Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
ankieta-AH-1280x200 ankieta-AH-400x200

Blog Aura Herbals

Zdrowie i suplementacja

Omega-3 – ważny składnik zdrowia i młodości

autor: Aura Herbals

Kwasy Omega-3 są ważnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Należą one do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniających proces starzenia się błon komórkowych, a co za tym idzie – całego organizmu.

Omega-3 to tłuszcze z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do której należą również kwasy omega-6 i omega-9. Istotna jest nie tylko ich obecność w pożywieniu, ale również odpowiednie proporcje pomiędzy nimi. Według danych National Institutes of Health najbardziej korzystne dla zdrowia proporcje pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6 wykazuje dieta śródziemnomorska, bogata przede wszystkim w dobroczynne kwasy omega-3.

Omega-3 – poznaj dobroczynne kwasy tłuszczowe

Co takiego kryje się pod nazwą omega-3? Są to trzy kwasy tłuszczowe:

  • Kwas α-linolenowy (ALA) - to właśnie z niego powstają kwasy EPA i DHA. Kwas ten jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Kwas alfa-linolenowy jest dobrze znany sportowcom, ponieważ wspomaga wydolność tlenową mięśni. Źródłem kwasu ALA są oleje roślinne - głównie olej lniany i rzepakowy.
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) - kwas EPA wspiera prawidłową pracę całego organizmu. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz serca. Pomaga łagodzić stany zapalne. Jego źródłem pokarmowym są tłuste ryby.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - kwas ten jest syntetyzowany przez ludzki organizm z kwasu EPA. Pełni ważną rolę w regulacji pracy układu nerwowego. Dieta bogata w kwas DHA wspomaga proces uczenia i przyswajania informacji, dlatego w trakcie intensywnej pracy intelektualnej warto pamiętać o produktach bogatych w OMEGA-3.

Wykazują one względem siebie działanie uzupełniające i pozytywnie wpływają na ludzki organizm, co zostało potwierdzone w kilku niezależnych badaniach. Według ostatnich doniesień omega-3 pozwala także dłużej zachować młodość, wzmacniając ściany komórkowe i tym samym chroniąc je przed procesami starzenia.

Rola kwasów tłuszczowych omega-3

Omega-3 pomagają zapobiegać nowotworom, zwłaszcza raka piersi, prostaty i okrężnicy. Istnieją również mocne dowody naukowe na to, iż kwasy te wspomagają regulowanie poziomu trójglicerydów we krwi, a przyjmowane regularnie – zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów mięśnia sercowego oraz innych chorób serca. Korzyści zdrowotne odnotowano również przy stosowaniu suplementacji omega-3 w przypadku takich chorób, jak:

  • reumatoidalne zapalenie stawów, w tym młodzieńcze idiopatyczne zapalenie,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • alergie.

Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę mózgu, zwiększając zdolność do koncentracji oraz poprawiając sprawność myślenia, kojarzenia i zapamiętywania. Mają korzystny wpływ na wzrok – są naturalnym składnikiem siatkówki oka. Ich niedobór może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, będącego jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u dorosłych. Wspomagają układ immunologiczny oraz przyczyniają się do wzmocnienia kości. Ze względu na korzystny wpływ na rozwój płodu kwasy tłuszczowe omega-3 zalecane są kobietom od 6. tygodnia ciąży.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) dla zdrowia

Kwas DHA występuje w błonach komórkowych praktycznie całego organizmu i jest ważnym ich budulcem, szczególnie w korze mózgowej. W badaniach odkryto, że kwas dokozaheksaenowy wspomaga proces wzrostu komórek nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym. To dlatego kwasy omega-3 są ważnym składnikiem diety wspierającej prawidłowe funkcjonowanie poznawcze. Istnieją przesłanki ku temu, że odpowiednia podaż kwasu DHA w codziennej diecie może wspomóc koncentrację oraz funkcje pamięci.

Kwas dokozaheksaenowy jest ważny także dla zdrowia oczu, ponieważ wchodzi w skład błon komórkowych czopków i pręcików w siatkówce oka. Są to struktury odpowiedzialne za widzenie barw oraz widzenie w nocy.

Specjaliści podkreślają również ważną rolę kwasu DHA w rozwoju układu nerwowego dziecka. Spożywanie kwasów omega-3 przez kobietę w ciąży wspomaga rozwój OUN. Wykazano, że odpowiednia ilość kwasów omega-3 i omega-6 w codziennym żywieniu przyszłej mamy, zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu oraz korzystnie wpływa na rozwój OUN dziecka.

Spożycie kwasu dokozaheksaenowego jest istotne także w przypadku osób starszych. Jest to związane z faktem, że w procesie starzenia się organizmu zmniejsza się zdolność do syntezy kwasu DHA i obserwuje się zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń funkcjonowania OUN.

Objawy niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3

Do najczęstszych objawów niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie należą:

  • skurcze mięśniowe,
  • uczucie napięcia mięśni karku, barków i ramion,
  • pękające pięty,
  • sucha, napięta, podrażniona skóra,
  • kruche paznokcie,
  • obniżona odporność,
  • problemy z pamięcią i koncentracją oraz zaburzenia nastroju.

Przyczyn tych objawów może być wiele, dlatego najpierw warto ustalić ich przyczynę, a następnie skutecznie ją wyeliminować. Jeśli jednak kolejne podejrzenia zostają wykluczone, warto rozważyć suplementację kwasów tłuszczowych omega-3.

Zapotrzebowanie organizmu na omega-3

Zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka na kwasy tłuszczowe omega-3 wynosi 1 g dziennie. Aby je pokryć, należy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu tłuste ryby morskiej (porcja 100-150 g). W przypadku osób zagrożonych wystąpieniem chorób układu krążenia zapotrzebowanie na omega-3 jest większe i wynosi 1,5 g na dzień. Suplementacja omega-3 jest zalecana przy dietach wegetariańskich oraz ubogich w morskie ryby, a także u osób z grupy ryzyka rozwinięcia się chorób serca lub nowotworów.

Naturalne źródła kwasów tłuszczowych omega-3

Bogatym źródłem omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (panga, dorsz bałtycki, mintaj, tilapia, łosoś), pochodzące z nieskażonych środowisk, ale nie tylko. Znaczącą ilość tego niezbędnego składnika można dostarczyć organizmowi, jedząc:

  • owoce morza, np. krewetki,
  • migdały,
  • orzechy włoskie,
  • oleje roślinne (arachidowy, rzepakowy, lniany – 1-2 łyżki dziennie).

Osobom znajdującym się w grupie ryzyka wystąpienia chorób serca zaleca się codzienne spożywanie oleju z łososia, tranu lub z innych ryb morskich. Aby zrównoważyć obecność wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, należy pamiętać także o dostarczaniu w pożywieniu kwasów omega-6 i omega-9, których ilość powinna być mniejsza niż omega-3. Skomponowana w ten sposób dieta zapewni zdrowie i witalność na długie lata.

Bibliografia

  1. Dudzisz-Śledź M., Śledź A., Jażdżewski P., Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka, Medycyna Rodzinna 2006, 4: 78-81
  2. Zdrojewicz Z., Adamek M., Machelski A., Wójcik E., Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 2015, 3: 137-143
  3. Jiajie Liua, Salma A. Abdelmagida,Christopher J.Pinellib, Jennifer M. Monka,Marine fish oil is more potent than plant based n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of mammary tumours, The Journal of Nutritional Biochemistry 2018, 55: 41-52
  4. Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, Poznajsienatluszczach.pl, https://poznajsienatluszczach.pl/2016/02/04/kwasy-tluszczowe-omega-wlasciwosciach
  5. Omega-3 polyunsaturated fatty acid inhibits the malignant progression of hepatocarcinoma by inhibiting the Wnt/β-catenin pathway: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30058686

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!