Piperyna – właściwości lecznicze i zastosowanie
Z tego artykułu dowiesz się...
- Piperyna - co to jest? Najważniejsze informacje
- Połączenie z kurkumą
- Możliwe zastosowania
- Wspomaganie procesu odchudzania
- Właściwości antynowotworowe piperyny
- Wspomaga leczenie bielactwa
- Usprawnia pracę układu pokarmowego
- Właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne
- Przeciwwskazania do zażywania piperyny
- Możliwe skutki uboczne
- Źródła pokarmowe

Piperyna - co to jest? Najważniejsze informacje
Piperyna jest pochodną piperydyny. Jest to organiczny związek chemiczny, alkaloid. Charakteryzuje się ostrym smakiem. Naturalnie występuje w wierzchniej warstwie owoców czarnego pieprzu. Jest substancją krystaliczną, rozpuszczalną w benzynie, etanolu, eterze dietylowym, pirydynie oraz chloroformie, ma kremowo żółty kolor lub jest bezbarwna.Jedną z funkcji piperyny jest usprawnienie procesu trawienia. Pobudza zakończenia czuciowe w układzie pokarmowym. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Ponadto wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Mobilizuje do działania układ immunologiczny. Wiele przeprowadzonych badań pokazuje, że podawanie piperyny może hamować wzrost komórek nowotworowych. Ponadto u osób cierpiących na bielactwo piperyna może pomóc w mnożeniu się komórek barwnikowych skóry. Częste przyjmowanie piperyny poprawia pamięć oraz spowalnia proces neurodegeneracji, czyli niszczenie komórek układu nerwowego. Alkaloid ten ma także ogromny wpływ na wchłanianie składników odżywczych takich jak witamina C, selen, witamina A, beta-karoten, koenzymu Q czy witaminy B6.


Połączenie z kurkumą
Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, to substancja ciężko przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Badania pokazują, że połączenie kurkuminy z piperyną poprawia wchłanianie tej pierwszej dwudziestokrotnie. Cały proces nie powoduje efektów ubocznych. Wniosek stąd jest prosty, aby korzystać z dobroczynnego działania kurkuminy warto ją połączyć z piperyną.
Możliwe zastosowania
- Wspomaga proces odchudzania,
- Właściwości antynowotworowe,
- Skuteczna w leczeniu bielactwa,
- Usprawnia pracę układu pokarmowego,
- Właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne.
Wspomaganie procesu odchudzania
Jedną z najpowszechniej znanych właściwości piperyny jest jej wpływ na proces termogenezy. Jest to proces wytwarzania ciepła, podczas którego organizm spala kalorie – a także proces lipolizy, czyli spalanie tkanki tłuszczowej. Proces spalania tłuszczu może Piperyna zakłóca aktywność genów, które kontrolują powstawanie komórek tłuszczowych, a co za tym idzie – może przyczynić się do blokowania komórek tłuszczowych. Należy jednak zaznaczyć, że wyłączne przyjmowanie piperyny nie spowoduje chudnięcia. Trzeba zmienić dietę oraz zadbać o aktywność fizyczną.
Właściwości antynowotworowe piperyny
Piperyna oraz występująca w kurkumie kurkumina mogą pomóc w zapobieganiu nowotworowi piersi. Przeprowadzone badania pokazują, że jest ponadto w stanie działać wspomagająco w leczeniu nowotworów.
Wspomaga leczenie bielactwa
Zarówno piperyna jak i jej pochodne wzmagają syntezę melaniny, naturalnego barwnika skóry. Niektóre badania pokazują, że są w stanie pomóc w namnażaniu się komórek barwnikowych skóry.
Usprawnia pracę układu pokarmowego
Piperyna korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jej działanie polega na pobudzanie zakończeń czuciowych i wzmożone wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu proces trawienia przebiega efektywniej. Piperyna wzmaga wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że może być to zarówno dobroczynne jak i niekorzystne dla organizmu. Poza tym ułatwia absorpcję koenzymu Q10.
Właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne
Piperyna posiada właściwości antybakteryjne. Badania wykazują, że ekstrakty z piperyny posiadają właściwości zwalczania niektórych drobnoustrojów. Do najbardziej znanych należą do nich między innymi gronkowiec złocisty. Poza tym piperyna działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Przeciwwskazania do zażywania piperyny
Piperyny nie powinny przyjmować osoby, u których zdiagnozowano nadwrażliwość na czarny pieprz. Ze względu na brak badań preparatu z tą substancją nie powinny również zażywać kobiety w ciąży oraz dzieci. Ponadto piperyny nie należy łączyć z innymi lekami – w tym szczególności antybiotykami.


Możliwe skutki uboczne
Piperyna może mieć wpływ na wchłanianie większości związków. Jest to bardzo istotne dla osób przyjmujących leki oraz niektóre suplementy diety. Pomimo tego faktu, piperyna uważana jest za substancję całkowicie bezpieczną dla zdrowia. Nie zaobserwowano wystąpienia skutków ubocznych podczas jej stosowania.
Źródła pokarmowe
W obrocie handlowym znajduje się obecnie wiele preparatów zawierających wyciąg z owoców pieprzu z zawartością piperyny 50–90% oraz czysta piperyna.
-
Źródła
- Piperyna. W: Farmacja – Chemia organiczna [on-line]. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku , Zakład Chemii Organicznej. [dostęp 2015-01-26].
- Lin Z, Hoult JR, Bennett DC i wsp. Stimulation of mouse melanocyte proliferation by Piper nigrum fruit extract and its main alkaloid, piperine. Planta Med 1999; 65:600-3.
- Bajad S, Bedi KL, Singla AK i wsp. Antidiarrhoeal activity of piperine in mice. Planta Med 2001; 67:284-7.
- Singletary, Keith. Black Pepper: Overview of Health Benefits. „Nutrition Today”. 45 (1), 2010.DOI: 10.1097/NT.0b013e3181cb4539.
- Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, „Geriatria” 2014, nr 8
od 139 zł
klientów
bezpieczeństwa