Blog Aura Herbals
autor: Aura Herbals
Polecany produkt
Mój Cukier – Prawidłowy Poziom Cukru, kapsułki 60 szt.
Kompleks naturalnych ekstraktów pomagających utrzymać prawidłowy poziom cukru w organizmie 1-5.
Najczęściej czytane
Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?
autor: Karina Wiśniowska
Suplementacja witaminy D. Którą witaminę D Aura Herbals wybrać?
autor: Karina Wiśniowska
Recepta na racjonalną i bezpieczną suplementację witamin i składników mineralnych
autor: Hanna Przerada
Dbanie o prawidłowy poziom cukru we krwi jest ważne, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem teraz i w przyszłości. Warto wiedzieć, które produkty spożywcze nam w tym naturalnie pomogą. Poznaj dobroczynne działanie roślinnych pokarmów!
Spis treści
Chcąc zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, postaw na zbilansowaną dietę i regularną aktywność fizyczną. W codziennym jadłospisie warto uwzględnić produkty spożywcze obniżające cukier w organizmie, na przykład zioła.
Wiele roślin zawiera substancje aktywne, które skutecznie obniżają cukier. Dobroczynne właściwości ziół wykorzystywane są w lecznictwie od setek lat. Działanie ekstraktów roślinnych coraz częściej znajduje potwierdzenie we współczesnych badaniach. Z tego względu tak wiele osób chętnie sięga po naturalne wsparcie dla organizmu.
Poznaj 7 wyjątkowych roślin, które pomagają unormować poziom cukru we krwi.
Imbir to roślina obecna niemalże w każdym domu. Chętnie sięgamy po korzeń imbiru w okresie jesienno-zimowym ze względu na jego rozgrzewające i bakteriobójcze właściwości. Wzmocnienie odporności to tylko jedna z wielu korzyści, jakie możemy uzyskać spożywając imbir.
Badania wskazują, że imbir pomaga unormować poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w imbirze zwiększają aktywność enzymów wątrobowych, co przyczynia się do szybszego rozpadu glukozy.
Obiecujące wnioski z badań przedstawili także australijscy naukowcy. W artykule naukowym opublikowanym na łamach czasopisma “Planta Medica” wykazali, że zawarte w imbirze gingerole mogą odegrać ważną rolę w regulacji poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 2.
Aby obniżyć poziom cukru we krwi, należy regularnie spożywać sproszkowany lub świeżo starty korzeń imbiru. Najczęściej zaleca się ok. 3-4 gramy dziennie. Sproszkowany imbir można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wygodnym rozwiązaniem są preparaty z imbirem w formie kapsułek. Decydując się na taki produkt, warto wybierać produkty zawierające standaryzowany ekstrakt z imbiru lekarskiego. To gwarancja, że dany ekstrakt faktycznie zawiera daną substancję aktywną (w przypadku imbiru są to gingerole).
Kozieradka to roślina doskonale znana miłośnikom kuchni azjatyckiej. Nasiona i liście kozieradki są aromatycznym dodatkiem do wielu orientalnych potraw. Oprócz walorów smakowych nasiona kozieradki posiadają także cenne dla zdrowia właściwości. Kozieradka jest szczególnie popularna w Ajurwedzie, gdzie uznawana jest za jedną z ważniejszych leczniczych roślin.
Nasiona kozieradki pomagają obniżyć poziom cukru zarówno u osób zdrowych jak i diabetyków. Składnikami, które odpowiadają za hipoglikemiczne właściwości kozieradki są trygonelina i kumaryna.
Sproszkowane nasiona kozieradki można dodawać do codziennych posiłków. W Ajurwedzie popularnym napojem jest mleko z dodatkiem łyżki zmielonych nasion kozieradki.
Cynamon zagościł w naszej kuchni na dobre. Chętnie dodajemy go do wytrawnych i słodkich dań, wypieków i rozgrzewających naparów. Cynamon korzystnie wpływa na trawienie oraz pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
W badaniach opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” wykazano, że cynamon zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Jest to korzystne, ponieważ insulina reguluje poziom glukozy we krwi.
Możesz zacząć dzień od owsianki z cynamonem lub dodać go do jogurtu z granolą i owocami. Cynamon doskonale komponuje się z wieloma potrawami, dlatego można go stosować do różnych posiłków w ciągu dnia.
Berberys zwyczajny to gatunek krzewu o żółtych kwiatach i podłużnych, czerwonych owocach. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza wysokiej zawartości substancji aktywnej o nazwie berberyna. Berberyna korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera pracę wątroby oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Naukowcy zwrócili uwagę, że berberyna pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru nie tylko osobom zdrowym, ale także diabetykom. Berberyna zmniejsza insulinooporność i wspomaga metabolizm glukozy.
Sproszkowany korzeń i korę berberysa zwyczajnego można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można spożywać go bezpośrednio lub przyrządzić z niego napar.
Wygodnym rozwiązaniem są preparaty z berberyną w formie kapsułek lub tabletek. Najlepiej wybierać ekstrakty z berberysu standaryzowane na zawartość berberyny.
Zielona herbata to smaczny i jednocześnie korzystny dla zdrowia napój. To bogate źródło polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. Warto ją pić z wielu względów, a pomoc w regulacji poziomu cukru we krwi jest jednym z nich.
Picie naparów z zielonej herbaty pomaga zmniejszyć insulinooporność, dlatego napój zalecany jest również osobom z cukrzycą.
Przy parzeniu zielonej herbaty istotna jest temperatura wody. Nie zalewaj liści herbaty tuż po zagotowaniu wody w czajniku, lecz odczekaj kilka minut. Optymalna temperatura do zaparzenia zielonej herbaty to ok. 85-90 stopni. Możesz łączyć ją z ulubionymi dodatkami, np. z imbirem lub cynamonem.
Morwa biała to drzewo liściaste pochodzące z krajów azjatyckich. Właściwości lecznicze morwy białej wykorzystywane są w medycynie Dalekiego Wschodu już od wieków. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w liściach morwy. Jednym z najważniejszych związków chemicznych zawartych w morwie jest 1-dezoksynojirimycyna. Substancja ta pomaga w regulacji i obniżeniu poziomu cukru we krwi.
Jednym z popularnych rozwiązań jest spożywanie naparów z liści morwy. Wystarczy zalać jeden gram liści gorącą wodą i parzyć przez kilka minut.
Gurmar (Gymnema Sylvestre) to roślina często stosowana w medycynie Ajurwedyjskiej. Występuje w Azji, Afryce, Australii oraz na terenach półwyspu Arabskiego. Liście gurmaru wykorzystywane są w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zawarte w nich substancje aktywne pomagają także obniżyć poziom cholesterolu LDL w organizmie i unormować poziom cukru we krwi. Nazwa “gurmar” jest nieprzypadkowa, ponieważ w języku hindi oznacza ona “niszczyciela cukru”.
W sklepach ze zdrową żywnością można zakupić zarówno liście gurmaru, jak i preparaty zawierające ekstrakt z niego. Z ciętych liści gurmaru można przyrządzić dobroczynny napar. Mielone liście gurmaru można spożywać także bezpośrednio.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.