Czy szpinak ma dużo żelaza?

24.08.2025
Data aktualizacji: 18.09.2025

Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna, trenerka personalna

Tak, szpinak zawiera żelazo, ale jego zawartość nie jest tak wysoka, jak kiedyś sądzono. W 100 g świeży szpinak zawiera 2,71 mg żelaza, a gotowany 3,51 mg. Szpinak zawiera żelazo niehemowe, które jest słabiej przyswajalne przez organizm. Ponadto wchłanianie żelaza ze szpinaku może być utrudnione przez obecność szczawianów.

Szpinak jest kojarzony jako źródło żelaza i polecany szczególnie w anemii. Świeży szpinak zawiera co prawda 2,71 mg żelaza w 100 g, ale jest to żelazo niehemowe, czyli gorzej przyswajalna forma żelaza w porównaniu do żelaza hemowego z mięsa. Żelazo ze źródeł roślinnych ma przyswajalność około 1-15% spożycia. Ponadto szpinak zawiera kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie żelaza. Oczywiście warto jeść szpinak i stanowi on wartościowe źródło witamin np. A, K1, błonnika czy luteiny, ale dbając o uzupełnianie żelaza z diety warto postawić także na inne źródła tego mikroelementu.

Nina Wawryszuk
Redaktor naczelna, trenerka personalna
Polecane

Jak zwiększyć przyswajanie żelaza z pożywienia?

  1. Zadbaj o dodatek witaminy C do posiłku: Dodanie do posiłku produktów bogatych w kwas askorbinowy, takich jak papryka, cytrusy czy pomidory, może zwiększyć wchłanianie żelaza zawartego w spożywanych jednocześnie produktach spożywczych.
  2. Unikaj połączenia żelaza z niektórymi składnikami: Fityniany (w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach) oraz polifenole (w warzywach, zbożach, przyprawach, herbacie, kawie, czerwonym winie i kakao) mogą również hamować wchłanianie żelaza niehemowego. Wapń może hamować wchłanianie zarówno żelaza niehemowego, jak i hemowego.
  3. Nie popijaj posiłku kawą lub herbatą: Zawarte w nich taniny i polifenole hamują wchłanianie żelaza. Najlepiej pić je co najmniej 2 godziny przed lub po jedzeniu.
  4. Gotuj w żeliwnych naczyniach: Używanie naczyń żeliwnych do gotowania, zwłaszcza kwaśnych potraw, może zwiększyć zawartość żelaza w jedzeniu.
  5. Jedz roślinne źródła żelaza z mięsem, rybami lub drobiem: Zawarte w nich żelazo hemowe nie tylko samo się dobrze wchłania, ale też wspiera przyswajanie żelaza niehemowego z innych produktów w tym samym posiłku.
Polecane

Żelazo hemowe a niehemowe

Mięso (drób, wołowina, wieprzowina, ryby, ostrygi) zawiera żelazo hemowe, które jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe, występujące w produktach roślinnych, np. w szpinaku. Oznacza to, że po spożyciu mięsa, Twój organizm może wykorzystać większy procent zawartego w nim żelaza w porównaniu ze spożywaniem żelaza ze źródeł roślinnych. Przyswajalność żelaza z mięsa wynosi 15-40%, a ze źródeł roślinnych 1-15%.

Na co dzień warto przeplatać ze sobą źródła żelaza hemowego i niehemowego i dbać o obecność witaminy C w posiłku, która zwiększa jego wchłanianie.

Szpinak w diecie - przepisy

Gdy przypomnę sobie, jak jako dziecko widziałam mokry i mało apetycznie wyglądający szpinak na talerzu, to nie dziwie się, że nie miałam na niego ochoty. Jednak z czasem nauczyłam się go fajnie wkomponowywać do posiłków. Spróbuj szpinaku w kilku wariantach.

Koktajl szpinakowy

Składniki na 1 porcję:

  • garść szpinaku
  • 100 g świeżego mango
  • jedno kiwi
  • połówka banana
  • 200 g mleka/napoju roślinnego (dodaj więcej, jeśli chcesz bardziej płynną formę)
  • 2 łyżki ulubionych orzechów

Dla podbicia smaku soczystego mango dodaję jeszcze saszetkę kolagenu Colladrop Beauty mango. Szpinak jest tutaj niewyczuwalny!

Wykonanie: Zblenduj wszystkie składniki oprócz orzechów. Orzechy posiekaj i posyp koktajl.

Lekka sałatka z fetą, burakiem i orzechami włoskimi

Składniki na 1 porcję:

  • dwie garści świeżego szpinaku baby
  • 50 g sera feta (lub koziego)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 g truskawek
  • 100 g buraka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub miodu)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia szpinaku, wrzuć go na talerz. Umyte truskawki pokrój na ćwiartki, a buraka w kostkę, po czym dodaj je do szpinaku. Ser feta pokrusz, a orzechy posiekaj i posyp nimi sałatkę. Na koniec przygotuj dressing: w osobnym naczyniu połącz oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz, a potem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.

Taki zestaw składników świetnie się ze sobą komponuje, a szpinak stanowi idealną bazę dla sałatki.

Lody szpinakowe

Składniki na 2-3 porcje:

  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 300 g miąższu dojrzałego mango (pokrojonego w kostkę)
  • 200 ml mleka kokosowego (stała część)
  • garść świeżej mięty
  • 1-2 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego (ilość dostosuj do swoich preferencji)
  • 1 łyżka soku z limonki

Wykonanie: Umyj szpinak i miętę, wysusz ręcznikiem papierowym, obierz i pokrój mango. Następnie wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj na gładką, kremową masę. Następnie przelej ją do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, aby mieszać lody widelcem co 30-60 minut przez pierwsze 2-3 godziny – dzięki temu będą idealnie kremowe. Po około 4 godzinach lody są gotowe do podania.

To bardzo ciekawa i egzotyczna propozycja, która warto spróbować, a szpinak nie jest tutaj wyczuwalny.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Briguglio M, Hrelia S, Malaguti M, et al. The central role of iron in human nutrition: from folk to contemporary medicine. Nutrients. 2020;12(6):1761. doi:10.3390/nu12061761
    2. Reddy NS, Malewar VG. Bio-availability of iron from spinach (Spanicia oleracea) cultivated in soil fortified with graded levels of iron. Plant Foods Hum Nutr. 1992 Oct;42(4):313-8. doi: 10.1007/BF02194092. PMID: 1438075.
    3. Schwartz J., iron in spinach, https://www.mcgill.ca/oss/article/food-health-news-quirky-science/setting-facts-straight-about-iron-spinach [13.08.2025]
    4. Sharma S, Khandelwal R, Yadav K, Ramaswamy G, Vohra K. Effect of cooking food in iron-containing cookware on increase in blood hemoglobin level and iron content of the food: A systematic review. Nepal J Epidemiol. 2021 Jun 30;11(2):994-1005. doi: 10.3126/nje.v11i2.36682. PMID: 34290890; PMCID: PMC8266402.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Nina Wawryszuk
Specjalizuje się w treningu siłowym, suplementacji sportowej i psychosomatyce. Redaguje i tworzy artykuły w duchu EBM (Evidence-based medicine). Pracowała dla wielu znanych marek w branżach suplementów diety oraz sportowej. Współpracuje z gronem ekspertów od zdrowia – lekarzami, naukowcami, dietetykami, farmaceutami –  i nieustannie rozwija sieć kontaktów. Szkoli się m.in. w Centrum Szkoleń Sportowych i Warsztacie Nauki. Prywatnie dorzuca kilogramy na sztangę oraz pomaga sportowcom poprawiać swoje wyniki sportowe poprzez trening i suplementację.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 159 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa