Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Olej MCT zalicza się do tłuszczów MCT, czyli średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (z ang. medium chain triglycerides). Są to tłuszcze o odmiennym procesie trawienia i wchłaniania. Są wchłaniane w organizmie prosto z komórek nabłonka jelitowego, a następnie transportowane prosto do wątroby przez żyłę wrotną. Trawienie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych nie wymaga obecności lipazy i żółci, zatem cały proces przebiega sprawniej i szybciej. Z tego względu w ostatnim czasie ogromną popularność zyskał olej MCT. Znalazł on zastosowanie w wielu suplementach diety jako wysokiej jakości tłuszcz wspierający wchłanianie witamin oraz w produktach dla osób aktywnych fizycznie. W powyższych produktach najczęściej można spotkać olej MCT z kokosa, który uznawany jest za najzdrowszy i najlepszy tłuszcz MCT.
Olej MCT jest składnikiem dobrej jakości preparatów witaminowych. Znajdziesz go w suplementach diety zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminę A, D,E i K. Aby zapewnić sobie prawidłową przyswajalność tych witamin, należy spożywać je w towarzystwie tłuszczu. Dlatego producenci suplementów diety często wzbogacają preparaty witaminowe o dodatkowy tłuszcz, na przykład oliwę z oliwek lub właśnie olej MCT. Dzięki temu suplement nie musi być spożywany w trakcie posiłku.
Olej MCT z kokosa cieszy się ogromną popularnością wśród osób aktywnych fizycznie. Spożycie go w posiłku przed treningiem jest dobrym pomysłem, ponieważ tłuszcze MCT znacznie szybciej i skuteczniej podnoszą energię w organizmie. Nie powodują przy tym gwałtownego jej spadku wiążącego się z uczuciem znużenia i senności tak jak to ma miejsce w przypadku spożycia węglowodanów prostych. Dla osób aktywnych fizycznie ważne jest, aby utrzymać energię na tym samym, stabilnym poziomie. Nagłe poczucie znużenia niekorzystnie wpływa na przebieg treningu.
Olej MCT jest chętnie stosowany również przez osoby dbające o linię, których celem jest redukcja zbędnych kilogramów. Wyniki badań wykazują obiecujące rezultaty – tłuszcze MCT mogą mieć pozytywny wpływ na proces redukcji masy ciała. Badacze z Japonii przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło 85 mężczyzn i 15 kobiet. Uczestnicy byli podzieleni na dwie grupy, a każda z nich w okresie 3 miesięcy spożywała określoną ilość tłuszczów MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych) oraz tłuszczów LCT (długołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Po upływie 3 miesięcy wykonano pomiary wagi i tkanki tłuszczowej. Ich wyniki wykazały, że u osób spożywających tłuszcze MCT nie wystąpiło zwiększenie masy ciała. W obu grupach zaś zaobserwowano spadek wagi uczestników. Utrata większej liczby kilogramów wystąpiła w przypadku grupy stosującej średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Zaobserwowano w niej także zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Powyższe wyniki związane są z unikalnym procesem trawienia i wchłaniania tłuszczów MCT, które są szybko przekształcane w energię i zużywane przez organizm. Dlatego spożywanie ich w rozsądnej ilości nie wiąże się z przyrostem tkanki tłuszczowej.
Warto podkreślić również, że posiłki zawierające tłuszcze MCT (na przykład olej MCT z kokosa) dają uczucie długotrwałej sytości, co również jest istotne w procesie redukcji masy ciała. Badania wykazały, że spożycie w posiłku oleju MCT zapewnia sytość na około 3 godziny.
Tłuszcze MCT wykorzystywane są w przebiegu leczenia chorób układu pokarmowego, ponieważ są łatwiej i lepiej przyswajane przez organizm. Wchodzą w skład wielu doustnych suplementów pokarmowych (tzw. dieta przemysłowa). Mogą być stosowane nawet przez pacjentów z chorobami jelit, u których występują zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczów. Wynika to z faktu, że tłuszcze MCT są wchłaniane do naczyń krwionośnych wątroby bezpośrednio z przewodu pokarmowego, dzięki czemu omijane są jelita.
Preparaty z tłuszczami MCT stosowane są również w żywieniu pacjentów onkologicznych, szczególnie tych zmagających się z niedożywieniem i osłabieniem.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są bezpieczne dla dzieci i niemowląt. Preparaty z tłuszczami MCT stosowane są w leczeniu alergii pokarmowych u bardzo małych dzieci, szczególnie jeśli alergia przebiega wraz z zaburzeniami wchłaniania jelitowego.
Głównymi źródłami średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych są: olej kokosowy, olej palmowy i nabiał. Najlepszym źródłem tłuszczów MCT jest olej kokosowy, ponieważ stanowią one aż 60% jego wartości odżywczych. Z kolei olej palmowy zawiera około 50% tłuszczów MCT, ale jest on uznawany za znaczniej mniej zdrowy. W nabiale jest zaledwie 10% tłuszczów MCT.
Bibliografia
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie i książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementu diety pamiętaj, żeby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Pamiętaj, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.