Które orzechy mają najwięcej żelaza?

15.08.2025
Data aktualizacji: 18.09.2025

Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna, trenerka personalna

Wśród orzechów najwięcej żelaza zawierają orzechy nerkowca, pinii, laskowe, pistacje, migdały i makadamia. Zjedzenie 30 g porcji tych orzechów pokrywa średnio 13% dziennego zapotrzebowania na żelazo dla mężczyzn i 7,2% dziennego zapotrzebowania dla kobiet.

Badania pokazują, że całkowita zawartość żelaza w orzechach jest bardzo zróżnicowana i może zależeć nawet od regionu uprawy. Jednak nie powinniśmy się tym aż tak przejmować i po prostu starać się codziennie jeść garść orzechów, najlepiej tych o największej ilości żelaza w 100 g, czyli nerkowców, pinii, laskowych, pistacji, migdałów i makadamia. Najlepiej jeść różne orzechy i stworzyć sobie własny słoik z ich miksem. Orzechy można dodawać zarówno do posiłków na słono, jak i słodko.

Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna, trenerka personalna
Orzech kompleks, Walnut Natural Complex, krople 50 ml
Sprawdź

Ile żelaza mają orzechy? [Tabela]

Orzechy
Zawartość żelaza w 100 g
nerkowce
6,05 mg
pinii
5,53 mg
laskowe
4,70 mg
migdały
3,71 mg
pistacje
3,46 mg
makadamia
2,65 mg
brazylijskie
2,43 mg
włoskie
2,24 mg
Polecane
Skąd wiemy o zawartości żelaza w orzechach?
FoodData Central to kompleksowy, internetowy system baz danych opracowany przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), który udostępnia szczegółowe informacje o składzie żywności. Jest to kluczowe narzędzie dla naukowców, dietetyków, profesjonalistów z branży spożywczej oraz konsumentów, którzy szukają rzetelnych danych na temat wartości odżywczych produktów.

Chociaż niektóre orzechy zawierają sporą ilość żelaza, jego biodostępność, czyli ilość, którą organizm może faktycznie przyswoić, jest zazwyczaj niska. Większość orzechów i nasion oleistych ma mniej niż 10% biodostępności żelaza, co sprawia, że są one mniej skuteczne jako źródło żelaza w diecie w porównaniu z innymi produktami roślinnymi. Jednak nerkowce, pistacje i migdały wykazują stosunkowo wyższą biodostępność żelaza wśród orzechów.

Czynniki wpływające na wchłanianie żelaza z orzechów

Orzechy zawierają związki, takie jak fityniany i polifenole, które mogą hamować wchłanianie żelaza. Badania wykazały, że spożywanie orzechów takich jak orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne i orzechy laskowe wraz z chlebem znacznie zmniejsza wchłanianie żelaza w porównaniu z samym chlebem. Wyjątkiem jest kokos, który zawiera mniejsze ilości tych inhibitorów i nie wpływa znacząco na wchłanianie żelaza. Inne badanie wykazało, że dodatek witaminy C może pomóc przezwyciężyć hamujące działanie niektórych orzechów, poprawiając wchłanianie żelaza z orzechów brazylijskich i orzeszków ziemnych.

Jedzenie 30 g orzechów dziennie ma pozytywny wpływ na pracę mózgu funkcje poznawcze, dokładność i szybkość reakcji, a także na zdrowie mikrobioty i jelit. Porcja 30 g orzechów włoskich, pistacji, nerkowca czy makadamia to około 180 kcal i wraz z porcją jogurtu oraz garścią borówek będzie wspaniałą propozycją na zbilansowany pro-hormonalny posiłek.

Zuzanna Woźniak
Dietetyk kliniczny

Orzechy stanowią prawdziwą perełkę wśród składników diety, nazywane są często tzw. superfood diety śródziemnomorskiej z wielu powodów. Są skarbnicą wielu związków bioaktywnych, m.in. jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E i K, kwasu foliowego, a także magnezu, potasu, selenu. Ich codzienne spożywanie wraz z dietą stanowi solidne wsparcie w profilaktyce wielu chorób przewlekłych uskuteczniając długie życie w zdrowiu.

Zofia Winczewska
Magister farmacji
Bestsellery
Bibliografia
  • Źródła
    1. https://fdc.nal.usda.gov/food-search
    2. Gonçalves B, Pinto T, Aires A, Morais MC, Bacelar E, Anjos R, Ferreira-Cardoso J, Oliveira I, Vilela A, Cosme F. Composition of Nuts and Their Potential Health Benefits-An Overview. Foods. 2023 Feb 23;12(5):942. doi: 10.3390/foods12050942. PMID: 36900459; PMCID: PMC10000569.
    3. Haskell-Ramsay CF, Dodd FL, Smith D, et al. Mixed Tree Nuts, Cognition, and Gut Microbiota: A 4-Week, Placebo-Controlled, Randomized Crossover Trial inHealthy Nonelderly Adults. J Nutr. 2023;152(12):2778-2788.doi:10.1093/jn/nxac228
    4. Macfarlane, B., Bezwoda, W., Bothwell, T., Baynes, R., Bothwell, J., Macphail, A., Lamparelli, R., & Mayet, F. (1988). Inhibitory effect of nuts on iron absorption. The American journal of clinical nutrition, 47 2, 270-4 . https://doi.org/10.1093/AJCN/47.2.270.
    5. Reddy NS, Hotwani MS. In vitro availability of iron from selected nuts and oilseeds. Plant Foods Hum Nutr. 1993 May;43(3):247-50. doi: 10.1007/BF01886226. PMID: 8506240.
    6. Suliburska, J., & Krejpcio, Z. (2014). Evaluation of the content and bioaccessibility of iron, zinc, calcium and magnesium from groats, rice, leguminous grains and nuts. Journal of Food Science and Technology, 51, 589-594. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0535-5.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Nina Wawryszuk
Specjalizuje się w treningu siłowym, suplementacji sportowej i psychosomatyce. Redaguje i tworzy artykuły w duchu EBM (Evidence-based medicine). Pracowała dla wielu znanych marek w branżach suplementów diety oraz sportowej. Współpracuje z gronem ekspertów od zdrowia – lekarzami, naukowcami, dietetykami, farmaceutami –  i nieustannie rozwija sieć kontaktów. Szkoli się m.in. w Centrum Szkoleń Sportowych i Warsztacie Nauki. Prywatnie dorzuca kilogramy na sztangę oraz pomaga sportowcom poprawiać swoje wyniki sportowe poprzez trening i suplementację.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa