czynników wpływających korzystnie na jego biodostępność zalicza się witaminę D, niektóre aminokwasy (zwłaszcza lizynę i argininę), inulinę (prebiotyk), kwas cytrynowy oraz laktozę i fosfopeptydy kazeinowe, które znajdują się w przetworach mlecznych.
Biodostępność wapnia zmniejsza natomiast obecność w żywności kwasu szczawiowego, kwasu fitynowego, nierozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, tłuszczu, alkoholu oraz zbyt duża zawartość fosforu.
Wapń – właściwości
- Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego: Wapń jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia, pośredniczy w skurczu i rozszerzaniu naczyń krwionośnych oraz krzepnięciu krwi.
- Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: Wapń bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych pomiędzy komórkami nerwowymi, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w komunikacji międzykomórkowej.
- Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowo-szkieletowego: Wapń uczestniczy w procesie skurczu mięśni szkieletowych i gładkich oraz jest podstawowym składnikiem kości i chrząstek stawowych. Ten składnik mineralny odgrywa kluczową rolę w regulacji skurczu mięśnia sercowego oraz pomaga utrzymać zdrowe i mocne kości.
- Reguluje wydzielanie hormonów i aktywację enzymów: W organizmie wapń uczestniczy w procesie wydzielania insuliny, aktywacji enzymów trawiennych (np. lipazy) oraz czynników zaangażowanych w proces krzepnięcia krwi.
- Przyspiesza proces naprawy uszkodzonych tkanek: Wapń odgrywa istotną rolę w gojeniu się ran i regeneracji tkanek miękkich.
Wapń na alergię
Rola wapnia w leczeniu alergii jest kontrowersyjna. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wapń nie powoduje zmniejszenia reakcji alergicznej, ani złagodzenia objawów alergii skórnej. Produkty bogate w wapń nie są obecnie zalecane przez ekspertów w leczeniu chorób alergicznych.
Niedobór wapnia
Przyczyną niedoboru wapnia w organizmie mogą być:
- niektóre choroby przewodu pokarmowego (np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, niewydolność trzustki),
- zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność przytarczyc),
- niedostateczne spożycie w diecie wapnia (szczególnie weganie i wegetarianie).
Kłopot z realizacją dziennego zapotrzebowania na wapń dotyczy również osób z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego, które eliminują z diety produkty mleczne będące dobrym źródłem wapnia.

Niedobór wapnia – objawy
Objawy niedoboru wapnia:
- skurcze mięśni,
- drętwienie kończyn,
- mrowienie dłoni i stóp,
- zaburzenia wzrostu u dzieci,
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- krzywica,
- zaburzenia pracy serca,
- osteoporoza.
Nadmiar wapnia
Nadmiar wapnia może pojawić się w wyniku przyjmowania zbyt dużych ilości leków i/lub suplementów diety zawierających wapń (powyżej 3-4 g na dzień) oraz witaminę D (szczególnie u małych dzieci). Jednak najczęstszą przyczyną zbyt dużego stężenia wapnia we krwi jest pierwotna nadczynność przytarczyc lub nowotwory złośliwe, zwłaszcza szpiczak plazmocytowy.
Nadmiar wapnia objawia się:
- zmęczeniem,
- bólem głowy,
- nudnościami,
- wymiotami,
- zaparciami,
- wzmożonym pragnieniem,
- arytmią,
- wielomoczem,
- osłabieniem napięcia mięśniowego,
- utratą masy ciała.
Jego nadmiar może również zwiększać ryzyko zachorowania na choroby nerek (np. powstawanie kamieni nerkowych), choroby sercowo-naczyniowe (wskutek zwapnienia naczyń krwionośnych) oraz raka prostaty u osób dorosłych.
W czym jest wapń?
Dobrym źródłem wapnia w diecie jest mleko krowie, przetwory mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, sardynki, suszone owoce oraz niektóre warzywa (np. natka pietruszki, jarmuż, szpinak) i produkty zbożowe.
Produkty bogate w wapń (zawartość w 100 g):
- mak niebieski: 1266 mg
- ser edamski: 867 mg
- ser gouda: 807 mg
- sardynki w oleju: 330 mg
- soja, nasiona suche: 240 mg
- migdały: 239 mg
- suszone figi: 203 mg
- siemię lniane: 195 mg
- natka pietruszki: 193 mg
- orzechy laskowe: 186 mg
- jogurt naturalny 2% tłuszczu: 170 mg
- fasola biała, nasiona suche: 163 mg
- jarmuż: 157 mg
- nasiona słonecznika: 131 mg
- mleko sojowe wzbogacone w wapń: 123 mg
- mleko krowie 2% tłuszczu: 118 mg
- nasiona sezamu: 114 mg
- skyr: 100 mg
- chleb żytni pełnoziarnisty: 66 mg
- płatki owsiane: 54 mg
- wody mineralne: 15-35 mg


Jak uzupełnić wapń w diecie bezmlecznej?
Dobrym źródłem wapnia w diecie bezmlecznej są:
- nasiona roślin strączkowych (np. soja i jej przetwory),
- migdały, orzechy laskowe,
- siemię lniane,
- mak niebieski,
- nasiona chia,
- nasiona słonecznika,
- nasiona sezamu,
- zielone warzywa (m.in.: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta chińska).
Produkty bogate w wapń w diecie bezmlecznej obejmują również produkty pochodzenia roślinnego, które są wzbogacane w ten składnik np. tofu naturalne, niesłodzone napoje roślinne – owsiany, sojowy, migdałowy, jogurty roślinne oraz wody mineralne o wysokiej zawartości składników mineralnych.
Suplementacja wapnia
Suplementację preparatem o wysokiej przyswajalności wapnia (węglan lub cytrynian wapnia) zaleca się najczęściej w celu uzupełnienia niedoborów wapnia w organizmie oraz leczenia wspomagającego chorób z nim związanych (np. tężyczka, krzywica, osteoporoza).
Węglan zawiera wysoką zawartość wapnia pierwiastkowego i skuteczność jego wchłaniania jest podyktowana prawidłową kwasowością żołądka. Dlatego w przypadku stosowania leków obniżających kwasowość żołądka czy achlorhydrii lepszą opcją może być postać cytrynianu wapnia.
Preparaty będące źródłem wapnia najlepiej przyjmować podczas posiłków lub bezpośrednio po ich zakończeniu, ponieważ w żołądku tworzy się kwaśne środowisko, które ułatwia jego wchłanianie. Wapń powinno się stosować w kilku mniejszych dawkach w ciągu dnia (np. po 200-300 mg), które wchłaniają się lepiej niż wyższe dawki rzędu 500-1000 mg.
Witamina D zwiększa przyswajanie jelitowe wapnia, dlatego warto łączyć razem te dwa składniki.
Wapń jest pierwiastkiem, który może wchodzić w interakcję i zakłócać wchłanianie żelaza czy cynku. Z tego powodu zaleca się rozdzielenie suplementacji tych składników z przerwą około 2-4 godzin.
Z czym nie łączyć wapnia?
Wapnia nie należy łączyć z: lewotyroksyną (lekiem na niedoczynność tarczycy), fenytoiną (lekiem przeciwpadaczkowym), bifosfonianami (lekami stosowanymi w leczeniu osteoporozy), diuretykami tiazydowymi (leki moczopędne) oraz niektórymi antybiotykami (fluorochinolony i tetracykliny).
Zmniejszone wchłanianie wapnia występuje także przy dużej zawartości fosforanów, fitynianów oraz tłuszczu w diecie.
Jaki wapń jest najlepiej przyswajalny?
Największą przyswajalnością wapnia cechują się preparaty zawierające cytrynian oraz węglan wapnia. Wchłanianie wapnia w formie cytrynianu wynosi 30-45%, zaś w formie węglanu 20-25%.


Przeciwwskazania do stosowania wapnia
- Niewydolność nerek,
- hiperkalcemia (nadmiar wapnia w organizmie), np. spowodowana nadczynnością przytarczyc lub nowotworem złośliwym układu krwiotwórczego (szpiczak plazmocytowy),
- hiperkalciuria (zwiększone wydalanie wapnia z moczem),
- stosowanie glikozydów nasercowych lub epinefryny,
- nadmiar witaminy D,
- obecność kamieni nerkowych,
- sarkoidoza (choroba, wskutek której powstają małe zapalne guzki w różnych narządach ciała).
-
Źródła
- Chen Y, Forgetta V, Richards JB, et al.: Health Effects of Calcium: Evidence From Mendelian Randomization Studies. JBMR Plus. 2021 Aug 31;5(11):e10542.
- Cormick G, Belizán JM.: Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019 Jul 15;11(7):1606.
- Geng T., Qi L., Huang T.: Effects of Dairy Products Consumption on Body Weight and Body Composition Among Adults: An Updated Meta-Analysis of 37 Randomized Control Trials. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1).
- Gonzalez J.T., Rumbold P.L., Stevenson E.J.: Effect of calcium intake on fat oxidation in adults: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Obes Rev. 2012 Oct;13(10):848-57.
- Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2017
- Matysiak K, Matuszewski M, Feleszko W.: Calcium preparations do not inhibit allergic reactions: a randomized controlled trial. Pol Arch Intern Med. 2017 Sep 29;127(9):582-588.
- Mena-Sánchez G., Becerra-Tomás N., Babio N., et al.: Dairy Product Consumption in the Prevention of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S144-S153.
- Rychlik E, Stoś K, Woźniak A, Mojska H.: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2024.
- Szeleszczuk Ł.; Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie ; Biul. Wydz. Farm. WUM 2014; 3: 16-22
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa