Jakie warzywa mają dużo żelaza? [Tabela]

Z tego artykułu dowiesz się...

Jakie warzywa mają dużo żelaza?
Warzywa o wysokiej zawartości żelaza to m.in. szpinak, jarmuż, brokuły, buraki, sałata, rukola koperek i natka pietruszki. Warto pamiętać, że żelazo z warzyw (żelazo niehemowe) jest gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe z produktów zwierzęcych. Dlatego dla poprawy wchłaniania, źródła roślinne bogate w żelazo warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, aby zwiększyć jego wchłanianie.
Warzywa bogate w żelazo [Tabela]

Żelazo niehemowe w warzywach – co to znaczy?
Żelazo niehemowe to forma żelaza występująca głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Jest to żelazo trójwartościowe, które charakteryzuje się niższą biodostępnością i trudniejszym wchłanianiem w porównaniu do żelaza hemowego, obecnego w produktach zwierzęcych (np. podrobach). Przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia zwierzęcego wynosi 15-40%, a ze źródeł roślinnych 1-15%.
Jak zwiększyć przyswajanie żelaza z pożywienia?
- Dodaj źródło witaminy C do posiłku: kwas askorbinowy może zwiększyć wchłanianie żelaza zawartego w spożywanych jednocześnie produktach.
- Nie popijaj posiłku herbatą lub kawą: zawarte w nich taniny i polifenole hamują wchłanianie żelaza, więc najlepiej pić je co najmniej 2 godziny przed lub po jedzeniu.
- Unikaj połączenia żelaza z niektórymi składnikami: fityniany (w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach) i polifenole (w warzywach, zbożach, przyprawach, herbacie, kawie, czerwonym winie i kakao) mogą hamować wchłanianie żelaza niehemowego.
- Gotuj w żeliwnych naczyniach: używanie naczyń żeliwnych do gotowania może zwiększyć zawartość żelaza w jedzeniu.
- Jedz roślinne źródła żelaza z mięsem, rybami lub drobiem: zawarte w nich żelazo hemowe nie tylko samo się dobrze wchłania, ale także wspiera przyswajanie żelaza niehemowego.
Przepisy naładowane żelazem
Sprawdź propozycje na przepisy z wykorzystaniem warzyw, aby dostarczyć sobie nie tylko żelaza, ale i witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów.
Zielony koktajl
Składniki na 1 porcję:
- 2 garści szpinaku
- 100 g świeżego mango
- jedno dojrzałe kiwi
- 1/2 banana
- 200 g mleka/napoju roślinnego (dodaj więcej, jeśli wolisz bardziej płynną formę)
- 2 łyżki ulubionych orzechów
Wykonanie: Zblenduj wszystkie składniki oprócz orzechów. Orzechy posiekaj i dodaj do koktajlu.


Orzeźwiająca sałatka
Składniki na 1 porcję:
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g ugotowanego buraka
- 50 g truskawek
- 30 g sera feta
- 20 g orzechów włoskich
- 10 g nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie: Szpinak opłucz, a buraka pokrój w kostkę. Fetę rozkrusz palcami na większe kawałki. Truskawki przekrój na pół. Wymieszaj wszystko w misce. Dodaj orzechy włoskie i nasiona słonecznika. Na koniec skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.


Klasyczna wątróbka z surówką i ziemniakami
Przepis na 2 porcje
Wątróbka:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 150 g cebuli
- 20 g oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Surówka:
- 200 g buraków (ugotowanych lub pieczonych)
- 150 g jabłka
- 70 g cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli i pieprzu
Ziemniaki:
- 400 g ziemniaków
- szczypta soli do gotowania
- koperek
Wykonanie: Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, opłucz i osusz. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Następnie dodaj wątróbkę i smaż na średnim ogniu przez około 7-10 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem pod koniec smażenia. W międzyczasie przygotuj surówkę: buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Podawaj porcję wątróbki z cebulką obok porcji gotowanych ziemniaków i świeżej surówki z buraków, jabłka i cebuli. Ziemniaki posyp posiekanym koperkiem.


-
Źródła
- Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674F. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200263.
- Piskin E, Cianciosi D, Gulec S, Tomas M, Capanoglu E. Iron Absorption: Factors, Limitations, and Improvement Methods. ACS Omega. 2022 Jun 10;7(24):20441-20456. doi: 10.1021/acsomega.2c01833. PMID: 35755397; PMCID: PMC9219084.
- https://fdc.nal.usda.gov/ [12.09.2025]
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa