Magnez – właściwości, objawy niedoboru i w czym go najwięcej?

30.04.2025
Data aktualizacji: 23.09.2025
Magnez to bardzo „zapracowany” składnik mineralny – bierze udział w ponad 600 reakcjach biochemicznych i wpływa na działanie nawet 300 enzymów. Jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i do zachowania dobrego samopoczucia. Jakie jeszcze właściwości ma magnez?
Autor
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna, trenerka personalna

Magnez – najważniejsze informacje

Magnez jest drugim po potasie, najobficiej występującym kationem wewnątrzkomórkowym w organizmie, który ma wpływ na działanie ponad 300 enzymów.

Rola magnezu w organizmie obejmuje udział w ponad 600 reakcjach biochemicznych, w tym biosyntezie białka, DNA i RNA oraz przemianach metabolicznych adenozynotrifosforanu (ATP) – podstawowego źródła energii podczas skurczu mięśni. Magnez pełni istotną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, kurczliwości mięśni (antagonista wapnia), procesach termoregulacji, a także w regulacji gospodarki kostnej i mineralnej.

Zdrowy organizm dorosłego człowieka zawiera przeciętnie 22-26 g magnezu (dla wizualizacji, to tyle, co 3 sztuki toffifee).

Szacuje się, że:

  • ok. 60% magnezu w organizmie człowieka znajduje się w kościach,
  • 20% występuje w mięśniach szkieletowych,
  • 19% w innych tkankach miękkich,
  • a około 1% w płynach pozakomórkowych.

Jelita, kości i nerki kontrolują poziom magnezu w organizmie.

Rola magnezu w organizmie

  • Wspomaga pracę mięśni: Magnez odgrywa ważną rolę w sygnałach nerwowo-mięśniowych i kurczliwości mięśni. Pomaga mięśniom się kurczyć i rozkurczać, dzięki czemu możliwe jest poruszanie się.
    Reguluje poziomy wapnia, potasu i sodu: Odgrywa rolę w aktywnym transporcie jonów wapniowych i potasowych przez błony komórkowe. Wraz z innymi elektrolitami takimi jak jony sodu, wapnia czy potasu, magnez reguluje reakcje biochemiczne w organizmie.
  • Sprzyja zdrowiu kości: Magnez jest niezbędny do prawidłowej budowy tkanki kostnej. Wpływa na aktywność osteoblastów i osteoklastów (komórek tkanki kostnej) oraz aktywację witaminy D i parathormonu (PTH) produkowanego przez komórki główne przytarczyc.
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: Magnez bierze udział w transmisji nerwowej i pełni funkcję ochronną przed nadmiernym pobudzeniem neuronów. Realizacja zalecanego dziennego zapotrzebowania na magnez może zmniejszać częstotliwość występowania migreny oraz łagodzić migrenowe bóle głowy i objawy depresji.
  • Normalizuje ciśnienie tętnicze krwi: Magnez bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i utrzymaniu prawidłowego rytmu serca poprzez wpływ na aktywność elektryczną komórek serca oraz stężenie jonów wapnia w komórkach mięśniowych.
  • Wzmacnia układ odpornościowy: Magnez stymuluje namnażanie i aktywność komórek układu immunologicznego (limfocytów), które chronią organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
  • Reguluje gospodarkę węglowodanową: Magnez uczestniczy w przemianach glukozy, wpływa na wydzielanie insuliny i wychwyt glukozy przez komórki. Wykazano, iż dieta bogata w magnez może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
  • Zmniejsza stan zapalny: Przeprowadzone badania kliniczne pokazały, że suplementacja magnezem znacząco zmniejsza poziom białka C-reaktywnego (CRP) we krwi.
  • Zwiększa szanse donoszenia zdrowej ciąży: Suplementacja magnezem przed 25. tygodniem ciąży może zmniejszyć częstość występowania porodów przedwczesnych, a także urodzenia noworodka o niskiej urodzeniowej masie ciała.
  • Wspiera zdrowy sen: Ze względu na swoje działanie jako antagonista N-metylo-D-asparaginianu (NMDA) i agonista kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), magnez ma pomagać w regulacji cyklu snu/czuwania, a tym samym promować zdrowy sen.
Badanie naukowe (Hausenblas et al., 2024)
Suplementacja 1000 mg L-treonianu magnezu poprawiła jakość snu (zwłaszcza fazy snu głębokiego), nastrój, energię, czujność oraz codzienną aktywność i produktywność.

Na co pomaga magnez?

Magnez pomaga na zmęczenie, zaburzenia koncentracji, przewlekły stres i umiarkowane problemy ze snem. Wpływa na pracę układu nerwowego, mięśniowego i kostnego, zapobiega osteoporozie, ułatwia wchłanianie wapnia do komórek kostnych, obniża ciśnienie krwi, wpływa na kondycję psychiczną, reguluje stężenie glukozy we krwi i bierze udział w metabolizmie insuliny.

Badanie naukowe (Welch et al., 2016)
W badaniu brało udział 2570 kobiet w wieku 18-79 lat. Naukowcy zauważyli, że wyższe spożycie magnezu jest powiązane ze zwiększoną masą mięśniową i siłą.

Dzienne zapotrzebowanie na magnez

Poniżej znajdziesz informacje, jakie jest dzienne zalecane spożycie magnezu u dorosłych. Różni się ono w zależności od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Co ciekawe, do 20. roku życia średni dzienny przyrost ilości magnezu w organizmie wynosi 3,2 mg. Wraz z jego wzrostem zwiększa się zapotrzebowanie na magnez. Uważa się, że na przyrost każdego 1 kg ciała potrzeba 300 mg magnezu, a każdego 1 kg mięśni – 200 mg.

Grupa
RDA (dzienne zalecane spożycie)
Kobiety
310-320 mg
Mężczyźni
400-420 mg
Kobiety w ciąży
360-400 mg
Kobiety karmiące piersią
320-360 mg

Dzienne zapotrzebowanie na magnez wzrasta w okresie ciąży, co wiąże się z potrzebami płodu, łożyska i zwiększeniem masy ciała kobiety ciężarnej. Ponadto intensywne uprawianie sportu, długotrwałe nadużywanie alkoholu, chroniczny stres oraz niektóre przewlekłe choroby przewodu pokarmowego zwiększają zapotrzebowanie na magnez w organizmie człowieka.

Zwiększone zapotrzebowanie na magnez może być również związane z długotrwałym przyjmowaniem niektórych leków (np. diuretyków, inhibitorów pompy protonowej), które zakłócają jelitowe wchłanianie magnezu lub nasilą jego wydalanie z moczem.

Niedobór magnezu w organizmie

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) to zbyt niski poziom magnezu we krwi (poniżej 0,65 mmol/l).

Za główne przyczyny niedoboru magnezu w organizmie uważa się:

  • nieprawidłowo zbilansowaną dietę,
  • alkoholizm,
  • zaburzenia gospodarki hormonalnej (np. hiperaldosteronizm),
  • przewlekłe choroby przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia wchłaniania (np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna),
  • zaburzenia czynności cewek nerkowych,
  • długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (np. diuretyków, neuroleptyków, inhibitorów pompy protonowej).

W badaniach naukowych obserwuje się niższe poziomy magnezu w populacjach zestresowanych – nawet 60% ma niedobory magnezu. Co więcej, jest to skorelowane z objawami takimi jak drażliwość czy zmęczenie – objawy niedoboru magnezu i stresu są bardzo podobne.

Zofia Winczewska
Magister farmacji

Objawy niedoboru magnezu

Niedobór magnezu objawy:

  • zaburzenia rytmu serca,
  • skurcze mięśni,
  • zaburzenia czucia,
  • zaburzenia snu,
  • apatia,
  • osłabienie,
  • brak apetytu,
  • nudności,
  • wymioty,
  • drażliwość,
  • zmęczenie,
  • migrenowe bóle głowy,
  • zaburzenia nastroju.

Objawy niedoboru magnezu mogą pojawić się również u osób starszych, u których obserwuje się niższą zawartość magnezu w diecie, a także upośledzone jego wchłanianie i zwiększone wydalanie wraz z moczem. Jego niedobór może być przyczyną różnych chorób, m.in.: nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy naczyń krwionośnych, osteoporozy, migreny oraz cukrzycy typu 2.

Czy kawa wypłukuje magnez?
Nie, kawa nie wypłukuje magnezu. Co więcej, kawa dostarcza nam tego składnika – z badań wiemy (Özdestan, 2013), że sprawdzano zawartość magnezu w kawie i w zależności od rodzaju, sposobu palenia może ona dostarczać nawet 14,92 magnezu na 100 ml.

Nadmiar magnezu w organizmie

Zbyt duże stężenie magnezu w organizmie człowieka może mieć miejsce w wyniku stosowania nadmiernych ilości leków i/lub suplementów diety zawierających magnez oraz produktów spożywczych wzbogacanych w ten składnik. Sięganie po naturalne źródła magnezu, czyli spożywanie produktów bogatych w magnez w ramach zdrowej, zbilansowanej diety zwykle nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych.

Nadmiar magnezu przyjmowany w postaci suplementów diety ma działanie przeczyszczające, natomiast w przypadku przewlekłego spożywania nadmiernych ilości tego składnika może dojść do zatrucia. Na toksyczność magnezu są głównie narażeni pacjenci z niewydolnością nerek, u których wydalanie nadmiaru magnezu wraz z moczem jest zaburzone.

Do najczęstszych objawów nadmiaru magnezu zalicza się:

  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka),
  • odwodnienie,
  • zbyt małe stężenie potasu we krwi (hipokaliemia),
  • zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej (alkaloza),
  • trudności z oddychaniem,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zaburzenia snu,
  • osłabienie mięśni szkieletowych,
  • dezorientację.

Badanie poziomu magnezu we krwi

Najczęściej stosowanym sposobem oceny poziomu magnezu w organizmie jest oznaczenie jego stężenia w surowicy krwi. Prawidłowe stężenie magnezu we krwi wynosi 0,65–1,2 mmol/l.

Badanie magnezu we krwi nie jest jednak metodą miarodajną, ponieważ magnez jest głównie zmagazynowany w kościach (blisko 60%) i tkankach miękkich (około 40%), a jedynie maksimum 1% znajduje się we krwi.

Dlatego oznaczenie poziomu magnezu we krwi nie pozwala dokładnie ocenić jego statusu w organizmie. Najlepszą metodą oceny prawidłowego poziomu magnezu w organizmie jest wykonanie testu obciążenia magnezem, który polega na dożylnym podaniu magnezu, a następnie monitorowaniu wydalania magnezu wraz z moczem. Pomocny jest także wywiad żywieniowy, który pomaga ocenić spożycie magnezu z produktów spożywczych.

W czym jest najwięcej magnezu? Produkty bogate w magnez

Dobrym źródłem magnezu są takie produkty spożywcze, jak orzechy, nasiona, pestki dyni, kakao i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych (np. fasola biała), pełnoziarniste produkty zbożowe (w tym kasza gryczana, płatki owsiane i ryż brązowy), zielone warzywa liściaste (np. szpinak, natka pietruszki) oraz wody mineralne.

Oto lista produktów spożywczych bogatych w magnez (w przeliczeniu na 100 g):

  • otręby pszenne – 611 mg,
  • pestki dyni – 550 mg,
  • gorzkie kakao w proszku – 420 mg,
  • siemię lniane – 392 mg,
  • orzechy brazylijskie – 376 mg,
  • nasiona słonecznika – 359 mg,
  • nasiona chia – 335 mg,
  • migdały – 269 mg,
  • kasza gryczana – 218 mg,
  • fasola biała, nasiona suche – 169 mg,
  • czekolada gorzka (minimum 70% masy kakaowej) – 165 mg,
  • orzechy pistacjowe – 158 mg,
  • orzechy laskowe – 140 mg,
  • płatki owsiane – 129 mg,
  • ryż brązowy – 110 mg,
  • szpinak – 79 mg,
  • natka pietruszki – 69 mg.

Przyswajalność magnezu z produktów spożywczych wynosi około 50%. Negatywny wpływ na jelitowe wchłanianie magnezu wywiera obecność w żywności kwasu fitynowego i fosforanów, natomiast korzystnie na jego wchłanianie wpływa fermentacja rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego.

Koktajl "magnezowy"

Redaktorka i trenerka personalna Nina Wawryszuk dzieli się przepisem na szybki i smaczny koktajl z porcją magnezu, antyoksydantów i witamin.

Składniki na 1 porcję:

  • płatki owsiane górskie 30 g
  • napój migdałowy Alpro bez cukru 200 g
  • gorzka czekolada 70% 18 g
  • kakao niealkalizowane 8 g
  • migdały 15 g
  • otręby pszenne 10 g
  • banan 100 g

Wykonanie: Posiekaj czekoladę na kawałki lub zetrzyj na tarce. Resztę składników zblenduj na gładką masę. Dodaj czekoladę do masy lub na wierzch.

Wartości odżywcze: magnez: 243 mg, kalorie: 477 kcal, białko: 15,3 g, węglowodany: 62,8 g, tłuszcz: 21,6 g

Suplementacja magnezu

Suplementację magnezu warto rozważyć w przypadku niskiego spożycia produktów zawierających magnez (np. orzechów, nasion, pestek, pełnoziarnistych produktów zbożowych), niedostatecznego wchłaniania z diety lub zwiększonego zapotrzebowania na magnez. W celu złagodzenia skutków niedoboru magnezu powinno się wybierać lek lub suplement diety stanowiący źródło magnezu o wysokiej przyswajalności (sole organiczne).

Do preparatów o najwyższej przyswajalności magnezu zalicza się:

  • cytrynian magnezu
  • mleczan magnezu
  • glukonian magnezu
  • jabłczan magnezu
  • chelat magnezu
  • asparaginian magnezu
  • chlorek magnezu

Gorszą przyswajalnością magnezu cechuje się natomiast tlenek i węglan magnezu. Na rynku dostępne są również preparaty w postaci siarczanu magnezu (sól Epsom), które są również słabo rozpuszczalne w wodzie i mają niską przyswajalność. W swojej praktyce najczęściej zalecam pacjentom cytrynian lub mleczan magnezu.

Czy wiesz, że…
Witamina B6 może zwiększyć przyswajanie magnezu nawet o 40%, a także korzystnie wpływać na jego status wewnątrzkomórkowy. Warto zwrócić uwagę na dodatek witaminy B6 do suplementów diety z magnezem.

Preparaty bogate w magnez można przyjmować o dowolnej porze dnia, jednak najlepiej wraz z posiłkiem, popijając wodą. Uważa się, że obecność w posiłku białka, laktozy i inuliny (prebiotyku) może zwiększać wchłanianie magnezu. Najważniejsze jest jednak to, aby przyjmować magnez regularnie.

Z czym nie łączyć magnezu?

Magnezu nie należy łączyć z glikozydami naparstnicy (lekami nasercowymi), doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi, lekami zwiotczającymi mięśnie, lekami blokującymi przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, lekami działającymi hamująco na ośrodkowy układ nerwowy oraz solami wapnia.

Ponadto produktów bogatych w magnez nie zaleca się przyjmować razem z lekami stosowanymi w leczeniu osteoporozy (bifosfoniany) oraz niektórymi antybiotykami (tetracykliny, lewofloksacyna, cyprofloksacyna). Preparaty magnezu wchodzą w interakcje ze składnikami tych leków i mogą zaburzać wzajemne wchłanianie oraz działanie.

Przeciwwskazania do stosowania magnezu

  • zbyt wysokie stężenie magnezu w organizmie człowieka (hipermagnezemia),
  • ciężka niewydolność nerek,
  • blok przedsionkowo-komorowy (AV),
  • miastenia gravis,
  • niedociśnienie tętnicze,
  • długotrwałe biegunki.

Niedobór magnezu może dotyczyć osób, które mają zaburzenia jego wchłaniania, określone stany chorobowe lub źle zbilansowaną dietę. Źródłem magnezu są głównie nisko przetworzone produkty spożywcze.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Al Alawi AM, Majoni SW, Falhammar H.: Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol. 2018 Apr 16;2018:9041694.
    2. Alharran AM, Alzayed MM, Jamilian P, et al.: Impact of Magnesium Supplementation on Blood Pressure: An Umbrella Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Curr Ther Res Clin Exp. 2024 Jul 31:101:100755.
    3. Barbagallo M, Veronese N, Dominguez LJ.: Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients. 2021 Jan 30;13(2):463.
    4. Maqrashi NA, Busaidi SA, Al-Rasbi S, Alawi AMA, Al-Maqbali JS. Effect of Magnesium Supplements on Improving Glucose Control, Blood Pressure and Lipid Profile in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus: A systematic review and meta-analysis. Sultan Qaboos Univ Med J. 2025 May 2;25(1):382-394. doi: 10.18295/2075-0528.2848. PMID: 40641714; PMCID: PMC12244252.
    5. Özdestan Ö. Evaluation of bioactive amine and mineral levels in Turkish coffee. Food Res. Int. 2014;61:167–175. doi: 10.1016/j.foodres.2013.12.027.
    6. Razzaque MS.: Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018 Dec 2;10(12):1863.
    7. Rychlik E, Stoś K, Woźniak K, Mojska H.: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2024.
    8. Veronese N, Demurtas J, Pesolillo G, et al.: Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies. Eur J Nutr. 2020 Feb;59(1):263-272.
    9. Veronese N, Pizzol D, Smith L, et al.: Effect of Magnesium Supplementation on Inflammatory Parameters: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2022 Feb 5;14(3):679.
    10. Welch AA, Kelaiditi E, Jennings A, Steves CJ, Spector TD, MacGregor A. Dietary Magnesium Is Positively Associated With Skeletal Muscle Power and Indices of Muscle Mass and May Attenuate the Association Between Circulating C-Reactive Protein and Muscle Mass in Women. J Bone Miner Res. 2016 Feb;31(2):317-25. doi: 10.1002/jbmr.2692. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26288012.
    11. Zhang Y, Xun P, Wang R, et al. Can magnesium enhance exercise performance? Nutrients 2017;9(9). doi:10.3390/nu9090946
    12. https://fdc.nal.usda.gov/food-search?type=Foundation [23.09.2025]
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Mateusz Durbas
Magister dietetyki o specjalności dietetyka kliniczna, szkoleniowiec, autor setek artykułów na temat żywienia i suplementacji w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych popularyzujących wiedzę opartą na faktach naukowych. Pasjonuje się szczególnie dietetyką kliniczną i sportową. Współpracuje na co dzień z pacjentami w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa