Kwas foliowy (witamina B9) – właściwości i rola w organizmie

Z tego artykułu dowiesz się...
- Kwas foliowy – witamina B9
- Rola i znaczenie kwasu foliowego w organizmie
- Kwas foliowy w ciąży
- Kwas foliowy a płodność mężczyzn
- Na co pomaga kwas foliowy?
- Zapotrzebowanie na kwas foliowy
- Niedobór kwasu foliowego – objawy
- Przyczyny niedoboru
- Skutki niedoboru kwasu foliowego
- Nadmiar kwasu foliowego
- Objawy nadmiaru witaminy B9
- W czym jest kwas foliowy?
- Suplementacja kwasem foliowym
- Kto powinien suplementować kwas foliowy?
- O jakiej porze przyjmować kwas foliowy?
- Przeciwwskazania i interakcje

Kwas foliowy – witamina B9
Kwas foliowy i foliany to formy witaminy B9. Pełni ona kluczową rolę w organizmie człowieka – bierze udział w metabolizmie komórkowym, syntezie kwasów nukleinowych oraz w procesach podziału komórek. Kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie.
Pojęcia kwas foliowy i foliany często używane są zamiennie, jednak są między nimi pewne różnice. W lekach i suplementach diety znajdziemy syntetyczny kwas foliowy, natomiast naturalne źródła witaminy B9 obfitują w foliany. Suplementacja kwasem foliowym jest bardziej biodostępna i skuteczna w zapobieganiu niedoborom, ale wymaga enzymatycznego przekształcenia w organizmie. W przypadku mutacji genetycznych (np. MTHFR) zaleca się stosowanie specjalnej postaci folianów (5-MTHF), która jest aktywną formą kwasu foliowego.


Rola i znaczenie kwasu foliowego w organizmie
- Synteza i naprawa DNA: Kwas foliowy bierze udział w procesach naprawy uszkodzonego DNA, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania komórek. Puryny i pirymidyny, w których syntezie bierze udział kwas foliowy, są podstawowym składnikiem DNA człowieka.
- Produkcja czerwonych krwinek: Badania wykazały, że witamina B9 wspomaga dojrzewanie erytrocytów w szpiku kostnym. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do anemii megaloblastycznej.
- Metabolizm homocysteiny: Kwas foliowy, wraz z witaminami B6 i B12, reguluje poziom homocysteiny, której nadmiar może powodować choroby sercowo-naczyniowe.
- Wpływ na układ nerwowy: Kwas foliowy bierze udział w syntezie neuroprzekaźników. Niski poziom kwasu foliowego we krwi jest powiązany ze słabym funkcjonowaniem umysłowym i zwiększonym ryzykiem demencji.
- Prawidłowy rozwój płodu: Witamina B9 odgrywa ważną rolę w biosyntezie materiału genetycznego płodu oraz usprawnia tworzenie się cewy nerwowej – zawiązka układu nerwowego płodu.


Kwas foliowy w ciąży
Niedobór kwasu foliowego w ciąży jest bardzo niebezpieczny i może nieść poważne konsekwencje zdrowotne dla rozwoju płodu. Kwas foliowy w ciąży powinien być suplementowany w dawce co najmniej 600 µg dziennie.
Rola kwasu foliowego w ciąży
- Zapobieganie wad wrodzonych: Przyjmowanie kwasu foliowego przed i w trakcie ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej płodu takich jak rozszczep kręgosłupa nawet o 70%. Skutki niedoboru kwasu foliowego w czasie ciąży, mogą być bardzo dotkliwe dla płodu.
- Rozwój łożyska i tkanek płodu: Witamina B9 wspiera prawidłowy rozwój łożyska oraz podział i wzrost komórek płodowych.
- Redukcja ryzyka innych wad wrodzonych: Regularna suplementacja zmniejsza ryzyko wystąpienia wad serca, chorób układu krążenia, kończyn i układu moczowego.
Kwas foliowy a płodność mężczyzn
Przyjmowanie kwasu foliowego przez mężczyzn w postaci suplementów diety lub składników pożywienia, w których znajdziemy foliany może wpływać korzystnie na parametry nasienia – jakość i ilość plemników. Witamina B9 zapobiega on uszkodzeniom DNA w plemnikach, co zmniejsza ryzyko nieprawidłowości genetycznych. Wpływ kwasu foliowego na zdrowie potomka jest wyraźnie zaznaczony, a dbanie o naturalne źródła folianów w diecie może zaoowocować na przyszłość. Zatem sałatka na zielonych warzywach liściastych od razu lepiej smakuje 🙂
Na co pomaga kwas foliowy?
W organizmie kwas foliowy spełnia szereg ważnych funkcji, a skutki niedoboru tej witaminy mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Suplementacja witaminy B9 może przynieść szereg korzyści na każdym etapie życia, w różnych stanach zdrowia, niezależnie od płci.
Przygotowanie się do ciąży i ciąża: Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, rozszczepowi kręgosłupa, przepuklinie rdzeniowej i bezmózgowiu, ponieważ w ciąży niedobór kwasu foliowego, wpływa negatywnie na rozwój płodu.
Przy zwiększonym zapotrzebowaniu: W okresach intensywnego wzrostu (np. u młodzieży); w czasie karmienia piersią – u kobiet karmiących piersią zapotrzebowanie na kwas foliowy jest większe.
Przy chorobach przewlekłych: niedokrwistość, cukrzyca. U pacjentów z cukrzycą, kwas foliowy wspiera działanie układu nerwowego.
W chorobach układu pokarmowego:
- celiakii,
- wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
- chorobie Leśniowskiego-Crohna,
- zespole złego wchłaniania,
- chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- gdy występuje utrudnione wchłanianie z przewodu pokarmowego,
- z podwyższonym ryzykiem rozwoju miażdżycy – rola kwasu foliowego polega na obniżaniu poziomu homocysteiny- która jest czynnikiem wspierającym rozwój miażdżycy.
W przypadku stosowania leków wpływających na metabolizm kwasu foliowego: Leki przeciwpadaczkowe, metotreksat, sulfasalazyna, środki antykoncepcyjne.
Zapotrzebowanie na kwas foliowy
Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) – Normy żywienia dla populacji Polski (2020). Zalecane dzienne spożycie witaminy B9 dla poszczególnych grup wynosi:
- Dorośli: 400 µg dziennie dla kobiet i mężczyzn.
- Kobiety w ciąży: 400–800 µg (0,4–0,8 mg) dziennie. W ciąży kwas foliowy jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży.
- Kobiety przygotowujące się do ciąży: Suplementację należy rozpocząć co najmniej 4 tygodnie, najlepiej już 3 miesiące przed planowaną ciążą, stosując dawkę 400 µg dziennie.
- Kobiety karmiące piersią: 500 µg dziennie. Zapotrzebowanie jest wyższe z powodu transferu kwasu foliowego do mleka matki, co wspiera rozwój dziecka.
- Nastolatki (od 14 do 18 lat): 300–400 µg dziennie. W okresie dojrzewania rosnący organizm ludzki potrzebuje kwasu foliowego wraz z innymi witaminami do wspierania szybkiego wzrostu i rozwoju. W tym okresie młode osoby są szczególnie narażone na niedobór witamin.
- Dzieci 1–3 lata: 150 µg dziennie; 4–6 lat: 200 µg dziennie; 7–10 lat: 300 µg dziennie. Kwas foliowy wspiera rozwój układu nerwowego, wzrost komórek, a także bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Niedobór kwasu foliowego – objawy
Typowe objawy niedoboru kwasu foliowego to:
- Anemia megaloblastyczna (osłabienie, bladość, zmęczenie).
- Objawy neurologiczne (mrowienie, trudności z koncentracją).
- Nerwowość, trudności z koncentracją.
- Zahamowanie wzrostu u dzieci.
- Zwiększone ryzyko wad wrodzonych w ciąży.
Nabyty niedobór kwasu foliowego jest dość powszechny. Ponadto niedobór kwasu foliowego i związane z nim zaburzenia procesów metabolicznych są prawdopodobnie najczęściej obserwowane u osób starszych, którym nie zapewnia się odpowiedniego odżywiania, oraz u kobiet w wieku rozrodczym, które stosują restrykcyjne diety.
Ze względu na to, jak bardzo potrzebny jest kwas foliowy do prawidłowego funkcjonowania organizmu warto dbać o jego odpowiedni poziom. Badanie poziomu kwasu foliowego możemy wykonać z krwi lub moczu.

Przyczyny niedoboru
- Niedostateczna podaż w diecie.
- Otyłość.
- Choroby przewodu pokarmowego (np. celiakia, choroba Lesniowskiego-Crohna).
- Nadużywanie alkoholu.
- Niewydolność nerek.
- Przyjmowanie niektórych leków, blokujących absorpcję lub metabolizm kwasu foliowego.
- Niewłaściwa obróbka termiczna posiłków.
Skutki niedoboru kwasu foliowego
- Anemia megaloblastyczna.
- Problemy z układem nerwowym.
- Wady wrodzone u dzieci.
- Zaburzenia wzrostu i rozwoju.
- Zwiększone ryzyko chorób serca.
- Problemy z układem pokarmowym.
Nadmiar kwasu foliowego
Nadmiar kwasu foliowego (hiperfolatemia) występuje, gdy jego poziom w organizmie przekracza potrzeby fizjologiczne. Może być wynikiem nadmiernego spożycia z suplementów lub diety wzbogaconej w syntetyczny kwas foliowy, który jest bardziej biodostępny niż naturalne foliany obecne w żywności.
- Suplementacja: Przyjmowanie zbyt dużych dawek suplementów diety zawierających witaminę B9, szczególnie w dawkach powyżej zalecanych norm (powyżej 1 mg dziennie bez wskazań medycznych). Suplementacja w połączeniu z dietą bogatą w dobre źródła kwasu foliowego może prowadzić do kumulacji nadmiaru.
- Błędy w metabolizmie kwasu foliowego: W mutacji genu MTHFR (reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) organizm ma trudności z przekształceniem kwasu foliowego w aktywną formę (5-MTHF), co może prowadzić do akumulacji nieprzetworzonego kwasu foliowego we krwi.
Objawy nadmiaru witaminy B9
Nadmiar kwasu foliowego może ukrywać objawy niedokrwistości megaloblastycznej wynikającej z niedoboru witaminy B12. Skutkiem tego mogą być:
Nieodwracalne uszkodzenia neurologiczne:
- Drętwienie i mrowienie kończyn.
- Problemy z równowagą.
- Utrata pamięci i demencja.
Podrażnienie układu nerwowego, objawiające się:
- Bezsennością.
- Drażliwością.
- Trudnościami z koncentracją.
- Bólami głowy.
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe:
- Nudności.
- Wzdęcia.
- Biegunki lub zaparcia.
Zwiększone ryzyko nowotworów: Badania wskazują, że nadmiar kwasu foliowego może nieść poważne skutki uboczne i wspierać rozwój niektórych nowotworów, zwłaszcza nowotworu jelita grubego i nowotworów piersi u kobiet po menopauzie.
Reakcje alergiczne:
- Wysypka.
- Świąd skóry.
- Zaczerwienienie.
W czym jest kwas foliowy?
W kwas foliowy szczególnie bogate są zielone warzywa liściaste.
Produkty bogate w kwas foliowy (w 100 g):
- szpinak – 194 µg (około 50% rda dla dorosłych!)
- jarmuż – 141 µg
- sałata rzymska – 136 µg
- botwina – 80 µg
- brokuły – 63 µg
- ciecierzyca – 172 µg (gotowana)
- soczewica – 181 µg (gotowana)
- korzeń pietruszki 180 μg
- fasola biała – 130 µg
- groch – 65 µg
- pomarańcze – 30 µg
- kiwi – 25 µg
- mango – 43 µg
- awokado – 81 µg
- nasiona słonecznika – 238 µg
- orzechy laskowe – 88 µg
- orzechy włoskie – 77 µg
- zarodki pszenne – 281 µg
- quinoa – 42 µg
- ryż brązowy – 8 µg (suchy)
- wątróbka drobiowa – 588 µg
- wątróbka wieprzowa – 290 µg
Po ugotowaniu np. warzywa, straty folianów mogą wynosić do 40%.


Suplementacja kwasem foliowym
Wyróżniamy dwie główne formy kwasu foliowego.
- Zwykły kwas foliowy: To syntetyczna forma witaminy B9, która wymaga przekształcenia w organizmie do aktywnej formy 5-MTHF. Wymaga udziału enzymu reduktazy metylenotetrahydrofolianowej (MTHFR), aby zostać przekształconym w 5-MTHF.
- Metylowany kwas foliowy (5-MTHF): Jest już aktywną formą witaminy B9, gotową do bezpośredniego wykorzystania przez organizm. Nie wymaga metabolizmu przez enzym MTHFR
Suplementy zawierające kwas foliowy lub aktywną formę – 5-metyltetrahydrofolian (5-MTHF), która jest lepiej przyswajalna, powinny stosować osoby, które posiadają defekt metabolizmu przez enzym MTHFR, ponieważ istnieje wtedy zwiększone ryzyko wystąpienia np. wad cewy nerwowej.
Kto powinien suplementować kwas foliowy?
- Kobiety planujące ciążę i w ciąży.
- Osoby z anemią megaloblastyczną.
- Pacjenci stosujący leki przeciwpadaczkowe, metotreksat, antykoncepcję hormonalną.
- Osoby z chorobami przewlekłymi.
O jakiej porze przyjmować kwas foliowy?
Kwas foliowy najlepiej przyjmować rano podczas posiłku, aby zwiększyć jego przyswajalność. Aktywne foliany są bardzo wrażliwe na tlen, światło słoneczne, wysoką temperaturę i łatwo ulegają utlenieniu, warto więc zadbać o obecność witaminy C, która zapobiega procesom utleniania. Ponadto obecność tłuszczów (np. z oliwy z oliwek, orzechów, ryb) również poprawia przyswajalność kwasu foliowego.
Przeciwwskazania i interakcje
Ścisłą kontrolę nad suplementacją kwasem foliowym należy sprawować u pacjentów nowotworowych, gdyż jego nadmiar może nasilać proces nowotworowy.
Interakcje:
- Leki przeciwpadaczkowe (np. fenytoina) zmniejszają poziom kwasu foliowego.
- Metotreksat konkuruje z kwasem foliowym w metabolizmie.
- Minerały – kwas foliowy tworzy nierozpuszczalne w wodzie związki kompleksowe z metalami dwuwartościowymi (Cu 2+, Fe 2+, Co 2+ itd.).
-
Źródła
- Greenberg, J. A., Bell, S. J., & Guan, Y. (2011). Folic Acid Supplementation and Pregnancy Outcomes. Nutrients, 3(3), 399–419. DOI: 10.3390/nu3030399
- Bailey, L. B. (2000). New standard for dietary folate intake in pregnant women. American Journal of Clinical Nutrition, 71(5), 1304S-1307S.
- Pitkin, R. M. (2007). Folate and Neural Tube Defects. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(1), 285–288. DOI: 10.1093/ajcn/85.1.285
- Bailey, L. B. (2010). Folate in health and disease. CRC Press.
- Greenberg, J. A., Bell, S. J., & Guan, Y. (2011). Folic Acid Supplementation and Pregnancy Outcomes. Nutrients, 3(3), 399–419. DOI: 10.3390/nu3030399
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8235569/
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa