Zielona herbata (Camellia sinensis) uprawiana jest na terenie Azji i Afryki Środkowej. Wyróżnia się tym, że jest poddawana fermentacji jedynie w niewielkim stopniu, dlatego zachowuje swoje właściwości i bogactwo składników. Jest bogata szczególnie w związki polifenolowe.
Kurkuma to roślina, z której powstaje aromatyczna przyprawa o żółtej barwie. Kłącze kurkumy zawiera związki zwane kurkuminoidami (w tym kurkuminę). To właśnie dzięki kurkuminie potrawy z kurkumą nabierają złocistego koloru.
Bez czarny to krzew o drobnych żółto-białych kwiatach i ciemnoczerwonych kulistych owocach. Napary z bzu czarnego od setek lat stosowane są pomocniczo w łagodzeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem. Substancje aktywne zawarte w owocach i kwiatach bzu czarnego pomagają również naturalnie wspomóc pracę układu odpornościowego.
Goździkowiec korzenny to drzewo należące do rodziny mirtowatych. Występuje głównie w Azji i Indonezji. Suszone pąki kwiatów goździkowca (goździki korzenne) są popularnym dodatkiem do potraw i rozgrzewających napojów. Pozyskuje się z nich także olejek goździkowy o cennych właściwościach.