Co wypłukuje magnez z organizmu?
Jakie czynniki faktycznie sprzyjają utracie magnezu i mogą sprzyjać jego niedoborom?

Z tego artykułu dowiesz się...

Co wypłukuje magnez?
Magnez z organizmu wypłukuje przewlekły stres, picie alkoholu, dieta bogatowapniowa, niektóre leki i insulina. Natomiast fosforany i kwas fosforowy mogą wpływać na zmniejszenie wchłaniania magnezu w organizmie.
Magnez jest jednym z najczęściej suplementowanych mikroelementów. Niedobory tego składnika nie zawsze jednak wiążą się z jego niewystarczającą podażą w diecie – mogą wynikać także z nadmiernej utraty magnezu przez organizm.


Stres
Związek pomiędzy stresem a poziomem magnezu został zaobserwowany w latach 90. i już wtedy nazwany „błędnym kołem”. Przewlekły stres prowadzi do nadmiernego wypłukiwania tego mikroelementu, a jednocześnie niedobór magnezu zwiększa podatność organizmu na działanie czynników stresowych.
Zależność tę potwierdzono w licznych badaniach z udziałem zwierząt i ludzi. Pod wpływem długotrwałego narażenia na stres (np. związanego z problemami z zasypianiem, sesją egzaminacyjną na studiach, czy pracą w hałasie) uwalniane są hormony stresu takie jak adrenalina i kortyzol, które pobudzają transport magnezu z komórek do przestrzeni zewnątrzkomórkowej oraz jego wydalanie z moczem.
Alkohol
Czynnikiem sprzyjającym nadmiernej utracie magnezu i innych elektrolitów, jest też alkohol. Etanol poprzez hamowanie działania wazopresyny (hormonu antydiuretycznego) znacząco zwiększa wydalanie wody z organizmu wraz z moczem. To właśnie odwodnienie i utrata elektrolitów są jedną z przyczyn odczuwanego następnego dnia kaca.
Fosforany i kwas fosforowy
W przeciwieństwie do stresu i alkoholu spożywanie fosforanów nie prowadzi bezpośrednio do utraty magnezu z organizmu, jednak może negatywnie wpływać na przyswajanie tego pierwiastka. Tworzą one z magnezem słabo rozpuszczalne sole, uniemożliwiając jego pełne wykorzystanie przez nasz organizm. Podczas stosowania suplementów diety z magnezem należy się więc wystrzegać przyjmowania ich w towarzystwie pokarmów i napojów bogatych w fosforany lub kwas fosforowy, zachowując odpowiedni odstęp czasowy pomiędzy produktami.
Związki te są popularnymi dodatkami do żywności wykorzystywanymi jako stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości i przeciwutleniacze w celu poprawy smaku i wydłużenia trwałości produktów. Występują przede wszystkim w:
- napojach gazowanych,
- wyrobach mięsnych,
- znaleźć je można także w mrożonych rybach, serach topionych, płatkach zbożowych czy proszku do pieczenia.
Dieta bogatowapniowa
Podobnie jak w przypadku fosforanów, należy unikać także łączenia magnezu z produktami bogatymi w wapń. Chociaż na poziomie komórkowym wapń wspomaga transport magnezu do tkanek, pierwiastki te konkurują ze sobą w układzie pokarmowym o wchłanianie w jelitach. Jak wskazują badania, przyswajanie magnezu ulega obniżeniu przy spożywaniu wapnia w ilościach powyżej 10 mg/kg masy ciała dziennie.
Insulina
Innym czynnikiem mogącym zaburzać komórkowy transport magnezu jest przyjmowana przez diabetyków insulina. Jak wskazują badania z ostatnich lat, może ona hamować aktywność białka SLC41A1, odgrywającego kluczową rolę w transporcie jonów magnezu przez błony komórkowe i pomagającego w utrzymaniu odpowiedniego poziomu tego mikroelementu komórkach i w organizmie. Insulina sprzyja przedwczesnemu odpływowi magnezu z mitochondriów i komórek oraz zwiększonemu wypłukiwaniu go z organizmu.
Niektóre leki
Niedoborom magnezu może sprzyjać także przyjmowanie niektórych leków. Mogą one poprzez pobudzanie diurezy zwiększać wypłukiwanie tego pierwiastka z moczem lub negatywnie wpływać na wchłanianie jonów magnezowych w świetle przewodu pokarmowego.
Do leków sprzyjających nadmiernej utracie magnezu z organizmu należą:
- stosowane w transplantologii inhibitory kalcyneuryny (cyklosporyna A, takrolimus),
- antagoniści receptora nabłonkowego czynnika wzrostu (EGF)
- diuretyki pętlowe, tiazydowe i tiazydopodobne,
- antybiotyki aminoglikozydowe,
- amfoterycyna B,
- teofilina,
- pentamidyna,
- cisplatyna.
Czy kawa wypłukuje magnez?
Wbrew powszechnej opinii, picie kawy nie odgrywa istotnej roli w wypłukiwaniu magnezu z organizmu. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że kawa działa moczopędnie, co może sprzyjać nadmiernemu wydalaniu mikroelementów z moczem. Nie należy jednak zapominać, że stanowi ona także ich źródło. Ubytek magnezu po spożyciu 300 mg kofeiny, czyli 2-3 filiżanek jest szacowany na 4 mg, jednocześnie pojedyncza filiżanka (150 ml) kawy może zawierać od 3,22 nawet do 22 mg tego pierwiastka. Chociaż zawartość magnezu w kawie zależy od jej rodzaju, jakości i sposobu przygotowania, w większości przypadków bilans będzie dodatni.


Co poprawia przyswajanie magnezu?
Na poprawę skuteczności suplementacji magnezu wpłynąć można nie tylko unikając czynników sprzyjających jego wypłukaniu. Warto pamiętać również o produktach i związkach poprawiających przyswajanie tego mikroelementu.
Należą do nich m.in.:
- witamina B6 – przekształca magnez w formę aktywną biologicznie;
- witamina D3 – stymuluje syntezę białek odpowiedzialnych za transport magnezu z jelit;
- dieta bogata w białko – poprawia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego;
- niskie pH jelitowe – magnez jest lepiej przyswajany w środowisku kwaśnym;
- wybór odpowiedniej formy magnezu – najlepiej przyswajalne są sole organiczne (cytrynian magnezu, mleczan magnezu).
-
Źródła
- DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart 2018; 5: e000668.
- Fiorentini D, Cappadone C, Farruggia G, Prata C. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients 2021; 13(4): 1136.
- Gröber U. Magnesium and Drugs. International Journal of Molecular Sciences 2019; 20(9): 2094.
- Olechno E, Puścion-Jakubik A, Socha K, Zujko ME. Coffee Brews: Are They a Source of Macroelements in Human Nutrition? Foods 2021; 10(6): 1328.
- Pickering G, Mazur A, Trousselard M, Bienkowski P, Yaltsewa N, Amessou M, Noah L, Pouteau E. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients 2020; 12(12): 3672.
- Wyskida K, Chudek J. Suplementacja doustna magnezu – wskazania, przeciwwskazania, sytuacje niejednoznaczne. Medycyna po Dyplomie 2016; 25(3): 107-112.
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa