Które orzechy mają najwięcej żelaza?
Wśród orzechów najwięcej żelaza zawierają orzechy nerkowca, pinii, laskowe, pistacje, migdały i makadamia. Zjedzenie 30 g porcji tych orzechów pokrywa średnio 13% dziennego zapotrzebowania na żelazo dla mężczyzn i 7,2% dziennego zapotrzebowania dla kobiet.

Badania pokazują, że całkowita zawartość żelaza w orzechach jest bardzo zróżnicowana i może zależeć nawet od regionu uprawy. Jednak nie powinniśmy się tym aż tak przejmować i po prostu starać się codziennie jeść garść orzechów, najlepiej tych o największej ilości żelaza w 100 g, czyli nerkowców, pinii, laskowych, pistacji, migdałów i makadamia. Najlepiej jeść różne orzechy i stworzyć sobie własny słoik z ich miksem. Orzechy można dodawać zarówno do posiłków na słono, jak i słodko.
Ile żelaza mają orzechy? [Tabela]

Chociaż niektóre orzechy zawierają sporą ilość żelaza, jego biodostępność, czyli ilość, którą organizm może faktycznie przyswoić, jest zazwyczaj niska. Większość orzechów i nasion oleistych ma mniej niż 10% biodostępności żelaza, co sprawia, że są one mniej skuteczne jako źródło żelaza w diecie w porównaniu z innymi produktami roślinnymi. Jednak nerkowce, pistacje i migdały wykazują stosunkowo wyższą biodostępność żelaza wśród orzechów.
Czynniki wpływające na wchłanianie żelaza z orzechów
Orzechy zawierają związki, takie jak fityniany i polifenole, które mogą hamować wchłanianie żelaza. Badania wykazały, że spożywanie orzechów takich jak orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne i orzechy laskowe wraz z chlebem znacznie zmniejsza wchłanianie żelaza w porównaniu z samym chlebem. Wyjątkiem jest kokos, który zawiera mniejsze ilości tych inhibitorów i nie wpływa znacząco na wchłanianie żelaza. Inne badanie wykazało, że dodatek witaminy C może pomóc przezwyciężyć hamujące działanie niektórych orzechów, poprawiając wchłanianie żelaza z orzechów brazylijskich i orzeszków ziemnych.
Jedzenie 30 g orzechów dziennie ma pozytywny wpływ na pracę mózgu – funkcje poznawcze, dokładność i szybkość reakcji, a także na zdrowie mikrobioty i jelit. Porcja 30 g orzechów włoskich, pistacji, nerkowca czy makadamia to około 180 kcal i wraz z porcją jogurtu oraz garścią borówek będzie wspaniałą propozycją na zbilansowany pro-hormonalny posiłek.
Orzechy stanowią prawdziwą perełkę wśród składników diety, nazywane są często tzw. superfood diety śródziemnomorskiej z wielu powodów. Są skarbnicą wielu związków bioaktywnych, m.in. jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E i K, kwasu foliowego, a także magnezu, potasu, selenu. Ich codzienne spożywanie wraz z dietą stanowi solidne wsparcie w profilaktyce wielu chorób przewlekłych uskuteczniając długie życie w zdrowiu.
-
Źródła
- https://fdc.nal.usda.gov/food-search
- Gonçalves B, Pinto T, Aires A, Morais MC, Bacelar E, Anjos R, Ferreira-Cardoso J, Oliveira I, Vilela A, Cosme F. Composition of Nuts and Their Potential Health Benefits-An Overview. Foods. 2023 Feb 23;12(5):942. doi: 10.3390/foods12050942. PMID: 36900459; PMCID: PMC10000569.
- Haskell-Ramsay CF, Dodd FL, Smith D, et al. Mixed Tree Nuts, Cognition, and Gut Microbiota: A 4-Week, Placebo-Controlled, Randomized Crossover Trial inHealthy Nonelderly Adults. J Nutr. 2023;152(12):2778-2788.doi:10.1093/jn/nxac228
- Macfarlane, B., Bezwoda, W., Bothwell, T., Baynes, R., Bothwell, J., Macphail, A., Lamparelli, R., & Mayet, F. (1988). Inhibitory effect of nuts on iron absorption. The American journal of clinical nutrition, 47 2, 270-4 . https://doi.org/10.1093/AJCN/47.2.270.
- Reddy NS, Hotwani MS. In vitro availability of iron from selected nuts and oilseeds. Plant Foods Hum Nutr. 1993 May;43(3):247-50. doi: 10.1007/BF01886226. PMID: 8506240.
- Suliburska, J., & Krejpcio, Z. (2014). Evaluation of the content and bioaccessibility of iron, zinc, calcium and magnesium from groats, rice, leguminous grains and nuts. Journal of Food Science and Technology, 51, 589-594. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0535-5.
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa