Niedobór jodu – objawy, przyczyny i skutki

22.10.2024
Data aktualizacji: 22.10.2024
Niedobór jodu może przyczynić się do mocnego spadku naszego zdrowia i pojawieniem się zaburzeń z niedoboru jodu – wypadania włosów, zmęczenia czy wzrost masy ciała.

Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a dokładnie jest on składnikiem jej hormonów (tyroksyna – T4 i trójjodotyronina – T3). Są one głównymi hormonami decydującymi o prawidłowym rozwoju układu nerwowego, mózgu i mięśni oraz ich funkcjonowaniu. Dlatego tak ważne jest, aby umieć szybko rozpoznać objawy niedoboru jodu.

Autor
Marta Kaczorek
Dietetyczka kliniczna, trenerka personalna i medyczna

Niedobór jodu

Niedobór jodu jest w wielu miejscach na świecie dość powszechny i dotyczy około 35-45% światowej populacji. Występuje również w większej części Polski, dlatego wprowadzony został obowiązek jodowania soli kuchennej (ok. 30 mg jodku potasu na 1 kg soli), aby przeciwdziałać powstawaniu tegoż niedoboru.

W Polsce średnie spożycie jodu wynosi 117 μg/dobę u kobiet i 176 μg/dobę u mężczyzn – zalecane spożycie przez IŻŻ to 150 μg/dobę przez obie płcie, natomiast u kobiet w ciąży jest to 220 μg/dobę i aż 290 μg/dobę u kobiet karmiących – to pokazuje skalę problemu.

Najbardziej miarodajną metodą pomiaru jodu w organizmie jest jego zbadanie w próbce moczu. Nawet 90% jodu wydalane jest z moczem, dlatego jego poziom w badanej próbce uważana jest za czuły marker aktualnego spożycia tego pierwiastka – odzwierciedla równowagę pomiędzy spożyciem a wydalaniem. Gdy spożywamy mało jodu, jego wydalanie ulega zmniejszeniu i oznacza to, iż mamy niedobór jodu.

Zapamiętaj
Niedobór jodu stwierdza się gdy jego zawartość w moczu jest poniżej 99 μg/L. Za prawidłowy poziom jodu uznaje się za 100-199 μg/L.

Niedobór jodu – objawy

Charakterystycznym i głównym zaburzeniem z niedoboru jodu w organizmie jest powstawanie wola, czyli przerost tarczycy doprowadzający do niedoczynności tego organu.

Objawami niedoczynności tarczycy, a zarazem objawem niedoboru jodu są:

  • uczucie zmęczenia,
  • szybsze męczenie się po wysiłku,
  • uczucie zimna,
  • zmniejszenie odporności immunologicznej,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • zaparcia,
  • nadciśnienie,
  • zaburzenia pracy mózgu (tj. pamięci, zdolności intelektualnych, koncentracji),
  • zwiększenie masy ciała – hormony tarczycy odpowiedzialne są za metabolizm organizmu, który zwalnia przy niedoczynności tarczycy,
  • suchość i bladość skóry – niski poziom hormonów tarczycy powoduje rzadszą regenerację skóry, która staje się wysuszona i się łuszczy,
  • wypadanie włosów – hormony tarczycy odpowiadają również za odżywienie mieszków włosowych, a zwłaszcza dostarczenie tam tlenu – im słabsze odżywienie, tym bardziej włosy są narażone na osłabienie i są mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Niedobór jodu w organizmie – przyczyny

Przyczyny niedoboru jodu to miejsce zamieszkania ubogie w jod (z dala od morza), ciąża, karmienie piersią, dieta uboga w jod, weganizm i wegetarianizm.

U kobiet w ciąży obserwuje się zwiększone wykorzystanie jodu związanego z rozwojem dziecka, a także zwiększoną utratę jodu z moczem. Z punktu widzenia zdrowia publicznego, to właśnie kobiety w ciąży a co za tym idzie ich płody, a także dzieci są najbardziej narażone na ciężkie skutki wywołane niedoborem jodu. Również u kobiet karmiących obserwuje się większe wykorzystanie jodu związanego z jego zawartością w mleku matki jako wsparcie dla rozwijającego się dziecka.

Niestety wegetarianizm, a przede wszystkim weganizm (czyli niespożywanie żadnych produktów odzwierzęcych) przyczyniają się do zmniejszonego spożycia jodu w diecie, jeśli w diecie nie ma produktów wzbogacanych jodem takich jak napoje roślinne.

Jak sprawdzić, czy mam niedobór jodu w organizmie?

Aby sprawdzić, czy mamy niedobór jodu w organizmie, najlepiej wykonać badanie jodu w próbce moczu. Badanie to odzwierciedla równowagę pomiędzy spożyciem a wydalaniem jodu, ponieważ nawet 90% jodu tego pierwiastka wydalane jest z moczem. Ile kosztuje badanie poziomu jodu z moczu? Badanie kosztuje w zależności od placówki od 200 do 350 zł.

Niedobór jodu – skutki

Skutki niedoboru jodu to upośledzenie funkcjonowania tarczycy, zaburzenia produkcji tyroksyny oraz trijodotyroniny i związane z tym nieprawidłowe funkcjonowanie m.in. układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego i hormonalnego.

Kobiety starające się o potomstwo, nie dostarczając odpowiedniej ilości jodu mogą mieć problemy z utrzymaniem ciąży jak i z przedwczesnymi porodami. Niedobór jodu u kobiet w ciąży najczęściej doprowadza do nieodwracalnych uszkodzeń mózgu u płodu, obumarcia płodu, zwiększonej śmiertelności okołoporodowej dziecka, a także pojawieniem się wrodzonej niedoczynności tarczycy. U dzieci niedobór jodu powodować może opóźniony rozwój fizyczny jak i intelektualny, problemy ze słuchem, kretynizm.

Co wypłukuje jod z organizmu?

Musisz wiedzieć, że żywność, którą spożywasz, może zaburzyć wchłanianie jodu z pożywienia, a co za tym idzie zwiększyć ryzyko pojawienia się niedoboru tego składnika.
Mowa o goitrogenach, które zakłócają pracę tarczycy – na przykład warzywa kapustne zawierają glukozynolany, których metabolity konkurują z jodem w momencie wychwytu ich przez tarczycę.

Ważne
Warzywa zawierające goitrogeny to warzywa krzyżowe (kapusty, brokuły, kalafior, brukselka), soja, rzepa, rukola, kalarepa, rzodkiewka, gorczyca, chrzan, szpinak, jarmuż, rzepak, maniok.

Dlatego odpowiednie przygotowanie (gotowanie bez przykrycia w dużej ilości wody, kiszenie) pozwoli zminimalizować ilość i działanie gointrogenów w żywności, dzięki czemu organizm będzie miał większe szanse na przyswojenie jodu. Możesz też nie łączyć produktów bogatych w jod z produktami zawierającymi goitrogeny w jednym posiłku. Pamiętaj, że nie musisz rezygnować z wyżej wymienionych warzyw – jedz je okazjonalnie i po odpowiedniej obróbce.

Niedobór jodu w organizmie – jak uzupełnić?

Najlepszymi źródłami pokarmowymi, które wspomogą w uzupełnianiu jodu w organizmie to:

  • dorsz świeży 110 μg/100 g,
  • mintaj świeży 103 μg/100 g,
  • krewetki 100  μg/100 g,
  • łosoś świeży 44 μg/100 g,
  • makrela wędzona 40 μg/100 g,
  • jajko kurze całe 10 μg/sztukę,
  • małże 130 μg/100g produktu,
  • wodorosty tzw nori 221,4 μg/6 g produktu,
  • sól jodowana 114,65  μg/5 g.
Pij na zdrowie
Dobrym sposobem uzupełnienia jodu, jest picie wód wysokozmineralizowanych, takich jak Muszynianka, Piwniczanka, Szczawianka, które zawierają ok. 0,1-0,2 mg jodu na litr.

Osoby z rejonów nadmorskich, powinny częściej przebywać w pobliżu plaż, gdyż stężenie w jego wodach to 50 μg/L, a po utlenieniu przechodzi do atmosfery. Dlatego żywność roślinna pochodząca z gospodarstw nadmorskich ma większą zawartość jodu, gdyż z atmosfery poprzez opad na glebę użyźnia ją, a rośliny dobrze ten jod wchłaniają w procesie wzrastania – na terenach ubogich w jod jego ilość w przeliczeniu na suchą masę roślinną wynosi 10 μg/kg, a na glebach zasobnych w jod 1 mg/kg.

Jeśli chodzi o suplementację jodem, należy być ostrożnym, by nie doprowadzić do nadmiernego jego spożycia. Najpierw należy zbadać jego poziom w organizmie, a dopiero potem z lekarzem lub dietetykiem klinicznym podjąć decyzję czy uda nam się uzupełnić jego niedobory z żywnością. Jeśli nie (np. nie lubimy produktów bogatych w jod), suplementacja powinna być na poziomie umiarkowanym, który pomoże zapobiec zaburzeniom z niedoboru jodu.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Can AS, Rehman A. Goiter. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562161/
    2. Chaker L, Bianco AC, Jonklaas J, Peeters RP. Hypothyroidism. Lancet. 2017 Sep 23;390(10101):1550-1562. doi: 10.1016/S0140-6736(17)30703-1. Epub 2017 Mar 20. PMID: 28336049; PMCID: PMC6619426.
    3. Delange F. The disorders induced by iodine deficiency. Thyroid. 1994;4:107–128. doi: 10.1089/thy.1994.4.107.
    4. Dunn JT, Delange F. Damaged reproduction: the most important consequence of iodine deficiency. J Clin Endocrinol Metab. 2001 Jun;86(6):2360-3. doi: 10.1210/jcem.86.6.7611. PMID: 11397823.
    5. Eveleigh ER, Coneyworth LJ, Avery A, Welham SJM. Vegans, Vegetarians, and Omnivores: How Does Dietary Choice Influence Iodine Intake? A Systematic Review. Nutrients. 2020 May 29;12(6):1606. doi: 10.3390/nu12061606. PMID: 32486114; PMCID: PMC7352501.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Marta Kaczorek
Pomaga klientom osiągać cele zdrowotne, sylwetkowe i uczy prawidłowych nawyków żywieniowych. Specjalizuje się w żywieniu oraz treningu kobiet na różnych etapach ich życia – przed ciążą, po ciąży i w trakcie laktacji. Stale rozwija się w tematyce żywienia wegetarian. Dzieli się wiedzą i doświadczeniem z pracy na Instagramie. Prywatnie kocha wędrówki po górach, dobrą książkę i granie na konsoli. natu.care
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 votes
Article Rating
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 139 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa