Pod względem chemicznym witamina D3V® z alg morskich jest identyczna jak witamina D z lanoliny. Obydwie formy to cholekalcyferol i są równie dobrze przyswajalne przez organizm ludzki.
To bardzo dobra wiadomość szczególnie dla wegan. Do tej pory osoby na diecie roślinnej miały do dyspozycji suplementy zawierającę ergokalcyferol – witaminę D z grzybów uprawianych w świetle UV. Jednak badania pokazują, że cholekalcyferol jest aż o 87% skuteczniejszy niż ergokalcyferol.
Dlatego w przypadku takiej samej ilości stężenia składników aktywnych (np. 2000IU) w preparatach, wyższy poziom witaminy D we krwi uzyskamy stosując produkty zawierające cholekalcyferol, aniżeli ergokalcyferol.
Witamina D3V® z alg morskich jest w 100% wolna od pestycydów i innych produktów pochodnych. W witaminie D z lanoliny mogą występować pestycydy, ponieważ powstają one w wyniku obróbki składników pochodzenia zwierzęcego. Dla osób chcących unikać tych substancji witamina D3V® z alg jest idealnym rozwiązaniem.
Dzięki tym właściwościom witaminy D z alg morskich, weganie, jak i wszystkie inne osoby, mogą wesprzeć swój organizm o odpowiedni poziom suplementacji witaminy D we krwi.