5 roślin wspomagających odchudzanie

Z tego artykułu dowiesz się...

Jakie rośliny wspierają utrzymanie zdrowej sylwetki?
Zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna to podstawa do utrzymania atrakcyjnej sylwetki. Jednym z elementów zdrowej diety są rośliny, które nie tylko dostarczają organizmowi witamin i innych składników odżywczych, ale także pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Wspierają procesy trawienia, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządów, a nawet wpływają na obniżenie apetytu. Zobacz, które rośliny mogą pomóc Ci w dążeniu do wymarzonej sylwetki. Możesz spożywać je w formie przypraw, naparów lub suplementów diety.
Kurkuma
Kurkuma to przyprawa szeroko wykorzystywana w kuchni. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i żółtą barwę. Oprócz walorów smakowych i zapachowych, posiada również wiele właściwości prozdrowotnych.
Kłącze kurkumy bogate jest w składniki odżywcze takie jak żelazo, potas, wapń oraz witaminy B1, B2, B3 i C. Wpływ kurkumy na utrzymanie zdrowej sylwetki przejawia się głównie wspomaganiem pracy wątroby. Roślina ta stymuluje wytwarzanie kwasów żółciowych, które wspomagają procesy trawienne i przyczyniają się do utrzymania odpowiedniej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Więcej dowiesz się z artykułu “Jak kurkuma wpływa na odchudzanie?”
Napar z kurkumy
Składniki
-
1 łyżeczka kurkumy (świeżo startej lub w proszku)
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka miodu
-
szklanka wrzątku
Do wrzącej wody dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj. Wlej sok z cytryny i pozostaw napar do lekkiego ostygnięcia (ok. 5 minut). Następnie dodaj łyżeczkę miodu, wymieszaj i wypij.
Oregano
Lebiodka pospolita, bo tak właśnie nazywa się oregano, jest popularną rośliną stosowaną w kuchni o aromatycznym zapachu i ziołowo-korzennym smaku. Dzięki swoim właściwościom cieszy się powodzeniem również w kosmetyce i medycynie.
W oregano występują związki fenolowe, flawonoidy, garbniki, błonnik, wiele witamin i składników mineralnych. Do jednych z najcenniejszych substancji należą także olejki eteryczne – karwakrol i tymol. Oregano zwiększa wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci, a tym samym wspiera procesy trawienia.
Napar z ziela lebiodki
-
1 łyżka suszonego oregano
-
1 szklanka wrzącej wody
Oregano zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie przecedź. Po 10 minutach napar jest gotowy do wypicia.
Morwa biała
Morwa biała jest drzewem liściastym, którego wszystkie części mają prozdrowotne właściwości. Cenne substancje znajdują się w liściach, owocach, korzeniach i nasionach tej rośliny. Morwa biała bogata jest w składniki takiej jak flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy B2 i C, magnez, potas, cynk i wiele innych.
W kontekście zdrowej sylwetki, roślina ta przyczynia się do utrzymania równowagi metabolizmu węglowodanów w organizmie.
Napar z morwy białej i pokrzywy
Składniki
-
1 łyżeczki suszonych liści morwy białej
-
1 łyżeczka suszonych liści pokrzywy
-
1 szklanka wrzącej wody
-
sok z połowy cytryny
-
łyżeczka miodu
Suszone liście pokrzywy i morwy białej zalej wrzącą wodą i parz pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie przecedź napar i dodaj sok z cytryny i miód. Napój jest gotowy.
Bez czarny
Bez czarny to duży krzew występujący w lasach, zaroślach, parkach czy przydomowych ogrodach. Ma charakterystyczne białe, rozłożyste kwiatostany, które zbiera się w czerwcu i suszy. Cenne właściwości zawierają również ciemne owoce. W kwiatach bzu występują flawonoidy, kwasy wielofenolowe, garbniki, sole mineralne. W owocach znajdują się garbniki, kwasy organiczne, witamina C, witaminy z grupy B i karotenoidy.
Pamiętaj, że owoce bzu czarnego w formie surowej nie nadają się do spożycia. Mogą wywołać nudności i wymioty. Wysoka temperatura np. podczas gotowania czy smażenia niweluje trujące własności tej rośliny. Dlatego z dojrzałych owoców często przygotowuje się konfitury, napary czy soki.
Bez czarny ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, m.in. pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Napar z kwiatów bzu czarnego
Składniki
-
1 łyżka suszonych kwiatów bzu czarnego
-
1 szklanka wody
Do rondelka wsyp kwiaty i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Odstaw na 10 minut i przecedź. Napar jest gotowy.
Rozmaryn
Rozmaryn jest aromatyczną rośliną używaną do przyprawiania potraw. Ma bogaty skład chemiczny. Zawiera m.in. związki fenolowe, flawonoidy, żelazo, magnez, potas, wapń, witaminy C i B6.
Rozmaryn przyczynia się do wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga proces trawienia. Wspiera również pracę wątroby i dróg żółciowych.
Napar z rozmarynu
Składniki
-
1 łyżeczka suszonych liści rozmarynu
-
1 szklanka wody
-
1 łyżeczka miodu
-
plaster imbiru
Starty imbir i suszony rozmaryn zalej wrzącą woda i przykryj. Parz przez ok. 10 minut, następnie dodaj miód i wypij.
Jeżeli chcesz zadbać o swoją sylwetkę, włączenie powyższych roślin do diety będzie dobrym pomysłem. Oprócz wsparcia układu pokarmowego zadbasz także o inne aspekty zdrowia.
-
Źródła
-
Suska O., Turkot O., Sikorska-Zimny K., Oregano – właściwości i wykorzystanie przez ludzi, Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2(4)/2020.
-
Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne mory białej (Morus albo L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii, 2017, 18(1): 31-35.
-
Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96(2): 414-420.
-
Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa, 1987.
-
od 159 zł
klientów
bezpieczeństwa