Prosto dla zdrowia
colladrop-nowosc-baner-1280x200 colladrop-nowosc-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Orzech włoski – właściwości lecznicze i odżywcze

Orzech włoski - najważniejsze informacje

Orzech włoski (Juglans regia L.) to gatunek drzewa z rodziny orzechowatych. Występuje w południowo-wschodniej Europie, w Azji, na Bałkanach i w południowo-zachodniej części Chin. W Polsce jest uprawiany zaledwie od kilkuset lat. Nasiona orzecha włoskiego są niezwykle cennym i wartościowym składnikiem diety. Są pełne wartościowych składników odżywczych, których spożycie korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

Możliwe zastosowania

  • Korzystny wpływ na układ nerwowy
  • Działanie przeciwutleniające
  • Korzystny wpływ na układ krążenia
  • Pomocniczo w chorobach skóry

Orzechy włoskie a praca mózgu

Orzechy włoskie cechują się wysoką zawartością kwasów OMEGA- 3 i witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Kwasy OMEGA-3 wspomagają pamięć krótkotrwałą i werbalną. Wysoka zawartość magnezu w orzechach także korzystnie wpływa na funkcje poznawcze. Z kolei dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym możliwe jest prawidłowe odbieranie i przetwarzanie informacji, wzrasta także uwaga i koncentracja. Badania wskazują, że kwasy OMEGA-3 mają pozytywny wpływ na nastrój. U osób regularnie spożywających orzechy włoskie zaobserwowano wyższy poziom energii, lepszą koncentrację i wyższą aktywność. Jedzenie orzechów zalecane jest szczególnie w trakcie wzmożonego wysiłku intelektualnego, na przykład w trakcie nauki do egzaminów.

Antyoksydanty zawarte w orzechach

Orzechy włoskie są źródłem antyoksydantów, czyli związków chemicznych, które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników w organizmie. Wysoki poziom wolnych rodników wiążę się z podwyższonym ryzykiem różnych chorób, dlatego ważne jest, aby przyjmować pokarm bogaty w antyoksydanty. W orzechach znajdują się flawonoidy, które także pełnią rolę przeciwutleniaczy w organizmie. Działają także przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Orzechy włoskie korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy

Jest to zasługa obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Kwasy te określane są jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazują działanie prozdrowotne – zmniejszają stężenie LDL (szkodliwej frakcji cholesterolu), pełnią istotną rolę w profilaktyce miażdżycy oraz obniżają ciśnienie krwi. Wyciąg z orzecha zmniejsza także poziom cukru we krwi. Flawonoidy zawarte w orzechach są skuteczne w profilaktyce schorzeń układu krążenia, na przykład miażdżycy. Jest to związane z ich zdolnością do obniżania ciśnienia krwi. Korzystnie wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu możliwy jest prawidłowy przepływ krwi. W ten sposób zmniejsza się ryzyko odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

Liść orzecha włoskiego a choroby skóry

Liście orzecha włoskiego stosowane są w zielarstwie pomocniczo w schorzeniach skóry. Zaobserwowano, że wywary z liści orzecha korzystnie wpływają na gojenie się powierzchniowych stanów zapalnych skóry. Działają ściągająco i przeciwzapalnie, a także mogą być stosowane w celu zmniejszenia potliwości dłoni i stóp. Odwary z liści orzecha włoskiego pomagają zwalczać drobnoustroje, można stosować je pomocniczo w trądziku.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem jest alergia na orzechy. Silne reakcje alergiczne są obciążające dla zdrowia i mogą stanowić wręcz zagrożenie zdrowia i życia. Uczulenie na orzechy objawia się poprzez wysypkę na twarzy i całym ciele, wodnisty katar i obrzęk twarzy. Mogą wystąpić również wymioty i biegunka. W skrajnych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny – może on spowodować utratę przytomności, a nawet śmierć.

Objawy nadmiaru

Ze względu na wysoką kaloryczność orzechów włoskich (654 kcal w 100 g produktu) i wysoką zawartość tłuszczu (65,21 g w 100 g produktu) zaleca się umiar w spożyciu. Wystarczy już garść orzechów dziennie (około 30 g), aby dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę wartościowych składników odżywczych. Spożycie zbyt dużej porcji orzechów może wywołać nudności, ból brzucha, wymioty czy też biegunkę.

Bibliografia

  1. Z. Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, "Medycyna rodzinna", 2015, nr 3, s. 124-130.
  2. N. Derebecka, M. Kania, J. Baraniak, Liść orzecha włoskiego (Juglandis folium) – działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz bezpieczeństwo stosowania w chorobach skórnych, "Postępy Fitoterapii", 2012, nr 3, s. 197-202.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl