Jak przyjmować żelazo aby skutecznie się wchłaniało?

03.03.2025
Data aktualizacji: 07.03.2025
Żelazo to „wymagający” składnik w diecie – do jego prawidłowego przyswajania potrzebne są „specjalne warunki”: pora dnia, unikanie niektórych produktów zmniejszających wchłanianie żelaza, a jednoczesne łącznie ze składnikami zwiększającymi jego przyswajanie…

Suplementacja żelazem nie jest prostą sprawą – trzeba umieć robić to dobrze. W tym artykule wyjaśnię Ci, jak suplementować żelazo, aby były efekty.

Autor
Ilona Krzak
Magister farmacji
Redakcja
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna

Jak przyjmować żelazo?

Żelazo najlepiej przyjmować na czczo, 30-60 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po kolacji. Warto przyjmować je wraz z witaminą C lub laktoferyną, które zwiększają jego przyswajalność. Suplementacja żelazem powinna być dopasowana do głębokości niedoboru i zapotrzebowania.

Suplementacja żelazem – zrób to dobrze:

Ustal poziom żelaza w organizmie

Przed rozpoczęciem suplementacji żelazem, warto zbadać jego poziom, ponieważ zarówno niedobór żelaza, jak i zbyt duża ilość żelaza mogą być niebezpieczna dla zdrowia.

W celu ustalenia poziomu żelaza warto wykonać badania krwi:

  • poziom żelaza,
  • poziom ferrytyny – białka, które magazynuje żelazo w organizmie,
  • poziom transferyny – białka, które reguluje stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportujące je do tkanek,
  • TIBC (ang. Total Iron Binding Capacity) oznacza maksymalną ilość żelaza (Fe3+) potrzebną do wysycenia transferryny,
  • morfologię krwi, najlepiej z rozmazem, w tym poziom hemoglobiny.

Wybierz wysokoprzyswajalną formę żelaza

Nie wszystkie suplementy żelaza są tak samo skuteczne. Najlepiej przyswajalne formy to żelazo dwuwartościowe (Fe2+):

  • glukonian żelaza,
  • siarczan żelaza,
  • fumaran żelaza.

Jak wypadają inne formy żelaza?

  • Cytrynian żelaza jest stosowany do zmniejszenia nadmiaru fosforanów – zwłaszcza u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
  • Chelaty aminokwasowe (żelazo bisglicynianowe) – jest łagodne dla żołądka.
  • Maltol żelazowy może dostarczać żelazo do enterocytów i utrzymywać niewchłoniętą frakcję żelaza.
  • Laktoferyna z żelazem – dobra przyswajalność, mniej skutków ubocznych.

Suplementy soli żelazawej o powolnym uwalnianiu (np. siarczan żelaza) wypadły słabo w kilku badaniach, prawdopodobnie z powodu opóźnionego uwalniania otoczkowanego Fe 2+ poza dwunastnicą i górnym odcinkiem jelita czczego, gdzie wchłanianie żelaza jest optymalne. W związku z tym pojawiły się poważne obawy co do ich skuteczności, a ich stosowanie nie jest zalecane.

Czy wiesz, że…
Sole mogą powodować przebarwienia zębów i metaliczny posmak w ustach, szczególnie przy długotrwałym stosowaniu w postaci płynnej lub gdy nie są odpowiednio rozcieńczone przed spożyciem. Dlatego warto płukać jamę ustną po płynnych suplementach diety, które są bogate w żelazo.

Przyjmuj żelazo na pusty żołądek

Żelazo należy przyjmować np. 30-60 minut przed śniadaniem lub 2 godziny po posiłku. Wchłanianie żelaza jest bardziej efektowne na pusty żołądek. Dlaczego? Do prawidłowego wchłaniania żelaza potrzebne jest środowisko kwaśne, które w żołądku zapewnia kwas solny. Na czczo w żołądku panuje silne kwaśne środowisko, co sprzyja rozpuszczaniu i redukcji żelaza, ułatwiając jego wchłanianie. Po posiłku środowisko w żołądku staje się mniej kwaśne, ponieważ jedzenie neutralizuje część kwasu. Utrudnia to redukcję żelaza i obniża jego wchłanianie.

Co zrobić jeśli źle reaguję na suplementację żelaza?

Niektórzy pacjenci doświadczają dolegliwości żołądkowych przy suplementacji żelazem – odczuwają bóle brzucha i pojawiają się zaparcia.

W takiej sytuacji można spróbować:

  • Brać żelazo z małą ilością jedzenia (np. owocem, ale bez nabiału).
  • Zamiany na formę chelatowaną lub laktoferynę.
  • Zmniejszenie dawki i przyjmowanie mniejszych porcji kilka razy w ciągu dnia.

Zwiększ wchłanianie żelaza

Szacuje się, że tylko 14-18% żelaza jest wchłaniane z diet mieszanych, a 5-12% z diet wegetariańskich. Dlatego warto suplementować żelazo o odpowiedniej zawartości mg żelaza, a także w towarzystwie aktywatorów przyswajania.

Żelazo występuje w pożywieniu w dwóch formach:

  • hemowej (pochodzącej z mięsa),
  • niehemowej (znajdziemy je w produktach roślinnych, np. w roślinach strączkowych).

Żelazo hemowe jest łatwiej wchłaniane przez organizm, w przeciwieństwie do formy niehemowej, co sprawia, że ​​osoby na diecie bezmięsnej są bardziej podatne na niedobór żelaza.

Żelazo w suplementach lubi być w towarzystwie witaminy C (kwas askorbinowy). Witamina ta odpowiada za redukcję jonów żelaza Fe3+ do jonów żelaza Fe2+, przez co są bardziej biodostępne. W tym celu warto łączyć produkty bogate w żelazo, takie jak wątróbka, rośliny strączkowe, czerwone mięso wraz z żywnością bogatą w kwas askorbinowy (warzywa, owoce cytrusowe i jagodowe, soki owocowe).

Przyswajanie żelaza możemy poprawić również laktoferyną. Laktoferyna może wiązać żelazo w formie jonów Fe3+ (trójwartościowe żelazo) i transportować je do komórek, szczególnie do komórek jelitowych, w których odbywa się wchłanianie żelaza. Dzięki tej funkcji laktoferyna pomaga w utrzymaniu odpowiedniej ilości żelaza.

Ciekawe
Obecność produktów mięsnych w diecie (a dokładniej białek i peptydów zawartych w mięsie) wspomaga przyswajanie żelaza niehemowego w przewodzie pokarmowym. Czynnik mięsny (MF, ang. meat factor) zwiększa biodostępność żelaza niehemowego przez wspomaganie jego przejścia w formę, która jest łatwiej przyswajalna przez enterocyty (komórki nabłonka jelitowego).

Unikaj produktów które zmniejszają wchłanianie żelaza

Niektóre produkty i substancje utrudniają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, np.:

  • Suplementy diety zawierające cynk, magnez, wapń – mogą utrudniać przyswajanie żelaza, dlatego żelazo należy przyjmować w innych porach dnia.
  • Kawa, herbata – zawierają taniny, które kompleksują żelazo i utrudniają jego przyswajanie.
  • Mleko i nabiał – chodzi o wapń zawarty w tych produktach, który konkuruje o wchłanianie z żelazem.
  • Produkty bogate w błonnik – jest substancją antyodżywczą, działa jak gąbka i wciąga z pożywienia składniki odżywcze, co utrudnia ich przyswajanie. Dieta bogata w błonnik jest bardzo korzystna dla jelit. Jednak warto pamiętać, aby suplementować żelazo na czczo i nie zagryzać go zaraz błonnikiem. Ciekawym przykładem są płatki owsiane, które są jednocześnie bogate w żelazo oraz zawierają dużo błonnika.

Różnorodna dieta bogata w produkty o wysokiej zawartości tego składnika może zapobiegać niedoborom, jednak należy mieć na uwadze inne produkty hamujące jego absorpcję. Zaleca się minimum 2-godzinny odstęp czasowy między suplementami żelaza a wymienionymi wyżej produktami.

Interakcje żelaza z lekami

Jeśli chcesz podnieść niski poziom żelaza, ale zadbać o prawidłowy metabolizm innych leków, które stosujesz, sprawdź, jak wyglądają interakcje żelaza z lekami.

  • Lewotyroksyna – suplementacja żelazem może osłabiać jej działanie, dlatego powinno się je przyjmować minimum 4 godziny później.
  • IPP (inhibitory pompy protonowej), antagoniści receptora H2, leki zobojętniające kwas żołądkowy– zmniejszają przyswajanie żelaza, lepiej wybrać chelaty lub laktoferynę.
  • Tetracykliny – suplementacja żelazem może tworzyć z nimi nierozpuszczalne kompleksy, zmniejszając skuteczność antybiotyku. Zaleca się odstęp minimum 3 godziny.

Zrozum metabolizm żelaza w organizmie

Z pokarmu wchłania się tylko ok. 10–20% żelaza, co powoduje gromadzenie się pozostałej części żelaza w przewodzie pokarmowym. Mogą wtedy wystąpić objawy przeciążenia organizmu żelazem. Zbyt duża ilość tego pierwiastka może również zmieniać różnorodność i skład mikrobiomu, sprzyjając rozwojowi bakterii patogennych. Zwiększa to ryzyko infekcji, stanów zapalnych i zespołu metabolicznego. Jak widzisz, niedobór żelaza jak i nadmiar tego pierwiastka jest niebezpieczny dla zdrowia.

Organizm nie wydala nadmiaru żelaza w prosty sposób, dlatego ważne jest unikanie nadmiernej suplementacji. Żelazo powinno być uzupełniane stopniowo, bo jego metabolizm jest długotrwały. Cykl rozwojowy czerwonych krwinek trwa 12-15 dni, więc po takim czasie możemy mówić o stopniowym uzupełnianiu poziomu żelaza w surowicy.

Nadmiar żelaza i stany zapalne są inicjatorem produkcji hepcydyny, która blokuje wchłanianie żelaza do krwiobiegu i hamuje uwalnianie żelaza z magazynów. Mówiąc w skrócie, przyjęte przez nas żelazo ma blokadę na wchłanianie. Dlatego coraz więcej badań donosi, że nie ma sensu codziennie suplementować żelazo w dużych dawkach (200 mg), bo i tak całość się nie wchłonie, lecz warto zrobić dzień przerwy i dawkować je co drugi dzień.

Nie podawaj preparatów żelaza podczas choroby na własną rękę. Pierwiastek ten, to paliwo dla wielu patogenów. Nieuzasadniona suplementacja żelazem może przedłużać, a nawet nasilać rozwój infekcji bakteryjnej.

Nadmiar szkodzi!

Nadmierna suplementacja może skutkować uszkodzeniem mięśnia sercowego oraz narządów takich jak:

  • trzustka,
  • wątroba,
  • tarczyca,
  • gonady,
  • przysadka mózgowa,
  • skóra.

Na zbyt wysoką ilość żelaza są narażone osoby, które mają często powtarzane transfuzje krwi, osoby z zapaleniem wątroby typu B i C, chorobą alkoholową wątroby, czy stłuszczeniem wątroby.

Jak długo powinna trwać suplementacja żelazem?

  • Skuteczna doustna suplementacja żelazem wymaga stosunkowo wysokich dawek: 50–200 mg/dzień i powinna trwać 3–12 tygodni w zależności od zaleceń lekarza i głębokości niedoboru.
  • Zgodnie z oczekiwaniami, optymalna odpowiedź na doustną terapię żelazem powinna zwiększyć stężenie hemoglobiny o 2 g/dl w ciągu 3-4 tygodni. Dlatego też warto powtórzyć badanie około 6-8 tygodni od rozpoczęcia suplementacji żelazem.
  • Doustną suplementację żelazem zwykle zaczyna się od dawek 60-70 mg pierwiastkowego żelaza. Tradycyjnie zaleca się przyjmowanie suplementu dwa lub trzy razy dziennie na pusty żołądek, aby osiągnąć dzienną dawkę ~200 mg żelaza.
Ciekawe wnioski z badań
Wyniki badań pokazały, że spożycie siarczanu żelaza w dawkach 60 mg pierwiastkowego żelaza lub wyższych wywołało indukcję hepcydyny do 24 godzin, co zmniejszyło absorpcję żelaza z kolejnej dawki podanej następnego dnia. Poziomy hepcydyny powróciły do ​​poziomu wyjściowego po 48 godzinach, przywracając skuteczną absorpcję żelaza.

Te dane wydają się dyskwalifikować dawkowanie siarczanu żelaza dwa lub trzy razy dziennie, a nawet sprzyjają przerywanemu przyjmowaniu co drugi dzień w porównianiu z dawkowaniem codziennym, aby ominąć blokadę hepcydyny i zwiększyć przyswajanie żelaza. Być może czeka nas rewolucja w suplementacji żelazem. Póki co, potrzeba jednak dalszych badań.

Niedobór żelaza w organizmie - objawy

Objawami niedoboru żelaza mogą być:

  • Przewlekłe zmęczenie – wiąże się to z gorszą gospodarką tlenową, niedostatecznym dotlenieniem tkanek.
  • Bladość skóry oraz śluzówek – osoby z szarą cerą mogą jednak nie zauważyć tego objawu.
  • Wypadanie włosów – warto jednak podkreślić, że wypadanie włosów, to nie tylko domena niedoboru żelaza, jednak przewrotnie może być jednocześnie objawem nadmiernej ilości żelaza.
  • Osłabienie paznokci – płytka paznokciowa staje się krucha i łamliwa.
  • Duszność, zawroty głowy, bóle głowy- objawy te związane są z gorszą gospodarką tlenową.
  • Kołatanie serca.
  • Problemy z koncentracją – jego niedobór powoduje, że komórki mózgowe są słabo dotlenione, przez co spada ich metabolizm.
  • Podniesienie poziomu TSH (hormonu tyreotropowego), gdyż niedobór żelaza ma negatywny wpływ na wydzielanie hormonów tarczycy.
  • Pogorszenie odporności – niedobór żelaza może osłabiać odporność przystosowawczą, ponieważ odpowiednia podaż tego pierwiastka jest wymagana do namnażania limfocytów T i neutrofili, które stoją na straży naszej odporności.

Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych. Braki żelaza dotyczą przede wszystkim kobiet w wieku rozrodczym lub kobiet w ciąży i karmiących piersią, u których fizjologicznie zwiększone jest zapotrzebowanie na żelazo, ale również dotyczą dzieci i pacjentów z chorobą zapalną jelit, przewlekłą chorobą nerek oraz związanych z chirurgią bariatryczną.

Zwiększone ryzyko niedoboru żelaza mogą mieć kobiety podczas obfitych menstruacji, ze względu na sporą utratę krwi. Większy niedobór żelaza można zaobserwować również w przypadku pacjentów z przewlekłą utratą krwi z przewodu pokarmowego, posiadający nadżerki, polipy lub raka.

Ważne
Anemia w ciąży jest niebezpieczna dla płodu i może nieść konsekwencje dla rozwoju mózgu narodzonego dziecka. Wczesna anemia prowadzi do niedoboru żelaza we krwi, a co za tym idzie, zmniejszonych dawek tlenu, co może zakłócić intensywny rozwój mózgu u potomka.

Rola żelaza w organizmie

Prawidłowy poziom żelaza w surowicy mieści się w zakresie: 50-170 µg/dl. W organizmie człowieka znajduje się około 3-4 g tego pierwiastka. Żelazo bierze udział w metabolizmie komórkowym, jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, wraz z kwasem foliowym bierze dział w produkcji krwi (w tym produkcji hemoglobiny), a także służy do transportu tlenu.

Większość żelaza w organizmie (>70%) jest obecna w czerwonych krwinkach (erytrocytach) a dokładnie w hemoglobinie, barwniku krwi, odpowiedzialnym za transportowanie tlenu. Tylko niewielka część tego pierwiastka (<1%) krąży w transferynie, nośniku tego pierwiastka w osoczu.

Zalecane dzienne spożycie żelaza wynosi:

  • dla kobiet 18 mg żelaza,
  • dla mężczyzn 10 mg żelaza,
  • dla kobiet ciężarnych 27 mg żelaza,
  • dla kobiet karmiących piersią dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 20 mg.
Bibliografia
  • Źródła
    1. Pantopoulos K. Oral iron supplementation: new formulations, old questions. Haematologica. 2024 Sep 1;109(9):2790-2801. doi: 10.3324/haematol.2024.284967. PMID: 38618666; PMCID: PMC11367235.
    2. Elstrott B, Khan L, Olson S, Raghunathan V, DeLoughery T, Shatzel JJ. The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. Eur J Haematol. 2020 Mar;104(3):153-161. doi: 10.1111/ejh.13345. Epub 2019 Dec 26. PMID: 31715055; PMCID: PMC7031048.
    3. Gisslen T, Rao R, Georgieff MK. Anemia, Iron Supplementation, and the Brain. Clin Perinatol. 2023 Dec;50(4):853-868. doi: 10.1016/j.clp.2023.07.009. Epub 2023 Aug 31. PMID: 37866852; PMCID: PMC10590989.
    4. Tymińska A. et al, Niedokrwistość i niedobór żelaza u chorych z niewydolnością serca — postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne, Folia Cardiologica 12(4):422-430 DOI:10.5603/FC.2017.0077
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Ilona Krzak
Absolwentka Uniwesytetu Medycznego we Wrocławiu. Farmaceuta z zamiłowania. Pracuje w aptece ogólnodostępnej, gdzie realizuje się w opiece farmaceutycznej, szczególnie pod kątem astmy i cukrzycy. Interesuje się wpływem mikrobiomu na stan zdrowia oraz znaczeniem suplementacji w przebiegu chorób przewlekłych. Edukuje w mediach społecznościowych jako @pani_z_apteki. Jej misją jest dbanie o dobro pacjenta.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa