Blog Aura Herbals
autor: Anna Herudzińska
Autor
Anna Herudzińska
dietetyk, life coach
Na pewno każdy z nas słyszał nie raz, że żelazo jest ważnym składnikiem mineralnym potrzebnym do
prawidłowego
funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy wiemy dlaczego tak jest? Do czego tak naprawdę potrzebujemy
żelaza?
Spis treści
Żelazo bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, a tym samym częściowo bierze udział w transporcie tlenu w
organizmie.
Chroni nas przed nadmierną ilością wolnych rodników oraz reguluje pracę niektórych układów, głównie nerwowego i
odpornościowego.
Żelazo przede wszystkim jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. W okresie niemowlęcym, prawidłowy poziom
żelaza odpowiada za
tworzenie w mózgu sieci i połączeń komórek nerwowych. Te połączenia odpowiadają za prawidłowy rozwój małego
człowieka.
Do zapewnienia prawidłowego rozwoju, zapas żelaza otrzymany od matki, powinien wystarczyć na 4-6 pierwszych
miesięcy
życia dziecka.
Jednak w przypadku dzieci urodzonych przedwcześnie w skrajnych przypadkach, zapas ten wystarczy tylko na 1-2
miesiące życia.
Nieodpowiedni poziom żelaza u kobiety w ciąży może prowadzić do wcześniejszego porodu, zwiększa również ryzyko
urodzenia
dziecka z niską masą urodzeniową i możliwości przedwczesnego odklejenia się łożyska. Anemia wynikająca z niedoboru
żelaza u kobiety w ciąży, może prowadzić do depresji poporodowej, a nawet wpłynąć na ilość wytwarzanego mleka w
okresie karmienia.
Niedobór żelaza w okresie niemowlęcym natomiast, może wpłynąć na słabszy rozwój psychomotoryczny dziecka, a w
przyszłości na jego zachowanie i problemy z koncentracją.
Oprócz niemowląt, najbardziej narażone na niedobór żelaza są dzieci, zwłaszcza te szybko rosnące, oraz ze
zmniejszonym
łaknieniem, tzw. niejadki. Dzieje się tak, ponieważ mniejsze stężenie żelaza powoduje produkcję leptyny –
hormonu
sytości. W konsekwencji powoduje to sytuację, w której dzieci po prostu nie odczuwają głodu, co może
wpłynąć na ich
warunki fizyczne oraz tempo wzrostu.
Bardzo często anemia z niedoboru żelaza dotyczy osób otyłych. Jest to często związane ze złym, monotonnym sposobem
odżywiania, bogatym w cukry i tłuszcze trans, a ubogim w wartości odżywcze. Ponadto, u osób otyłych często występuje
nadmierna produkcja hormonu wątrobowego: hepcydyny, która blokuje prawidłowe wchłanianie żelaza w jelitach.
Badania pokazują, że niedobory żelaza częściej dotykają kobiet. Panie aktywnie uprawiające
bieganie, często skarżą się
na osłabienie, kłopoty z oddychaniem podczas wysiłku, duszność, bóle głowy, problemy z koncentracją – objawy te
związane
są właśnie z niedoborem tego ważnego składnika. Kolejna grupa kobiet narażona na anemię, to kobiety u których
występują
obfite miesiączki. Są to zarówno młode dziewczęta oraz panie tuż przed menopauzą. W takiej sytuacji, zalecenia
lekarskie
jasno podają: ,,Kobieta, narażona na niedobór żelaza, która miesiączkuje, wymaga dodatkowo około 3 mg żelaza
dziennie”.
Należy pamiętać, że stosując wegetariański lub wegański sposób odżywiania, również możemy być narażeni na niedobór
żelaza. Dzieje się tak ponieważ w diecie roślinnej żelazo występujące w formie niehemowej wchłania się o wiele
słabiej
(tylko około 5-8%) w porównaniu do hemowego występującego w produktach odzwierzęcych: czerwonym mięsie, podrobach (w
około 30-40%).
Do pozostałych objawów niedoboru żelaza zalicza się chroniczne zmęczenie, wypadanie włosów oraz depresję.
Najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoboru tego pierwiastka w organizmie jest odpowiednia dieta. Zwiększenie
produktów bogatych w żelazo w sposobie odżywiania powinno pomóc rozwiązać problem. Powinno, ale nie zawsze problem
rozwiązuje. Jak już wspomniałam, żelazo dostarczone z posiłkami wchłania się tylko w niewielkim
procencie. Dlatego dla
lepszego przyswajania żelaza, zaleca się dodatkowo łączenie w posiłkach witaminy C i kwasu mlekowego występującego
np. w
kiszonkach.
Zdarza się jednak, że samo zwiększenie podaży żelaza nie oznacza jeszcze, że pierwiastek ten będzie dobrze
wchłaniany, a
negatywne skutki braku żelaza znikną. Badania pokazują, że na anemię chorują nawet osoby, które w teorii dobrze się
odżywiają. Warto wtedy skonsultować się ze specjalistą, który na podstawie badań krwi może zalecić suplementację
żelaza.
Natomiast, grupami ryzyka, które wymagają suplementacji żelazem, aż do 12-ego miesiąca życia, bez względu na to,
jakie
mają aktualne wyniki badań krwi, są:
Ze względu na to, że zapotrzebowanie na żelazo jest zmienne w zależności od kondycji organizmu, wieku, płci i wagi
(zwłaszcza w przypadku małych dzieci) bardzo istotne jest odpowiednie jego
dawkowanie.
Wiele towarzystw zagranicznych jak i Polskie Towarzystwo Neonatologiczne rekomendują podaż żelaza w
dawkach
dostosowanych do masy ciała dziecka:
profilaktycznie: 1-2 mg żelaza/kg masy ciała dziennie
leczniczo: 4-6 mg żelaza/kg masy ciała dziennie
Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, u kobiet w ciąży suplementację żelaza
doustnymi preparatami
w dawce 30 mg żelaza dziennie należy prowadzić od pierwszej wizyty (>8 tygodnia), a w przypadku
stwierdzenia
niedokrwistości dobowa dawka powinna wynosić 60-120 mg żelaza dziennie.
Zgodnie z Normami Żywienia dla Populacji Polskiej, zapotrzebowanie na żelazo dla pozostałych grup jest
następujące:
Kobiety:
19 – 50 lat: 18 mg
Powyżej 51 lat: 10 mg
Mężczyźni:
Powyżej 19 lat: 10 mg
U części osób stosujących preparaty z żelazem, mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dochodzi
wtedy
do podrażnienia błony śluzowej żołądka przez związki żelaza, co może prowadzić do bólu brzucha i wymiotów.
Dodatkowo,
nadmiar żelaza skumulowany w przewodzie pokarmowym, może powodować biegunki lub zaparcia, a nawet uszkadzać komórki
nabłonka w jelitach. Niezmiernie istotny jest fakt, że organizm ludzki nie posiada naturalnego mechanizmu wydalania
nadmiaru żelaza, tym bardziej dawka oraz czas stosowania powinny być określone przez lekarza lub innego specjalistę.
I tu z pomocą może przyjść innowacyjna forma żelaza, czyli żelazo elementarne. Potocznie nazywane żelazem w płynie,
zawieszonym w oleju MCT, który jest tłuszczem o szybszym i łatwiejszym procesie trawienia i wchłaniania. Żelazo
elementarne nie jest solą żelaza. Jest żelazem występującym w stanie wolnym. Stopniowe i powolne przenikanie takiej
formy żelaza przez ścianę przewodu pokarmowego sprawia, że jest ono lepiej tolerowane niż sole żelaza.
Bardzo wysoka
biodostępność (tempo i stopień wchłaniania) żelaza elementarnego na poziomie 70%, sprawia, że jest ono
dobrze wchłaniane
przez organizm. Nie zalega w błonie śluzowej jelita i nie wywołuje skutków ubocznych takich jak zaparcia, czy
biegunki.
Żelazo elementarne nie utlenia się w jamie ustnej i nie powoduje przebarwienia zębów ani nie pozostawia metalicznego
posmaku w ustach. Ulega przemianie w przewodzie pokarmowym pod wpływem soku żołądkowego, ale odbywa się w sposób
bardzo
łagodny, w czasie około 1 godziny, jednocześnie nie podrażniając żołądka.
Według badań klinicznych dotyczących bezpieczeństwa, dawkowanie żelaza elementarnego może być nawet 10 razy większe
niż
innych form żelaza, zanim wystąpią działania niepożądane. Natomiast toksyczne dawki żelaza elementarnego są nawet
100
razy wyższe niż w przypadku innych form, dlatego ryzyko przedawkowania jest znikome. Badania kliniczne
przeprowadzone w
Stanach Zjednoczonych, gdzie żelazo elementarne stosowane jest już od wielu lat, potwierdzają, że jest to
obecnie
najbezpieczniejsza forma żelaza stosowana w leczeniu niedoboru żelaza. Ta forma żelaza jest również
rekomendowana dla
noworodków przez Polskie Towarzystwo Neonatologiczne.
Dla zwiększenia efektów suplementacji żelazem elementarnym, dobrze jest ją łączyć z witaminami z grupy B, tzw.
krwiotwórczymi. Wspomagają one przemiany żelaza i jego efektywne wykorzystanie do produkcji czerwonych krwinek.
Istotna
przy dobrym wchłanianiu preparatu z żelazem będzie również obecność wspomnianej wcześniej witaminy C.
Nawet niewielka anemia może powodować uciążliwe dolegliwości, takie jak zmęczenie, problemy ze skórą, włosami, a
ciężka
anemia może zagrażać życiu. Dlatego przynajmniej raz w roku powinno się przeprowadzić okresowe badanie pod tym kątem
i
wprowadzić ewentualne zmiany w postaci zwiększenia ilości żelaza w diecie lub skutecznej suplementacji w formie
dobrze
przyswajalnego przez organizm żelaza.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.