Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
colladrop-nowosc-baner-1280x200 colladrop-nowosc-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Witaminy

Witamina K2MK7

Witamina K2MK7 - najważniejsze informacje

Witamina K2 była od zawsze znana jako składnik procesu krzepnięcia krwi. Ostatnie badania wykazują jednak, że ma też inne funkcje. Niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył. Związki należące do witaminy K są też nazywane menachinonami. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jedna z najważniejszych - witamina K2 razem z D3 mają kluczowy wpływ na prawidłowy stan naszego szkieletu.

Badania wykazały także, że odpowiednio dawkowana witamina K2 może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych. Witamina K2 reguluje produkcję protrombiny, II czynnika krzepnięcia krwi, które jest białkiem rozpuszczalnym w surowicy krwi. Poza tym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jest to związek chemiczny mający duży wpływ na prawidłowe działanie wątroby i zdecydowanie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego. Witamina K może mieć następujące pochodzenie:

Naturalne

    Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):
  • Witamina K1
  • Witamina K2

Syntetyczne

Otrzymuje się również szereg pochodnych syntetycznych (rozpuszczalne łatwiej w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie) np. witamina K3 (menadion).

Możliwe zastosowania

  • Osteoporoza
  • Zapobieganie chorobom układu krążenia
  • Właściwości antynowotworowe

Zapobieganie osteoporozie

Jeszcze do niedawna uważano, że za zdrowe kości i zęby odpowiada tylko jedna witamina D. Obecnie uważa się, że rola witaminy K2 jest równorzędna z rolą witaminy D w utrzymaniu prawidłowego stanu kośćca. Od witaminy K2 jest bowiem zależne funkcjonowanie białka syntezowanego w komórkach odpowiedzialnych za tworzenie się kości. Jego zadaniem jest wiązanie wapnia w kościach - minerału, który jest ich podstawowym materiałem budulcowym. Przy niedoborze witaminy K2 białko to jrst nieaktywne, co w praktyce oznacza, że nie ma możliwości wiązania wapnia w kościach. Proces ten może prowadzić do zmniejszenia masy kostnej i osteoporozy. Osłabienie struktury kości może prowadzić do częstych złamań. Zależność między zdrowymi kośćmi a witaminą K2 wykazano w wielu badaniach naukowych.

Zapobieganie chorobom układu krążenia

Utrata elastyczności naczyń krwionośnych na skutek odkładania w nich soli wapniowo-fosforanowych jest jedną z przyczyn rozwoju chorób układu krążenia. Rozwiązaniem tego problemu może być witamina K2, która może być używana w celu leczenia lub zapobiegania zwapnienia naczyń, zwłaszcza w grupie pacjentów z wysokim ryzykiem występowania niedoboru witaminy K lub zwapnień. W surowicy krwi występuje białko o nazwie MGP, które wiąże sole wapniowo-fosforanowe, a tym samym uniemożliwia ich osadzanie się w naczyniach. Jego funkcjonowanie jest zależne od witaminy K2 - przy jej niedoborze białko MGP jest nieaktywne i nie może hamować procesu zwapnienia.

Właściwości przeciwnowotworowe

Pierwsze pilotowe badania kliniczne przeprowadzone w Japonii wskazują, że zastosowanie witaminy K2 obok standardowej terapii w przypadku nowotworu wątroby, istotnie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego.

Objawy/skutki niedoboru

  • Słaba krzepliwość krwi
  • Silne krwawienia (miesiączkowe, z dziąseł, z nosa);
  • Większe prawdopodobieństwo krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, dłuższe gojenie się ran;
  • Zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów;
  • Zapalenie jelita;
  • Biegunki;
  • Łatwiejsze sinienie skóry;
  • Wapnienie żył lub tętnic (w dalszej perspektywie prowadzące do nadciśnienia, zatorów i zawałów).

Objawy nadmiaru

  • Uczucie gorąca
  • Rozpad czerwonych krwinek
  • Niedokrwistość
  • Nadmierne pocenie się
  • Zatrucia
  • U niemowląt może powodować żółtaczkę

Źródła pokarmowe

Witamina K występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Wśród warzyw i owoców najwięcej tego związku znajdziemy w:

  • szpinaku;
  • brukselce;
  • zielonym groszku;
  • szparagach;
  • kapuście włoskiej;
  • lucernie;
  • ogórku;
  • pomidorze;
  • awokado;
  • sałacie rzymskiej;
  • brokułach;
  • marchwi;
  • ziemniakach;
  • rzepie;
  • selerze zwyczajnym.

Gotowanie nie pozbawia produktów witaminy K2. Fermentacja bakteryjna jest procesem, który zwiększa poziom witaminy K w produktach. Przykładami pokarmów poddanych fermentacji są: sery holenderskie, niemieckie, szwajcarskie (np. ementaler) i norweskie, a także produkty fermentowane z soi. Poza tym mniejsze ilości witaminy K są w mięsie, podrobach (szczególnie wątrobie), jajach oraz produktach mlecznych. Ze względu na wysoką rozpuszczalność witaminy K2 w tłuszczach, zagęszczone produkty mają więcej tego związku niż świeże. Przykładem takiego produktu jest przecier pomidorowy.

Bibliografia

  1. Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women. Dostępny w internecie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17287908 [dostęp: 21.06.2016]
  2. Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy. Dostępny w internecie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21155624 [dostęp: 21.06.2016]
  3. Vitamin K Dependent Proteins and the Role of Vitamin K2 in the Modulation of Vascular Calcification: A Review. Dostępny w interencie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/ [dostęp: 21.06.2016]
  4. Anuszewska E., Witamina K, a choroby cywilizacyjne, "Gazeta Farmaceutyczna" 2011
  5. Anuszewska E., Rola witaminy K w zapobieganiu osteoporozie, "Gazeta Farmaceutyczna" 2011

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplement diety pamiętaj, że nie może on być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywnienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl