Produkty bogate w żelazo [tabela] Co ma dużo żelaza?

Z tego artykułu dowiesz się...
- Produkty bogate w żelazo – tabela
- Żelazo hemowe i niehemowe
- Produkty bogate w żelazo hemowe
- Produkty bogate w żelazo niehemowe
- Jak zwiększyć przyswajanie żelaza?
- Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?
- Dieta bogata w żelazo
- Dbaj o zawartość witaminy C w posiłkach
- Rozważ suplementację
- Ile żelaza muszę jeść?

Produkty bogate w żelazo – tabela
Produkty bogate w żelazo o wysokiej przyswajalności (nawet 40%) to wątróbka (drobiowa, wołowa), małże, wołowina i tłuste ryby morskie. Żelazo pochodzenia zwierzęcego ma wyższą biodostępność, niż żelazo z produktów roślinnych.
Jednak kluczowa jest różnorodność w diecie i spożywanie różnych źródeł tego składnika mineralnego. Które produkty są bogate w żelazo? Wśród nich znajdziesz zarówno produkty mięsne, jak i roślinne. Sprawdź, jak dużo żelaza mają w 100 gramach.


Żelazo hemowe i niehemowe
Wyróżniamy dwa typy żelaza:
- żelazo hemowe (organiczne) – występuje głównie w mięsie i podrobach,
- żelazo niehemowe (jonowe, nieorganiczne) – występuje w produktach roślinnych.
Żelazo hemowe charakteryzuje się lepszą przyswajalnością, nawet do 40%. Dodatkowo przyswajalność żelaza organicznego nie jest zaburzana przez inne produkty w diecie. Natomiast przyswajalność żelaza niehemowego jest niższa i może być utrudniona przez białka, wapń czy szczawiany.


Produkty bogate w żelazo hemowe
Produkty bogate w żelazo hemowe (w 100 g):
- wątróbka wołowa (6,5 mg)
- ostrygi (5,1 mg)
- małże (3 mg)
- sardynki (2,9 mg)
- wołowina (2,7 mg)
- mięso z indyka (1,4 mg)
- tuńczyk (1,2 mg)
- makrela (1,6 mg)

Produkty bogate w żelazo niehemowe
Produkty zawierające żelazo niehemowe (w 100 g):
- pestki dyni (8,8 mg)
- amarantus (7,6 mg)
- nasiona słonecznika (5,3 mg)
- kasza jaglana (4,8 mg)
- groch, suchy (4,7 mg)
- soczewica (3,3 mg)
- ciecierzyca (2,9 mg)
- szpinak (2,7 mg)
- fasola (2,1 mg)
- komosa ryżowa (1,5 mg)
- brokuły (0,6 mg)
- jabłka (3 mg)
Jak zwiększyć przyswajanie żelaza?
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią podaż żelaza, najlepiej spożywać żelazo zarówno ze źródeł mięsnych, jak i roślinnych – różnorodność w diecie jest bardzo ważna. Na korzyść w przyswajalności żelaza wpływa spożywanie produktów bogatych w witaminę C.
W czym jest dużo witaminy C?
- kiszona kapusta,
- cytryna,
- śliwki kakadu,
- pomarańcze,
- truskawki,
- papryka,
- szpinak,
- agrest,
- czarne porzeczki
- brokuły.
Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?
Aby szybko uzupełnić niedobór żelaza w organizmie, należy wzbogacić dietę o produkty bogate w żelazo i witaminę C. Gdy jest to niewystarczające, można rozważyć suplementację żelaza i preparatów wspierających metabolizm żelaza (np. laktoferyna, niektóre probiotyki).
Dieta bogata w żelazo
Jeśli podejrzewasz, że masz niedobór żelaza, postaraj się zwiększyć jego podaż wraz z dietą. W czym jest żelazo? Skorzystaj z tabeli powyżej. Niech Twój jadłospis będzie różnorodny, bogaty w składniki, które są źródłem żelaza niehemowego i hemowego. Jesteś weganką lub weganinem? Najlepiej przyswajalne żelazo to organiczne, występujące głównie w mięsie. Pamiętaj jednak, że istnieją wegańskie produkty bogate w żelazo, takie jak warzywa liściaste, kasze, nasiona czy rośliny strączkowe. Wchłanianie żelaza z tych źródeł możesz wspomóc, spożywając produkty z witaminą C.
Przy stwierdzonych niedoborach żelaza konieczne jest zwiększenie ilości produktów bogatych w żelazo i odpowiednie ich łączenie dla maksymalnego wchłaniania.
Dbaj o zawartość witaminy C w posiłkach
Warto zadbać o spożywanie produktów bogatych w witaminę C, ponieważ znacznie zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego w organizmie. Łącz więc źródła żelaza z produktami z witaminą C. Zobacz moje propozycje posiłków!
- Na śniadanie zjedz gryczankę z owocami, np. pomarańczą czy kiwi. Doskonałym dodatkiem do zdrowej owsianki będzie domowa granola zawierająca pistacje, migdały, pestki dyni, amarantus.
- W porze obiadowej zjedz zupę z soczewicy i marchewki z cebulą i pietruszką. Sok z cytryny nie tylko świetnie przełamie smak, ale dostarczy również witaminę C.
- Świetnym pomysłem na podwieczorek będzie szpinakowe smoothie z bananem i sokiem grejpfrutowym.
- Na kolację spróbuj grahamek z tofu i pastą zrobioną z orzechów, awokado.
Rozważ suplementację
Niedobór żelaza może wystąpić u każdego. Jednak istnieją pewne grupy osób szczególnie narażonych na niedobór tego pierwiastka, np. kobiety w ciąży, kobiety menstruujące, seniorzy, sportowcy czy osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Suplementację warto poprzedzić badaniami krwi i konsultacją z lekarzem, który ustali dzienną porcję i pomoże wybrać najlepszą formę żelaza. Jedną z najlepiej przyswajalnych form jest chelat żelaza


Ile żelaza muszę jeść?
Wartość dziennego zapotrzebowania na żelazo różni się w zależności od płci, wieku, a nawet sytuacji życiowej (kobiety w ciąży). Sprawdź, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na żelazo w różnych grupach.
15 mg (po wystąpieniu miesiączki)

- Istnieją dwa rodzaje żelaza w diecie: hemowe i niehemowe. Dostarczanie ich obu może pomóc w optymalizacji wchłaniania i zapewnieniu odpowiedniego poziomu żelaza w organizmie.
- Produkty, które są źródłem żelaza niehemowego (gorzej przyswajalnego) łącz z produktami bogatymi w witaminę C, zwiększającą wchłanianie żelaza w organizmie.
- Dzienne zapotrzebowanie na żelazo różni się w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia.
-
Jakie produkty bogate w żelazo w ciąży można jeść?
Do produktów bogatych w żelazo i bezpiecznych dla kobiet w ciąży należą warzywa liściaste, drób, ryby, podroby i rośliny strączkowe. Właściwe spożycie żelaza w czasie ciąży jest kluczowe dla zdrowia matki i prawidłowego rozwoju płodu. Warto uwzględnić różnorodne źródła żelaza w diecie.
-
Jakie produkty bogate w żelazo dla dzieci?
Dla dzieci odpowiednich jest wiele produktów zawierających żelazo, np. kurczak, indyk, wątróbka, ryby, ciecierzyca, fasola czy kasza jaglana. Dzieci, zwłaszcza w okresie szybkiego wzrostu, potrzebują odpowiedniej ilości żelaza dla prawidłowego rozwoju.
-
Co najszybciej podnosi żelazo?
Aby szybko podnieść poziom żelaza w organizmie, warto wzbogać dietę o żelazo z różnych źródeł (mięso, ryby, rośliny). Zadbaj o dodatek produktów z witaminą C, jednocześnie unikaj kawy, herbaty i produktów z magnezem i błonnikiem pokarmowym, które zaburzają wchłanianie żelaza.
-
Co przeszkadza w przyswajaniu żelaza?
Przyswajanie żelaza może być utrudnione przez kawę, herbatę, wapń, magnez, szczawiany, fityniany i błonnik pokarmowy. Unikaj więc łączenia ich z produktami bogatymi w żelazo – zachowaj 2-godzinny odstęp między nimi.
-
W jakim soku jest najwięcej żelaza?
Największą ilość żelaza zawierają soki na bazie natki pietruszki, cytrusów i buraków czerwonych. Warto również pamiętać, że sok buraczany i inne soki mogą być bardziej efektywne w uzupełnianiu niedoborów żelaza, gdy są częścią zrównoważonej diety bogatej w żelazo i witaminę C.
-
Źródła
- Pietrzak A., Skuteczne leczenie żelazem – zasady postępowania w niedoborze izolowanym i przebiegającym z niedokrwistością, Lekarz POZ, 2024, nr 1, s. 57-64.
- Borkowska A., Antosiewicz A., Żelazo – przyjaciel , który bywa toksyczny, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2020, t. 69, nr 4, s. 757-764.
- Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674F. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200263.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
- Camaschella C., Iron deficiency. Blood, 2019, 133(1), s. 30–39.
- Piskin E, Cianciosi D, Gulec S, Tomas M, Capanoglu E. Iron Absorption: Factors, Limitations, and Improvement Methods. ACS Omega. 2022 Jun 10;7(24):20441-20456. doi: 10.1021/acsomega.2c01833. PMID: 35755397; PMCID: PMC9219084.
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa