Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Opuncja jest rośliną należącą do kaktusowatych. Innymi popularnymi nazwami mogą być figa kaktusowa lub figa indyjska. Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Występują one przede wszystkim w Ameryce Północnej i Południowej. Kilka gatunków opuncji można znaleźć w Brazylii i Argentynie. Odmianą, która zasługuje na szczególną uwagę, jest opuncja figowa pochodząca z Meksyku. Jeśli chodzi o tereny europejskie, na które została sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba, występuje przede wszystkim na słonecznej Sycylii, w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech. Opuncja figowa posiada nie tylko właściwości lecznicze, ale stosowana jest również w kuchni. Częścią jadalną opuncji figowej są owoce, rzadziej spożywa się jej liście i kwiaty. Są one bogate w błonnik pokarmowy, który stanowi blisko połowę jej masy. Dodatkowo warto zauważyć jak bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B są te owoce. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach warto wspomnieć o dużej zawartości beta-karotenu i tokoferoli roślinnych. Do składników mineralnych występujących w znaczącej ilości w owocach opuncji należą:
Oprócz tego w skład opuncji figowej wchodzą też liczne aktywne biologicznie substancje, do których należą związki fenolowe, karotenoidy, antocyjany, witamina K oraz beta-sitosterole.
Owoce opuncji posiadają właściwości silnie nawilżające. Jest to wykorzystywane w produkcji kosmetyków. Dodatkowo posiada właściwości przyspieszania gojenia się ran, regenerację skóry oraz może przyspieszyć redukcję blizn. Podobne właściwości zdrowotne przypisuje się aloesowi.
Opuncja ze względu na wysoką zawartość pektyn oraz błonnika pokarmowego nadaje się do wspomagania leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Dodatkowo działa wspomagająco na procesy trawienia. Regularne spożywanie miąższu pochodzącego z sukulentu stymuluje trzustkę do wydzielania insuliny. Dzięki temu działaniu możliwa jest stabilizacja poziomu glukozy we krwi.
Zawarte frakcje błonnika rozpuszczalnego w wodzie powodują uczucie sytości po posiłku. Jest to pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Zarówno beta-glukany, jak i pektyny zawarte w fidze kaktusowej korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu. Warto również dodać, że związki te obniżają poziom „złego” cholesterolu. Ponadto substancje biologicznie czynne zawarte w fidze zwalniają wchłanianie tłuszczu z pożywienia i w połączeniu ze zmianą nawyków żywieniowych mogą przynieść oczekiwane skutki terapeutyczne.
Medycyna tradycyjna wykorzystuje owoce figi w celu leczenia:
Najbardziej skutecznym w farmakoterapii i fitoterapii środkiem jest wyciąg z liści opuncji. Coraz częściej spotykana jest również jako składnik suplementów wspomagających utratę zbędnych kilogramów. Takie działanie roślina zawdzięcza licznym substancjom biologicznie czynnym. Zwalniają one wchłanianie tłuszczu z pożywienia i w połączeniu ze zmianą nawyków żywieniowych mogą przynieść oczekiwane skutki terapeutyczne.
Owoce opuncji wypracowały naturalny system obronny, który chroni plony przed zniszczeniem. Substancja ta nazywana jest Opuntia G. Mechanizm ich działania polega na uruchomieniu procesów syntezy białek HSP. Są to białka szoku termicznego , które powodują regenerację komórek. Dodatkowo zwiększają odporność skóry na szkodliwe działanie promieniowania ultrafioletowego. HSP zwiększa odporność skóry na szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe.
Ze względu na zdolność regulacji poziomu glukozy we krwi szczególną ostrożność w zażywaniu preparatów zawierających opuncję powinny zachować osoby cierpiące na cukrzycę. Warto też pamiętać o wysokiej zawartości włókien pokarmowych co w zbyt dużej ilości lub u osób szczególnie wrażliwych może spowodować wystąpienie dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.