Monakolina K – właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

17.04.2025
Data aktualizacji: 30.06.2025
Monakolina K jest głównym składnikiem ekstraktu z czerwonego sfermentowanego ryżu. Przeprowadzone badania wykazały, że monakolina K powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Monakolina K może jednak powodować skutki uboczne, dlatego należy stosować wyłącznie preparaty zawierające zalecaną dobową dawkę. W tym artykule wyjaśnię, jakie są zastosowania monakoliny K i jak ją bezpiecznie stosować.

Autor
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna

Monakolina K – co to jest?

Monakolina K jest jednym z najważniejszych bioaktywnych składników, które znajdują się w ekstrakcie ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Pozyskuje się ją w trakcie fermentacji czerwonego ryżu przy udziale grzybów, takich jak Monascus purpureus. Spośród wszystkich składników naturalnie występujących w pozyskanym ekstrakcie, monakolina K ma najsilniejsze działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Monakolina K określana jest mianem „naturalnej statyny” ze względu na to, iż jest strukturalnie identyczna z lowastatyną, która jest stosowana w leczeniu farmakologicznym podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi. Obecnie monakolina K jest szeroko wykorzystywana w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią oraz obniżenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mechanizm działania monakoliny K

Monakolina K jest inhibitorem reduktazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A (HMG-CoA) – czyli głównego enzymu biorącego udział w procesie endogennej (naturalnej) produkcji cholesterolu. Inhibitor, jakim jest ten związek, oznacza, że jest to substancja, która powoduje zwolnienie lub zatrzymanie reakcji chemicznej – w tym wypadku syntezy cholesterolu.

Niektóre badania sugerują, że stosowanie ekstraktu ze sfermentowanego czerwonego ryżu wiąże się z poprawą funkcji śródbłonka naczyniowego i zmniejszeniem sztywności tętnic, podczas gdy długoterminowe badania potwierdzają jego rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Monakolina K może także obniżać poziom białka C-reaktywnego oznaczanego metodą o wysokiej czułości (hs-CRP), co wskazuje na jej potencjalne właściwości przeciwzapalne.

Pierwsze efekty zmniejszenia „złego” cholesterolu można zaobserwować po 4-8 tygodniach stosowania monakoliny K. Warto pamiętać, że nie należy łączyć jej z syntetycznymi statynami, ponieważ zwiększa to ryzyko działań niepożądanych.

Ilona Krzak
Magister farmacji

Monakolina K a poziom cholesterolu

Monakolina K jest najczęściej zalecana przez specjalistów w dziedzinie kardiologii w następujących przypadkach:

  • u pacjentów z niskim ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, którzy mają podwyższony poziom „złego” cholesterolu i u których modyfikacja stylu życia nie przynosi efektów, a jednocześnie nie mają jeszcze wskazań do stosowania leków obniżających poziom cholesterolu;
  • u osób, które z określonych powodów nie chcą przyjmować statyn, pomimo iż mają takie wskazania (około 10% pacjentów);
  • u pacjentów, którzy zgłaszają nietolerancję statyn (około 3% pacjentów).

Jak monakolina K wpływa na podwyższone stężenie cholesterolu?

Badania kliniczne

W maju 2024 roku w czasopiśmie Nutrients opublikowano wyniki najświeższej metaanalizy autorstwa greckich naukowców, uwzględniającej 14 randomizowanych, kontrolowanych placebo badań klinicznych z podwójnie ślepą próbą (RCTs). Trwały one od 4 do 24 tygodni z całościowym udziałem 705 pacjentów ze stwierdzoną hipercholesterolemią (średni wiek 53 lata, wartość średnia BMI 26,1 kg/m2).

Rezultaty niniejszej metaanalizy wykazały, iż stosowanie ekstraktu ze sfermentowanego czerwonego ryżu istotnie zmniejszyło stężenie:

  • cholesterolu całkowitego (średnio o 37,43 mg/dl),
  • „złego” cholesterolu LDL (średnio o 35,82 mg/dl) u pacjentów z wyjściowo wysokim poziomem cholesterolu w surowicy krwi.

Preparaty zawierające monakolinę K były stosowane przez badanych w postaci tabletek lub saszetek z proszkiem, w dobowej dawce wynoszącej najczęściej od 3 do 10 mg przez okres od 4 do nawet 24 tygodni.

Podobne wyniki uzyskali irańscy naukowcy, którzy przeprowadzili metaanalizę 24 RCTs z udziałem osób dorosłych, która oceniała wpływ monakoliny K na lipidogram. Rezultaty metaanalizy opublikowanej na początku 2023 roku pokazały, że stosowanie suplementów diety z ekstraktem z fermentowanego czerwonego ryżu skutecznie zmniejszało:

  • poziom cholesterolu całkowitego (średnio o 33,16 mg/dl),
  • cholesterolu frakcji LDL (średnio o 28,94 mg/dl),
  • triglicerydów (średnio o 23,36 mg/dl),
  • zwiększało stężenie dobrego cholesterolu HDL we krwi (średnio o 2,49 mg/dl).

Suplementy zawierające monakolinę K były najbardziej skuteczne u pacjentów z dyslipidemią, czyli wysokim poziomem cholesterolu całkowitego, lipoprotein frakcji LDL i triglicerydów. Ekstrakt z fermentowanego czerwonego ryżu wykazywał korzystny efekt obniżający poziom cholesterolu w dawkach mniejszych niż 1200 mg na dzień i przy czasie trwania terapii krótszym niż 12 tygodni.

Eksperci American College of Cardiology (ACC)
W 2021 roku podkreślili, że ekstrakt z fermentowanego czerwonego ryżu zawierający monakolinę K (wolny od cytryniny) w dobowej dawce od 3 do 10 mg można uznać za skuteczny i stosunkowo bezpieczny nutraceutyk obniżający poziom lipidów we krwi u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią.

Przeprowadzone badania pokazują, że codzienne spożywanie monakoliny K powoduje obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i nie-HDL w osoczu o 15-25% w ciągu 6-8 tygodni regularnej suplementacji.

Jaki ekstrakt z czerwonego ryżu wybrać?

Na podstawie opinii wydanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), 22 czerwca 2022 roku weszło w życie Rozporządzenie Komisji Europejskiej 2022/860, z którego wynika, iż dopuszczone do obrotu są obecnie wyłącznie suplementy diety zawierające do 3 mg monakoliny K w przeliczeniu na porcję dzienną.

Dlatego przed zakupem należy dokładnie zapoznać się z etykietą suplementu diety zawierającego w swoim składzie monakolinę K ze sfermentowanego czerwonego ryżu, aby uniknąć wystąpienia możliwych działań niepożądanych.

Zaleca się przede wszystkim wybierać te preparaty zawierające monakolinę K, które:

  • zawierają optymalną dawkę wynoszącą do 3 mg na dzień,
  • nie zawierają cytryniny, która może powodować uszkodzenie nerek oraz poważne powikłania związane z bólami mięśniowymi czy dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi,
  • posiadają wiarygodne certyfikaty świadczące o braku zanieczyszczeń, wydane przez niezależne akredytowane laboratoria.

Monakolina K – dawkowanie i czas stosowania

Aktualnie rekomendowana dobowa dawka w celu obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL oraz prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in.: udaru mózgu, zawału serca, miażdżycy naczyń krwionośnych) wynosi 3 mg monakoliny K.

W celu uzyskania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi zaleca się stosować monakolinę K przez okres 6-8 tygodni u osób z łagodną hipercholesterolemią. Monakolinę K należy przyjmować w trakcie lub bezpośrednio po posiłku, popijając wodą. Niektóre źródła sugerują, aby przyjmować monakolinę K po kolacji, ponieważ produkcja cholesterolu u większości osób osiąga szczyt późnym wieczorem.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania monakoliny K:

  • ciąża,
  • karmienie piersią,
  • wiek poniżej 18 lat,
  • wiek powyżej 70 lat,
  • zaburzenia pracy wątroby,
  • przyjmowanie naturalnych lub syntetycznych statyn,
  • niewydolność lub ciężkie uszkodzenie nerek,
  • miopatia przebiegająca ze spadkiem siły mięśniowej i silnym bólem mięśni,
  • utrudniony lub zablokowany odpływ żółci z wątroby (cholestaza).

Panel EFSA w 2018 roku uznał, że dostępne dane dotyczące działań niepożądanych zgłaszanych u ludzi są wystarczające, aby stwierdzić, że monakolina K stosowana w dawce 10 mg na dobę jako składnik suplementów diety stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego.

Eksperci uznali, że monakolina K z czerwonego fermentowanego ryżu w takiej dawce może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, a mianowicie dolegliwości mięśniowo-szkieletowych (w tym rabdomiolizy) i uszkodzenia wątroby.

Monakolina K – skutki uboczne i interakcje

Wśród najczęściej zgłaszanych skutków ubocznych wynikających ze stosowania suplementów diety zawierających monakolinę K wymienia się:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • biegunkę,
  • nudności,
  • zaparcia,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • obrzęki,
  • bóle mięśni,
  • zwiększone stężenie kinazy kreatynowej (CK),
  • zapalenie skóry,
  • reakcje alergiczne.

Warto podkreślić, że wymienione powyżej działania niepożądane były zgłaszane rzadko oraz bardzo rzadko przez uczestników w dotychczas przeprowadzonych badaniach klinicznych.

Z czym nie łączyć monakoliny K?

Monakoliny K nie należy łączyć z poniższymi składnikami:

  • sok grejpfrutowy,
  • cyklosporyna (lek o działaniu immunosupresyjnym),
  • werapamil (lek przeciwnadciśnieniowy i przeciwartymiczny),
  • nefazodon (lek przeciwdepresyjny i przeciwlękowy),
  • leki przeciwgrzybicze z grupy azoli,
  • antybiotyki z grupy makrolidów,
  • inhibitory proteazy HIV,
  • pochodne kumaryny (leki zmniejszające krzepliwość krwi).

Monakolina K jest metabolizowana głównie przez cytochrom P450 (CYP3A4). Dlatego jednoczesne stosowanie inhibitorów CYP 3A4 może zwiększać ryzyko miotoksyczności (uszkodzenia mięśni), a w niektórych przypadkach rabdomiolizy (rozpadu mięśni szkieletowych), zwłaszcza gdy monakolina K stosowania jest dawce co najmniej 10 mg na dobę.

Z czym łączyć monakolinę K?

Producenci suplementów diety często łączą monakolinę K z innymi bioaktywnymi składnikami o różnych mechanizmach działania, aby nasilić efekt obniżający stężenie cholesterolu we krwi.

Monakolinę K zazwyczaj łączy się z substancjami zmniejszającymi wchłanianie lipidów w jelitach (m.in.: błonnikiem rozpuszczalnym, glukomannanem, sterolami roślinnymi, probiotykami) lub zwiększającymi wychwyt cholesterolu przez wątrobę i nasilającymi jego wydalanie wraz z żółcią (np. berberyną, białkiem sojowym, ekstraktem z karczocha zwyczajnego).

Monakolinę K można również łączyć z koenzymem Q10, aby przeciwdziałać obniżeniu jego stężenia w organizmie wynikającego z długotrwałego przyjmowania statyn. Aby skutecznie zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi warto łączyć suplementację monakoliny K z modyfikacją stylu życia, która uwzględnia m. in. redukcję spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego oraz regularną aktywność fizyczną.

FAQ
Bibliografia
  • Źródła
    1. Arent-Piotrowska K.: Hipercholesterolemia – zmora dzisiejszych czasów. Co zrobić, by zapobiec jej konsekwencjom w świetle aktualnych zaleceń kardiologicznych. Probl Hig Epidemiol 2018, 99(2): 108-113.
    2. Cicero AFG, Fogacci F, Zambon A.: Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb 9;77(5):620-628.
    3. Fogacci F, Banach M, Mikhailidis DP, et al.: Safety of red yeast rice supplementation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 May;143:1-16.
    4. Li P, Wang Q, Chen K, et al.: Red Yeast Rice for Hyperlipidemia: A Meta-Analysis of 15 High-Quality Randomized Controlled Trials. Front Pharmacol. 2022 Jan 17:12:819482.
    5. Malec M.: Monakolina K – naturalna statyna. Farm Pol, 2019, 75(7): 365–368.
    6. Peng D, Fong A, Pelt AV.: Original Research: The Effects of Red Yeast Rice Supplementation on Cholesterol Levels in Adults. Am J Nurs. 2017 Aug;117(8):46-54.
    7. Rahmani P, Melekoglu E, Tavakoli S, et al.: Impact of red yeast rice supplementation on lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials. Expert Rev Clin Pharmacol. 2023 Jan;16(1):73-81.
    8. Righetti L, Dall’Asta C, Bruni R.: Risk Assessment of RYR Food Supplements: Perception vs. Reality. Front Nutr. 2021 Dec 7;8:792529.
    9. Trogkanis E, Karalexi MA, Sergentanis TN, et al.: Safety and Efficacy of the Consumption of the Nutraceutical „Red Yeast Rice Extract” for the Reduction of Hypercholesterolemia in Humans: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2024 May 11;16(10):1453.
    10. Wożakowska-Kapłon B, Salwa P.: Monakolina — pomost między prozdrowotną modyfikacją diety a farmakoterapią hipercholesterolemii. Folia Cardiologica 2016; 11, 4: 318–326.
    11. Yuan R, Yuan Y, Wang L, et al.: Red Yeast Rice Preparations Reduce Mortality, Major Cardiovascular Adverse Events, and Risk Factors for Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2022 Feb 21:13:744928.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Mateusz Durbas
Magister dietetyki o specjalności dietetyka kliniczna, szkoleniowiec, autor setek artykułów na temat żywienia i suplementacji w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych popularyzujących wiedzę opartą na faktach naukowych. Pasjonuje się szczególnie dietetyką kliniczną i sportową. Współpracuje na co dzień z pacjentami w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa