Jagody acai - właściwości i zastosowanie
Acai – najważniejsze informacje Nazwa owoców acai oznacza dosłownie „owoc dający wodę”. Acai inaczej Euterpe oleracea to owoce, które rosną w głębi lasów deszczowych Amazonii na szczytach drzew [...]
Acerola - właściwości i zastosowanie
Acerola – najważniejsze informacje Acerola, czyli inaczej Malphighia glabra, znana jest również jako nagwiazdka granatolistna. Jest to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki[...]
Kwas alfa-liponowy (ALA) - właściwości i zastosowanie
ALA – co to jest? Najważniejsze informacje Kwas alfa-liponowy jest to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Wykazuje działanie podobne do witamin. W odróżnieniu od witamin [...]
Aminokwasy - podział, właściwości i rola w organizmie
Aminokwasy – najważniejsze informacje Aminokwasy to związki chemiczne budujące ludzkie ciało. Pełnią w organizmie kluczową rolę, a bez nich funkcjonowanie komórek byłoby niemożliwe. Odpowiedzial[...]
Astaksantyna jako silny antyoksydant - właściwości i zastosowanie
Astaksantyna – co to jest? Najważniejsze informacje Astaksantyna jest ciemnoczerwonym barwnikiem znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Produkowana jest przez algi morskie w warunkach st[...]
Bakopa (brahmi) - właściwości i zastosowanie
Bakopa – co to jest? Najważniejsze informacje Brahmi, czyli bakopa drobnolistna jest ziołem o właściwościach leczniczych. Pochodzi ono z Indii. Od wieków wykorzystywana jest w Ajurwedzie- tradyc[...]