Żurawina wielkoowocowa należy do roślin wrzosowatych. Posiada kuliste owoce w kolorze czerwonym. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, z owoców żurawiny produkuje się przetwory spożywcze oraz roślinne preparaty.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to roślina powszechnie występująca w całej Europie. Jest bogatym źródłem substancji aktywnie biologicznych, dlatego z jej liści i ziela wytwarza się ziołowe preparaty. Można spożywać ją także w formie naparów, jako dodatek do potraw oraz stosować zewnętrznie w formie płukanek.
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) to roślina należąca do gatunku roślin astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest także uprawiana w krajach Europy, w tym również w Polsce. W zielu i korzeniu jeżówki zawarte są cenne substancje aktywne, które wspierają naturalny system obronny organizmu.
Dzika róża (Rosa canina) to najbardziej znany gatunek róż występujący w Polsce. Roślina ta często wykorzystywana jest w przetwórstwie spożywczym oraz w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Owoce dzikiej róży są bogate w wartości odżywcze i zawierają cenne składniki biologicznie aktywne, dlatego wykonuje się z nich przetwory, kosmetyki i preparaty ziołowe.