Jak przyjmować żelazo aby skutecznie się wchłaniało?
Suplementacja żelazem nie jest prostą sprawą – trzeba umieć robić to dobrze. W tym artykule wyjaśnię Ci, jak suplementować żelazo, aby były efekty.

Z tego artykułu dowiesz się...
- Jak przyjmować żelazo?
- Ustal poziom żelaza w organizmie
- Wybierz wysokoprzyswajalną formę żelaza
- Przyjmuj żelazo na pusty żołądek
- Zwiększ wchłanianie żelaza
- Unikaj produktów które zmniejszają wchłanianie żelaza
- Interakcje żelaza z lekami
- Zrozum metabolizm żelaza w organizmie
- Nadmiar szkodzi!
- Jak długo powinna trwać suplementacja żelazem?
- Niedobór żelaza w organizmie - objawy
- Rola żelaza w organizmie

Jak przyjmować żelazo?
Żelazo najlepiej przyjmować na czczo, 30-60 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po kolacji. Warto przyjmować je wraz z witaminą C lub laktoferyną, które zwiększają jego przyswajalność. Suplementacja żelazem powinna być dopasowana do głębokości niedoboru i zapotrzebowania.


Suplementacja żelazem – zrób to dobrze:
Ustal poziom żelaza w organizmie
Przed rozpoczęciem suplementacji żelazem, warto zbadać jego poziom, ponieważ zarówno niedobór żelaza, jak i zbyt duża ilość żelaza mogą być niebezpieczna dla zdrowia.
W celu ustalenia poziomu żelaza warto wykonać badania krwi:
- poziom żelaza,
- poziom ferrytyny – białka, które magazynuje żelazo w organizmie,
- poziom transferyny – białka, które reguluje stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportujące je do tkanek,
- TIBC (ang. Total Iron Binding Capacity) oznacza maksymalną ilość żelaza (Fe3+) potrzebną do wysycenia transferryny,
- morfologię krwi, najlepiej z rozmazem, w tym poziom hemoglobiny.
Wybierz wysokoprzyswajalną formę żelaza
Nie wszystkie suplementy żelaza są tak samo skuteczne. Najlepiej przyswajalne formy to żelazo dwuwartościowe (Fe2+):
- glukonian żelaza,
- siarczan żelaza,
- fumaran żelaza.
Jak wypadają inne formy żelaza?
- Cytrynian żelaza jest stosowany do zmniejszenia nadmiaru fosforanów – zwłaszcza u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
- Chelaty aminokwasowe (żelazo bisglicynianowe) – jest łagodne dla żołądka.
- Maltol żelazowy może dostarczać żelazo do enterocytów i utrzymywać niewchłoniętą frakcję żelaza.
- Laktoferyna z żelazem – dobra przyswajalność, mniej skutków ubocznych.
Suplementy soli żelazawej o powolnym uwalnianiu (np. siarczan żelaza) wypadły słabo w kilku badaniach, prawdopodobnie z powodu opóźnionego uwalniania otoczkowanego Fe 2+ poza dwunastnicą i górnym odcinkiem jelita czczego, gdzie wchłanianie żelaza jest optymalne. W związku z tym pojawiły się poważne obawy co do ich skuteczności, a ich stosowanie nie jest zalecane.

Przyjmuj żelazo na pusty żołądek
Żelazo należy przyjmować np. 30-60 minut przed śniadaniem lub 2 godziny po posiłku. Wchłanianie żelaza jest bardziej efektowne na pusty żołądek. Dlaczego? Do prawidłowego wchłaniania żelaza potrzebne jest środowisko kwaśne, które w żołądku zapewnia kwas solny. Na czczo w żołądku panuje silne kwaśne środowisko, co sprzyja rozpuszczaniu i redukcji żelaza, ułatwiając jego wchłanianie. Po posiłku środowisko w żołądku staje się mniej kwaśne, ponieważ jedzenie neutralizuje część kwasu. Utrudnia to redukcję żelaza i obniża jego wchłanianie.
Co zrobić jeśli źle reaguję na suplementację żelaza?
Niektórzy pacjenci doświadczają dolegliwości żołądkowych przy suplementacji żelazem – odczuwają bóle brzucha i pojawiają się zaparcia.
W takiej sytuacji można spróbować:
- Brać żelazo z małą ilością jedzenia (np. owocem, ale bez nabiału).
- Zamiany na formę chelatowaną lub laktoferynę.
- Zmniejszenie dawki i przyjmowanie mniejszych porcji kilka razy w ciągu dnia.
Zwiększ wchłanianie żelaza
Szacuje się, że tylko 14-18% żelaza jest wchłaniane z diet mieszanych, a 5-12% z diet wegetariańskich. Dlatego warto suplementować żelazo o odpowiedniej zawartości mg żelaza, a także w towarzystwie aktywatorów przyswajania.
Żelazo występuje w pożywieniu w dwóch formach:
- hemowej (pochodzącej z mięsa),
- niehemowej (znajdziemy je w produktach roślinnych, np. w roślinach strączkowych).
Żelazo hemowe jest łatwiej wchłaniane przez organizm, w przeciwieństwie do formy niehemowej, co sprawia, że osoby na diecie bezmięsnej są bardziej podatne na niedobór żelaza.
Żelazo w suplementach lubi być w towarzystwie witaminy C (kwas askorbinowy). Witamina ta odpowiada za redukcję jonów żelaza Fe3+ do jonów żelaza Fe2+, przez co są bardziej biodostępne. W tym celu warto łączyć produkty bogate w żelazo, takie jak wątróbka, rośliny strączkowe, czerwone mięso wraz z żywnością bogatą w kwas askorbinowy (warzywa, owoce cytrusowe i jagodowe, soki owocowe).
Przyswajanie żelaza możemy poprawić również laktoferyną. Laktoferyna może wiązać żelazo w formie jonów Fe3+ (trójwartościowe żelazo) i transportować je do komórek, szczególnie do komórek jelitowych, w których odbywa się wchłanianie żelaza. Dzięki tej funkcji laktoferyna pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ilości żelaza.

Unikaj produktów które zmniejszają wchłanianie żelaza
Niektóre produkty i substancje utrudniają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, np.:
- Suplementy diety zawierające cynk, magnez, wapń – mogą utrudniać przyswajanie żelaza, dlatego żelazo należy przyjmować w innych porach dnia.
- Kawa, herbata – zawierają taniny, które kompleksują żelazo i utrudniają jego przyswajanie.
- Mleko i nabiał – chodzi o wapń zawarty w tych produktach, który konkuruje o wchłanianie z żelazem.
- Produkty bogate w błonnik – jest substancją antyodżywczą, działa jak gąbka i wciąga z pożywienia składniki odżywcze, co utrudnia ich przyswajanie. Dieta bogata w błonnik jest bardzo korzystna dla jelit. Jednak warto pamiętać, aby suplementować żelazo na czczo i nie zagryzać go zaraz błonnikiem. Ciekawym przykładem są płatki owsiane, które są jednocześnie bogate w żelazo oraz zawierają dużo błonnika.
Różnorodna dieta bogata w produkty o wysokiej zawartości tego składnika może zapobiegać niedoborom, jednak należy mieć na uwadze inne produkty hamujące jego absorpcję. Zaleca się minimum 2-godzinny odstęp czasowy między suplementami żelaza a wymienionymi wyżej produktami.


Interakcje żelaza z lekami
Jeśli chcesz podnieść niski poziom żelaza, ale zadbać o prawidłowy metabolizm innych leków, które stosujesz, sprawdź, jak wyglądają interakcje żelaza z lekami.
- Lewotyroksyna – suplementacja żelazem może osłabiać jej działanie, dlatego powinno się je przyjmować minimum 4 godziny później.
- IPP (inhibitory pompy protonowej), antagoniści receptora H2, leki zobojętniające kwas żołądkowy– zmniejszają przyswajanie żelaza, lepiej wybrać chelaty lub laktoferynę.
- Tetracykliny – suplementacja żelazem może tworzyć z nimi nierozpuszczalne kompleksy, zmniejszając skuteczność antybiotyku. Zaleca się odstęp minimum 3 godziny.
Zrozum metabolizm żelaza w organizmie
Z pokarmu wchłania się tylko ok. 10–20% żelaza, co powoduje gromadzenie się pozostałej części żelaza w przewodzie pokarmowym. Mogą wtedy wystąpić objawy przeciążenia organizmu żelazem. Zbyt duża ilość tego pierwiastka może również zmieniać różnorodność i skład mikrobiomu, sprzyjając rozwojowi bakterii patogennych. Zwiększa to ryzyko infekcji, stanów zapalnych i zespołu metabolicznego. Jak widzisz, niedobór żelaza jak i nadmiar tego pierwiastka jest niebezpieczny dla zdrowia.
Organizm nie wydala nadmiaru żelaza w prosty sposób, dlatego ważne jest unikanie nadmiernej suplementacji. Żelazo powinno być uzupełniane stopniowo, bo jego metabolizm jest długotrwały. Cykl rozwojowy czerwonych krwinek trwa 12-15 dni, więc po takim czasie możemy mówić o stopniowym uzupełnianiu poziomu żelaza w surowicy.
Nadmiar żelaza i stany zapalne są inicjatorem produkcji hepcydyny, która blokuje wchłanianie żelaza do krwiobiegu i hamuje uwalnianie żelaza z magazynów. Mówiąc w skrócie, przyjęte przez nas żelazo ma blokadę na wchłanianie. Dlatego coraz więcej badań donosi, że nie ma sensu codziennie suplementować żelazo w dużych dawkach (200 mg), bo i tak całość się nie wchłonie, lecz warto zrobić dzień przerwy i dawkować je co drugi dzień.
Nie podawaj preparatów żelaza podczas choroby na własną rękę. Pierwiastek ten, to paliwo dla wielu patogenów. Nieuzasadniona suplementacja żelazem może przedłużać, a nawet nasilać rozwój infekcji bakteryjnej.


Nadmiar szkodzi!
Nadmierna suplementacja może skutkować uszkodzeniem mięśnia sercowego oraz narządów takich jak:
- trzustka,
- wątroba,
- tarczyca,
- gonady,
- przysadka mózgowa,
- skóra.
Na zbyt wysoką ilość żelaza są narażone osoby, które mają często powtarzane transfuzje krwi, osoby z zapaleniem wątroby typu B i C, chorobą alkoholową wątroby, czy stłuszczeniem wątroby.
Jak długo powinna trwać suplementacja żelazem?
- Skuteczna doustna suplementacja żelazem wymaga stosunkowo wysokich dawek: 50–200 mg/dzień i powinna trwać 3–12 tygodni w zależności od zaleceń lekarza i głębokości niedoboru.
- Zgodnie z oczekiwaniami, optymalna odpowiedź na doustną terapię żelazem powinna zwiększyć stężenie hemoglobiny o 2 g/dl w ciągu 3-4 tygodni. Dlatego też warto powtórzyć badanie około 6-8 tygodni od rozpoczęcia suplementacji żelazem.
- Doustną suplementację żelazem zwykle zaczyna się od dawek 60-70 mg pierwiastkowego żelaza. Tradycyjnie zaleca się przyjmowanie suplementu dwa lub trzy razy dziennie na pusty żołądek, aby osiągnąć dzienną dawkę ~200 mg żelaza.
Te dane wydają się dyskwalifikować dawkowanie siarczanu żelaza dwa lub trzy razy dziennie, a nawet sprzyjają przerywanemu przyjmowaniu co drugi dzień w porównianiu z dawkowaniem codziennym, aby ominąć blokadę hepcydyny i zwiększyć przyswajanie żelaza. Być może czeka nas rewolucja w suplementacji żelazem. Póki co, potrzeba jednak dalszych badań.
Niedobór żelaza w organizmie - objawy
Objawami niedoboru żelaza mogą być:
- Przewlekłe zmęczenie – wiąże się to z gorszą gospodarką tlenową, niedostatecznym dotlenieniem tkanek.
- Bladość skóry oraz śluzówek – osoby z szarą cerą mogą jednak nie zauważyć tego objawu.
- Wypadanie włosów – warto jednak podkreślić, że wypadanie włosów, to nie tylko domena niedoboru żelaza, jednak przewrotnie może być jednocześnie objawem nadmiernej ilości żelaza.
- Osłabienie paznokci – płytka paznokciowa staje się krucha i łamliwa.
- Duszność, zawroty głowy, bóle głowy- objawy te związane są z gorszą gospodarką tlenową.
- Kołatanie serca.
- Problemy z koncentracją – jego niedobór powoduje, że komórki mózgowe są słabo dotlenione, przez co spada ich metabolizm.
- Podniesienie poziomu TSH (hormonu tyreotropowego), gdyż niedobór żelaza ma negatywny wpływ na wydzielanie hormonów tarczycy.
- Pogorszenie odporności – niedobór żelaza może osłabiać odporność przystosowawczą, ponieważ odpowiednia podaż tego pierwiastka jest wymagana do namnażania limfocytów T i neutrofili, które stoją na straży naszej odporności.
Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych. Braki żelaza dotyczą przede wszystkim kobiet w wieku rozrodczym lub kobiet w ciąży i karmiących piersią, u których fizjologicznie zwiększone jest zapotrzebowanie na żelazo, ale również dotyczą dzieci i pacjentów z chorobą zapalną jelit, przewlekłą chorobą nerek oraz związanych z chirurgią bariatryczną.
Zwiększone ryzyko niedoboru żelaza mogą mieć kobiety podczas obfitych menstruacji, ze względu na sporą utratę krwi. Większy niedobór żelaza można zaobserwować również w przypadku pacjentów z przewlekłą utratą krwi z przewodu pokarmowego, posiadający nadżerki, polipy lub raka.

Rola żelaza w organizmie
Prawidłowy poziom żelaza w surowicy mieści się w zakresie: 50-170 µg/dl. W organizmie człowieka znajduje się około 3-4 g tego pierwiastka. Żelazo bierze udział w metabolizmie komórkowym, jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, wraz z kwasem foliowym bierze dział w produkcji krwi (w tym produkcji hemoglobiny), a także służy do transportu tlenu.
Większość żelaza w organizmie (>70%) jest obecna w czerwonych krwinkach (erytrocytach) a dokładnie w hemoglobinie, barwniku krwi, odpowiedzialnym za transportowanie tlenu. Tylko niewielka część tego pierwiastka (<1%) krąży w transferynie, nośniku tego pierwiastka w osoczu.
Zalecane dzienne spożycie żelaza wynosi:
- dla kobiet 18 mg żelaza,
- dla mężczyzn 10 mg żelaza,
- dla kobiet ciężarnych 27 mg żelaza,
- dla kobiet karmiących piersią dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 20 mg.
-
Źródła
- Pantopoulos K. Oral iron supplementation: new formulations, old questions. Haematologica. 2024 Sep 1;109(9):2790-2801. doi: 10.3324/haematol.2024.284967. PMID: 38618666; PMCID: PMC11367235.
- Elstrott B, Khan L, Olson S, Raghunathan V, DeLoughery T, Shatzel JJ. The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. Eur J Haematol. 2020 Mar;104(3):153-161. doi: 10.1111/ejh.13345. Epub 2019 Dec 26. PMID: 31715055; PMCID: PMC7031048.
- Gisslen T, Rao R, Georgieff MK. Anemia, Iron Supplementation, and the Brain. Clin Perinatol. 2023 Dec;50(4):853-868. doi: 10.1016/j.clp.2023.07.009. Epub 2023 Aug 31. PMID: 37866852; PMCID: PMC10590989.
- Tymińska A. et al, Niedokrwistość i niedobór żelaza u chorych z niewydolnością serca — postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne, Folia Cardiologica 12(4):422-430 DOI:10.5603/FC.2017.0077
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa