Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Witamina E, czyli α-tokoferol, w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Często nazywana jest „witaminą młodości”. Jest antyoksydantem, którego głównym zadaniem jest ochrona ludzkich komórek przed procesem starzenia. Proces ten zachodzi przez występowanie wolnych rodników, które są neutralizowane przez tokoferol.
Dodatkową funkcją witaminy E jest wspomaganie erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Chroni je przed rozpadem oraz wspomaga transport tlenu. Witamina E wykazuje również działanie angioprotekcyjne. Oznacza to, że wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni je przed rozpadem. Sprawia, że krzepliwość krwi oraz ruchliwość mięśni są prawidłowe. Zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego.
Witamina E pełni również ważną rolę w spermatogenezie, czyli procesie tworzenia się nasienia. Jej odpowiednia podaż wskazana jest także w przypadku kobiet w ciąży. U ciężarnych odpowiednia ilość tokoferolu zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz łagodniejszy przebieg ciąży.
Ponadto witamina E hamuje utlenianie cholesterolu LDL, często zwanego „złym” cholesterolem, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witamina E w preparatach farmakologicznych często występuje w połączeniu z witaminą A. Takie połączenie zapobiega procesom utleniania, ponieważ obie witaminy są silnymi antyoksydantami.
Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie jest toksyczna. Istniejące normy zapotrzebowania na witaminę E są bardzo zróżnicowane i wynoszą od 10 do 30 mg na dzień. Niektóre zalecenia podają także, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi nawet 100 mg na dobę. Witamina E warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej niedobór może być przyczyną licznych dolegliwości, na przykład ze strony układu krążenia.
Witamina E pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Jest ważna ze względu na:
Naukowcy uważają, że witamina E może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu. Mowa głównie o raku prostaty u osób palących oraz raku wątroby. Stosowana jest również wspomagająco podczas terapii anty-nowotworowych. Przeprowadzone badania pokazują również, że tokoferol może zapobiegać powstawaniu zakrzepów oraz obniża stężenie „złego” cholesterolu w organizmie. Osoby cierpiące na cukrzycę również powinny zadbać o odpowiednią podaż „witaminy młodości”. Witamina E może zwiększać skuteczność stosowanych preparatów insulinowych co prowadzić do bardziej efektywnej stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Suplementacja witaminy E wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. W badaniach przeprowadzonych z udziałem pacjentów wykazano, że choroby serca występują aż o 30-40% rzadziej u pacjentów z wysokim poziomem witaminy E w organizmie. Prowadzone badania dowiodły także, że tokoferol podawany w wysokich dawkach pacjentom po przebytym zawale może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kolejnego. Powyższe wyniki badań wymagają jednak potwierdzenia w kolejnych badaniach i pracach naukowych.
Witamina E jest nazywana także „witaminą płodności”, gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Jej niedobór między innymi zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do nieprawidłowości w strukturze plemników u mężczyzn.
Witamina E jest szczególnie potrzebna kobietom w okresie ciąży. Wywiera ona bezpośredni wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Wyjątkowo istotna jest suplementacja w III trymestrze ciąży. Ponadto witamina E w połączeniu z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego i rozwojowi wad wrodzonych płodu. Tokoferol wywiera wpływ również na prawidłową masę urodzeniową dziecka. W związku z tym niedobór tej witaminy u ciężarnych może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju płodu, przedwczesnego pęknięcia błon płodowych i przedwczesnego porodu, poronienia czy obumarcia płodu.
Kobiety spodziewające się dziecka powinny przyjmować średnio 15-19 mg tej witaminy dziennie. Zawsze warto jednak skonsultować z lekarzem prowadzącym wielkość zalecanej dziennej porcji witaminy.
Witamina E nazywana jest często „witaminą młodości”. Nie dzieje się tak bez powodu. Stanowi silny antyoksydant mający zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Wolne rodniki są odpowiedzialne za podrażnienia i powstawanie zmarszczek, a co za tym idzie – za proces starzenia się skóry. Stosowanie witaminy E w odpowiednich dawkach i stężeniach, jest w stanie opóźnić proces starzenia się komórek.
Ponadto witamina ta posiada właściwości regeneracyjne, odżywcze, natłuszczające i nawilżające. Dlatego też kremy do twarzy i ciała z witaminą E dedykowane są do każdego typu skóry. Mimo korzystnego działania w przypadku każdego rodzaju cery, preparaty z tokoferolem często polecane są przede wszystkim dla skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień i zmarszczek. Dodatkowym atutem witaminy E są właściwości ochronne przed promieniowaniem UV. Kremy z witaminą E mogą być używane także pomocniczo przy leczeniu łuszczycy, podrażnień skórnych, egzem i cery trądzikowej.
Bardzo rzadko spotykane są niedobory witaminy E. Awitaminoza może być bezpośrednio powiązana z innymi stanami chorobowymi. Dotyczy to przede wszystkim osób z zaburzeniami wchłaniania się tłuszczu, celiakią oraz mukowiscydozą.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to:
Każda substancja przyjmowana w zbyt wysokich dawkach może wykazywać negatywny wpływ na organizm ludzki. W związku z tym oczywiste jest, że nawet witaminy, które w ogólnym ujęciu mają pozytywne działanie, mogą okazać się szkodliwe. Nie ma jednak powodów do zmartwień bowiem witaminę E bardzo ciężko jest przedawkować. Dostarczana wyłącznie w diecie praktycznie nie ma szansy osiągnąć niebezpiecznego dla człowieka stężenia. Ważne natomiast jest aby podczas przyjmowania suplementów diety zwracać uwagę na dawkę podaną na opakowaniu. Ze względu na fakt, że witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, tę pochodzącą z przyjmowanych preparatów, stosunkowo łatwo można przedawkować.
Do objawów przedawkowania witaminy E należą:
Witamina E występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Największą jej zawartością charakteryzują się:
Zobacz, jak łatwo możesz zadbać o jeszcze skuteczniejszą pielęgnację skóry i włosów. Wystarczy, że dodasz witaminę w kroplach do kosmetyków.
Bibliografia
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie i książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementu diety pamiętaj, żeby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Pamiętaj, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.