Jakie warzywa mają dużo żelaza? [Tabela]

12.09.2025
Data aktualizacji: 01.10.2025
Warzywa zawierające najwięcej żelaza to zielone warzywa liściaste – szpinak, sałata, rukola, jarmuż czy rukola, a także buraki, boćwina i brukselka. Mimo, że jest to żelazo niehemowe (gorzej przyswajalne) jak najbardziej uwzględnić te warzywa w diecie!
Tekst
Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna
Konsultacja merytoryczna
Zofia Winczewska
Magister farmacji

Jakie warzywa mają dużo żelaza?

Warzywa o wysokiej zawartości żelaza to m.in. szpinak, jarmuż, brokuły, buraki, sałata, rukola koperek i natka pietruszki. Warto pamiętać, że żelazo z warzyw (żelazo niehemowe) jest gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe z produktów zwierzęcych. Dlatego dla poprawy wchłaniania, źródła roślinne bogate w żelazo warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, aby zwiększyć jego wchłanianie.

Polecane

Warzywa bogate w żelazo [Tabela]

Warzywo
Żelazo (mg) w 100 g surowego warzywa
koperek
6,6
natka pietruszki
6,2
szpinak
2,7
roszponka
2,2
boćwina
1,8
jarmuż
1,5
brukselka
1,4
rukola
1,4
sałata zielona
0,8
buraki
0,7
brokuły
0,6
bataty
0,4
ziemniaki
0,3
Skąd wiemy o zawartości żelaza w warzywach?
FoodData Central to kompleksowy, internetowy system baz danych opracowany przez USDA – Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Udostępnia szczegółowe informacje o składzie żywności. To kluczowe narzędzie dla naukowców, dietetyków, profesjonalistów z branży spożywczej oraz konsumentów, którzy szukają rzetelnych danych na temat wartości odżywczych produktów.

Żelazo niehemowe w warzywach – co to znaczy?

Żelazo niehemowe to forma żelaza występująca głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Jest to żelazo trójwartościowe, które charakteryzuje się niższą biodostępnością i trudniejszym wchłanianiem w porównaniu do żelaza hemowego, obecnego w produktach zwierzęcych (np. podrobach). Przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia zwierzęcego wynosi 15-40%, a ze źródeł roślinnych 1-15%.

Jak zwiększyć przyswajanie żelaza z pożywienia?

  • Dodaj źródło witaminy C do posiłku: kwas askorbinowy może zwiększyć wchłanianie żelaza zawartego w spożywanych jednocześnie produktach.
  • Nie popijaj posiłku herbatą lub kawą: zawarte w nich taniny i polifenole hamują wchłanianie żelaza, więc najlepiej pić je co najmniej 2 godziny przed lub po jedzeniu.
  • Unikaj połączenia żelaza z niektórymi składnikami: fityniany (w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach) i polifenole (w warzywach, zbożach, przyprawach, herbacie, kawie, czerwonym winie i kakao) mogą hamować wchłanianie żelaza niehemowego.
  • Gotuj w żeliwnych naczyniach: używanie naczyń żeliwnych do gotowania może zwiększyć zawartość żelaza w jedzeniu.
  • Jedz roślinne źródła żelaza z mięsem, rybami lub drobiem: zawarte w nich żelazo hemowe nie tylko samo się dobrze wchłania, ale także wspiera przyswajanie żelaza niehemowego.

Przepisy naładowane żelazem

Sprawdź propozycje na przepisy z wykorzystaniem warzyw, aby dostarczyć sobie nie tylko żelaza, ale i witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów.

Zielony koktajl

Składniki na 1 porcję:

  • 2 garści szpinaku
  • 100 g świeżego mango
  • jedno dojrzałe kiwi
  • 1/2 banana
  • 200 g mleka/napoju roślinnego (dodaj więcej, jeśli wolisz bardziej płynną formę)
  • 2 łyżki ulubionych orzechów

Wykonanie: Zblenduj wszystkie składniki oprócz orzechów. Orzechy posiekaj i dodaj do koktajlu.

Orzeźwiająca sałatka

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 g ugotowanego buraka
  • 50 g truskawek
  • 30 g sera feta
  • 20 g orzechów włoskich
  • 10 g nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie: Szpinak opłucz, a buraka pokrój w kostkę. Fetę rozkrusz palcami na większe kawałki. Truskawki przekrój na pół. Wymieszaj wszystko w misce. Dodaj orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Na koniec skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Klasyczna wątróbka z surówką i ziemniakami

Przepis na 2 porcje

Wątróbka:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 150 g cebuli
  • 20 g oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Surówka:

  • 200 g buraków (ugotowanych lub pieczonych)
  • 150 g jabłka
  • 70 g cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Ziemniaki:

  • 400 g ziemniaków
  • szczypta soli do gotowania
  • koperek

Wykonanie: Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, opłucz i osusz. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Następnie dodaj wątróbkę i smaż na średnim ogniu przez około 7-10 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem pod koniec smażenia. W międzyczasie przygotuj surówkę: buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem.  Podawaj porcję wątróbki z cebulką obok porcji gotowanych ziemniaków i świeżej surówki z buraków, jabłka i cebuli. Ziemniaki posyp posiekanym koperkiem.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674F. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200263.
    2. Piskin E, Cianciosi D, Gulec S, Tomas M, Capanoglu E. Iron Absorption: Factors, Limitations, and Improvement Methods. ACS Omega. 2022 Jun 10;7(24):20441-20456. doi: 10.1021/acsomega.2c01833. PMID: 35755397; PMCID: PMC9219084.
    3. https://fdc.nal.usda.gov/ [12.09.2025]
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Nina Wawryszuk
Specjalizuje się w treningu siłowym, suplementacji sportowej i psychosomatyce. Redaguje i tworzy artykuły w duchu EBM (Evidence-based medicine). Pracowała dla wielu znanych marek w branżach suplementów diety oraz sportowej. Współpracuje z gronem ekspertów od zdrowia – lekarzami, naukowcami, dietetykami, farmaceutami –  i nieustannie rozwija sieć kontaktów. Szkoli się m.in. w Centrum Szkoleń Sportowych i Warsztacie Nauki. Prywatnie dorzuca kilogramy na sztangę oraz pomaga sportowcom poprawiać swoje wyniki sportowe poprzez trening i suplementację.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa