Dietetyk wyjaśnia jak obniżyć żelazo z pomocą diety

24.09.2025
Data aktualizacji: 23.09.2025
Żelazo odgrywa kluczową rolę w pracy naszego organizmu. Jednak nadmiar żelaza we krwi może zakłócać jego normalne funkcjonowanie i powodować wiele negatywnych skutków zdrowotnych. W tym artykule wyjaśnię, jak wygląda leczenie nadmiaru żelaza we krwi.
Autor
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna

Co musisz wiedzieć o nadmiarze żelaza?

Nadmiar żelaza w organizmie, nazywany również stanem przeładowania żelazem odnosi się do nadmiernego gromadzenia się żelaza w różnych narządach. Podwyższony poziom żelaza we krwi występuje w dziedzicznej hemochromatozie (zwiększone jelitowe wchłanianie żelaza), wielokrotnych transfuzjach krwi lub chorobach wątroby. Nadmiar żelaza ma toksyczny wpływ na narządy wewnętrzne, prowadząc do uszkodzenia wątroby i rozwoju marskości lub niewydolności wątroby, bądź raka wątrobowokomórkowego.

 

Najczęstsza przyczyna nadmiaru żelaza
Hemochromatoza to choroba uwarunkowana genetycznie, w której dochodzi do zwiększonego wchłaniania żelaza w jelicie cienkim, co prowadzi do nadmiernego gromadzenia żelaza w tkankach i uszkodzenia narządów.

Podwyższony poziom żelaza we krwi może być również skutkiem przyjmowania nadmiernych ilości tego pierwiastka wraz z dietą i suplementami diety. Wyniki badań laboratoryjnych wskazujące na przeładowanie organizmu żelazem (nadmiar żelaza) obejmują zwiększone stężenie ferrytyny we krwi (>300 μg/l u mężczyzn i >200 μg/l u kobiet) oraz wysycenie transferyny żelazem (TSAT) ≥45%.

Złotym standardem diagnostycznym hemochromatozy są badania genetyczne analizujące obecność mutacji w genie HFE. Całkowite wyleczenie hemochromatozy nie jest możliwe.

Objawy nadmiaru żelaza

  • przewlekłe zmęczenie
  • osłabienie
  • spadek masy ciała
  • bóle stawów
  • wypadanie włosów
  • utrata popędu seksualnego
  • impotencja (u mężczyzn)
  • szarobrązowe zabarwienie skóry
Polecane

Jak obniżyć żelazo we krwi?

Jak wygląda leczenie nadmiaru żelaza? Istnieje kilka sposobów na to, aby skutecznie obniżyć poziom żelaza we krwi w przypadku występowania jego nadmiaru.

Zalicza się do nich:

  • systematyczne oddawanie krwi (upusty krwi) w Regionalnych Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa (RCKiK),
  • zmniejszenie spożycia produktów bogatych w żelazo hemowe (np. podrobów, czerwonego mięsa), które jest dobrze wchłaniane w jelitach i może powodować objawy nadmiaru żelaza przy wysokim spożyciu (nieprawidłowa zbilansowana dieta),
  • zwiększenie spożycia w codziennej diecie naturalnych inhibitorów wchłaniania żelaza, które znajdują się w produktach roślinnych, np. kawa, czarna i zielona herbata, ciemne kakao, gorzka czekolada, kurkuma,
  • zwiększenie aktywności fizycznej do minimum 30 minut każdego dnia.

Upust krwi – flebotomia

Upusty krwi są stosowane jako leczenie pierwszego wyboru u pacjentów z hemochromatozą pierwotną (dziedziczną), gdy stężenie ferrytyny we krwi wynosi powyżej 200 μg/l u kobiet i ponad 300 µg/l u mężczyzn, a wysycenie transferryny żelazem (TSAT) wynosi co najmniej 45%.

Początkowo upusty krwi stosuje się co 1-2 tygodnie w celu eliminacji nadmiaru żelaza we krwi. Upust 500 ml krwi usuwa około 250 mg żelaza, dlatego jest to najbardziej efektywny sposób radzenia sobie z nadmiarem żelaza.

Po zmniejszeniu stężenia ferrytyny w surowicy poniżej 50-100 ng/ml, upusty krwi wykonuje się rzadziej, zazwyczaj co 2-6 miesięcy. Przed każdorazowym upustem krwi pacjent powinien być dobrze nawodniony, a po upuście należy unikać wysiłku fizycznego (zwłaszcza o dużej intensywności) przez 24 godziny. Ponadto przed każdym upustem krwi oznacza się stężenie hemoglobiny we krwi. Jeśli poziom hemoglobiny wynosi mniej niż 11 g/dl czasowo wstrzymuje się stosowanie upustów krwi, natomiast jeśli 11-12 g/dl zmniejsza się ich częstotliwość.

Upusty krwi powinny być wykonywane pod stałą kontrolą hematologa, który zajmuje się diagnostyką i leczeniem podwyższonego poziomu żelaza we krwi (w tym hemochromatozy).

Lekarz na bieżąco zleca odpowiednie badania w tym:

  • morfologię krwi,
  • stężenie ferrytyny i żelaza w surowicy,
  • TIBC – całkowitą zdolność wiązania żelaza,

a w razie potrzeby badanie genetyczne, USG, tomografię komputerową i rezonans magnetyczny jamy brzusznej lub biopsję wątroby, aby kontrolować poziom żelaza we krwi i ryzyko wystąpienia powikłań wywołanych przez jego nadmiar.

Modyfikacja diety

Dieta przy nadmiarze żelaza skupia się na obniżeniu podwyższonego stężenia tego pierwiastka we krwi poprzez zmniejszenie spożycia produktów zawierających duże ilości żelaza hemowego (podroby i czerwone mięso) oraz substancji zwiększających jego wchłanianie (witamina C, alkohol).

Ponadto włącza się do diety produkty zawierające składniki ograniczające przyswajanie żelaza (błonnik pokarmowy, szczawiany, fityniany), aby obniżyć poziom żelaza. Dieta przy nadmiarze żelaza wspiera proces leczenia, jednak nie jest tak samo skuteczna, jak regularne upusty. Zazwyczaj stosuje się ją długoterminowo (zwłaszcza w przypadku hemochromatozy), aby skutecznie kontrolować poziom tego pierwiastka w ustroju.

Warto podkreślić, że nie zaleca się ograniczenia spożywania mięsa u osób leczonych krwioupustami, natomiast wskazane jest ograniczenie spożycia napojów alkoholowych, zaś całkowita abstynencja alkoholowa w przypadku stwierdzenia marskości wątroby.

Ważne
Bardzo istotne jest unikanie przyjmowania leków i suplementów diety zawierających żelazo oraz witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza.
Jakich produktów unikać przy nadmiarze żelaza?
  • podroby (zwłaszcza wątroba i nerki)
  • czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, konina, dziczyzna)
  • warzywa bogate w witaminę C (papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalarepa, jarmuż, kalafior, szpinak)
  • owoce bogate w witaminę C (kiwi, czarne porzeczki, truskawki, maliny, grejpfruty, pomarańcze, owoce dzikiej róży)
  • płatki śniadaniowe wzbogacone w żelazo
  • produkty rekreacyjne wzbogacane w żelazo (batoniki zbożowe)
  • napoje alkoholowe
Produkty wskazane na obniżenie poziomu żelaza
  • mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne, sery podpuszczkowe)
  • napoje i jogurty roślinne (np. sojowy, kokosowy)
  • warzywa strączkowe (bób, ciecierzyca, fasola, groch, soja, soczewica)
  • produkty pełnoziarniste (grube kasze, makarony razowe, pieczywo żytnie na zakwasie, płatki owsiane górskie, otręby żytnie)
  • pseudozboża (amarantus, komosa ryżowa – quinoa, miłka abisyńska – teff)
  • orzechy (pistacjowe, laskowe, arachidowe, piniowe, nerkowce, migdały), pestki dyni, nasiona (słonecznika, sezamu, chia, konopi siewnej), siemię lniane, babka płesznik
  • gorzkie kakao i jego przetwory (gorzka czekolada)
  • czarna kawa, czarna i zielona herbata
  • kurkuma
Ważne
Przy nadmiarze żelaza w warto ograniczyć korzystanie z naczyń żeliwnych, ponieważ podczas gotowania, zwłaszcza potraw kwaśnych, żeliwo uwalnia dodatkowe ilości tego pierwiastka do jedzenia. Lepszym wyborem są naczynia szklane, ceramiczne, emaliowane czy stalowe nierdzewne, które nie oddają żelaza do potraw.

Jak obniżyć poziom żelaza u dziecka?

Nadmiar żelaza u dzieci zazwyczaj jest wynikiem:

  • nadmiernego stosowania leków i suplementów diety, w których składzie obecne jest żelazo,
  • częstego spożywania czerwonego mięsa, podrobów i żywności wzbogacanej w ten mikroelement (np. płatków zbożowych).

U dzieci może również występować hemochromatoza, aczkolwiek objawy choroby pojawiają się zwykle dopiero w wieku nastoletnim (hemochromatoza młodzieńcza) i dorosłym.

Leczenie stanu przeładowania żelazem u dzieci przebiega w identyczny sposób, jak u osób dorosłych i powinno być prowadzone pod kontrolą lekarza. W celu obniżenia poziomu żelaza u dziecka stosuje się krwioupusty lub leczenie farmakologiczne (jeśli upusty krwi nie są możliwe z powodu ciężkiej niedokrwistości lub hipoproteinemii) oraz modyfikację diety.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Borkowska A, Antosiewicz J.: Żelazo – przyjaciel, który bywa toksyczny. Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych. 2020;69(4):757-764.
    2. Obeagu EI.: Iron homeostasis and health: understanding its role beyond blood health – a narrative review. Ann Med Surg (Lond). 2025 May 21;87(6):3362-3371.
    3. Rosiek A.: Hemochromatoza pierwotna — wykorzystanie krwi pochodzącej z leczniczych krwioupustów do celów klinicznych. 2019;12(2):65–71.
    4. Rychlik E, Stoś K,Woźniak K, Mojska H.: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2024.
    5. Sohal A, Kowdley KV.: A Review of New Concepts in Iron Overload. Gastroenterol Hepatol (NY). 2024 Feb;20(2):98-107.
    6. Stawarz-Janeczek M, Szczeklik K, Muszyńska B, et al.: Znaczenie niedoboru i nadmiaru żelaza w organizmie człowieka w patogenezie wybranych chorób systemowych. Medicina Internacia Revuo. 2023;30(121):231-7.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Mateusz Durbas
Magister dietetyki o specjalności dietetyka kliniczna, szkoleniowiec, autor setek artykułów na temat żywienia i suplementacji w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych popularyzujących wiedzę opartą na faktach naukowych. Pasjonuje się szczególnie dietetyką kliniczną i sportową. Współpracuje na co dzień z pacjentami w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa