Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
auraherbals-baner-podstrony-colladrop-nowy-1280x200 auraherbals-baner-podstrony-colladrop-nowy-400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Zielona herbata – właściwości lecznicze i charaterystyka

Zielona herbata – najważniejsze informacje

Zielona herbata ze względu na korzystne działanie dla zdrowia, cieszy się największym uznaniem wśród herbat. Jej właściwości i działanie lecznicze są doceniane od tysiącleci.

To bogate źródło antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Największą popularność zdobyła jako środek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn.

Warto pamiętać, że na „zieloną herbatę” składa się wiele rodzajów herbaty. Różnice między gatunkami polegają przede wszystkim na różnym:

  • Wyglądzie liści,
  • Smaku,
  • Aromacie,
  • Odcieniu naparu,
  • Zawartości substancji pobudzających.

Zielona herbata
Duże znaczenie mają warunki, w których uprawiana jest zielona herbata. To właśnie one decydują o jej walorach smakowych i prozdrowotnych właściwościach.

Dodatkowo kluczowa jest pora zbioru. Ma to ogromny wpływ na zawartość olejków eterycznych w liściach. Na najlepszych plantacjach herbaty przykłada się szczególną uwagę do pory dnia, w których zbierane są liście.

Najdroższe gatunki pochodzą z liści zbieranych o świcie, kiedy pokryte są jeszcze poranną rosą. Istotną cechą jest również wiek liści oraz sposób, w jaki są zbierane. Proces powstawania zielonej herbaty polega na obróbce liści najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, jeszcze nim zaczną fermentować.

Dzięki temu pozostają w nich niemal wszystkie dobroczynne dla zdrowia substancje:

  • wyjątkowy zestaw polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechiny,
  • silne antyoksydanty,
  • garbniki,
  • alkaloidy,
  • lipidy,
  • aminokwasy,
  • teina,
  • witaminy takie jak A, B, C, E,
  • mikroelementy m.in.: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.

Korzyści ze spożywania zielonej herbaty

Regularne spożywanie zielonej herbaty daje wiele korzyści dla organizmu:

  • przeciwdziała zmęczeniu,
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
  • pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
  • opóźnia proces starzenia się komórek organizmu, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające,
  • dzięki goryczce, zielona herbata pobudza wydzielanie żółci, neutralizuje nadkwaśność oraz wspomaga metabolizm i w odchudzanie,
  • działa moczopędnie, dzięki czemu przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii,
  • chłodnego naparu można używać do przemywania oczy przy zapaleniu spojówek oraz powiek,
  • poprawia stan skóry, szczególnie w przypadku cery trądzikowej i tłustej oraz hamuje procesy starzenia się skóry,
  • może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu,
  • może pomagać w łagodzeniu stanów depresyjnych,
  • może wspierać organizm w zapobieganiu paradontozie i chorobom dziąseł.
  • działanie przeciwutleniaczy, zwłaszcza katechiny, pomaga w profilaktyce antynowotworowej, szczególnie w przypadku nowotworów skóry, płuc, żołądka, trzustki, jelita grubego i piersi,
  • może poprawiać funkcje pamięci i chronić przed starczą demencją,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Zielona herbata – właściwości

Zielona herbata zawiera tzw. polifenole, które odpowiadają za jej właściwości zdrowotne. Mowa tutaj o naturalnych związkach, które często wykorzystywane są u osób zmagających się z problemami sercowo-naczyniowymi.

Prozdrowotny wpływ mają też katechiny. Ich działanie obejmuje przeciwdziałanie oksydacji, redukcję stanów zapalnych, zapobieganie zlepianiu się płytek krwi, regulację poziomu lipidów i zapobieganie zakrzepom.

Zielona herbata, zwłaszcza ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, może wspomagać terapię osób chorujących na choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer. Polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą bowiem hamować powstawanie szkodliwych złogów białkowych, które są charakterystyczne dla takich schorzeń.

Związki obecne w zielonej herbacie mogą również regulować poziom cukru we krwi oraz zwiększać wrażliwość komórek na insulinę. Katechiny mają także pozytywny wpływ na równowagę flory bakteryjnej jelit, poprawiając poziom pożytecznych bakterii i zmniejszając liczbę patogenów, co pomaga w zwalczaniu wielu infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Możliwe działanie przeciwnowotworowe

Katechiny w zielonej herbacie pełnią rolę antyoksydantów, neutralizując wolne rodniki i wiążąc jony metali, co chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem DNA białek i lipidów. Dzięki temu przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów, takich jak rak jelita grubego, trzustki, żołądka, prostaty, a także poprawiają rokowania kobiet z rakiem piersi na wczesnym etapie rozwoju tej choroby.

Dodatkowo, pomagają ochronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, które może prowadzić do nowotworów skóry. Dzięki wysokiej zawartości silnych antyoksydantów wyciągi z zielonej herbaty wykazuje działania antynowotworowe. Substancje te chronią DNA przed działaniem wolnych rodników i uszkodzeniami oksydacyjnymi. Udowodniono, że nadmiar wolnych rodników w organizmie wiąże się z szeregiem negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

Działanie wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego

Substancje zawarte w zielonej herbacie mają również korzystny wpływ na układ krążenia poprzez zmniejszenie ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych. Zmniejszają stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu.

Dodatkowo poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko stanów zapalnych w ich ścianach i poprawiając ogólną kondycję serca. Zielona herbata przeciwdziała odkładaniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych, dzięki czemu zwiększa się ich przepuszczalność. Substancje zawarte w zielonej herbacie hamują wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, pomagają zmniejszyć lepkość płytek krwi, zapobiegając tworzeniu się skrzepów. W rezultacie picie zielonej herbaty zapobiega nadciśnieniu, obniża ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej i udaru mózgu.

Wykazuje korzystny wpływ na kondycję skóry

Coraz częściej firmy kosmetyczne wykorzystują wyciąg z zielonej herbaty jako składnik kosmetyków. Najkorzystniejszą jej właściwością jest działanie ochronne przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kremy z jej dodatkiem chronią skórę przed fotostarzeniem, co oznacza, że bezpośrednio opóźniają powstawanie zmarszczek oraz przebarwień. Ponadto dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym wyciągi z zielonej herbaty stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i trądzikowej.

Działanie antycellulitowe

Działanie moczopędne herbaty przyczynia się do zmniejszania lub nawet likwidowania obrzęków. Ma ona dodatkowo działanie detoksykujące. Dzięki temu jest skuteczną bronią przeciw cellulitowi – zapobiega jego powstaniu i wygładza skórę.

Zielona herbata plantacja

Zielona herbata a objawy niepożądane

Zielona herbata jest substancją względnie bezpieczną, należy jednak pamiętać, że spożywanie jej w zbyt dużych ilościach, zwłaszcza mocno zaparzonej, może wywołać działania niepożądane. Można do nich zaliczyć między innymi:

  • Anemię – jest to bardzo poważny stan, polegający na zbyt małej ilości hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika we krwi. Katechiny zawarte w zielonej herbacie osłabiają wchłanianie żelaza co może doprowadzić do zmniejszenia jego poziomu w erytrocytach,
  • Ze względu na zawartość taniny powinny unikać jej kobiety w okresie ciąży oraz laktacji ponieważ może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu,
  • Problemy żołądkowe wynikające z podrażnienia ściany żołądka przez taniny,
  • Związki obecne w zielonej herbacie mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, osłabiając ich działanie. Można do nich zaliczyć preparaty na nadciśnienie tętnicze.

Przeciwwskazania do nadużywania zielonej herbaty oraz preparatów zawierających wyciągi z niej:

  • podeszły wiek,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • jaskra.

Stosowanie zielonej herbaty – ciekawostki

Warto wspomnieć, że zielona herbata zawiera teinę, substancję podobną do kofeiny, która może działać pobudzająco. Jeśli zależy nam na intensywnym pobudzeniu, warto krótko zaparzyć herbatę (2-3 minuty). Dłuższe parzenie sprawia, że napój zyskuje właściwości relaksacyjne, ale może być trochę gorzkawy.

Dobrze jest używać do parzenia zielonej herbaty miękkiej wody o odpowiedniej temperaturze, zależnej od konkretnego gatunku herbaty (zazwyczaj między 60 a 90 stopni Celsjusza). Ponadto te same liście herbaty można parzyć kilkukrotnie, przy czym drugie parzenie uznaje się za najcenniejsze.

Ekstrakt z zielonej herbaty jest stosowany także w kosmetykach przeznaczonych do higieny jamy ustnej oraz pielęgnacji przetłuszczających się włosów.

Bibliografia

  1. ScienceDaily: Green Tea’s Cancer-fighting Allure Becomes More Potent];
  2. Daniel S. Groisser. A study of caffeine in tea.. „The American journal of clinical nutrition”. vol. 31 no. 10, s. 1727-1731, 1978.
  3. P. Velayutham, A. Babu, D. Liu, Green Tea Catechins and Cardiovascular Health: An Updat, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748751/  [dostęp 28.12.2023].
  4. S. K. Katiyar, N. Ahmad, H. Mukhtar, Green tea and skin,  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10926734/ [dostęp 28.12.2023].
  5. Monitoring Editor: Cochrane Gynaecological, Neuro-oncology and Orphan Cancer Group, T. Filippini, M. Malavolti, F. Borrelli, A. A. Izzo, S. J. Fairweather-Tait, M. Horneber, M. Vinceti, Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7059963/ [dostęp 28.12.2023].
  6. X. Peng, R. Zhou, B. Wang, X. Yu, X. Yang, K. Liu, M. Mib, Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4150247/,  [dostęp 28.12.2023].
  7. S. Kakutani, H. Watanabe, N.  Murayama, Green Tea Intake and Risks for Dementia, Alzheimer’s Disease, Mild Cognitive Impairment, and Cognitive Impairment: A Systematic Review, https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567241/, [dostęp 28.12.2023].

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!