Wapń – nie tylko dla kości! Dietetyk wskazuje właściwości i najlepsze źródła

19.05.2025
Data aktualizacji: 30.06.2025
Wapń nie tylko dba o Twoje kości – jest także niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych, kurczliwości mięśni, krzepnięciu krwi, regulacji hormonalnej i aktywacji niektórych enzymów.

Wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych w ostatnich latach w Polsce wykazały, że aż 80% Polaków nie po pokrywało zapotrzebowania na wapń na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR). Poznaj właściwości wapnia, objawy niedoboru i jego najlepsze źródła w diecie.

Autor
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna

Wapń w organizmie człowieka

Wapń jest składnikiem mineralnym, który jest niezwykle ważny w diecie dzieci. Dlatego całkowite wchłanianie wapnia z diety wynosi aż 60% u niemowląt i małych dzieci, ponieważ potrzebują one znacznych jego ilości do budowy kości, następnie spada ono do około 25% w wieku dorosłym.

Ponad 99% wapnia w ludzkim organizmie jest zmagazynowana w kościach i zębach, a jedynie niespełna 1% znajduje się w płynach ustrojowych. Zawartość wapnia u noworodków wynosi 26-30 g, natomiast u osób dorosłych osiąga poziom 1200-1400 g, przy czym jest on wyższy u mężczyzn niż u kobiet.

Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka jest dobrze poznane. Wapń jest niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych, kurczliwości mięśni, krzepnięciu krwi, regulacji hormonalnej oraz aktywacji niektórych enzymów.

Natomiast wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych w ostatnich latach w Polsce wykazały, że aż 80% Polaków nie po pokrywało zapotrzebowania na wapń na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR). Średnia podaż wapnia w zwyczajowej diecie Polaków w wieku 19–64 lat wynosiła 615 mg wapnia na dobę, podczas gdy dzienne zalecane spożycie (RDA) dla tej grupy wynosi 1000-1200 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń (Normy żywienia)

Grupa/wiek
Zalecane dzienne spożycie wapnia w diecie
Dzieci 1-3 lata
700 mg
Dzieci 4-9 lat
1000 mg
Nastolatkowie 10-18 lat
1300 mg
Dorośli 19-65
1000 mg
Kobiety 51-65 lat
1200 mg
Kobiety w ciąży i karmiące piersią < 19 lat
1300 mg
Kobiety w ciąży i karmiące piersią < 19 lat
1000 mg

Jak może wyglądać ok. 550 mg wapnia „w praktyce”?

Np. możesz zacząć od śniadania:

  • szklanka mleka 250 g (295 mg)
  • skyr 100 g (100 mg)
  • łyżka maku 10 g (126 mg)
  • łyżka migdałów (15 g (34 mg)
  • płatki owsiane 40 g (21,6 mg)
  • ulubiony owoc

Zwiększone zapotrzebowanie na wapń

Zapotrzebowanie na wapń zależy głównie od wieku, ale o zwiększoną podaż wapnia szczególnie powinny zadbać:

  • Dzieci w wieku 10-18 lat: ze względu na okres intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu.
  • Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią (zwłaszcza do 19. roku życia): wapń jest niezbędny dla rozwijającego się płodu.
  • Kobiety po menopauzie: menopauza prowadzi do utraty masy kostnej, ponieważ spadek jajnikowej produkcji estrogenów zmniejsza wchłanianie wapnia i jednocześnie nasila utratę wapnia z moczem oraz uwalnianie wapnia z kości
  • Osoby starsze: wraz z wiekiem zmniejsza się wchłanianie wapnia w jelitach, dlatego tak ważne jest odpowiednie spożycie wapnia u seniorów.

Biodostępność i wchłanianie wapnia

Średnia przyswajalność wapnia z produktów znajdujących się w zbilansowanej diecie wynosi około 25%.

Dla przykładu przyswajanie wapnia:

  • z produktów mlecznych o wysokiej zawartości wapnia wynosi 25-30%,
  • wody mineralnej 25-35%,
  • jarmużu niespełna 50%,
  • brokułów nawet 61,5%.

Do czynników wpływających korzystnie na jego biodostępność zalicza się witaminę D, niektóre aminokwasy (zwłaszcza lizynę i argininę), inulinę (prebiotyk), kwas cytrynowy oraz laktozę i fosfopeptydy kazeinowe, które znajdują się w przetworach mlecznych.

Biodostępność wapnia zmniejsza natomiast obecność w żywności kwasu szczawiowego, kwasu fitynowego, nierozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, tłuszczu, alkoholu oraz zbyt duża zawartość fosforu.

Wapń – właściwości

  • Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego: Wapń jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia, pośredniczy w skurczu i rozszerzaniu naczyń krwionośnych oraz krzepnięciu krwi.
  • Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: Wapń bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych pomiędzy komórkami nerwowymi, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w komunikacji międzykomórkowej.
  • Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowo-szkieletowego: Wapń uczestniczy w procesie skurczu mięśni szkieletowych i gładkich oraz jest podstawowym składnikiem kości i chrząstek stawowych. Ten składnik mineralny odgrywa kluczową rolę w regulacji skurczu mięśnia sercowego oraz pomaga utrzymać zdrowe i mocne kości.
  • Reguluje wydzielanie hormonów i aktywację enzymów: W organizmie wapń uczestniczy w procesie wydzielania insuliny, aktywacji enzymów trawiennych (np. lipazy) oraz czynników zaangażowanych w proces krzepnięcia krwi.
  • Przyspiesza proces naprawy uszkodzonych tkanek: Wapń odgrywa istotną rolę w gojeniu się ran i regeneracji tkanek miękkich.

Wapń na alergię

Rola wapnia w leczeniu alergii jest kontrowersyjna. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wapń nie powoduje zmniejszenia reakcji alergicznej, ani złagodzenia objawów alergii skórnej. Produkty bogate w wapń nie są obecnie zalecane przez ekspertów w leczeniu chorób alergicznych.

Niedobór wapnia

Przyczyną niedoboru wapnia w organizmie mogą być:

  • niektóre choroby przewodu pokarmowego (np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, niewydolność trzustki),
  • zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność przytarczyc),
  • niedostateczne spożycie w diecie wapnia (szczególnie weganie i wegetarianie).

Kłopot z realizacją dziennego zapotrzebowania na wapń dotyczy również osób z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego, które eliminują z diety produkty mleczne będące dobrym źródłem wapnia.

Jak wykryć niedobór wapnia?
Niedobór wapnia diagnozuje się zazwyczaj na podstawie oceny stężenia wapnia całkowitego we krwi. W niektórych przypadkach wykonuje się również badanie poziomu wapnia zjonizowanego (wolnego) oraz albuminy (głównego białka krwi) w surowicy krwi. Ważny jest także żywieniowy wywiad z pacjentem.

Niedobór wapnia – objawy

Objawy niedoboru wapnia:

  • skurcze mięśni,
  • drętwienie kończyn,
  • mrowienie dłoni i stóp,
  • zaburzenia wzrostu u dzieci,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • krzywica,
  • zaburzenia pracy serca,
  • osteoporoza.

Nadmiar wapnia

Nadmiar wapnia może pojawić się w wyniku przyjmowania zbyt dużych ilości leków i/lub suplementów diety zawierających wapń (powyżej 3-4 g na dzień) oraz witaminę D (szczególnie u małych dzieci). Jednak najczęstszą przyczyną zbyt dużego stężenia wapnia we krwi jest pierwotna nadczynność przytarczyc lub nowotwory złośliwe, zwłaszcza szpiczak plazmocytowy.

Nadmiar wapnia objawia się:

  • zmęczeniem,
  • bólem głowy,
  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • zaparciami,
  • wzmożonym pragnieniem,
  • arytmią,
  • wielomoczem,
  • osłabieniem napięcia mięśniowego,
  • utratą masy ciała.

Jego nadmiar może również zwiększać ryzyko zachorowania na choroby nerek (np. powstawanie kamieni nerkowych), choroby sercowo-naczyniowe (wskutek zwapnienia naczyń krwionośnych) oraz raka prostaty u osób dorosłych.

W czym jest wapń?

Dobrym źródłem wapnia w diecie jest mleko krowie, przetwory mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, sardynki, suszone owoce oraz niektóre warzywa (np. natka pietruszki, jarmuż, szpinak) i produkty zbożowe.

Produkty bogate w wapń (zawartość w 100 g):

  • mak niebieski: 1266 mg
  • ser edamski: 867 mg
  • ser gouda: 807 mg
  • sardynki w oleju: 330 mg
  • soja, nasiona suche: 240 mg
  • migdały: 239 mg
  • suszone figi: 203 mg
  • siemię lniane: 195 mg
  • natka pietruszki: 193 mg
  • orzechy laskowe: 186 mg
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu: 170 mg
  • fasola biała, nasiona suche: 163 mg
  • jarmuż: 157 mg
  • nasiona słonecznika: 131 mg
  • mleko sojowe wzbogacone w wapń: 123 mg
  • mleko krowie 2% tłuszczu: 118 mg
  • nasiona sezamu: 114 mg
  • skyr: 100 mg
  • chleb żytni pełnoziarnisty: 66 mg
  • płatki owsiane: 54 mg
  • wody mineralne: 15-35 mg

Jak uzupełnić wapń w diecie bezmlecznej?

Dobrym źródłem wapnia w diecie bezmlecznej są:

  • nasiona roślin strączkowych (np. soja i jej przetwory),
  • migdały, orzechy laskowe,
  • siemię lniane,
  • mak niebieski,
  • nasiona chia,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona sezamu,
  • zielone warzywa (m.in.: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta chińska).

Produkty bogate w wapń w diecie bezmlecznej obejmują również produkty pochodzenia roślinnego, które są wzbogacane w ten składnik np. tofu naturalne, niesłodzone napoje roślinne – owsiany, sojowy, migdałowy, jogurty roślinne oraz wody mineralne o wysokiej zawartości składników mineralnych.

Suplementacja wapnia

Suplementację preparatem o wysokiej przyswajalności wapnia (węglan lub cytrynian wapnia) zaleca się najczęściej w celu uzupełnienia niedoborów wapnia w organizmie oraz leczenia wspomagającego chorób z nim związanych (np. tężyczka, krzywica, osteoporoza).

Węglan zawiera wysoką zawartość wapnia pierwiastkowego i skuteczność jego wchłaniania jest podyktowana prawidłową kwasowością żołądka. Dlatego w przypadku stosowania leków obniżających kwasowość żołądka czy achlorhydrii lepszą opcją może być postać cytrynianu wapnia.

Zofia Winczewska
Magister farmacji

Preparaty będące źródłem wapnia najlepiej przyjmować podczas posiłków lub bezpośrednio po ich zakończeniu, ponieważ w żołądku tworzy się kwaśne środowisko, które ułatwia jego wchłanianie. Wapń powinno się stosować w kilku mniejszych dawkach w ciągu dnia (np. po 200-300 mg), które wchłaniają się lepiej niż wyższe dawki rzędu 500-1000 mg.

Witamina D zwiększa przyswajanie jelitowe wapnia, dlatego warto łączyć razem te dwa składniki.

Wapń jest pierwiastkiem, który może wchodzić w interakcję i zakłócać wchłanianie żelaza czy cynku. Z tego powodu zaleca się rozdzielenie suplementacji tych składników z przerwą około 2-4 godzin.

Zofia Winczewska
Magister farmacji

Z czym nie łączyć wapnia?

Wapnia nie należy łączyć z: lewotyroksyną (lekiem na niedoczynność tarczycy), fenytoiną (lekiem przeciwpadaczkowym), bifosfonianami (lekami stosowanymi w leczeniu osteoporozy), diuretykami tiazydowymi (leki moczopędne) oraz niektórymi antybiotykami (fluorochinolony i tetracykliny).

Zmniejszone wchłanianie wapnia występuje także przy dużej zawartości fosforanów, fitynianów oraz tłuszczu w diecie.

Jaki wapń jest najlepiej przyswajalny?

Największą przyswajalnością wapnia cechują się preparaty zawierające cytrynian oraz węglan wapnia. Wchłanianie wapnia w formie cytrynianu wynosi 30-45%, zaś w formie węglanu 20-25%.

Przeciwwskazania do stosowania wapnia

  • Niewydolność nerek,
  • hiperkalcemia (nadmiar wapnia w organizmie), np. spowodowana nadczynnością przytarczyc lub nowotworem złośliwym układu krwiotwórczego (szpiczak plazmocytowy),
  • hiperkalciuria (zwiększone wydalanie wapnia z moczem),
  • stosowanie glikozydów nasercowych lub epinefryny,
  • nadmiar witaminy D,
  • obecność kamieni nerkowych,
  • sarkoidoza (choroba, wskutek której powstają małe zapalne guzki w różnych narządach ciała).
Bibliografia
  • Źródła
    1. Chen Y, Forgetta V, Richards JB, et al.: Health Effects of Calcium: Evidence From Mendelian Randomization Studies. JBMR Plus. 2021 Aug 31;5(11):e10542.
    2. Cormick G, Belizán JM.: Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019 Jul 15;11(7):1606.
    3. Geng T., Qi L., Huang T.: Effects of Dairy Products Consumption on Body Weight and Body Composition Among Adults: An Updated Meta-Analysis of 37 Randomized Control Trials. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1).
    4. Gonzalez J.T., Rumbold P.L., Stevenson E.J.: Effect of calcium intake on fat oxidation in adults: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Obes Rev. 2012 Oct;13(10):848-57.
    5. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2017
    6. Matysiak K, Matuszewski M, Feleszko W.: Calcium preparations do not inhibit allergic reactions: a randomized controlled trial. Pol Arch Intern Med. 2017 Sep 29;127(9):582-588.
    7. Mena-Sánchez G., Becerra-Tomás N., Babio N., et al.: Dairy Product Consumption in the Prevention of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S144-S153.
    8. Rychlik E, Stoś K, Woźniak A, Mojska H.: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2024.
    9. Szeleszczuk Ł.; Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie ; Biul. Wydz. Farm. WUM 2014; 3: 16-22
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Mateusz Durbas
Magister dietetyki o specjalności dietetyka kliniczna, szkoleniowiec, autor setek artykułów na temat żywienia i suplementacji w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych popularyzujących wiedzę opartą na faktach naukowych. Pasjonuje się szczególnie dietetyką kliniczną i sportową. Współpracuje na co dzień z pacjentami w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa